Бихте ли се върнали в България?

• 204 764
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 555
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5345655

Хубаво е, че има и такива българи.

# 556
Казва, че нашите специалисти са на световно ниво. А в някой отношения по-добри от немските си колеги:
ехаа, и в Труд вече слагат Й в мн. число. Евала и браво!

не познавам доктора и много се надявам нещата да са така, както са описани.

само че като се сетя какво писа за мен един вестник преди години, как завъртя нещата, чак сама се просълзих...и какви думи ми набута в устата, дето дори не са ми минавали през ума... предпочитам да не вярвам сто процента на вестници.
наскоро пак гледах едни смешки за българи в чужбина, всичко е толкова украсено, та чак неудобно да ти стане.

# 557
А вие нали обърнахте внимание на основния смислоносещ абзац измежду изкуствения патриотичен тон на статията:
„Има една граница. На английски се казва стъкленият покрив, който вие достигате, не го виждате, но той ви притиска. Вие сте достигнали до този стъклен покрив в Германия. Да, можех да направя още една крачка напред и това щеше да бъде. Тук мога да се развивам още много нагоре.”
Т.е. не са му позволили да катери стълбата от едно ниво нагоре, защото е чужденец, и се е върнал тук, където може да осъществи амбициите си. Няма лошо, такива хора повдигат много професионалното ниво в България.

# 558
Аз обърнах внимание на съвсем друго.  Wink
Най-голямото му дете е на 8 г и едва сега започва да се сблъсква с бг образователна система.

# 559
... Само че на мен действително Италия най-много ми хареса от всички държави, в които съм бил.
На мен не ми излезе Италия, но и на мен.

# 560
  • Linz
Много италианци идват в Австрия заради по-добрите условия. А с минаването на границата Австрия-Италия рязко се променя картината. Иначе и аз харесвам романтиката на градовете като Венеция или Флоренция.
Т.е. за туризъм е ОК, за живот- не толкова.

Статията за доктора и според мен е украсена. Сериозно бих се притеснила да ме лекува мен или децата ми някой, който работи по над 80 часа седмично... как се правят операции при такова натоварване бре, боже?!

# 561

Т.е. не са му позволили да катери стълбата от едно ниво нагоре, защото е чужденец..
Може и да не е само заради това ( може и да е де, не споря). Някои от мединските светила тук  са в професията не просто от поколения, а от векове. Затова понякога е леко смешно някой като каже, че емигрира заради децата си.

Статията за доктора и според мен е украсена. Сериозно бих се притеснила да ме лекува мен или децата ми някой, който работи по над 80 часа седмично... как се правят операции при такова натоварване бре, боже?!
  медицинската професия е много регулирана, в т.ч. часовете. 24часовите дежурства са навсякъде по болниците, това не значи, че лекарят оперира 24 часа. С две думи- споко Laughing

Последна редакция: пн, 07 мар 2016, 20:00 от Рокси

# 562
Труден въпрос, всичко е много относително...

# 563
Да се включа и аз. Преди няколко години се върнах за около 2 месеца, просто исках да съм при мама, но повече от това не издържах. От 13 години живея в Испания, всичко ми е тук, приятели, работа и семейство( освен майка ми, за която ми е много мъчно). Дъщеря ми е родена тук, и скоро очакваме още едно попълнение в семейството! Мъжа ми иска да се прибира в Англия, но аз категорично не искам да се местя, тук ми е добре! Не гледам Бг телевизия, имам 2 българки с които общувам, другите просто са тип кифли- клюкарки. Много мразя да видя типичния Ганьо, наумил си че испанеца трябва да научи български и да пие ракия... Моя мъж една дума не знае на Бг и не настоявам, но определено децата ще го говорят. Дразни ме в България и главно в българина като цяло тая грозна завист, дали защото той не е успял да замине или е нещо друго не знам, дразни ме факта че всеки се оплаква а нищо не прави по въпроса, дразни ме още че ти гледат в джоба и от стария приятел вече не е останала и следа, а озлобено подобие на човек когото си познавал. Според майка ми съм станала мрънкало, капризна и превзета, а според мен просто живея нормално!  Приятели в България нямам, и ако не беше майка ми нямаше и да се прибирам!

# 564
  • Linz
Рокси, и да не оперира, дори да не е лекар, това пак е огромно работно време за да бъде продуктивен в работата си който и да било. А това е човек, от който зависят живота и здравето на много пациенти. Имам позната лекарка тук, която ми е разказвала доста за дежурствата си... А и аз се хванах за работното време, но цялата статия звучи украсено, с един романтично-носталгичен оттенък.

# 565
Да се включа и аз.
Дразни ме в България и главно в българина като цяло тая грозна завист, дали защото той не е успял да замине или е нещо друго не знам, дразни ме факта че всеки се оплаква а нищо не прави по въпроса, дразни ме още че ти гледат в джоба и от стария приятел вече не е останала и следа, а озлобено подобие на човек когото си познавал.

Ами да, намират се и завистници и опити за използвачество от предишни приятели или роднини даже.
Предлагал съм на близки роднини преди 10-на години да изкарват пари без почти нищо да работят, но са ми отказвали, ЗАЩОТО според тях било трябвало да делим по равно. Познанията са мои, работещият бизнес и опита също, те език не знаят и без мен въобще не могат да се справят даже да го изкопират същото нещо в България, ама са с претенции големи.
Еми едно лято ходих два пъти до София, пусках си обяви за работа и си намерих две жени да работят за мен, без помощ от роднини. Да де, работиха те, плащах им за заработеното от тях, ама като няма кой да ги „пасе“ на място, нещо и двечките „забравяха“ да си плащат легално дължимите осигуровки поне върху минималното предвидено. А едната даже искаше и една нейна приятелка да почне да работи за мен, ама ме лъже най-нахално че се осигурява. Потърпях ги една година така, па спрях да им плащам без предупреждение, та им дойде като гръм от ясно небе. Беше им добре да си работят от вкъщи на топло без да трябва нито да ходят по студа на работа, нито да спазват определено работно време, ама като се мислеха за големи тарикатки, сами се прекараха.

# 566
  • Down south
Срещнали се на полянка,
прабългарин и славянка.
Цуни-гуни, вади-тури,
народили чукундури.
Хем ебливи, хем крадливи,
но най-вече завистливи.

Радой Ралин

# 567
Да припомня, темата е "Бихте ли се върнали в България?", а не Колко са лоши ония дето са в България и Колко сме чудесни ние в чужбината.

# 568
... Колко са лоши ония дето са в България и Колко сме чудесни ние в чужбината.
Права си - нито едното е вярно, нито другото. Навсякъде, където има хора, има и говеда, и Човеци. Сами избираме какви да бъдем и с какви да се събираме.

# 569
  • Down south
Е, нали за това е темата.
Има хора, които не биха се върнали, заради чалга манталитета, който се шири, заради завистта, кражбите и пр.

Общи условия

Активация на акаунт