Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 147 610
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 5 459
Благодаря ви!

# 496
  • София
  • Мнения: 2 298
При сушене на гроздчета зърната могат да се оронят. Най-добре върху марля ако е от сушилните с вентилатор от долу. Ако е с вентилатор отзад/от страни, тогава хартията за печене не спира въздуха.

# 497
  • Sofia
  • Мнения: 26 358
Гроздето непременно се дупчи с игла на няколко места,пипкаво и бавно е,но иначе няма съхнене.

# 498
  • Мнения: 5 459
Ооооо, благодаря ви, момичета. Тези дни ще наберем и ще сложа да суша....

# 499
  • Мнения: 4 207
Олеле, не знаех, че има сушилни с вентилатори не отдолу. Моята е от най- простите, а и я използвах едва за втори път.
Ама, ето, учим се и си помагаме с инфо в движение. Благодаря ви, момичета.

# 500
  • Мнения: 6 706
Как да нарежа смокини, за да ги изсуша? На две половини? Понеже са дребни, дали да не ги сложа цели? Някой има ли опит? Благодаря! bouquet

# 501
  • София
  • Мнения: 1 865
Как да нарежа смокини, за да ги изсуша? На две половини? Понеже са дребни, дали да не ги сложа цели? Някой има ли опит? Благодаря! bouquet

Смокини суша цели, набодени на няколко места с остър нож. Обикновено за около 30 часа изсъхват идеално при 45 - 50 градуса температура

# 502
  • Добрич
  • Мнения: 5 450
Смокините ги режа на две половини и ги нареждам с отрязаната част нагоре. Ако са цели, предполагам, че е добре да се надупчат.

# 503
  • Мнения: 6 706
Благодаря за съветите! Суша ги цели, че са дребни, надупчих ги. Бавно стават, предполагам, че днес вече ще са готови, ще им се събере наистина към 30 ч.сушене.

# 504
  • Мнения: 3
Здравейте, аз съм новобранка в сушенето и малко притеснена дали няма да хвърля труд и време на вятъра. Затова може ли някой който е със сушилня горение с 5 тави и е сушил сини сливи, да ми разясни подробно на колко градуса и колко ги суши.
Благодаря предварително мамчета Simple Smile

# 505
  • София
  • Мнения: 1 865
Сините сливи ги разполовявам, подреждам ги с месестата част надолу и дупча с нож външната обвивка. Сушилната я включвам за 2 часа на 65 градуса, после намалявам на 45 или на 50 градуса и суша до готовност - обикновено 24 - 30 часа. Колко време ще се сушат плодовете зависи от това колко са зряли - по-зрелите се сушат по-бързо.

# 506
  • Добрич
  • Мнения: 5 450
Естествената конвекция е с посока отдолу нагоре. При масово достъпните сушилни вентилаторът е отдолу и също духа нагоре. Затова, за да улесним изпарението най-добрият начин за поставяне на плодовете/зеленчуците е с отрязаната страна нагоре. Чиста физика. Разбира се, всеки може да си ги поставя както иска.

Колко време ще се сушат плодовете, зависи от това, колко са сочни, колко големи и дебели са парчетата, колко плътно са наредени и естетсвено на колко градуса. Никога не са ми ставали едновременно всички парчета. Прибирам готовите и продължавам да суша. И така няколко пъти.

# 507
  • Мнения: 3
Благодаря ви момичета. Ще започна и аз процеса на сушене още утре. Ще стартирам за 2 часа на 70градуса и после на 50 ще намаля и да видим докъде ще я докарам. Че сега гледам, че пише че след 20ч работа сушилнята искала 2 часа почивка. Simple Smile

# 508
  • Мнения: 4 207
Да, и на моята така пише - след 20 ч. работа поне 2 ч. почивка.
Аз размествам тавите по време на сушенето. С прасковите два пъти ги размествах и накрая едновременно прибрах всичко.

# 509
  • София
  • Мнения: 1 871
Аз режа сините сливи на четири и ги поставям да полегнат на едната рязана част, а другата се пада под ъгъл на равнината, в която са тавичките. Суша на 45 градуса, до готовност. Не засичам време, защото зависи от зрелостта и големината на плодовете.

Общи условия

Активация на акаунт