Майчинството счетоводно-67

• 38 800
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Този ред за деклариране на банковата сметка е само за сверка според мен. А иначе при нова и при промяна се подава прил.1.

Ще разчитам на вас да влезете в час, защото аз съвсем скоро спирам да работя и няма да мога да разчитам на казуси от практиката (не че работя това де, но имам поглед).

# 661
Здравейте! Има ли правонаг да откаже да ми издаде болничен порсди това, че имам неплатени здравни осигуровки от предна година. Въобще ЗО имат ли общо с болничните? Благодаря

# 662
Здравейте, искам да попитам следното: от началото на бременността сьм в болничен- непрекьснат. 180-те дни ще ми стигнат до средата на февруари. След това ще изляза в отпуск до 14.03 когато ще започне да тече 45- дневен болничен преди раждане. Това, че ще прекьсна с отпуск между единия и другия болничен,  ще се отрази ли при изчисляване на 90% майчинство? Благодаря!

# 663
Имам въпросче. Сега съм в отпуск за гледане на дете,беба е записана на ясла,но още не ходи-има бележка от лекар и си я гледам. Ако започна работа,но на ново място,като подам деклаацията за промяна на обстоятелствата,трябва ли и беба да я пусна на ясла? Или с тази бележка ще може да продължи да си седи вкъщи? Ще трябва ли да започна да шюащам половин такса в градината?(бележката е без срок на нея и мога да задържа с нея беба вкъщи докогато искам,но се чудя дали това важи и когато почна работа). Благодаря.

# 664
  • ВАРНА
Здравейте, искам да попитам следното: от началото на бременността сьм в болничен- непрекьснат. 180-те дни ще ми стигнат до средата на февруари. След това ще изляза в отпуск до 14.03 когато ще започне да тече 45- дневен болничен преди раждане. Това, че ще прекьсна с отпуск между единия и другия болничен,  ще се отрази ли при изчисляване на 90% майчинство? Благодаря!
разбира се, че ще се отрази, променя се базата. Последният месец ще бъде февруари и от него започват да се броят месеците. Болничните, които сте ползвали до сега се изплащат 80 %, а тези за бременност и раждане 90%

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 09:10 от pepa60

# 665
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Има ли правонаг да откаже да ми издаде болничен порсди това, че имам неплатени здравни осигуровки от предна година. Въобще ЗО имат ли общо с болничните? Благодаря

Заради неплатени здравни осигуровки не могат да ти откажат издаване на болничен лист, но може, ако са ти прекъснати здравните права да се наложиш да плащаш за здравните услуги, които получаваш.

Така или иначе за болничния 45 дни преди термин се изчислява нова база, защото това е нов осигурителен случай. Платеният отпуск няма как да се отрази негативно на обезщетението. От гледна точка на осигуряването е равносилно на това да си ходиш на работа.

Имам въпросче. Сега съм в отпуск за гледане на дете,беба е записана на ясла,но още не ходи-има бележка от лекар и си я гледам. Ако започна работа,но на ново място,като подам деклаацията за промяна на обстоятелствата,трябва ли и беба да я пусна на ясла? Или с тази бележка ще може да продължи да си седи вкъщи? Ще трябва ли да започна да шюащам половин такса в градината?(бележката е без срок на нея и мога да задържа с нея беба вкъщи докогато искам,но се чудя дали това важи и когато почна работа). Благодаря.

Ако реално детето не е започнало да посещава ясла няма причина за прекъсване на отпускът за гледане на дете, но ако смениш работодателя трябва да подадеш декларация за промяна на обстоятелствата и след това наново документи при новия работодател.

# 666
  • ВАРНА

Така или иначе за болничния 45 дни преди термин се изчислява нова база, защото това е нов осигурителен случай. Платеният отпуск няма как да се отрази негативно на обезщетението. От гледна точка на осигуряването е равносилно на това да си ходиш на работа.

има начин да се отрази негативно, защото една част от базата ще бъде предходните болнични които е ползвала, а те са 80 % от възнаграждението, и това всъщност ще й намали сумата, която ще получава. Ако няма прекъсване на болничните ще се използва старата база, само ще се върнат още по-назад

# 667
Въпросът ми беше дали ако аз започна работа детето трябва задължително да започне ходенето на ясла или не.

# 668
  • София-Младост
Въпросът ми беше дали ако аз започна работа детето трябва задължително да започне ходенето на ясла или не.
Не. Но обратното е задължително. Т.е. ако детето започне посещение вие нямате право на отпуск за отглеждането му. За половината такса могат да отговорят от ДГ.

# 669
  • София
Декларацията по чл. 50 и чл. 51 от КСО с какъв код се обработват в НОИ? Болничните за бременност и раждане бяха с 1

# 670
Благодаря за отговорите! Болничните са ми непрекьснати, т.е ако сьм разбрала правилно на база  18 месеца назад се изчисляват.  база Сега ще прекьсна с платен отпуск за месец. И исках да знам дали това прекьсване с отпуск би се отразило негативно на майчинството.

# 671
  • София-Младост
Благодаря за отговорите! Болничните са ми непрекьснати, т.е ако сьм разбрала правилно на база  18 месеца назад се изчисляват.  база Сега ще прекьсна с платен отпуск за месец. И исках да знам дали това прекьсване с отпуск би се отразило негативно на майчинството.
Платен отпуск никога не се отразява негативно.

# 672
И аз така мисля относно платения отпуск, но прекьсвам болничните и не мога да разбера дали при изчисляването на 90% ще вземат дохода на база, на който е изчисляван болничния или самия болничен като база за изчисление.

# 673
  • В полите на Пирин планина

има начин да се отрази негативно, защото една част от базата ще бъде предходните болнични които е ползвала, а те са 80 % от възнаграждението, и това всъщност ще й намали сумата, която ще получава. Ако няма прекъсване на болничните ще се използва старата база, само ще се върнат още по-назад

Това време, така или иначе ще влезе в бъдещата база, но не с размера на изплатеното обезщетение от НОИ, а с доходът, от който то е изчислено. НО, пак повтарям - това е нов осигурителен случай, изчислява се нова база, която е 24 месеца назад и това става независимо дали има или няма прекъсване в болничните за общо заболяване, които са ползвани по време на бременността. Дали ще се намали или не сумата на обезщетението зависи не от прекъсване, а от доходите в периода - база.

# 674
Здравейте! На 28.07.2016 детето ми навършва две години.В момента съм бременна и живот и здраве 45дневния болничен преди раждане на второто ми дете ще е с дата 12.07.2016. Притесненията ми са какво ще е обезщетението през първата година за отглеждане на второто ми дете. Същото, което съм получавала за пъровто или ще го изчислят 24 месеца назад от дата на раждане? Имах две години стаж преди да изляза в майчинство, не съм на минимална заплата. Колкото и грозно да звучи за някой, молбата ми е да ми дадете съвет, дали да кажа, че се връщам на работа и малко след това да изляза в болнични до 45дневния (и това по-голямо обезщетение ли ще ми донесе през първата година на следващото майчинство) или да си изчакам и да си застъпя отпуската за гледане на дете до 2 години с 45дневния? Не съм чела всички теми, сигурно някой вече е задавал подобен въпрос, извинявам се, ще съм много благодарна да ме посъветвате! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт