Нуждата от профилактични прегледи - необходимост или не

• 11 627
  • 76
  •   1
Отговори
# 15
Според мен ако човек има глава на раменете, ще ходи на профилактични прегледи.
Жаве, казвам го с ясното съзнание,  благодарение на такъв преглед братовчедка ми е жива и здрава. Самонаблюдението също е голям фактор, ние най-добре усещаме тялото. Да не забравяме и  генетичните предразположености.
Аз не съм против профилактичните прегледи - правя си редовно. Просто давам нов поглед към тях, от сериозно издание. Има известна логика нещата да зависят от всеки индивидуален случай.

Скрит текст:
На моята майка й откриха рак на гърдата на съвсем млада възраст. Оперираха я и преживя 5-те години, които се дават след операцията, за да те водят излекуван. 20 години след операцията получи разсейки около старото място и за нула време почина. Тук има 2 момента: 1. Щеше ли да живее 20 години ако не се беше оперирала и тези 20 години не са ли подарък благодарение на операцията, която си е направила? 2. Ако не знаеше и не си беше направила операция навремето, дали нямаше също да преживее 20 години и в крайна сметка да си почине на същата възраст от същото, от което почина.
Аз лично не знам отговорът. Има си професионалисти, които следят статистиката у нас - те да кажат.

То никога не можеш да бъдеш сигурен, няма 100% гаранция. Съжалявам за майка ти.  Hug
Братовчедка ми е младо момиче и ако  дерматоложката не беше обърнала внимание на една бенка, сега щеше да бере душа. Оказа се меланом в  ранен стадий, толкова ранен, че не се очакват тежки последствия, а това е много агресивен рак. Не съм против статистиката, но при нея винаги има допустима норма на отклонение, за мое спокойствие си ходя на прегледи та да не се окажа едно от тези отклонения.

# 16
Да, за мелономата е жизнено важно ранното диагностициране. Имала е късмет с дерматоложката. Доктор, който се занимава с този вид рак казва, че рядко се случва дерматоложките да са подготвени и компетентнти по въпроса. По-добре да се отиде на преглед в специализиран кабинет. Мисля, че има в Онкологията.

Ето правилото A-B-C-D-E:
Скрит текст:

# 17
Да, за мелономата е жизнено важно ранното диагностициране. Имала е късмет с дерматоложката. Доктор, който се занимава с този вид рак казва, че рядко се случва дерматоложките да са подготвени и компетентнти по въпроса. По-добре да се отиде на преглед в специализиран кабинет. Мисля, че има в Онкологията.

Ето правилото A-B-C-D-E:
Скрит текст:

На Каляшева не и хареса бенката и директно я изпрати при доц. Киров в онкологията, там я оперираха, но ако тя не беше настояла...

# 18

Ето правилото A-B-C-D-E:
Скрит текст:

На Каляшева не и хареса бенката и директно я изпрати при доц. Киров в онкологията, там я оперираха, но ако тя не беше настояла...

тако като гледам профилактичните прегледи трябва да включват и посещения при дерматолог. статистиката в това отношение е доста стряскаща. аз също имах проблемна бенка, но я погледнаха и се оказа безопасна. що се отнася до другите за нас жените смятам,че е изключително важно всяка година както казва Жаве мамолог и гинеколог да се посещават!

# 19
  • Sofiq

Ето правилото A-B-C-D-E:
Скрит текст:

тако като гледам профилактичните прегледи трябва да включват и посещения при дерматолог. статистиката в това отношение е доста стряскаща. аз също имах проблемна бенка, но я погледнаха и се оказа безопасна. що се отнася до другите за нас жените смятам,че е изключително важно всяка година както казва Жаве мамолог и гинеколог да се посещават!

Не само жените трябва да ходим на прегледи, мъжете не са имунизирани.
Не познавам мъж, който ще отиде на преглед ако няма проблем, камо ли свързан с интимното здраве.

# 20
  • Варна
Ох вече не знам,започвам да си мисля,че всичко е на късмет.Ходя редовно на профилактични-кръв,урина,ехография на гърди,цитонамазка.От много години.Но това стига ли ?Мога ли всичко да изследвам ?
На последния преглед на гърдте с ехограф съвсем случайно ми откриха карцином на щитовидната жлеза.Случайно,доктора реши да се разходи с ехото.Хормони в норма,симптоми липсват.Оперираха ме,казаха че ще живея,ще видим.
Вече не вярвам,че и с водене на здравословен живот има гаранция.Свако ми почина преди месец от карцином на белите дробове.Не пушеше повече от 20 год.,живееше на село,гледаше си кокошки и си хапваше домашни краставици и домати.Чист въздух,спокоен начин на живот.Друг комшия на село в момента се бори със същия рак,не пуши,яде каквото си отгледа.
Та вече не знам,тъжно ми е,страх ме е.Мъча се да се храня по-здравословно,но от магазина.
Абе май всичко е на късмет  Confused

# 21

Ето правилото A-B-C-D-E:
Скрит текст:

Не само жените трябва да ходим на прегледи, мъжете не са имунизирани.
Не познавам мъж, който ще отиде на преглед ако няма проблем, камо ли свързан с интимното здраве.

не ми говори за интимно здраве и мъже. горките, много са немарливи по тоя въпрос. дори считам, че понякога заради тях жените си патят. не мислите ли? #Cussing out

# 22
днес ходих дa си поискaм тaлон зa профилaктични изследвaния, откaзaхa ми, прaвили се през пет години. Плaтих си и ми нaпрaвихa суе -то ми е 35, кръвнaтa зaхaр 7 другото което си нaзнaчих сaмa беше в нормaя

# 23
  • Карлово/ Пловдив
В България профилактика няма и не се очаква и да има. Нещата в здравеопазването са трагични, като това е положението поне в момента, занапред не знам какво ще е. Но лично според мен профилактиката трябва да бъде основа на здравеопазването, защото профилактичните прегледи струват много по-евтино от лечението на едно заболяване. Целта на профилактиката е именно, да се откриват заболяванията на време и в начален стадий.
Но тук се предпочита да има скъпо лечение, отколкото пари за профилактика и скрининги.

# 24
В България профилактика няма и не се очаква и да има. Нещата в здравеопазването са трагични, като това е положението поне в момента, занапред не знам какво ще е. Но лично според мен профилактиката трябва да бъде основа на здравеопазването, защото профилактичните прегледи струват много по-евтино от лечението на едно заболяване. Целта на профилактиката е именно, да се откриват заболяванията на време и в начален стадий.
Но тук се предпочита да има скъпо лечение, отколкото пари за профилактика и скрининги.

ами то точно тук е проблема на българина. чака да стане лошо и тогава тръгва по доктори. ето например аз пак дебело ще подчертая,че особено по въпросите за интимното здраве българката или българина също нехае. напоследък все повеме се сблъсквам със случаи около мен на някакви инфекции от полов характер..

# 25
  • Sofiq

Самите ние трябва да проявяваме отношение към здравето си, а не да чакаме само на системата.
ogan1 си е направила изследвания, въпреки че са и отказали направление. Аз съм на същия принцип, не чакам за направление, а направо си отивам на преглед.

# 26
  • Варна
И сте прави и не съвсем.Доста от сериозните заболявания в началото са безсимптомни,а е от голямо значение да се хванат в началото.И ще ви разочаровам едни кръвни изследвания изобщо не са достатъчни.

# 27

Самите ние трябва да проявяваме отношение към здравето си, а не да чакаме само на системата.
ogan1 си е направила изследвания, въпреки че са и отказали направление. Аз съм на същия принцип, не чакам за направление, а направо си отивам на преглед.

е то понякога е по-добре да отидеш на частно.първо едно е отношението,второ става доста по-бързо и на трето място доста по-прецизни са изследванията. аз например за някои прегледи особено женски си отивам на частно. къде ще чакам за направление по-добре да си платя 50 лева за преглед.

# 28
И сте прави и не съвсем.Доста от сериозните заболявания в началото са безсимптомни,а е от голямо значение да се хванат в началото.И ще ви разочаровам едни кръвни изследвания изобщо не са достатъчни.

Така е, но трябва да се научим да не делим заболяванията на сериозни и несериозни и да подхождаме към всяко отговорно. С времето "по-малко" сериозните могат да нанесат серизни вреди на организма ни. По въпроса с изследванията  съм напълно съгласна, освен кръв и урина, може да ви се сторя хипохондричка, но задължително ходя на  гинеколог, мамолог, дерматолог и венеролог. От скоро при дерматоложката ми има система, която ми дава възможност да си следя всички прегледи, резултатите от изследванията, заболявания, лечение..., което е невероятно удобно и ми беше много полезно наскоро.

# 29

Така е, но трябва да се научим да не делим заболяванията на сериозни и несериозни и да подхождаме към всяко отговорно. С времето "по-малко" сериозните могат да нанесат серизни вреди на организма ни. По въпроса с изследванията  съм напълно съгласна, освен кръв и урина, може да ви се сторя хипохондричка, но задължително ходя на  гинеколог, мамолог, дерматолог и венеролог. От скоро при дерматоложката ми има система, която ми дава възможност да си следя всички прегледи, резултатите от изследванията, заболявания, лечение..., което е невероятно удобно и ми беше много полезно наскоро.

повечето биха те помислили за такава,но в крайна сметка човек трябва да си гледа здравето. колко плащащ за тази екстра?

Общи условия

Активация на акаунт