Как така се става учител?

• 11 058
  • 61
  •   1
Отговори
# 15
за съжаление и аз не просто мисля, а съм убедена, че ще става по-зле...

майка ми е учител и едно време учениците много я обичаха.

Сега работи на хонорар към болнично у-ще (работи с деца в болниците) и казва, че 90% са циганчета и не знаят дори да четат (деца 5-8 клас)...

# 16
Преди години моя позната я приеха Педагогика за деца със специални нужди с едвам изкарана тройка от изпит по история. Тогава това просто ме втрещи (просто не може да си представите за какъв човек става въпрос  ooooh!) #Crazy
Изисква се невероятна психика, за да може адекватно да работиш с деца, а хората с такава психика не биха работили за тези пари и в такива условия. В момента с малки изключения тези дисциплини се "изучават" от изпадналите и за нищо друго не ставащи.

За съжаление си права, а това е изключително интересна и отговорна специалност. Но, за съжаление, реализацията и заплащането впоследствие не са никак мотивиращи и това е причината подобни недоразумения да стават специални педагози. Да, има изключения, но именно изключения.

# 17
  • София
Това с половин ден работа отдавна го няма - учителите вече са задължени да стоят по 8ч в у-ще. А това, че децата са нетърпими - как едно време ние сме били търпими? С какво сегашните деца са по-различни от нас?

Децата са си същите като едно време, но системата е различна. Едно време като ти намалят поведението, я иди да кандидатстваш. Да останеш да повтаряш или да трябва да те местят като наказание в друго училище... Няма такъв резил. Всички те гледат като прокажен и деца и възрастни. Това сега го няма и децата много добре знаят, че няма адекватно наказание за лошо поведение. А за родителите да не говорим. Всички си мислят, че са специалисти и знаят по-добре от учителите кое как трябва да става.

# 18
Това с половин ден работа отдавна го няма - учителите вече са задължени да стоят по 8ч в у-ще. А това, че децата са нетърпими - как едно време ние сме били търпими? С какво сегашните деца са по-различни от нас?

Децата са си същите като едно време, но системата е различна. Едно време като ти намалят поведението, я иди да кандидатстваш. Да останеш да повтаряш или да трябва да те местят като наказание в друго училище... Няма такъв резил. Всички те гледат като прокажен и деца и възрастни. Това сега го няма и децата много добре знаят, че няма адекватно наказание за лошо поведение. А за родителите да не говорим. Всички си мислят, че са специалисти и знаят по-добре от учителите кое как трябва да става.

Аз си спомням как се събирахме целия клас и си брояхме 6-ците и се хвалехме кой има повече отлични оценки, а сега учениците до 4 клас се хвалят кой повече 2-ки има, защото до 4-ти клас знаят, че няма да повтарят и им е все тая дали ще получат 6 или 2.

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 18:26 от hyulli

# 19
Ха, децата никак, ама никак не са си същите. Нито родителите.
Сега има смартфони, таблети, Гугъл и върви, че се прави на интересен, за да им задържиш вниманието.

# 20
А според мен, децата са същите, само играчките им са различни. Относно интересите им, те се формират основно в семейството. На едно любознателно дете учителят може да привлече вниманието по много начини и да го омагьоса без помощта на таблет или интерактивна дъска. Но, много трудно ще бъде привлечено вниманието на деца, идващи от семейства, в които знанията и духовността не са ценност. В една от темите наскоро съфорумки споделяха одобрително как, след като учителка за трети път написала в тетрадката на детето "Без домашна работа", в отговор бащата написал "ГолЕма работа". Родителките размятаха духовитости и се подкрепяха една друга, вдъхновени от творческия порив на цитирания от тях отец. Именно на техните деца, боя се, и Господ да слезе с цял чувал чудеса, няма да им привлече вниманието.

# 21
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Честно аз не си спомням какви бяха/ме децата едно време, но се съмнявам да са били чак такива
Сегашните малко ме плашат. Предучилищната на каката е в един коридор с 4-ти клас и докато я чакам виждам страшни неща. Почти 90% зверове (предполагам закърмени с химна "Ти знаеш ли кой е баща ми"  ooooh!), хвърлят чупят коридора и не им пука, че учителката крещи по тях или останалите чакащи родители им правят забележка.  #Crazy

# 22
Учителката крещи? Ето това е пример за непедагог.  Peace

# 23
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Учителката крещи? Ето това е пример за непедагог.  Peace

Нали точно това обсъждаме в тази тема.  Laughing
Мисълта ми беше, че освен морето от непедагози имаме и съпротивата на деца без респект към никого и нищо.

# 24
От моя випуск тези, които не ги приеха никъде другаде, записаха език и педагогика, за да стават учители.  Crazy

# 25

Тук се крие големият проблем. Пускат да завършват полуграмотни деца и после същите отиват в университетите. В момента съм студент и има доста такива.
Точно това трябва да се оправи за да тръгнат нещата. Ако иска средно образование, трябва детето да се напъне.
Сега родителите едва ли не държат сметка на учителите за ниските оценки, а едно време се държеше сметка на детето.

# 26
От моя випуск тези, които не ги приеха никъде другаде, записаха език и педагогика, за да стават учители.  Crazy

Много рядко човек с филология се навива да стане учител. Затова училищата приемат с какви ли не преквалификации от кол и въже. Особено по английски език.

# 27

Много рядко човек с филология се навива да стане учител. Затова училищата приемат с какви ли не преквалификации от кол и въже. Особено по английски език.
Завършихме езикова гимназия и на фона на това, че те за 5 години докараха криво-ляво до ниво а2, силно ме съмнява да са имали много опции за работа.

# 28

Не е точно така. На мен мечтата ми беше да бъда учител като малка. Но постепенно като пораснах  осъзнах какви нерви ще има. Говорих с познати, а и заплатата не е много хубава. Отказах се.

# 29
Аз затова ви казах в началото на темата, защото обект на нея са магистратурите по ПУП и НУП за неспециалисти, че там хората осъзнато пристъпват към тях. В момента работя с човек, завършил, да речем, животновъдство и след това магистратура по ПУП, а след това по НУП и само мога да съм щастлива, че уча от такъв прекрасен педагог.

Общи условия

Активация на акаунт