Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

• 454 145
  • 3 464
  •   1
Отговори
# 2 640
  • София
Здравейте на всички Simple Smile, и аз се включвам в темата с моя опит.
    Бях бременна в 5-та седмица, желана бременност, и отидох на контролен преглед - всичко беше наред. Казаха ми да отида пак след седмица, че че се очаква пулс, да ме прегледат. Отидох пак в 6-та седм., където моята докторка ми каза, че за сажаление няма развитие на плода, и трябва да избера или МА или вакуум, да си помисля. Беше ми много неприятно, но проучих за два дни и реших МА. В събота 14.10 трябваше да пия първото хапче Mifegyne 200 мг (мифепристон). Докторката ми каза да дойда в понеделник 16.10 да ме види, и за второто хапче. Междувременно още преди да взема мифепристона бях започнала да прокървявам, но не много. И така два дни събота и неделя имах кървене но не беше страшно  - като малко по-обилен цикъл и с тъпи болки, пак както по време на цикъл (аз по принцип отдавна нямам болки при цикъл, така че ми беше леко некомфортно - върнаха се старите болки, които отдавна не бях изпитвала).
    В понеделник отидох на преглед и ми казаха, че съм изхвърлила почти всичко. Дадоха ми Topogyne 400mg (мизопростол), т. е. 1 таблетка да смуча под езика, да си взема нурофен 400мг преди да взема хапчето и да дойда пак до два часа. Аз взех таблетката, но нищо не се случи, освен кратки силни остри болки, и кървенето започна да отслабва. След два часа пак отидох и ми казаха, че съм се изчистила, оставало още малко, което ще се доизчисти с първия цикъл. Да чакам до него и на 5-тия ден от МЦ пак да отида за преглед. Ако не дойде, на 36-тия ден от взимането на топогина да отида да ме види.
   Днес, един ден след него болките изчезнаха и течението намаля съвсем, така че при мен беше така, до момента мина леко. Нямаше нищо страшно, но при всеки е различно. Аз бях в Надежда и съм много доволна от отношението, но всичко ми излезе 380лв.
   Дано да съм била полезна и пожелавам на всички преживели МА или друг вид А с желана бременност, скоро да си имат детенце! Revolving Hearts

# 2 641
Здравейте,
Направих МА в 5г.с +6 д по схема 1 табл. Мифегин и след 48 часа 1 табл. Топогин. След приема на Топогин започна кървене със съсиреци, но не много обилно. Днес ми е втори ден и кърменето значително намаля, почти спря. Говорих с лекаря си, той ме уверява, че е нормално, но мен ме притеснява липсата на течение. При вас как е  протекло  кървенето... нормално ли е да е по-оскъдно и за по-кратко време, дали е успешен аборта...

# 2 642
  • София
Здравейте,
Направих МА в 5г.с +6 д по схема 1 табл. Мифегин и след 48 часа 1 табл. Топогин. След приема на Топогин започна кървене със съсиреци, но не много обилно. Днес ми е втори ден и кърменето значително намаля, почти спря. Говорих с лекаря си, той ме уверява, че е нормално, но мен ме притеснява липсата на течение. При вас как е  протекло  кървенето... нормално ли е да е по-оскъдно и за по-кратко време, дали е успешен аборта...

Здравей, SamiraM, и при мен не беше много силно, някъде два дни по-обилно и след това се успокои.
Но мен ме прегледа лекар и ми каза, че почти напълно съм се изчистила. По-добре да отидеш на преглед да те види, за да знаете със сигурност дали всичко е наред.

# 2 643
Здравейте,

Здравей, SamiraM, и при мен не беше много силно, някъде два дни по-обилно и след това се успокои.
Но мен ме прегледа лекар и ми каза, че почти напълно съм се изчистила. По-добре да отидеш на преглед да те види, за да знаете със сигурност дали всичко е наред.
Благодаря ви за отговора, в петък съм на преглед, но исках да чуя и при други как е минало до като ме прегледат.
Надявам се и при мен да са се получили нещата и да съм се изчистила  въпреки малкото до момента кървене.

# 2 644
Нормално е, ме при всички е тексаско клане. Отидете си да ви види лекаря, но обилното кървене не е критерии, че сте се изчистили напълно.
Здравейте,

# 2 645
Здравейте.. в 7г.с съм и искам да направя аборт по желание и лични причини..моля ви кажете ми МА или вакуум е по-добрият вариант и за вакуум ако може да споделите КЪДЕ, при кого и ЦЕНА за всичко.. благодаря 😞

# 2 646
Здравейте.. в 7г.с съм и искам да направя аборт по желание и лични причини..моля ви кажете ми МА или вакуум е по-добрият вариант и за вакуум ако може да споделите КЪДЕ, при кого и ЦЕНА за всичко.. благодаря 😞
Смята се, че МА е по-щадящ за организма в сравнение с абортите, при които има манипулации, защото тялото се възстановява по-бързо.

