НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 319
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Правим комбуча. На периоди. Сега скоро пак заложихме след дълга почивка. Имаме ацидометър и сега не мога да ти кажа каква беше оптималната киселинност, тъй като не аз се занимавам с това подробно.
Но нито искаме да е доста сладка, нито прекалено кисела (тя тогава вече не е и така полезна; по-скоро като изпуснем и стане на оцет, я ползвам за готвене). Така че това, което си замислила - да я оставиш повече от 2 седмици, не знам доколко ще бъде полезно.

Всъщност сега като се замисля, то си отиват 2 седмици от залагането до затварянето в бутилки, за да се газира. Прехвърляме я в по-малък съд около 10-я ден.

Колко чай и колко захар слагаш?

Гледай да е далече от кефира. Различните ферментации не е хубаво да са една до друга.

Дозата и е от 1 к.ч. до 1 ч.ч. на ден. Като за начало по-добре 1 к.ч.

За кефира е така: може да предизвика в началото газове.

Последна редакция: пн, 01 фев 2016, 08:04 от Вери

# 631
Можете ли да ми помогнете с намиране на витамини, които да отговарят на множеството ограничения
Скрит текст:
магнезий, д3, к2, калций, несъдържащи: глутен, казеин, соя, царевица, ГМО, консерванти. До сега съм приемала само Солгар. Но и те не са достатъчно "изчистени".

# 632
Витамин Д:
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Vitamin-D3-5000-IU-180-Softgels/21367 - уточнено е, че не съдържа ГМО
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Vitamin-D3-5000-IU-100-Softgels/22926 - този може и да съдържа ГМО, защото не е уточнено обратното

К2 - за да не съдържа никакъв компонент, извлечен от соя, не може да е МК7, а трябва да е МК4. Вече за ГМО и т.н. си прецени сама:
http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitamin-K2-5-mg-60-Capsules/6116
http://www.iherb.com/Superior-Source-Vitamin-K2-500-mcg-60-Micro … lve-Tablets/37670
(могат да се търсят и още в Айхърб)

Магнезий:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Magnesium-Citrate-160-mg-100 … Veggie-Caps/47676 - за ГМО не пише нищо

За калция е най-добре стрити яйчени черупки.

Но специално по отношение на ГМО мисля, че е безсмислено да се поставя като критерий, защото така или иначе в днешно време няма гаранция къде има и къде няма ГМО.

# 633
Благодаря bouquet
Относно ГМО,  най-често е съдържимо в синтетичния вит. С , извличан от царевица.
Скрит текст:
Истината е, че дори преди придържането ми към препоръките на Балантайн, съм изпитвала панически  ужас от ГМО. Права си, че няма абсолютна гаранция кои култури са чисти, но съзнателно не бих посегнал към съмнителни. Повече от година не ми се е приискало дори да опитам домати и царевица, за соя пък и дума да не става.
Психясях след като наблюдавах 3 месечно не загниване на домати.

# 634
Ами, за мен това е поредният начин за самонавиване и психясване, точно както си описала. Не можем да избегнем всичко неестествено в днешно време. Царевица аз по принцип не ям, но този вит. Ц, който поръчвам, е аскорбинова киселина, без да пише откъде е извлечен. Нямам и намерение да се осведомявам, такова е моето решение. Домати напоследък също съм спряла да ям, защото не ми се ядат. Но когато започва отново, също няма да се интересувам дали не са ГМО - достатъчно други неща са ми на главата, за да търся и не-ГМО домати. Но всеки избира къде да тегли чертата. За мен поне за момента ГМО не е реална заплаха, а е просто голямо неизвестно. Тепърва ще става ясно какви ще бъдат последствията, но предполагам, че така или иначе няма да стане ясно последствията от кое ще са предизвикани - от ГМО, от много захар, от много тесто/модифицирана пшеница, от много химия, от много растителни мазнини, от много соя, от много противозачатъчни/хормони/ксеноестрогени, или от много други неща.

# 635
Фръц! защо пишеш в скрит текст?
от телефон презарежда на всеки скрит текст, а понякога и отива в началото на страницата

# 636
  • Балчик
Здравейте, мимичета.
Днес КЗ ми е 5.9, кръвно 115/76, пулс 72. Килограми +300 гр от вчера и -400 гр от миналия понеделник. Промяна в мерките от миналата седмица нямам.
Вчера менюто беше от яйца, зеленчуци и млечни, без месо. Днес ще е риба със зеленчуци. Закусвах кафе с кокосово масло+ сметана и канела и капка мексикански чист ванилов екстракт - много ароматно и вкусно. Heart Eyes

# 637
Психясях след като наблюдавах 3 месечно не загниване на домати.[/spoiler]
Един такъв домат имаме в къщи, купих го по нова година за нещо, но така и не стигнахме до него. Седи си в кухнята и нищо му няма - здрав, твърд, но никой не иска да го изяде  Mr. Green

# 638
Шоки при моя тиреоидит тези витамини в по-горния ти пост ок ли са да ги приемам и имам ли нужда според теб и кой селен ще препоръчаш от всичките които предлага сайта.

# 639
Джемма, честито за петичката на глюкомера  Hug
Вери, не виждам защо да не стане майонеза и със свинска мас, аз също обмислях този вариант. Също така с разтопено краве масло мисля, че ще е голяма разкошотия  Heart Eyes

# 640
При майонезата като се сложи на студено дали няма да се стегне мазнината?

# 641
  • Балчик
Джемма, честито за петичката на глюкомера  Hug
[
Благодаря, чакам още да падне, че не е стабилна. Simple Smile Но и това ще стане, надявам се.

# 642
Нервакова, предполагам, че са ОК тези, но нямам представа за евентуалните ограничения за тиреоидита или в комбинация с кортикостероиди. Embarassed А селен аз поръчвам на Nature's Way - 200 mcg:
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Selenium-200-mcg-100-Capsules/4554

# 643
Благодаря Шоки , ще питам и ендокриноложката какво ще каже .
И да споделя една вкусотия - рикота ,сирене и авокадо намачкано всичко това на пастетче може и чесънче и копърче  и намазано върху ленти краставички които направих с белачката и увих като рулца ммм.

# 644
  • here, there, everywhere
Вери, ами то аз2седмици държах с гъбата и тогава пресипах в бутилка. За първи път правя и нямам опит, но се изненадах, че питието не се газира и беше доста сладко. Явно гъбата не е изяла цялата захар. Та всеки съвет е добре дошъл. По-нататъка ще се отракам, но още съм новак а и не ми се пие захар.

Общи условия

Активация на акаунт