За образователните системи по света и у нас

• 235 896
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 2 535
  • София
Високото средното ниво е супер за държавата и населението като цяло. За себе си искам ниво над средното. Чак за елит не бих претендирала, но да има насищане на високите нива.

В темата обсъждаме влизането в средно училище, а не влизането в университет. Ако ще звИздИтИ да ни го говорят, няма как да знаем дали дете на 16 няма да реши след четири години да учи в университет, а да не може, защото е избрало грешния коловоз. Затова нашенската система си я харесвам - дава шанс и на тройкаджиите да вземат средно. Защото и мое дете може да се окаже от тройкаджиите.

# 2 536
Ами те не го говорят звездите, а резултатите от изпитите, които се държат на 16г.....

# 2 537
  • София
И както стана ясно, за да изкласят на 16, още от седем ги набутват в подходящите училища или ходят на допълнителни уроци. Та, не е нашенският дявол да е толкова черен, само защото е нашенски.

# 2 538
И както стана ясно, за да изкласят на 16, още от седем ги набутват в подходящите училища или ходят на допълнителни уроци. Та, не е нашенският дявол да е толкова черен, само защото е нашенски.
Това пък от къде стана ясно?

# 2 539
  • София
Някой назад го написа, а и в други теми е ставало дума, че и по чужбините уроците и записването в подходящите училища е разпространено. Или пък на териториален принцип - пари-къща-училище. Във вариации е, но в основата си е едно и също.

# 2 540
Някой назад го написа, а и в други теми е ставало дума, че и по чужбините уроците и записването в подходящите училища е разпространено. Или пък на териториален принцип - пари-къща-училище. Във вариации е, но в основата си е едно и също.
Потвърждавам.
Тази седмица ми е доста нанагорна и не мога да чета и пиша много, но ще се включа подобаващо скоро.

П.П. А какви цени ми се спрягат за частни уроци -2 часа само седмично- от центрове и учители, не е истина.  Shocked

# 2 541
Ние взимаме пример от София как се спи пред училище за записване. Wink Има много да учим още. Wink
Ирландчетата, които са в Top 100 Most Powerful Young Entrepreneurs (Under 25) са от най-обикновени квартални училища извън Дъблин.

Контеса, защо са ви частни уроци? Още в началното училище?

# 2 542
На териториален принцип са училищата, но това с набутването става трудно - обикновенно децата/родителите кандидатстват на 3-4г./за primary school/, а за secondary school се кандидатства/пак на териториален принцип/ в началото на последната година от primary. Всяко кандидатстване извън тези срокове е възможно, но ще те приемат само ако има места/оставаш в листа за чакащи/, а междувременно от общината ти задават училище в което да ходи детето. Друг е въпроса, че и рейтинга на училищата е динамичен....

# 2 543
На териториален принцип са училищата, но това с набутването става трудно ...

Защото се строят повече жилища, колкото училища. Не е само Бг и UK проблем, глобален е.

# 2 544
Така е - сега в наше село върви допитване дали сме съгласни да се построи още един корпус в гимназията, и да се увеличи приема с още 100 деца на випуск.

# 2 545
  • София

Резултатите от PISA не са ли достатъчни? Все пак 15 годишни са децата когато правят тест....

Мен лично PISA  хич не ме интересува, ако ще България да е и на последно място. За правителствата може и да е важно какво е средното ниво, но мен то не ме грее. България се представя зле на PISA, защото средното ниво е ниско, понеже имаме много цигани, защото децата в селата не могат да осъзнаят много от задачите (онази с автомата за билети например) и защото по нам ква си причина май елитните училища биват пропускани (Ако се правеше тази PISA по времето на бай Тошо сигурно само в Немската, Английската и СМГ щяха да тестват и да сме втори в света. Сега подозирам, че се прави точно обратното, не знам с каква цел.).  Да ама какво ме интересува мен средното ниво? Мен ме интересува моето дете и нивото в неговия клас и неговото училище и майната му на средното ниво. Финландия като е първа сила по средно ниво (по PISA демек) на олимпиадата по математика е на опашката. Което значи, че имат високо средно ниво, но нямат елит. Това сигурно е много политкоректно, но аз не съм политик все пак Twisted Evil

newsm10 newsm10 newsm10

# 2 546
Въщност PISA е наистина представителна извадка, тестовете са правени и в Американския колеж. Успокоително е човек да си мисли,че е било само при циганите по селата, но не е вярно. Уникалните качества на образователната ни система се виждат и от феноменалните резултати от матурите.

# 2 547
Мен ме интересува средното ниво на нацията именно, т.к. то е показател за системата на образование, а не нивото на единиците.
Аз единиците у нас ще си ги оправя, ако ще и системата да е пълен булшит, но това не е показател за нивото системата. Тук темата е за нея, не за на Х детенцата.

# 2 548
Циганите обаче хич не са само по селата. Аз искам европейците да интегрират тези, които отиват при тях, пък после ние ще се поучим от техния опит. Ама те ни ги връщат Crossing Arms

Мен средното ниво ме интересува от гледна точка на това, че човек не може да се изолира напълно само в една среда, тоест и децата ни, и ние се сблъскваме с продуктите на образованието ни.

# 2 549
Такива прослойки си има всяка държава.
Стремежа към "елитно" училище е именно заради нивото...
При високо общо ниво, то и на "единиците" им е мнооого по-лесно, но все пак това е държавна политика....

Общи условия

Активация на акаунт