Съвместно съжителство или брак

• 38 782
  • 804
  •   1
Отговори
# 630
Кукумицинка, баба ти е имала право на отопление, защото когато е живяла сама, допустимият праг е по-висок. След това я водят като съжителстваща и допустимият праг се намалява, затова тя не е попаднала. Дори и с мен да съжителстваше, пак няма да получи отопление, щом пенсията ѝ надвишава допустимия праг. Peace
А законът за детските се промени от м.07.2015 год. Щом детето е припознато и родителите са с един постоянен адрес (по лична карта!), се искат и доходите на бащата. Някъде по-напред, мисля че Абсурт за пореден път използва израза "самотна майка". Самотна майка не е несключилата брак, а такава, чието дете не е припознато от бащата и е записано на нейно име.

# 631
Dara888bouquet И по този начин - с промените - изравниха правата на семействата (с брак) и на съвместно съжителстващите за вземането на детски. Малко се измества темата, обаче...
Както бях писала на по-предните страници - нямам против съжителството без брак. Доста наши познати (с деца) си живеят така от повече от 10 години. Някои се изхитриха и не подписаха, заради повечето социални придобивки тогава за т.н. "самотна майка". Други - по техни си съображения си останаха без подпис.  Peace
Обаче, защо толкова се заяждат неподписалите и държат да ги водят семейства не мога да си обясня...  newsm78
И за да не ме вкарате и мен в комунизма и тамошните порядки да си кажа, че баща ми и майка ми са ги гонили от работа, доста време не са им давали жилище и т.н., защото не са харесвали комунизма и не са били с партията, така че - не съм възпитавана така.  Peace

# 632
При започването на темата, аз приех, че авторката пита какъв избор сме направили и защо по отношение на брака. Явно обаче не съм разбрала и темата е: Имаме ли материален интерес от сключването на брак?
Отговор - финансово никакви, поне за мен никакъв! И все пак ( дали някой ще ме определи за комунистка или комувисока), в моя живот - това е изборът и даже не съм се замисляла да живея по друг начин. Честно, не разбирам как балът се разбира като нещо красиво, а сватбата - не!? Но пак да кажа, че не смятам изборът да си живеем просто така, без брак е грешен - просто не е мой.

# 633
Мисля, че много зависи и от средата. В моето обкръжение например има много двойки, но нито една с деца (все още). Та в този приятелски микрокосмос нещата се движат така, че когато искаш да минеш на "другото ниво", се жениш. Просто за да затвърдиш намерението си пред другите, че ще останеш с този човек, че сте сериозни, че не сте от тези, които още "опипват почвата" така да се каже. Защото при много съвместното съжителство не потръгна и се разделиха. Едва ли всички от тези двойки ще се оженят. Но сега, на този етап и при неналичие на деца, така стоят нещата. Което в никакъв случай не казвам, че е правилно или грешно. Мисля, че наистина в много случаи хората се влияем от другите, дали ще е обществото или приятелите, но малко са наистина свободомислещи и не се съобразяват с никого. Не, че някой ги кара да сключат или не брак, а че гледайки какво се случва около тях, някак спонтанно въприемат едното или другото за по-"нормално". Може и да греша, но моите наблюдения са такива. Съжалявам, че и аз се отклонявам от темата от последните страници.  Thinking

# 634
И аз не разбирам злобата и глупостта на някои от списващите тук и най-вече как си позволяват да характеризират кое е семейство или не. Откъде накъде някой, който очевидно няма грам мозък в главата ще ми обяснява, че аз и бащата на децата ми не сме семейство? Моля, хора, които никога не са боравили с закони, кодекси и други нормативни актови да престанат да ги размахват, защото въпросът изобщо не е правен.

# 635
  • София
Ами не, не ги смятаха за едно семейство. Ако погледнеш декларациите на социалните - смятаха за семейство съпруг, съпруга и деца до 18 години. Майка ми дори и по онова време беше доста над 18-годишна. Не си спомням в подробности, но знам, че примерно мен майка ми не я караха да ме брои като член на семейството си (пред социалните), защото не живеех с нея и бях над 18.
Майка ми получаваше помощи за парното, докато живееше сама.
Когато щерката се регистрира адресно при нея, помощите спряха, защото двете бяха в едно домакинство и доходите им излязоха извън рамката за подпомагане.
Най- общо казано, под домакинство се разбира човек или група хора, живеещи под един покрив.

# 636
През юни ще станат 16 години, откакто живеем заедно. С две деца сме, нямаме подпис. За приятелите и колегите сме семейство, за закона и институциите - не сме.  Peace Това е, няма какво да го дъвчем повече. А и темата беше защо сме избрали едното или другото, а не да се нападаме и да си ги мерим. По негова инициатива, декември месец, решихме да подпишем, но аз стигнах само до там да попитам каква е процедурата и какви са нужните документи. Отложихме за тази година, но истината е, че на мен ми е трудно да се наканя. Причината не е в него, а в моята непоносимост към подобни "ангажименти". Не знам защо, но колкото повече остарявам, толкова повече се замислям да подпишем. Някакви възрастови емоционални вълнения са явно. Просто сега дойде моментът.

# 637
  • София
И аз не разбирам злобата и глупостта на някои от списващите тук и най-вече как си позволяват да характеризират кое е семейство или не. Откъде накъде някой, който очевидно няма грам мозък в главата ще ми обяснява, че аз и бащата на децата ми не сме семейство? Моля, хора, които никога не са боравили с закони, кодекси и други нормативни актови да престанат да ги размахват, защото въпросът изобщо не е правен.

