СЕПТЕМВРИйчета тема №2

• 23 590
  • 705
  •   1
Отговори
# 510
  • Драгоман
Аз само кърмя и на 18 правим 3 месеца, но никога не съм знаела по колко яде.
ПолиТ, и моята е на 18ти  Simple Smile Астрални близначки  Simple Smile
Хееей, и моето момиче е на 18ти Simple Smile
Ехааа, супер  Hug

# 511
Моят заспива към 1:30.. Confused

# 512
  • Пловдив
И нашите наблюдения с мъжа ми, още от баткото са, че колкото по-рано заспива, толкова повече спи детето. И също колкото повече спи, толкова по-лесно заспива и по-дълго спи. Т.е това, че цял ден е спало изобщо не значи,че ще заспи трудно или късно вечерта, или ще се събуди рано сутринта, дори напротив.

Вики заспива към 20.30ч. Запжчваме още от 19.40ч да се приготвяме - къпане, масажи, ядене и ей я готова да спи. Но по-рано от това не виждам кога. И вече към 5 сутринта е наспана, а си се буди през 3 часа да яде. При нея не важи "колкото по-рано, толкова повече" за съжаление Sad

# 513
Нашият пакет е 80 броя за 32 лв в Била. Обаче в аптеката в която са с мрежичка е 36 лв - 72 бр.
Аз също купих белия памперс от две места и от двете беше различен. Много ми прави впечатление, че всичко произведено в Полша е чист боклук. Това и за други продукти от години си сравнявам. Лошото е,че за България големите марки имат производство именно там. Май се оказва, че най-качествените памперси са Giant Box - кутиите от по 108 или 120 бройки. Те са от Унгария. Ние преди взехме зелен памперс от Кауфланд, 108 бр. за 30 лв. Разликата е голяма, ярки картинки на памперса и аромат на крем (мисълта ми е, че в Полша май си спестяват това онова). Та, гледайте производството, пише го на опаквката - напечатано е върху бялата част и лесно се намира. За предпочитане явно е кашона!

# 514
  • София
Benite, а защо по взаимно съгласие? Ако го съкратят трябва да вземе минимум 4 брутни заплати.

Ами и аз това му казах, но той беше много афектиран и не искаше да се унижава. Предполагам те на това са разчитали. Както и да е свършн факт Simple Smile  Сега се надявам на по добро начало на годината

аз не съм твърде наясно, обаче при съкращаване не ти дължат заплати - само предизвестие. ако не го отработиш - не ти плащат, ти им дължиш една. Иначе ти дължат една заплата, ако не искат да си отработиш предизвестието.

Всъщност не е точно така. Даже сега има изменения. Фирмата, в която работих преди, я закриха през февруари 2010. Още тогава законът беше такъв, че при съкращение (а не уволнение, защото има разлика) фирмата ти дава едномесечно предизвестие. През този един месец имаш право на 7-часов работен ден, понеже се предполага, че си търсиш работа. После си ти плащат заплатата за този месец и това е. Обаче ако не си намериш още един месец работа и останеш безработен, трябва да ти изплатят още една брутна заплата. Това важеше при всеки вид съкращения, независимо дали се закрива фирма или се съкращава един човек. Аз направих така, че започнах в новата фирма точно месец след освобождаването от предната. Имах право на това обезщетение, но не ли го изплатиха. Реших да ги съдя, но после се отказах и си казах, че важното е да сме живи и здрави, пък другото се оправя.
Сега има новости - фирмата ти дава едномесечно предизвестие и след това трябва да ти зплати 4 брутни заплати. Естествено, може да се направят на ударени и да не ги платят, но по закон си се полагат. При уволнение е друго - нямаш право на обезщетения и дори нямаш право да отидеш на борсата след това. Обаче знаете ли колко е трудно да уволниш човек.

Също за борсата - внимавайте с това, понеже при взаимно съгласие или напускане по собствено желание на служителя, сумата е много малка, а после има период (не помня колко точно беше, мисля си за нещо от рода на 3 години), в който повече нямаш право на пари от борсата. Та ако след това е съкратен човекът и има доста трудов стаж, трябва да вземе един хубав процент от заплатата си, но ако си изхаби този шанс при малка сума по взаимно съгласие, може следващия път да не може да се запише на борсата.

# 515
  • София
мили момичета,
имало някакви новости в НОИ, заради които били претрупани и всичко ставало бавно. Интересува ме плащането на последния болничен - колко време след като го подадохте ви го платиха? Моят счет. е занесла миналата седмица, след като 2 седмици й стоя в офиса. И днес ме сюрпризира, че имало нововъведения в НОИ и са й казали, да не чакаме пари скоро, всичко ставало много бавно.

аз се надявах на пари преди Коледа, в краен случай преди НГ. Ама днес увесих носа Cry

Румка, аз днес получих някакъв превод. Обаче вече съм тотално объркана какво ми превеждат и кога. Мисля, че на 13-ти ми изтекоха 135-те дни болничен и сега трябва вече да се нормализират преводите. Иначе до сега се опитвах да смятам какво ми превеждат, но нещо не успявам да им хвана логиката.

