Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 943
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 435
през комунизма няма пенсионен фонд - всичко се хвърля в ''торбата'', т.е бюджета и се вади оттам...

# 436
  • София
точно така е, Румцайс- пенсиите се плащат от работещите в момента, а не се събират някъде за времето, в което човек ще стане пенсионер

И преди беше така. Всяка пенсионна система е пирамида - работещите плащат пенсиите на пенсионерите. После техните ще се плащат от децата им, ако останат тук, разбира се.
В този смисъл вноските за пенсия на майката на Румцайс са отишли за пенсията на баба ѝ.
Да не говорим и че едно време нямаше пенсионен фонд. Здравните осигуровки и тези за пенсия отиваха на едно и също място - в Държавния бюджет. Даже не си спомням да са били отделна удръжка - бяха част от ДОД, ако не се лъжа.
Друг е въпросът после парите за какво и как се харчеха. Но това за откраднатия пенсионен фонд е мит. Нямаше такъв.
Виж, имуществото на Профсъюзите (почивни бази и други благинки) беше наистина окрадено. Ловко и добре организирано. И не само то.

Не се лъжеш, само ергенският данък е бил птделен.

Това с откраднатите пенсионни фондове (имало го е) е нещо, отнасящо се за времето непосредствено след / скоро след 9ти. Учителите са имали... и не помня още, още 2 май да бяха, но съм позабравила - миньорите може би?..  newsm78 Може и да греша. Но не са били чак БОГ знае колко големи. Просто поредната муха, удобно мутирала в стадо слонове.

# 437
Но има значение кои години избираш и аз това имах предвид.

# 438
точно така е, Румцайс- пенсиите се плащат от работещите в момента, а не се събират някъде за времето, в което човек ще стане пенсионер

И преди беше така. Всяка пенсионна система е пирамида - работещите плащат пенсиите на пенсионерите. После техните ще се плащат от децата им, ако останат тук, разбира се.
В този смисъл вноските за пенсия на майката на Румцайс са отишли за пенсията на баба ѝ.
Да не говорим и че едно време нямаше пенсионен фонд. Здравните осигуровки и тези за пенсия отиваха на едно и също място - в Държавния бюджет. Даже не си спомням да са били отделна удръжка - бяха част от ДОД, ако не се лъжа.
Друг е въпросът после парите за какво и как се харчеха. Но това за откраднатия пенсионен фонд е мит. Нямаше такъв.
Виж, имуществото на Профсъюзите (почивни бази и други благинки) беше наистина окрадено. Ловко и добре организирано. И не само то.

Ето, черно на бяло:

Заплата, ДОД. Допълнително се начисляваше профсъюзен членски внос, партиен/комсомолски внос, ергенски данък, по някое време след 80-та година и 2% самооблагане.

Ти пък Сийо, всичко беше безплатно и луканката дори  Joy

# 439
Виждаме и всекидневно как се краде от магазините, особено големите вериги. Взема, яде докато стигне касата и не плаща. Също забелязах и майки, които бутат в ръцете на детето.

А-ха, голяма наблюдателност. Ама не си правиш труда да понаблюдаваш цялостното пребиваване в магазина, нали?  Mr. Green
Щото в почти всички случаи до касата достига не съдържанието, наистина, но опаковката, която се маркира и плаща...

Още такъв случай в нашия град не съм виждала. Точно обратното, опаковката се изпуска по трасето или се оставя по рафтовете, понякога потъва в джоба. Децата в количките за пазаруване пък се използват за "мулета".  

# 440
  • Варна
И библиотеките!
С книги!!!

Все още са с книги.

# 441
Летата прекарвах на село при баба. Много вкусен хляб печаха във фурната. Вземах го топъл-топъл. Е, малка подробност е, че заедно с горещия хляб, трябваше да вземеш и един корав. Няма "не искам" - вървяха си в комплект. Коравият отиваше за кучетата и прасетата, кокошките. За ядене не ставаше, но иначе чинно си го плащаш.
Хубаво ми беше, защото това бяха детските и ученическите ми години. Имах свястно семейство, как да не ми е хубаво.
Имах един чифт панталони за училище и цяла седмица с тях. Едно яке, 2-3 блузи, един анцунг - всичките ми дрехи се събираха в един шкаф. Добре, че имах малко дрехи всъщност, иначе майка ми нямаше да насмогва с прането. За автоматична пералня дори не бяхме чували, а с обикновената си е направо като пране на ръка.
А, забравих за изобилието по магазините. Исках колело, синьо, щото съм от Левски, та най-сетне отидохме да купим, да си избера. И така, наредени в магазина сигурно 20 сгавайки, синички. Добре че не исках червено.

