Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 863
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 030
като не си за пет лева, сигурно си дясна , тогава нека дойдат десни на власт за 20 години , да видим как ще е ...
Ако не си разбрала досега. В БГ няма ляво, дясно или център, всичко е като суров чам, измята се както дойде.

# 3 031
Естествено. Изобщо няма партия, която да има някаква идейна платформа.

# 3 032
Знам я. Не може да се каже, че са жертви на режима, деца на нелегални, помагачи на партизани и прочие. Ужасно е да се въвличат деца в терористически акции и политически борби, както сме свидетели и в съвременността. Но пък е много характерно за тоталитарната пропаганда, която обожава Павлик Морозовци.
Защо да не може да се каже? Ако детето си е седяло вкъщи и е малтретирано или убито, заради политическата дейност на баща си точно това трябва да се каже.

Не точно... примерно носят храна и сведения на партизаните. Някои помагат в организирането на партизански акции.  Става въпрос за деца от 14 до 16-17 годишна възраст, като братовчедите Кокарешкови. Има и едно почти бебе, убито при обстрел на къщата, в която  крият нелегална функционерка.

Жертви на епичната борба, безмилостно жестока.

Аз под  "Жертви на режим" по-скоро бих определила такива, като хилядите деца, загинали в нацистки концлагери, или жертви на сталинските репресии, в лагери или интернати за деца на държавата, с избити родители...

# 3 033
не сте за пет лева, пък капачките за буркани и кебапчетата вършат добра работа за избирателите на БСП : )))

# 3 034
Знам я. Не може да се каже, че са жертви на режима, деца на нелегални, помагачи на партизани и прочие. Ужасно е да се въвличат деца в терористически акции и политически борби, както сме свидетели и в съвременността. Но пък е много характерно за тоталитарната пропаганда, която обожава Павлик Морозовци.
Защо да не може да се каже? Ако детето си е седяло вкъщи и е малтретирано или убито, заради политическата дейност на баща си точно това трябва да се каже.

Не точно... примерно носят храна и сведения на партизаните. Някои помагат в организирането на партизански акции.  Става въпрос за деца от 14 до 16-17 годишна възраст, като братовчедите Кокарешкови. Има и едно почти бебе, убито при обстрел на къщата, в която  крият нелегална функционерка.
Има всякакви случаи. Говорех за формулировката - "жертва на режима". Има много такива. По онова време в Европа, в цялата Европа, особено по време на войната, политическото противопоставяне е било особено остро. А режимите са разполагали със солиден репресивен апарат. Доста народ е малтретиран по мазета на полицейски участъци и разстрелван по дерета от Норвегия до Гърция. Децата на политическият враг са използани без особени угризения като средство за изнудване. /Като доведат детето и жената при теб в участъка и започнат да ги тормозят, ставаш по-словоохотлив/.
Факт е, че и левите тогава са били изключително опасни и фанатично настроени. Пък и добре финансирани и организирани.

В пиесата "Комунисти" на дисидента Георги Марков много детайлно се описва какво са преживели по участъците комунистите и техните близки преди девети. Толкова детайлно го описва, че най-накрая партийните функционери свалят пиесата от театрите, защото вместо герои зрителите щели да видят мъченици и вместо възхищение, щели да изпитат съжаление към тях. А не това била целта на героизирането.

# 3 035
Учихме и колко хубаво правили партизаните, като обирали нечия мандра.

# 3 036
 еаu

Имаш ли отговор за лява политика или...?

# 3 037
Учихме и колко хубаво правили партизаните, като обирали нечия мандра.

Да, ама още тогава служеше главно за вицове Grinning

# 3 038
  Аз под  "Жертви на режим" по-скоро бих определила такива, като хилядите деца, загинали в нацистки концлагери, или жертви на сталинските репресии, в лагери или интернати за деца на държавата, с избити родители...
И като се замисли човек, двата режима /уж противоположни/ са наложени от "идиоти" лишени от човещина. Кой е по луд, Сталин или Хитлер? Всеки използва някаква идеология, с която да оправдае /да придаде смисъл - това е ужасно/ на действията си /зверствата/.
Защо обаче намират толкова много съмишленици - тук нямам отговор или по скоро не искам да е вярно, това, което си мисля.

# 3 039
На собствениците май не им е било до вицове.

# 3 040
Жертви на времената са, опасността от разпространението на Мировая революция е била голяма не само за България, за цяла Европа, комунистите напъват, подкокоросвани от Коминтерна, предполагам, че и самите  жандармеристи са се чувствали застрашени от партизанската война и настъпващата съветизация и затова са стигали до крайности, абе кофти времена са били...българи се избиват помежду си, за да станат чужди слуги.

# 3 041
Къде век по-късно десетки хиляди деца се мъкнат по бежански лагери и маршрути ...
Комунисти из шубраците не забелязвам ,,,

# 3 042
еаu
 Имаш ли отговор за лява политика или...?
имам, да, не съм лява и социална, по душа, както се казва, не съм,
но защо да размиваме темата,
ти, специално, си си лява, така че не знам защо го споменаваш това за петте лева,
като точно ''петте лева'' заедно със ''светлото бъдеще'' са лайтмотива на комунизма ...

# 3 043
... абе кофти времена са били...българи се избиват помежду си, за да станат чужди слуги.
Peace
И продължават да бъдат "кофти времена", защото сме балъци и не си взимаме поука, а всеки път правим едни и същи грешки - един път фашистите виновни, друг път комунистите, трети път ислямисти, ........... кога ще се научим да живеем като хора.

# 3 044

И като се замисли човек, двата режима /уж противоположни/ са наложени от "идиоти" лишени от човещина. Кой е по луд, Сталин или Хитлер? Всеки използва някаква идеология, с която да оправдае /да придаде смисъл - това е ужасно/ на действията си /зверствата/.
Защо обаче намират толкова много съмишленици - тук нямам отговор или по скоро не искам да е вярно, това, което си мисля.

По въпроса за съмишлениците, по-скоро за съратниците, аз преди си мислех, че става въпрос за идеология. Като почетох повече, обаче, установих, че и при двата режима става въпрос за пари.

Общи условия

Активация на акаунт