# 516
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Всъщност не е точно така. Даже сега има изменения. Фирмата, в която работих преди, я закриха през февруари 2010. Още тогава законът беше такъв, че при съкращение (а не уволнение, защото има разлика) фирмата ти дава едномесечно предизвестие. През този един месец имаш право на 7-часов работен ден, понеже се предполага, че си търсиш работа. После си ти плащат заплатата за този месец и това е. Обаче ако не си намериш още един месец работа и останеш безработен, трябва да ти изплатят още една брутна заплата. Това важеше при всеки вид съкращения, независимо дали се закрива фирма или се съкращава един човек. Аз направих така, че започнах в новата фирма точно месец след освобождаването от предната. Имах право на това обезщетение, но не ли го изплатиха. Реших да ги съдя, но после се отказах и си казах, че важното е да сме живи и здрави, пък другото се оправя.
Сега има новости - фирмата ти дава едномесечно предизвестие и след това трябва да ти зплати 4 брутни заплати. Естествено, може да се направят на ударени и да не ги платят, но по закон си се полагат. При уволнение е друго - нямаш право на обезщетения и дори нямаш право да отидеш на борсата след това. Обаче знаете ли колко е трудно да уволниш човек.

Също за борсата - внимавайте с това, понеже при взаимно съгласие или напускане по собствено желание на служителя, сумата е много малка, а после има период (не помня колко точно беше, мисля си за нещо от рода на 3 години), в който повече нямаш право на пари от борсата. Та ако след това е съкратен човекът и има доста трудов стаж, трябва да вземе един хубав процент от заплатата си, но ако си изхаби този шанс при малка сума по взаимно съгласие, може следващия път да не може да се запише на борсата.

Катя, съжалявам че те поправям, но не е така и да не остане някой подведен, като счетоводител ви го казвам.
Прекратяването с 4 брутни заплати е само по чл.331 от Кодекса на труда.
Останалалите начини на съкращение са с предизвестие(чл.328 от КТ) и без предизвестие (чл.330).
При предизвестието си го отработваш и ако до 1 месец след прекратяването не си намерш работа ти плащат една брутна заплата.
Ако те съкратят без предизвестие ти дължат една брутна заплата за неспазено предизвестие (обезщетение по чл.221) и още една, ако отново до месец не си намериш работа.

За борсата също си в грешка.Ако веднъж си получавал обезщетение от БТ, през следващите 3 години имаш право пак да се запишеш, но ще получаваш минималното обезщетение за 4 месеца без значение по какъв начин ти е прекратен договорът.(чл.54б ал.4 от КСО)
При прекратяване по взаимно съгласие или желание/съгласие на служителя на БТ се получава миниманото обезщетение от 7,20лв на ден за период от 4 месеца. (чл.54б ал.3 от КСО)

# 517
Да ви питам, колко време след подаването на документи изплащат помощта за раждане на дете?

# 518
Да ви питам, колко време след подаването на документи изплащат помощта за раждане на дете?
На мен ми казаха между месец и месец и половина, и го изплатиха малко след месец.

# 519
  • София
Ауу извинявам се ако съм заблудила някой. Сега си спомням, че мен наистина ме съкратиха по чл. 328 в старата фирма. Помислих, че има изменение, понеже миналата година във настоящата ми фирма съкратиха доста хора и им изплатиха по 4 заплати и те си казаха тогава, че имали право на тях. Та си казах - от какъв пък зор фирмата толкова ще държи да им дава толкова пари, ако нещо законно не я кара. Сега ми стана интересно - кога се съкращава по чл. 328 и кога по чл. 331? Определено едното е по-добре за служителя, а другото не.
Извинявам се за отклонението от темата.

# 520
  • София
На мен ми казаха между месец и месец и половина, и го изплатиха малко след месец.

И моето така.

А някой от вас да е взел помощ за майки-студентки?

# 521
  • Драгоман
 Мен са ме уволнявали дисциплинарно. Осъдих ги след това, поправиха го и ме върнаха на работа, но за 1 ден и ме махнаха по взаимно съгласие, понеже ме заплашиха, че ще ми вчернят живота. Оказа се, че съм имала възможност да взимам обезщетение за 4м от борсата. Ако взимаш обезщетение за безработен  на следващата работа трябва минимум 9м да изкараш, за да взимаш отново. Поне така беше преди 2 години.

# 522
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Mikipoli,тези за 17лв. са 48 бр.

# 523
Може да си следите болничните в сайта на нои, ако сте си изкарали пик код:
http://www.nssi.bg/eservicesbg/reports/reportsegn

# 524
  • Пловдив
Мами, вие как намирате вашите бебоци? Аз мойто го намирам за все по и по прелестно с всеки изминат ден ...  Party Чакам с нетърпение мига, в който ще ме погледне разбиращо, ще ме прегърне и целуне и ще ми каже "мамо"  Crazy
Ахх, днес съм нещо много разнежена, въпреки че калпазанка продължава със странните си бебешки състояния Wink

Общи условия

Активация на акаунт