Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 623
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Слагате ли от тия таблетки за обилен цъфтеж? Моите всяка година цъфтят, но с по 5-6 цвята. Или ще е един цветонос с 6 цвята, или два с по 3-4 цвята, но пък доста едри цветове изкарват, направо огромни  Laughing
Първите години не торях. Последните две съм слагала тор като видя цветонос да се подаде и торя 2-3 пъти в рамките на месец (като ги поливам) и спирам.
Значи, малко торя явно, за да имам бедна реколта цветчета, или нещо друго им трябва, или с местоположението на орхидеите толкова мога да изкарам.
На метър и половина са ми от прозореца, достига светлина, всички са наклонени естествено, да търсят слънцето  Laughing, но нямам друго подходящо място.

# 466
Относно големите орхидеи с коренищата имам една такава покрай една друга моя идея за сандъчета, която още не съм осъществила, обаче взех една от прозрачните кашпи в практикер , пробихме и дупки с бормашината и я посадих в нея, засега добре върви, беше ми по-добър вариант да и намеря място , отколкото по-голяма кръгла саксия

# 467
Мереленда
От фасона е
Аз имам такива които цъфтят с по 30 цвята. И такива с по 6-8. Имам и видови които цъфтят с по 2-3. Не торя много ,,,3-4 пъти годишно . според мен затовя обилието Не е свързано с торенето. Разбира се форсирани с много тор се случва да цъфтят обилно но и се изтощава цветето , товя го кара да привиква към торене а с времето и да се изражда. Затова тези дето торят постоянно и постоянно чакат да има развитие - листа корени ми се струват малко да не са в час че всяко цвете има нужда от покой от собствени темпове на развитие..

# 468
Мереленда
От фасона е
Аз имам такива които цъфтят с по 30 цвята. И такива с по 6-8. Имам и видови които цъфтят с по 2-3. Не торя много ,,,3-4 пъти годишно . според мен затовя обилието Не е свързано с торенето. Разбира се форсирани с много тор се случва да цъфтят обилно но и се изтощава цветето , товя го кара да привиква към торене а с времето и да се изражда. Затова тези дето торят постоянно и постоянно чакат да има развитие - листа корени ми се струват малко да не са в час че всяко цвете има нужда от покой от собствени темпове на развитие..
Ясно. Аз веднъж годишно торя, защото веднъж годишно изкарваха цветонос, изключая последната година - която като цяло беше топла и се случи от един цветонос да изкарва по няколко пъти цвят, без да пресъхва цветоноса. Но иначе си цъфтяха веднъж в годината.
При мен положението е така. От май месец до края на август, началото на септември - спят. Тогава и много рядко ги поливам, макар да са жеги, и просто ги забравям. Септември до ноември пускат листа и корени. Ноември пускат цветоносите и януари всички са цъфнали по едно и също време. От януари до април си стоят с цветове. Всяка година едно и също, дори като си купя нова орхидея, прецъфтява и следващия път с другите в "един глас" се развива.  Simple Smile

# 469
Импала ако не харесваш жълтото метни го насам  Joy
Жълтото/зелено фалче на Импала наистина има разкошна окраска, и аз не бих го върнала Heart Eyes
Благодаря Hug . Надявам се да поизбледнее с времето до цвета, с който го купих и тооолкова харесах.

Merelenda,
Какви са тези таблетки? Някакви торове, предполагам.
Като гледам снимки в нета си мечтая и аз да отгледам някой супер пищен цветонос, отрупан с цветчета. Ама не успявам, най-много десетина ми се получават. Като оставя настрана влиянието на конкретния вид/хибрид и състоянието на цветето, чудя се дали става в резултат на обилно торене (не бих) или при изключително благоприятни условия.
PS. О, публикувах късно...

# 470
Една дама имам във фейсбук приятелите, която май се занимава с това, или поне от нея видях разни публикации за орхидеи, за таблетки за цъфтеж, за онзи мъх, и т.н. Помня че една таблетка беше 3 лв, а с всяка следваща цената падаше доста. Та там четох и ми се прииска да си взема, да видя обилен цъфтеж и аз  Laughing
Не знам колко години гледам орхидеи, три ли, четири ли станаха, но с помощ от форума и re_ge_ спасих първата орхидея от гибел и се амбизирах в отглеждането на орхидеи. Нямам много, 6 броя, сега с пресаденото бебе 7 стават, но нямам и място, и сега ще моля за стелаж над другите да ми сложат, че да продължавам  Heart Eyes
Започнах да мечтая да ги видя отрупани. И сега ме радват, ама искам повече цвят. Ако ли не... ще взимам още орхидеи, поне от количество да докарам градината. Laughing
Искам червена, черна (съжалявам че не я взех - единствената която видях на живо), и наситено жълта. Ако ги имам, може и да се спра.

# 471
Мереленда рецептата  екогато купуваш да гледаш цветоноса - да е разклонен и обилен.
При покупака Много от качествата на цветето си личат и ясно  какво ще бъде после. Обилвен и разклонен ли е цветоноса и после ще е така. Ако цветенцето е младо с три листчета и 4 цвята ще трябва да чакате 2-3 годинида се страбилизира. Сега такива има за по10 лева по хопермаркетите и няма как да знаеш какво ще израстне.

