Фотография - 80 тема

• 53 754
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Аз имам 1.8, реших, че нямам нужда чак от 1.4, въпреки че апартаментът ни е доста тъмен.
А и бях чела някакви ревюта, в които 1.8 биеше по разни параграфи 1.4. Жалко, че не помня вече в кои параграфи  Crazy
По-любима дължина за портрети ми е 85 мм, на кроп беше към 130мм. Но пък и не съм пробвала 50-то на кропа да видя дали ще ми хареса. Ето с какво ще се занимая тоя уикенд.  Laughing

# 496
  • София
Ами аз първо към 85 мм се бях насочила и го взех под наем за един уикенд да го пробвам. Хареса ми, но вкъщи ще ми е доста тесничко с него....имам предвид, че ми трябва нещо по-универсално на първо време. Поснимах малко с 50-ката на един приятел и ми се видя по-подходящ за моя случай. И затова колебанието ми се сведе до тези две 50-ки. Сега ще поразровя ревютата и да видим какво ще излезе  bouquet

# 497
Ако повечето снимате с кроп е нормално 50-та да ви е по-добре защото ви идва реално на 75мм... 85 мм вкъщи или в студио ще ви е малко трудно, освен ако студиото ви не като на Дилян Simple Smile
и аз го предпочитам за портрети 50 мм Simple Smile

Моята е на 1.8 и съм доволна много

# 498
Аа, у дома снимах с 35 1.8 DX на D7000, много го харесвах. Чакай сега ще изровя из фликр да ти покажа някоя.
MIH_0155afb by Mihaela Ed, on Flickr
MIH_5154c by Mihaela Ed, on Flickr - първият ми опит с външна светкавица  Sunglasses
MIH_2365WEB by Mihaela Ed, on Flickr
Айде стига толкоз  Mr. Green
Ще взема да си подредя фликр по обективи Grinning

# 499
Аз в момента съм в следната дилема:  искам да си взема портретен обектив, защото в момента съм само с китов 18-105 и се колебая между 50/1,8 и 50/1,4. По принцип се бях насочила към 50/1,4, но в обсъжданията назад в темите, попаднах на коментари на момичета, които снимат с него, че го ползват най-вече на 2 – 2,8 и че при по-отворена бледна се получавал проблем с фокусирането (например че не цялото лице е на фокус, ако правилно съм разбрала). И сега се чудя....ако не го ползвам на 1,4 дали има смисъл да взимам него  newsm78  Вие какво бихте направили на мое място? Ясно е, че по технически параметри е по-добър, но просто някъде ми убягва логиката на практика как се използват предимствата му.

Това важи и за двата обектива. Ключовият термин в случая е фокусна равнина - прочети за нея, има много инфо в нета по въпроса и е обяснено по-добре, отклолкото бих го обяснила аз. Не си мисли, че ще снимаш на 1,8 и фокусът ще е ок, особено при портрети в близък план, възможно е, но не е лесно. После вече, има разлика между два кадъра, снимани с двата обектива на бленда 2,5 (например), неслучайно има такава разлика в цената. Не съм попадала на ревю, което да казва, че 50 1,8 е по-добър по един или повече параграфи, но моят е такъв ( f1.8 ), харесвам си го и ми е достатъчен.

# 500
  • София
Благодаря, момичета! Определено ми дадохте поле за четене и размисъл. Първо ще попрочета и после ще реша  Hug

# 501
1.8 е добър обектив, особено за парите си, но съпоставен с 1.4 просто изостава. Имах и двата, и с двата съм правила хубави и не чак толкова хубави кадри, но 1.4 е по-сигурен и резултатите с него са по-добри.
Навремето, когато си купих 1.8 и аз си казвах "няма разлика, почти еднакви са, какво толкова" с идеята да спестя едни 300 лв.
Да, ама не са почти еднакви. Бях свикнала много с първия и си го харесвах, но истината е, че с него имах повече снимки за коша.

# 502
  • София
desi p, аз имам само 50/1.8 и не мога да ги сравня, но на моя фокусът му много бяга ако човека, който снимам е на повече от 3-4 метра. При близки потрети няма проблем, но аз рядко снимам на бленда по-малка от 3. Това при кроп. При фул фрейм същият обектив се държи много по-добре. Говоря за канонската 50-ца - не видях ти с какво снимаш. 

# 503
От всички 50-ки които съм ползвала само Сигмата Арт съм задържала.
Канон 1.8 ми беше тъмен в краищата, Канон 1.4 е мек и започва да става остър след 1.8.
Никонския 1.4 има същия проблем. стария е много шумен, Г има страхотни цветове, но е ужасно мек.

Ето кадър със Сигмата на максимално отворена бленда.
Алиса в страната на чудесата.

# 504
На мен специално ми трябваше доста време да се реша да пиша, още повече да сложа и снимка, като знам колко са напред всички.

И аз бях така, даже тук повечето знаят историята ми - започнах да снимам, защото ме хвана яд на мъжа ми, иначе дъъълго време имахме дслр камера у дома и аз не я пипах.
Обаче така не е правилно - ти си пускай нещата, задавай си въпросите, има кой да отговори и да те насочи.
Снимам с 50/1,4 предимно, ако е портрет - гледам да го държа на f 2.8.