# 2 647
Нямате ли следящ лекар? Аз не бих се доверила на случаен препоръчан от някой за такова нещо...
Иначе МА е по-щадящ, цената му варира дали ще ви дадат хапчетата за вкъщи или ще ви следят в медицинско заведение. При мен си бях вкъщи и ми излезнаха 150лв, но трябва рецепта.
За вакум или кюртаж си трябва да отидете в болница или клиника, става бързо, но си има своите рискове.

# 2 648
Днес изпих Мифепристон, първото хапче. Мисля че се разколебах, не трябваше да го пия. Страхувам се, че направих огромна грешка. Прекъснах ли процеса, какво ще стане ако не приема другите хапчета мизопростол? 7 г.с и няколко дни.

# 2 649
  • София
Това открих в интернет за Мифепристон:

Представлява антихормон, който действа чрез блокиране на ефектите на прогестерона - хормон, необходим за продължаване на бременността. Следователно Мифепристон  може да предизвика прекъсване на бременността.
Мифепристон се препоръчва за медикаментозно прекъсване на бременност не по-късно от 63 дни след първия ден на последния менструален цикъл.

Няма достатъчно информация относно рисковете за нероденото бебе. Ако бременността продължи и решите да я запазите, обсъдете това с Вашия лекар, който ще назначи внимателно проследяване до раждането и ултразвукови изследвания.

# 2 650
Смятате ли, че вакуум аспирацията би ми навредило за в бъдеще да имам дете? До колкото четох и се консултирах с доктор Домусчиев в София по телефона, няма такъв риск, но ми се искаше да чуя мнение на жена, която е минала през този вид аборт ?

# 2 651
Здравейте, правих МА и на 13ти ден отидох на контрола, последните 3 дни едва имах зацапване и доктора ми каза, че има още за изчистване и ми даде още 2 топогина, вчера изпих единия и днес сутринта втория (половин) и след 4ч трябва другата половина. Притеснява ме, че пак нямам течение и ще трябва да ме доизчистят ....... Какви са опциите там и дали носят по-голям риск?

# 2 652
Здравейте, след МА в 7гс. , който беше кървене около 5,6 дена , ми дойде точно на 28 ден от него. Бях приятно изненадана , тъй като знаех,че може да е различен, да закъснее или подбрани, а и имам нередовен цикъл по принцип . Сега съм 38 ден след първия, не ми идва, имам симптомите на болки в яйчниците, подут корем и тн. Притеснявам се нормално ли е това закъснение, вече съм записала час, но е чак след 6 дена. Има ли и други жени с нормален първи цикъл след МА и после нередовен?

# 2 653
Здравейте, правих МА и на 13ти ден отидох на контрола, последните 3 дни едва имах зацапване и доктора ми каза, че има още за изчистване и ми даде още 2 топогина, вчера изпих единия и днес сутринта втория (половин) и след 4ч трябва другата половина. Притеснява ме, че пак нямам течение и ще трябва да ме доизчистят ....... Какви са опциите там и дали носят по-голям риск?

Имах сходно преживяване, ходих 24ч след втората таблетка топогин на преглед (беше ми изписан при контролния преглед месец след аборта, за изчистване на задържана кръв). Та и при мен нямаше никакво развитие, освен разтворена шийка. Казаха, че или ще зацапа до няколко дни или ще се изхвърли със следващия цикъл. Реално не се случи нищо, чаках си цикъла. Иди на преглед ако и след двете хапчета не се получи. Движи се много (качване/слизане по стълби и много ходене).
Относно доизчистващите процедури - зависи какво е задържано - само кръв или и плацентарни части - при всички положения са стандартизирани методи, при които се действа по протокол и шансовете нещо да се обърка са малко. Стискам палци!

# 2 654
Здравейте, след МА в 7гс. , който беше кървене около 5,6 дена , ми дойде точно на 28 ден от него. Бях приятно изненадана , тъй като знаех,че може да е различен, да закъснее или подбрани, а и имам нередовен цикъл по принцип . Сега съм 38 ден след първия, не ми идва, имам симптомите на болки в яйчниците, подут корем и тн. Притеснявам се нормално ли е това закъснение, вече съм записала час, но е чак след 6 дена. Има ли и други жени с нормален първи цикъл след МА и после нередовен?
Първия цикъл ми беше наред. Имах задържана кръв, но се изчистих с него. Следващия закъсня с повече от 43 дни и отидох на преглед…оказа се, че ми се е образувала фоликулярна кистичка на яйчника. Пих дуфастон, следващия беше наред, а след това отново закъсня, но слава богу дойде на 36-ти ден. Сега чакам да видя този как ще е, но май ще трябва доста време.. от май месец се надявам да се регулира. Дано съм била полезна.

Общи условия

Активация на акаунт