Частни училища - информативна тема 10

• 96 540
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Софето
В статията се разказваше за Ню Йорк (Манхатън), а не за САЩ. То и в Швеция има родители дето отглеждат децата си като "безполови", но това не се случва в цяла Европа.  

# 676
Добре де, те готвят целенасочено, това означава ли, че нищо друго не се работи? Определени книжки се използват за всяко дете, според предпочитанията за училище.
Блис вярно нищо не ти схващам. Ясно виждам омразата ти към определени училища, градини и хора...

Напъни се! Доста от коментиралите по горе успяха съвсем точно да ме разберат. Очевидно зрението ти е замъглено.

Наскоро четох една статия за висшето общество в САЩ и борбата за записване в правилните детски ясли, от което следват техния вариант на градини, училища и всичко останало. Та, в САЩ тези амбициозни родители всичко си планират. Като се започне от това, че най-добрите месеци за раждане на дете са октомври и ноември, тъй като за яслите се кандидатсва през септември и тези деца са с почти година по-големи от останалите. Изпитът за яслите е свързан с умението на децата да играят. Затова естествено в САЩ има специалисти, които учат бебенцата на 9-10 месеца как трябва да играят правилно. И всичко това, за да ги приемат в яслите, разбира се. В България май се отива към този модел.  Simple Smile

И аз я четох и доколкото знам отговаря на действителността. И аз виждам същата тенденция у нас и смята, че това е извратено.

Очевидно става въпрос за "елитни" училища и градини, за които и ние говорим. Ясно е че това се прави именно с цел влизане в тях, а не защото по принцип това е практиката в САЩ във всички училища.

# 677
Вижте, тук има един малък, но много важен нюанс, който някак убягва в разговора. Тези така наречени ТЕСТОВЕ са създадени най-вече за ТЕСТване и проверка на нивото, потенциала и познанията на детето, казано най-общо, а не за ОБУЧЕНИЕ чрез тях. Ние едно време в училище на това му викахме ЗУБРЕНЕ за изпит. Процесът на попиване на знания и развиване на мисленето е нещо съвършено различно. Обикновено се постига чрез опит (ако е емоционален, още по-добре) в различни полета на дейност и чрез четене на книги - може да не е Алиса, моля ви се, Wink може да е друго, да са енциклопедии, висша математика, адаптирана за деца  Sunglasses и каквото ви дойде наум...

Така че, моля ви, нека да сме честни и наричаме нещата с истинските имена! Всеки иска детето му да попадне на най-доброто място, така, както го разбира, и взима мерки. Но това не е точно личностно развитие, а стратегия за постигане на целта.

Ето, аз например, заразена от тази лудост тук, миналата година реших да сваля една Азбука, за да ТЕСТВАМ детето си, решавахме няколко дни, видях, че се справя с почти всички задачи, успокоих се и приключих. След това, си продължих по МОЯ начин и си казах - на прав път сме. Това е много различно от минаване по три пъти на трите помагала. Хора, това са деца на 5-6 години!!!! Не говорим за гимназия и университет. Ако ме питате защо се паля, ще ви кажа. Отново. Тези практики поставят в неравностойна позиция наистина умни и талантливи деца. (С не толкова целеустремени или пресметливи родители.  Mr. Green) Ние, слава богу, този етап сме го отминали и не ме касае, но въпросът е принципен.

Аз пък съм на мнение че съвсем други неща се търсят. А не напомпване от Азбуките. =====
Системната работа с дете обаче води до невероятни резултати.   

В крайна сметка видовете тестчета и задачки не са неограничени видове. Та по този повод и изпитчетата и задачките в ЧУ удивително си приличат.===  Mr. Green
===
И тук не ставаше въпрос за моделизъм или шах. А за минаване на книгите за кандидатстване за НУКК цели 3 пъти + ходене на частни уроци на.... 6 г. Че то детето ги е наизустило тези задачи. Моделът на решаване е един. Схване ли се схемата не е никакъв проблем после. А мама като е показала и след това като са минати още поне 3 пъти... никаква логика и собствено мислене не е това.
И аз съм го казвала това, съжалявам, че ще се повторя.
Напротив, Хоуп, търси се точно това, което се търси. Simple Smile Задачките се наизустяват, защото децата са впечатлителни и като попаднат на някоя, помнят дори обстоятелствата. И като узнаят най-очевидния, "правилния" отговор, така, както мама го разбира, следващия път ще знаят - и това дори нерядко ги обезличава/моделира - защото бягат от своята собствена логика! Знам какво говоря. Задачите с изключване на картинка по асоциации и подобие са точно такива. Аз съм ви споделяла, че една от задачите, които дъщеря ми е решавала в СС, я видях после в Азбуките. Попадали сме и на други "съвпадения". Освен това, в някои детски градини, които подготвят деца за кандидатстване в НУКК, ти дават "гаранции за влизане" директно в проценти. Една жена ми го каза. Оо, случайно беше директорката на една такава градина! Wink Сигурна съм, че има и други. Много други.

# 678
# 679
Забавно.
"Да се влезе в добра градина в Манхатън е равносилно на това да бъдеш приет в колеж от Бръшляновата лига."
Не ми се ще да става и тук като в оная поговорка за жабата и коня...  Laughing

.........Значи съвсем правилно бях разбрала за изключването след първи клас, но Самъртайм и Блис побързаха да ме обвиняват.
Аз в нищо не съм те обвинявала (даже май се оказа че съм те подкрепила?), само ми беше забавно и странно колко настървено си се захванала с договорите в училището на Блис (не лично нейното, Татко М.  Joy  Peace ), все едно ще кандидатствате там, и то за нещо, което принципно не е чужда практика и във вашето училище (където учи детето ви, де).  Laughing

# 680
Блис, не продължавам с хъс. Попитах на предната страница за клаузата за успеха след първи клас и ти отговори, че в три училища са ти казали, че изключват за успех и дисциплина. Как да го тълкувам това?

# 681

И срещу това ограбване на времето за истинско учене в тази прекрасна възраст на детето какво предлага училището? Вместо детето да развива ума и способностите си, то решава тестове и ходи на уроци - как го компенсира после училището за тази жертва? Какво предлага? Възстановява ли загубеното време, прекарано над тестовете и ако да, как?

О, хайде, хайде! Какво загубено време, каква невъзможност за развиване на ума и способностите, люшкате се в крайности вече!

Нищо лошо няма да се работи системно с детето, някои деца си го понасят много добре това и сами си го търсят (дъщеря ми например е така, непрекъснато търси и иска нови и нови работни книжки). Психически обаче не намирам, че е готова за такова яростно състезание каквото е целенасочената, продължаваща с години подготовка за кандидатстване - и самото обучение след това - и съм се насочила към друг тип училище. Това обаче не изключва заниманията ни.

Отровата е в дозата обаче, не мога да си представя 4-5 годишно дете да има стриктна двучасова програма вечер и да минава по няколко пъти сложни задачи, не съобразени с възрастта му. Това е вече другата крайност.

Всъщност Bliss го е обяснила много добре, това, което е ненормално не е ученето, а ученето "целенасочено заради кандидатстването, а не с цел обогатяване знанията на детето". На тази възраст поне, после в 7 и 12 клас нека да си учат за кандидатстването Simple Smile

За това време може да се научи да свири на инструмент, да научи един език (или поне да придобие представа за едното и другото), да прочете или да му прочетат купища книжки, да му разкажат чудни неща, да се запознае с разни изкуства, да научи някакви танци, да се запознае с някакъв спорт... Толкова много неща могат да се научат в тази безгрижна възраст, които после изключително много помагат за усвояването на знанията в училище. Решаването на тестове е като патерица за ума. По-големите деца може и да се нуждаят от тази патерица, ако са закъсали с уроците. Но на малко дете да му скършиш любознателността с тестове, не, не го приемам Simple Smile
Всъщност, май сме на едно мнение Simple Smile

# 682
в училището на Блис (не лично нейното, Татко М.  Joy  Peace ),

Не знам що се засегна от един майтап, но от правилното използване на предлозите дори и престъпление може да се разкрие

Скрит текст:
Всъщност, не бях обърнал внимание на един много важен факт. Значението на предлога „на“. Ухото на Джордж без съмнение е негово ухо, защото се намира на главата му и не може да бъде отстранено без хирургическа операция. Но под „часовника на Джордж“, се разбира само часовника, който той носи на ръката си в момента — може да е негов собствен, а може и да го е взел назаем. Когато стана дума за „чашата на Джордж“, осъзнах, че всъщност значението на това словосъчетание е твърде неопределено. И наистина, под „чашата на Джордж“ се разбира тази, която той използва в момента, а тя по нищо не се отличава от много други чаши със същата форма и същите шарки.

За да се убедя, че съм прав, направих един експеримент. Рейс пиеше чай без захар, Кемп — чай със захар, а аз — отвратително кафе. И трите течности бяха с почти еднакъв цвят. Седяхме на малка кръгла мраморна маса, поставена сред няколко други, съвсем същите кръгли мраморни маси. Под претекст, че ми е хрумнало нещо, аз накарах двамата господа да станат от местата си и да дойдат с мен до преддверието, като бутнах столовете настрана и без Кемп да забележи, успях да преместя лулата му до моята чаша, в съвсем същото положение. Веднага щом излязохме, аз се извиних и се върнахме обратно. Кемп вървеше малко напред. Той седна на стола срещу чашата, до която беше оставена лулата му, Рейс — вдясно от него, както преди, а аз — отляво. Но забележи — за ситуацията могат да се кажат две неща: „В чашата на Кемп има чай със захар“. И: „В чашата на Кемп има кафе“. Очевидно това са две противоречащи си твърдения, които не могат едновременно да бъдат верни… Но на пръв поглед излиза, че са! Просто фразата „чашата на Кемп“ води до заблуждения. Когато е тръгнал чашата му е била една, а когато се е върнал — друга.
https://chitanka.info/text/7947/0

# 683
  • София
Забавно.
"Да се влезе в добра градина в Манхатън е равносилно на това да бъдеш приет в колеж от Бръшляновата лига."
Не ми се ще да става и тук като в оная поговорка за жабата и коня...  Laughing

Абе почти си е станало. В момента имам чувството, че по-трудно се влиза в добро начално училище, отколкото в университет (български такъв).

# 684
  • София
Добре, ясно е, че харесва ни или не ни харесва има начални училища и детски градини, в които за да влезеш е необходима точно определена подготовка. Въпросът е, че в България това не се признава дори и от самите училища (с изкл. на НУКК). Тоест, ако предварително се знае, че за прием в едно училище се изисква да си минал минимум 3 книжки по 200 страници, можеш да си вземеш решението дали това е подходящо за детето ти или не. Но да се развява насам-натам, как никаква подготовка не била небходима...ето това ми е малко прекалено. Аз вече съм споделяла опит с Питагор, които на въпросът ми какви са ориентировъчно тестовете и каква подготовка е необходима ми отговориха едва ли не изненадано и възмутено "Ама, моля Ви се, каква подготовка? Най-обикновен тест за училищна готовност!". Но пък ме попитаха в коя градина е било детето Simple Smile От една от градините, в която се чудехме дали да не го запишем в прав текст ми казаха, че подготвят децата за определени училища и в тези училища гледали с други очи на техните възпитаници, защото знаели каква им е подготовката. Лошо няма. Хората отговарят на търсенето, защото такова търсене има. По-добре детето да се занимава в градината, отколкото по цял ден да "нищоправи" там и после 2 часа занимания вкъщи, ако си решил "да гониш" въпросните училища.
За мен е важно да имам избор. Но често е трудно да се направи правилен избор при липса на достатъчно информация. И от там идват разочарованията. Това се отнася и за учебния процес в самите училища - на предварителните срещи се говорят предимно "ала-бали", общи приказки и никаква конкретика. В едно от училищата, които посетих на въпросът ми "Може ли по-конкретно да обясните как протичат учебните занимания при Вас, каква е атмосферата и т.н?" дори ми отговориха "Е, какво значение има как ще си го представите Вие? Детето може да го види по-друг начин." Не, че не е вярно, но мога ли да заведа детето си на 5 места, да го изчакам да види "как ще го приеме" и тогава да решавам? И на какъв принцип да избера въпросните 5 примерно? Нали все някаква информация трябва да имам предварително?