# 505
  • София
Той разговорът тръгна в друга посока, но да си кажа за критиката. Тази тема периодично се върти, но е факт, че малко хора наистина търсят и понасят критика. И в старите теми си обсъждахме доста, най-вече хора, които си знаехме, че няма проблем да се дават препоръки и мнения, различни от супер е, чудна снимка. За мен това не е полезно, роднините из Фликр достатъчно комплименти ръсят. Ако амбициите за снимане стигат до постване с цел лайкове, няма лошо, но не им е мястото тук на снимките. Който е решил да се занимава с фотография - за кеф или професионално - трябва да търси постоянното развитие и задобряване. Като реши, че  знае и може всичко - значи вече е далеч от фотографията. А за да си добър - етеш и снимаш много. И всяка забележка приемаш като предизвикателство да научиш още - или за да подобриш уменията си, или да можеш да обосновеш защо смяташ, че си се справил добре.
Самата критика може да е конструктивна или не. Ако човек знае достатъчно за фотографията и обясни защо нещо не е добро според него и то без излишна грубост - това е полезна критика.
И като Вейда бих предложила, който наистина иска критика, първо да се запита сам какво и защо показва и после да си поиска критика.
За 1.4 - за мен дори на бленда 1.8 и нагоре, един добър обектив 1.4 снима доста по-добре от обектив 1.8.

# 506
Не мога да повярвам...влизам и два дни не смогвам да изчета всичко написано  Crazy
Много се радвам да видя активност в темата  Hug
Момичетаааа,щом пишете тук и имате желание за развитие,ще го имате! Peace
Наистина си трябва много снимане и четене,но най-вече желание и време за това.Никой не се е родил научен!За мен живота е едно голямо училище - цял живот.Не мисля,че човек може да научи всичко дори и в една област,ха моли в няколко...защото все пак ми се струва,че фотографията не е единственото занимание на повечето от вас.Изключително съм благодарна за всички критики,които до момента всяка една от вас ми е отправила  bouquet Смятам за ценно мнението на всяка една от вас,независимо от колко време снима, от колко време се занимава се с фотография като хоби или професионално...Всеки има различно мнение,различно виждане и както Чоколина беше споделила в последния си линк - фотографията е едно субективно изкуство.На един ще му хареса едно,на друг друго.Един е добър в един стил,друг в друг.На един му харесват пастелни и ЧБ снимки,мен ме влече по-шарено и цветно.Мисля,че по-важното е да се подкрепяме взаимно,кой когато има възможност да споделя от опита си,а всеки сам за себи си да си преценява.Достатъчно образовани,интелигентни,начетени,и дори и красиви дами мисля,че пишат в темата. Heart Eyes
Някои усвояват по-бързо,други по-бавно - всеки според възможностите си и наличното свободно време.
Вейда,не се сърди,че някой се е оправдавал или не е попил от споделеното от теб Hug
Признавам си,и аз се оправдавах като ученичка преди няколко месеца Embarassed
Не винаги всичко би могло да се приеме.Въпреки,че повечето начинаещи търсят критика,не винаги могат да поемат такава,и то не за друго,а защото все още "не виждат" така както един по-опитен фотограф вижда нещата. Peace Аз лично си запечатах твоето изречение - "Мислете преди да натиснете спусъка какво точно искате да заснемете"...и не само  Hug И въпреки това продължавам да правя  поне 50 кадъра,за да избера в крайна сметка 1-2 за седмичните предизвикателства.Но така се уча,с много щракане,гледане и мислене върху заснетото. Embarassed

Днес умувах как да заснема едно малко ключе по темата "Минимализъм".
В крайна сметка това,което избрах за сполучлив кадър не мисля,че отговаря на темата,защото не си личи колко малко всъщност е ключето.Чашата отзад всъщност е големичка,може би трябваше да е по-близо...Моля,кажете вие отстрани как го виждате Praynig
The key to my heart by Maria Photography, on Flickr

# 507
  • София
SunshineMery, поразгледай из нета какво се има предвид под "минимализъм" във фотографията Wink
За снимката-бих махнала чашата - не носи нищо за кадъра според мен, ключето в кутийка за пръстен си разказва някаква история и без нея.

# 508
SunshineMery, поразгледай из нета какво се има предвид под "минимализъм" във фотографията Wink
Благодаря,Руми - това и направих  Hug А чашата я сложих,защото и тя има сърца,за да е в тон с кутийката Blush Ще мисля друга идея...

...пропуснах специално да благодаря на мамаСъншайн,която най-обстоятелствено всеки път ни споделя от опита си и отделя време да поощри почти всеки  Hug bouquet

# 509
mamaSunshine, отново благодаря - пробвах твоя метод. Simple Smile

Относно дискусиите, моите наблюдения са, че те са през определено време. Следях темата тук, още когато беше само една и момичетата прохождаха във фотографията. Тогава нямах DSLR, просто ми беше интересно да чета. С времето техните дискусии намаляха, докато се появиха отново много начинаещи (в това число и аз) с желание да напредват и дискусиите се подновиха, създаде се и темата за начинаещи. Също така, когато повече хора участват в някой проект, се коментира повече.

SunshineMery, за мен също без чашата.

От мен минимализъм, но няма да я качвам засега в групата, може до утре да намеря нещо по-подходящо. Simple Smile

Untitled by Stillness, on Flickr

Общи условия

Активация на акаунт