# 442
 Simple Smile доста неща изплуваха от миналото. Сокчетата- 5 ст , 20 ст букет. Мента с шоколад беше култово. Цяло лято събирахме лайка , есента кестени. Лагерите. Всяка ваканция на лагер. Обиколих няколко пъти страната и всички планини. От Варна съм, за това лятото лагер нямаше за мен, а 3 месеца море. От плажа- полякините , които продаваха така луксозния крем "Нивея" в синя метална кутийка. Продаваха и миризливи полски парфюми и някакви прозрачни блузки за 5 лв. Още ми са в главата анонсите от уредбата на Централен плаж: намерено е 3 годишно момченце, голичко, казва се Васко, моля родителите да се обадят  в канцеларията на централен плаж. И поглеждаш как една разплакана жена профучава покрай теб . След около 20 минути жената профучава наобратно само, че с разплакан шляпнат по голото дупе Васко. Спасителите стари и проклети или млади и готови за авантюри, но пък предпочитаха германки, заради шанса да напуснат рая.
 Цвичките. О, ужас . Мисля , че ми ги купуваха от книжарницата. Не знам, загадка ми е още. Трудно беше, а аз ги късах за норматив. Престилката и палтото към нея. Никога не заобичах този нюанс на синьото.
 Сладкарница  "Балкан" . Най- прекрасният сладолед с мед и орехи. Остана си ми любим десерт. Най- любимият.
 "Котвичката" с пилешките дробчета. Механа " Евксиноград" мешана скара 5.60 лв. Любими места на моите родители.
 Блъскащите се колички до зоопарка. В миг на лудост на 13 год изхарчих 13 лв за един ден. Блъсках се до несвяст.
 Лентата " Отличник" на 24-ти май на манифестацията и няколкото месеца подготовка на стадиона. Освобождаваха ни от часове за целта.
 Пушкома на 4та езикова. Аз не пушех тогава, но се навирах за компания да ме омирисват. 6 ст билетче за автобус, но пак си правихме тефтерчета с използвани билети , защото конфигурациите на перфораторите не бяха кой знае колко много.
 Паста парфе и кока кола -традиция в сладкарницата до Археологическия музей май "Синчец" се казваше, започвам да забравям.
 И още има, ама стана много дълго . Извинете. Embarassed

# 443
За какво сте ги събирали кестените? Аз си спомням, че в двора на детската градина имахме конски кестен и си играехме, като дълбаехме кестени с разни парчета стъкла.

# 444
 Изкупуваха ги кестените, но нямам представа защо. 25 ст за килограм, а не беше трудно да направиш килограм бързо, тежат си. С лайката беше ужас.
 Летните кина и удовлоствието под открито небе да гледаш филм.
 КВК-  Laughing кино видео клуб. Седиш си на столче, пред теб масичка, на която си сложил бутилка кока кола и си гледаш филма . В КВК "Георги Димитров" гледах Фанфан Лалето.
  Не съм си мислела, че ще се сетя толкова много неща.

# 445
  • постоянно
Kamunyak,
Не се сетих за второупотребяване на билетчетата.
 Hug

# 446
Да, кестените лесно правят килограми. Аз съм събирала и предавала, за след '89 г. става дума, лайка, липа, слез, шипки, такива работи. Един дядо, комшия на баба ми, ме беше светнал как по-бързо се бере лайка с гребен.

# 447
  • София
За какво сте ги събирали кестените? Аз си спомням, че в двора на детската градина имахме конски кестен и си играехме, като дълбаехме кестени с разни парчета стъкла.

Кестени и жълъди за храна на прасетата.

# 448
Кестени и жълъди за храна на прасетата.
[/color]

Конски кестени ли? Не знаех, че стават за ядене, дори и от животните.

# 449
  • София

Още такъв случай в нашия град не съм виждала. Точно обратното, опаковката се изпуска по трасето или се оставя по рафтовете, понякога потъва в джоба. Децата в количките за пазаруване пък се използват за "мулета".  

Жалко за вашият град. Blush
В нашият град, дори от щанд със стоки, които не са индивидуално опаковани, слагаш в пликчето 3 кроасана, детето лапва за секунди един и като отидеш на касата, казваш да ти маркират 3. И е масова практика, поне аз съм го наблюдавал неведнъж.

Общи условия

Активация на акаунт