Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 081
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 2 925

Всъщност нямам обяснение защо всички стоки бяха толкова грозни. С какво обратното би противоречало на идеологията и плана им за петилетката?

Липса на всякаква конкуренция, за какво да се напъват, сигурно някога някой комунистически шеф е казал, че е много фешън секцията да изглежда така, кой да му противоречи, а и каквото и да изплюе поточната линия-  народът се избива да купува.

Тромавите секции всъщност са били фешън. Поне през 70-те. http://www.retrowow.co.uk/retro_style/70s/70s_retro_furniture.html

# 2 926

А имали ли сте лампа-гондола?

Имахме и още я имаме в някой кашон. Онези с танцуващата балерина, нали? Laughing Дядо ми я донесе от Триест.

# 2 927

А имали ли сте лампа-гондола?

Имахме и още я имаме в някой кашон. Онези с танцуващата балерина, нали? Laughing Дядо ми я донесе от Триест.

Точно. Ех, как мечтаехме за такава...

http://img25.olx.bg/images_prodavalnikcom/88178736_2_800x600_muz … uvenir-snimki.jpg

# 2 928

Аз не съм имала хубав анцуг, а винаги разни тъпи, жарсени, с цип. А много исках такъв с ватена блуза, на който пише "Лучия", какъвто имаше едно момиченце до нас, на което родителите бяха работили в посолството в Италия. Те бяха едни пейзани, но нейсе...
 Затова на една обикновена ватена блуза, мъжка, си заших саморъчно една  апликация, кленово листо, обшито с мъниста. Сега като се замисля, голям кич е било, но няма как - всички си правеха дрехи, варяха дънки, шиеха чанти...
 От 13 годишна си шиех и украсявах дрехите сама, най трудното беше да намериш аксесоари, хубави копчета, токи, иначе платове имаше. Имаше е силно казано, но се намираха.

Аз с цип на горнището ги харесвам повече анцузите. По мое време, но вече не беше социализъм, имаше цветни, с горнища като блузи с ваденки, имаше по едно време и от шушляк, но като много малка ми се върти от майка ми и леля ми, че бяха само тъмносини на цвят анцузите.  newsm78

# 2 929
Ирис, същата.  Joy

Кукумицинка, тъмносини бяха анцузите, с които се играеше физическо, но други и без това нямаше, освен ако не тренираш нещо и не ти дадат екип от отбора. Аз имах покрай волейбола и други анцузи, както и маратонки Asics, но треньорът много се ядосваше ако ни пипне с тях по улиците, а треньорите бяха люти хора тогава.  Mr. Green

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 16:48 от Анонимен

# 2 930
  • София

Ми то и тогава и сега ние/народа не можем да си позволим италиански мебели и дизайнерски дрехи .
Купуваме конфекция от мола, ядем от Кауфланд, остана ни една българска бира  cheers
Разликата е,  че едно време купувахме българските боклуци, сега чуждите...

Ааа, ето, ще си дойдем на думата. Simple Smile Съгласен съм. Донякъде, обаче.
Тогава, можеше да си позволиш нещо, което може да купиш с това, което ти дваха. Работил много, малко, заплатата се взима. Колкото-толкова. Сега, можеш да си позволиш всичко, ако съумееш да изкараш достатъчно. Защото ако искаш и можеш, има как.
Купувахме конфекция, защото друго нямаше. Изключвам корекоми и чужбини. А сега може да не купуваме конфекция и да ядем от където и каквото поискаме.
Има/имаше и хубави български стоки. И преди и сега. Но са/бяха скъпи - и преди и сега.
Боклуци е имало винаги.

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 16:21 от Онзи

# 2 931
  • на брега на морето
...тъмносини бяха анцузите, с които се играеше физическо, но други и без това нямаше, 
Гадост, бе, гадост неземна бяха. Ватирани, с ластик на глезените, повърня направо.

# 2 932
Онзи - хора като теб са дребнави и се хващат за всяка дума изтървана неволно...  Laughing
 Не е нужно да разсъждаваш като обръщаш думите ми от удобната ти гледна точка.

И тогава и сега има некачествена стока, която залежава. В момента такива вносни парцали и ниско качествени неща се предлагат, че едва преживяват срока на годност.

Сега контрола не ходи в магазина да контролира стоките на щанда , а отива в офиса на фирмата.... Що ли бърка обектите за контролиране?     Sunglasses

---------------
Хубавото е, че:
 Хората стават все по разумни в избора си.  Peace
Всяка продавачка намеква, че еди какво си е българско и види се е горда със стоката си...
Знае, че ще я продаде преди всички други. 
Добри сме в някои неща, в които успяхме да запазим традицията...

# 2 933
Купувахме конфекция, защото друго нямаше. Изключвам корекоми и чужбини. А сега може да не купуваме конфекция и да ядем от където и каквото поискаме.
Какво влагаш в думата конфекция? Общо взето и преди /включително корекоми и чужбина/, и сега, независимо къде, масово се купува конфекция, тоест готово облекло.  За нещо по-различно, по мои спомени в България, по време на соца се търсеха художници, моделиери  или шивачи, включително от заводи за дрехи.

# 2 934
Ей така, докато си се карахме 25 години  и се деляхме на сини, червени и пембяни, така ни изработиха, че 10 % се нагушкаха с народното богатство и другите 90% работят за  мизерните си заплатки, с които  ще си купят вносни мебели, дрехи  и обувки, ама на куково лято.
Иначе няма лошо, карайте си се кога е било по-добре за обикновения народ-сега или при соца.

# 2 935
  • София
Онзи - хора като теб са дребнави и се хващат за всяка дума изтървана неволно...  Laughing
 Не е нужно да разсъждаваш като обръщаш думите ми от удобната ти гледна точка.

Ясно. Бъркам. Съжалявам. Реших, че все пак може да се комуникира. Явно не може. Simple Smile
Точно ти, която напълни темата с демагогия и лозунги, да обвиняваш в дребнавост. Смях.
Няма удобна гледна точна. Има гледна точка. Аз не ти налагам моята, само я споделям. Ти го правиш. А ако нещо не ти уйдисва, подминаваш го удобно и забиваш в драките. Mr. Green

# 2 936

Хубавото е, че:
 Хората стават все по разумни в избора си.  Peace
Всяка продавачка намеква, че еди какво си е българско и види се е горда със стоката си...
Знае, че ще я продаде преди всички други. 
Добри сме в някои неща, в които успяхме да запазим традицията...

Например?

Продавачките намекват че е българско, ако обстоятелствата предполагат съмнение, че е корейско например. Едва ли ще се гордее с българските обувки пред италианските или английските.

# 2 937
Гадост, бе, гадост неземна бяха. Ватирани, с ластик на глезените, повърня направо.

Наскоро си взех такъв анцуг, с ластик на глезените (е, не е точно ластик де, не знам как се води, такъв е моделът), по-удобен ми е от тези с правите крачоли, през които се ветрее.

# 2 938
Те сега модерните са още по-гадни и от онези сините. Изглеждат като някакви сиви пижами с ластици на глезените, виснали дъна и изскочили колена, но ги носят навред гледам и мъже, и жени.

# 2 939

Наскоро си взех такъв анцуг, с ластик на глезените (е, не е точно ластик де, не знам как се води, такъв е моделът), по-удобен ми е от тези с правите крачоли, през които се ветрее.
сега ако кажеш, че ален на цвят си го купила  Joy

Общи условия

Активация на акаунт