При мен режима е следния
От септември залагат цветонси , понякога има и до първите студове нови цветоноси.
Изхранване на цветоносите и пръв цъфтеж за коледа.
После нови цвтоноси имам края на януари. От тамцъфтеж до големите горещини и после почивка цяло лято.
Торя като видя цветонос с оранцев криталон, след като прецъфтят с балансирана тор. Още два пути годишно промивам с английска сол.

Лошото е че сезоните тотално се объркаха. Тази година имах заложени цветоноси до юни средата когато вече не могат да бъдат изхранени. Същото и есента. Тази година студовете тук дойдоха рано и чак ноември се затопли.  Цветоноси поникваха до декемрви края и в студовете вече капят пъпки- не могат да бъдат изхранени.

Има дами които се хвалят че им цъфтят целогодишно но не уточняват че са с по една цвет пъпки на върха на стар цветонос. Имам един два случая на наистина  целогодишен цъфтеж но само на пелорици защото те са с много дълготрайни цветове и защото те често цъфтят с два цветоноса. Сетих се че имам и още една която цъфтя три пъти от три новопораснали цветоноса един след друг в една година, но тя беше подбрана изхвърлена и искаше да ми покаже че не съм сгрешила като съм я приютила..

Последна редакция: пн, 15 фев 2016, 22:08 от _re_ge

# 472
Да, тия които 2-3 пъти ми цъфтяха в годината (2 орхита са, от новите ми), точно с по 3-4 пъпки цъфнаха и сега едното пак ще цъфти, за 3-ти път, но с една пъпка е, огромна. Точно от стария си цветонос цъфтяха. Последно цъфтя ноември, когато другите започваха да изкарват цветоноси.
И подарените ми орхидеи, и закупените от мен, всички са били (според това което съм научила от темата), в много добро състояние, и на цветоноси, и на корени, и на листа, и на визия отрупани, прекрасни. После вече се съветвах и за листопада, и за промени в листата, и за цветоноси, за торене, преместване... за всичко. Уча се в движение от вас.  Hug

# 473
Режимът при мен е различен, явно заради идиотския мекия климат.
- Есенните цветоноси тръгват обикновено в началото на ноември, най-рано края на октомври. Започват да се развиват, а всичко друго (листа, корени) замира. Цъфват основно през януари.
(Тази година е по-особена: цветоноси се появиха още от средата на октомври, цъфтят чак сега Crazy . Учудващо е колко време ги опазих - изгубих едва няколко пъпчици. Но пък като цяло можеше да е по-пищен цъфтежа.)
- Цъфтят до март-април-май... която колкото може, но при всички през март-април започва развитие на корени и листа (1-2, като едновременно също толкова пожълтяват, изсъхват и падат). Това продължава цяло лято, дори в най-топлите месеци, но температурите тук много рядко са над 30 градуса и е влажно (всичко това ми дава свободата на рядкото поливане Peace ).
- Някъде септември, със застудяването и по-слабото слънце, развитието се забавя постепенно - нещо като затишие преди цветоносите Grinning . И всичко се завърта отново.

Особености:
- Миналата година за първи път имах пролетно-летен цъфтеж. Цветоносчетата забелязах през април, цъфтяха от края на юни и през юли до септември. Почти всичките пуснаха цветоноси и през есента
- Един от пролетните цветоноси спря да се развива за лятото, а през ноември се събуди - така се оказа, че дочаках първия му цвят след около 255 дни
- Друг от пролетните цветоноси счупих (рев до небесата), а през декември на новия цветонос на същото фалче открих буби. Изстрадана любов, но до дни трябва да се отвори така дългоочаквания цвят и ще ви го покажа Grinning

# 474
  • Вестерос
В бриколажа ще е намалена някаква тор на 2,50, мислите ли , че е добре. Хвърлих брошурката и не се сещам как се казваше обаче  Blush

# 475
В бриколажа ще е намалена някаква тор на 2,50, мислите ли , че е добре. Хвърлих брошурката и не се сещам как се казваше обаче  Blush
Аз специална тор за орхидеи не съм взимала, но видях в Кауфланд, че имат и май беше на 2.50 лв.

Ето профилът във фейсбук и публикацията на дамата, която продава хапчетата -
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1658430957771731&set … ype=3&theater
Това е сайта ѝ - http://www.orchid.free.bg/

Последна редакция: вт, 16 фев 2016, 07:26 от Merelenda

# 476
Благодаря, прочетох. Ще се въздържа Grinning .

# 477
  • Ænima/Albuquerque
Започнах да пълня перваза в кухнята.  doh
Изобщо не трябва да правя разходки до борсата "само за да разгледам".  Mr. Green

Скрит текст:

# 478
 Grinning Колко ми е познато, красавица е

# 479
  • Ænima/Albuquerque
Така става, като трябва да убиеш половин час, или те ядосат и решиш да караш без посока (а всъщност посоката е към борсата).  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт