ОСМИ КЛАС - тема 71

• 48 439
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
gerka, когато гладуването включва само мен, ОК. Но, когато допре в гладуването и в студуването да се включи и детето/децата, ще ме извиняваш ... карането на колело и разходките в гората не са активно спортуване Peace Говоря за тренировки под контрол на специалист. И не навсякъде има тренировки и за по 30 лв./месец. Понякога имам чувството, че живеещите в големите градове, особено в София, не си дават сметка за това какво е положението в останалата част на БГ. Във всяко едно отношение.

И моята ходи на хор, без да плащам. Но това не е спорт. Защото за спортуване говорихме.

# 601
  • нейде там, където ....
В София наистина има условия за занимания на всякакви цени - и много скъпи, и съвсем евтини. Примерно, леката атлетика - 30 лв на месец, като можеш да ходиш всеки ден, ако пожелаеш. Малкото ми дете пък пее в хор, там таксата е 20 лв. на месец. Но има и цифромании, за тениса съм чувала 50 лв/час.

Като се добавят разходите и по логистиката, понякога евтиното не излиза такова.

Тениса в Дема е 10 лева на час, отстъпки има след осмото посещение в рамките на месеца - според това, което намерих в сайта им. При две деца идва минимум 160.

Повечето хора свързват спорта само със специални терени, уникална екипировка и непременно треньор. В такива условия наистина много хора нямат достъп.

Аз насърчавам децата си просто за повече и по-разнообразно движение - с колела, топки, федербал, тенис ракети и каквото още им хрумне - където си намерят свободно място. Не го наричат спорт, но развива физическата им култура и си почиват активно. Определено няма да правят кариера като спортисти, но и не това е целта ни.  Peace

# 602
Защо карането на колело и катеренето да не е активен спорт?
В София има и безплатни тренировки.
В малките градове по принцип цените са доста по- ниски от София.
Живяла съм 4 години в малък град и много добре си давам сметка , че София не е България. Излишни са тези изявления. Живеейки в София не пречи да имаме приятели из страната. Специално за спорта се интересувам живо.
Понякога имам чувството, че ако хората отделяха толкова енергия за решаване на проблема вместо да търсят оправдание нямаше да има проблеми.
Нищо лично към никой. Peace

п.п. jd, поздравления!

# 603
Логистиката - кой както е свикнал. Дъщеря ми в пети клас си ходеше сама с автобуса на гимнастика, едва ли в осми ще се стресне да се придвижи с градския транспорт. Но има деца, които през живота си не са се качвали на автобус, за тях наистина ще е сложно.

# 604
  • Пловдив
Аз не търся оправдание. Казвам какво мисля. В нашия квартал вече няма място и за федербал къде да се играе, всичко се застрои, всяко свободно местенце е превърнато в паркинг. Преди играеха на една поляна между блоковете, сега там има затворен комплекс със 700 апартамента. За каране на колело и дума не може да става. Новите велоалеи на места са превърнати в удобни паркоместа. По близкия булевард всъщност такива не са предвидени, понеже от 30 год. има план да го разширяват, но все не допират до него. Спортна зала в близост  - тц. Игрища - няма. Едно училище с по-голям двор. То въздух за дишане не остана.
Единственото по-активно движение през седмицата е да си спести единия автобус и да се прибере пеша. И е с 2 на скок от място, защото за 3 трябвало да скочи 1,60, а пък тя скочила 1,55 ... Ей това е тъпото.  

# 605
  • София
Нормативът по физическо за момчета за 50м бил 7 секунди, а скок - над 2 метра. Доста трудно ми се вижда за покриване  newsm78

Оценката по физическо от 8-ми клас влиза в дипломата за основно образование. От 9-ти клас нагоре - в дипломата за средно, не е маловажно.

gerka, този въпрос с нормативите се нищи периодично всяка година. За какво, аджеба, служат тези нормативи? Че не ми е ясно.  newsm78

Някои учители пишат оценки на нормативите, които после взимат предвид при оформяне на срочните и годишни оценки.

Живеем с мисълта, че всички трябва да могат да бъдат отличници по всичко, а не трябва. Естествено, че за 6 летвата трябва да е високо и не е нормално да бъде лесно достижима.

# 606
  • Пловдив
Елл, когато обаче това 5 или 4 в дипломата ти по физическо или изобразително изкуство ти резне достъпа до по-добър университет в Англия, примерно, остава горчив вкус в устата.

# 607
  • София
Моля да ме извините, но ще подновя въпроса си, понеже отговорът ми е важен и спешен.
Моля, дайте отзиви за курсовете по биология в НПМГ - полезни ли са, струва ли си. И още нещо - паралелката по химия и биология за предпочитане ли е пред тази по биология, и ако е така - защо?
Знам, че има тема за това училище, но мисля, че вашите впечатления са най-актуални.
Благодаря!

# 608
Аз мисля ,че Леката Атлетика специално в Пловдив е на много приемливи цени .Дъщеря ми тренира от 5г. на Стадион Пловдив ,няма да споменавам клуб и това доста и помага на този етап!А господина по физическо бил доста строг.

# 609
  • Варна
Елл, когато обаче това 5 или 4 в дипломата ти по физическо или изобразително изкуство ти резне достъпа до по-добър университет в Англия, примерно, остава горчив вкус в устата.

Същото се отнася и за оценката по химия да речем ,а не всички имаме химици в къщите си ,вкуса е един и същ!  Peace
А който се цели в Англия или Америка да набляга на спорта определено ,там той е по-голям плюс от химията ,пак примерно!  Peace

# 610
  • Пловдив
Деска, така е. Но за САЩ искат все пак спортни постижения, а не просто 6 в дипломата. Защото това 6 не значи нищо. Там и пеенето в хор също може да се вземе под внимание.
Аз редовно си пъхам носа при кандидатстващите в чужбина и съм видяла какви притеснения има за 5 по ИИ изкуство или музика в 9 клас, заради което детето може и да не успее да покрие офертата на някой от по-престижните университети. ... защото не е отличник по всичко.  Peace
Лошото е, че оценката по физическо от 10 клас и тази по химия от 10 клас са горе-долу с една и съща тежест в средния успех от дипломата.

# 611
По тези предмети могат ли да се държат приравнителни ?

# 612
  • На черешата

На тези, които химията и биологията не са им страст 5 по тези предмети също може да им резне достъпа, но това е положението.  Peace

# 613
  • София

5 по физическо, означава, че нямаш съответния талант. Ако толкова държат на подобен талант, значи просто мястото ти не е там. Все пак нормативите са за всички деца в БГ и в университетите трябва да гледат средното ниво. Още нещо - това с масвите отлични оценки никъде по света го няма. В другите страни оценяването е доста по-релно. Та 5 по физическо едва ли ще е критично за приема в който и да е университет.

# 614
  • Варна
Дунди ,и аз ги следя и съм наясно!  Simple Smile И бегло съм наясно за какво извиване на ръце иде реч  в гимназиите за лелеяните пълни с 6ци дипломи . Ние обаче не сме на това хорце!  Stop
Казвам ти ,със сигурност болката ще е  една и съща!  Peace

И ЕЛЛ сега ми напомни. В МУ Варна има спорт също и той хич не е проформа. Избираш дисциплина - народни танци, тенис,плуване, аеробика,баскетбол. И накрая имаш изпит и то истински. Имам колежки с 4ки там и им е горчало сигурно за стипендията например ,но това са правилата !  Peace

Общи условия

Активация на акаунт