Ти ме развесели!
Какво, да ти искаме позволение да си кажем мнението, с предварително извинение, че няма да е в унисон с мерака ти?
Няма как да стане, защото истината е, че ти си тази, която е решила да не живее в семейство, а в конкубинат.
Колкото и да врякаш, колкото и да обвиняваш и обиждаш, това е истината.
А, последното ти изречение, кърти........

# 638
  • София
Не че за мен има голямо значение мнението на потребителя Х или У за семейното ми положение, но темата е една от първите, по които писах, когато се регистрирах във форума. Вероятно участвам в дискусията по носталгични причини.  Grinning

С този мъж съм вече четвърт век. Имаме две деца. И двамата загубихме по един родител и си бяхме опора. Купихме жилище и го направихме дом. Започнахме собствен бизнес, пропаднахме и изплувахме отново. Теглихме и изплатихме четири кредита. Имаме общи цели и се стремим към тях заедно. Разчитаме един на друг. Имали сме и добри, и лоши моменти. Отношенията ни са вървели "по мед и масло", но е имало и кризи. Една кола сол сме изяли заедно и след всичко това е смешно някой да ми каже, че не сме били семейство, защото не сме сключили граждански брак или пък не съм се врекла пред родата, облечена в рокля на еди-кой си.
Не съм против брака. Който има потребност, да го сключи, но жалко за него, ако разчита това да му изгради семейството.
На младини и ние щяхме да се женим, но все излизаше нещо по-важно и така, докато този подпис така се обезцени за нас, че престанахме и да го коментираме.

# 639

Ти ме развесели!
Какво, да ти искаме позволение да си кажем мнението, с предварително извинение, че няма да е в унисон с мерака ти?
Няма как да стане, защото истината е, че ти си тази, която е решила да не живее в семейство, а в конкубинат.
Колкото и да врякаш, колкото и да обвиняваш и обиждаш, това е истината.
А, последното ти изречение, кърти........
С теб мисля, че всичко си казахме, така че не е нужно изобщо да ми обръщаш внимание. Мерси, че ми оправи правописната грешка, дребнавостта ти отново си пролича. Не ти отива на годините да се държиш така, аз поне имам извинение....

# 640
  • София
С теб мисля, че всичко си казахме, така че не е нужно изобщо да ми обръщаш внимание. Мерси, че ми оправи правописната грешка, дребнавостта ти отново си пролича. Не ти отива на годините да се държиш така, аз поне имам извинение....
И аз така мислех, ама ме заинтригува с последното си изречение.
Как не ми отива да се държа- да отстоявам истината или да ти оправя грешката, или дребнаво като теб?
И защо ти да имаш извинение, пък аз- не? newsm78
Хайде, успокой се и ако разбереш, че едно нещо не става истина само с тропане на краче и настояване, ще ти е от полза в живота. Peace

# 641
  • Бургас
Каква истина, абсурт?! За теб хората без брак не са семейство заради едната хартия. Толкова ли не може да приемеш, че за други семейството е морална категория и се измерва в други показатели.

# 642
  • София
Момичета, нека не излизаме много от добрия тон.  Hug
Наистина поизмести се смисъла на темата - кой какво предпочита и защо.

Абсурд, извинението на Лейди Стардъст е напредналата й бременност и хормоните, които бошуват.  bouquet Съответно е значително по-емоционална. Не се впрягайте  толкова.
Лейди Стардъст, От гледна точка на закона - вие с мъжа, с който живееш не сте семейство, но от гледна точка на живота сте. Така, че живей си живота, радвай се на хората, които обичаш и не се опитвай да обясняваш избора си. Каквото си избрала, си е твоя работа.

В този дух на мисли Спунк се обоснова добре и точно защо не е сключила брак. Дара също.

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 12:17 от Мagnollia

# 643
Уф, тая бременност и тия хормони! Още чакам таблицата с референтни граници, над която си с "бушуващи хормони". С последната си бременност никой 9 месеца само по писанията не заподозря, че имам "хормони", нито че съм родила, така че явно няма връзка, освен ако не кажеш във форума, че си бременна и всички кажат- аха, значи да не я приемаме насериозно.

Малко ми звучки като 19-ти век, когато всяко недоволство от страна на жената се е приемало като болна психика и хистерия.

# 644
  • София
Каква истина, абсурт?! За теб хората без брак не са семейство заради едната хартия. Толкова ли не може да приемеш, че за други семейството е морална категория и се измерва в други показатели.
Хайде, виж заглавието на темата.
Това нищим.
Придържам се към него.
Според закона, семейство има при сключен брак по силата на СК.
Другото се нарича по друг начин.
И да, за мен поемането на ангажиментите " черно на бяло" по този кодекс, изпълват смисъла на думата семейство.
Аз приемам решенията на всеки да постъпи както намери за добре и да живее в каквато иска конфигурация, и не ми е минало през ум да обвинявам някого за това.
Нито пък съм се съмнявала, че живеещите на семейни начала, имат проблем с морала.
Само че, не мога да разбера тази двойственост и нападателност от хора, решили че не искат да бъдат семейство според закона, но държащи да ползват термина, че да не се различават от другите- истинските семейства.
Не знам вече по какъв начин да ви се обясни, че няма нищо лошо в решението ви, нито в това, да се чувствате семейство, но по смисъла на закона, не сте.

Общи условия

Активация на акаунт