# 685
  • София
Скрит текст:

И срещу това ограбване на времето за истинско учене в тази прекрасна възраст на детето какво предлага училището? Вместо детето да развива ума и способностите си, то решава тестове и ходи на уроци - как го компенсира после училището за тази жертва? Какво предлага? Възстановява ли загубеното време, прекарано над тестовете и ако да, как?

О, хайде, хайде! Какво загубено време, каква невъзможност за развиване на ума и способностите, люшкате се в крайности вече!

Нищо лошо няма да се работи системно с детето, някои деца си го понасят много добре това и сами си го търсят (дъщеря ми например е така, непрекъснато търси и иска нови и нови работни книжки). Психически обаче не намирам, че е готова за такова яростно състезание каквото е целенасочената, продължаваща с години подготовка за кандидатстване - и самото обучение след това - и съм се насочила към друг тип училище. Това обаче не изключва заниманията ни.

Отровата е в дозата обаче, не мога да си представя 4-5 годишно дете да има стриктна двучасова програма вечер и да минава по няколко пъти сложни задачи, не съобразени с възрастта му. Това е вече другата крайност.

Всъщност Bliss го е обяснила много добре, това, което е ненормално не е ученето, а ученето "целенасочено заради кандидатстването, а не с цел обогатяване знанията на детето". На тази възраст поне, после в 7 и 12 клас нека да си учат за кандидатстването Simple Smile

За това време може да се научи да свири на инструмент, да научи един език (или поне да придобие представа за едното и другото), да прочете или да му прочетат купища книжки, да му разкажат чудни неща, да се запознае с разни изкуства, да научи някакви танци, да се запознае с някакъв спорт... Толкова много неща могат да се научат в тази безгрижна възраст, които после изключително много помагат за усвояването на знанията в училище. Решаването на тестове е като патерица за ума. По-големите деца може и да се нуждаят от тази патерица, ако са закъсали с уроците. Но на малко дете да му скършиш любознателността с тестове, не, не го приемам Simple Smile
Всъщност, май сме на едно мнение Simple Smile
Всъщност всички са на това мнение. Една единствена майка е споделила, че е правила това яко обучение, всички останали го намират за твърде пресилено и ненужно.
Печелят моите адмирации за труд и постоянство и майката и детето. Признавам си, че не бих имала търпението, времето и желанието ежедневно да решаваме по 15 страници задачки

# 686
Онна, аз пък смятам, че само тази майка си е признала, а със сигурност има и други, които са правили същото, но не си признават. Както и не си признават, че ходят на частни уроци в 7 клас, ами казват, о, то нашето училище е толкова добро, че никакви частни уроци не се налагат.

# 687
Споделете кои градини за кои училища "подготвят"  Laughing

# 688
Слънчогледи подготвят за Св.София и Американското.

# 689
  • София
Онна, аз пък смятам, че само тази майка си е признала, а със сигурност има и други, които са правили същото, но не си признават. Както и не си признават, че ходят на частни уроци в 7 клас, ами казват, о, то нашето училище е толкова добро, че никакви частни уроци не се налагат.
Ей така тръгват легендите.
Сега ако аз кажа че не съм си готвила детето за кандидатстване явно веднага ще бъда заклеймена като лъжкиня.

Общи условия

Активация на акаунт