Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 477
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 375
  • Куциндрел
Grinning Нямам тапия за адвокат, ама доколото разбрах - стига й цитираната костатация, за най-важните сгради. Laughing
newsm10

# 3 376
При нас в провинцията все още не може да се види както в София например разни безпризорни кучета по улиците. Котки има. 90-те години наистина при нас нямаше и толкова домашни кучета от декоративните породи - виждала съм единични пудели и болонки и когато идвахме в София много им се радвах на домашните кучета, които хората си ги гледаха по апартаменти и си ги разхождаха. При нас по дворовете на къщите - безпородни кучета, немски овчарки, колита, каракачанки, ротвайлери, гончета, но не се разхождат специално. Общо-взето кучета с някаква функция за охрана или за лов, но така за красота само почти не съм виждала. И сега няма толкова много декоративни в сравнение с по-големите градове, но все пак се появиха разни шпицове, померани, дакели.

# 3 377
Че от кога е опонент тя? Mr. Green
И кво, викаш от години си пропагандира? Ще взема да се напъна да я зачета. Crazy

о, да има впечатляващи попадения: ''два пъти са ни освободили, а никаква благодарност нямаме'' или пък ( от някой друг) за ''монархо-фашистката диктатура''  ..., не знаех , че тези митове са неотмираеми ....

# 3 378
Grinning Нямам тапия за адвокат, ама доколото разбрах - стига й цитираната костатация, за най-важните сгради. Laughing

Явно съм изпуснала част от дискусията  Grinning.

# 3 379
  • Куциндрел
Че от кога е опонент тя? Mr. Green
И кво, викаш от години си пропагандира? Ще взема да се напъна да я зачета. Crazy

о, да има впечатляващи попадения: ''два пъти са ни освободили, а никаква благодарност нямаме'' или пък ( от някой друг) за ''монархо-фашистката диктатура''  ..., не знаех , че тези митове са неотмираеми ....
Казваш забавни са й постовете.

Вече писах за кучето на баща ми.... Много беше тъжен като разказваше как са се принудили да го заведат на лозето.

# 3 380

А Държавата по време на соц-а - построи най-важните за хората  сгради.   
Светеха и грееха !!!

Не помня 2:2 ли светеха или 3:1 в средата на 80-те години?  newsm78

# 3 381

С пълната липса на избор. С вопиющото неравенство между раята и висшите партийни дейци и семействата им.

A сега не е ли същото и може би по лошо неравенството между олигарси(крадци на построеното при социализма) и раята.

# 3 382
Какво ти е забранено, което на олигарсите е разрешено?

# 3 383
Какво ти е забранено, което на олигарсите е разрешено?

newsm78newsm78 ? смисъла на въпроса ми се губи. Обясни моля какво искаш да занеш? Или това е поредния въпрос на който целта не е отговора?

# 3 384
Bandiera rossa, много хубав ник! Grinning

# 3 385

А Държавата по време на соц-а - построи най-важните за хората  сгради.   
Светеха и грееха !!!

Не помня 2:2 ли светеха или 3:1 в средата на 80-те години?  newsm78

3:1 Laughing

# 3 386
Колко беше хубаво - вечер се събирахме цялото семейство край огъня, говорехме си, играехме тихи игри, осигуряваха ни време за отмора.  Като пуснат тока, веднага трябваше да включа пералнята, защото перях на една програма - около 3 часа. Случвало ми се е да остават 5 мин и цък шалтера. Добре, че баба ми разкри как да топля млякото на бебето - под мишницата. 

# 3 387

Повече ще и отива Paloma blanca. Grinning

# 3 388

Повече ще и отива Paloma blanca. Grinning

Хубаво, слагам го на списъка след "Това съм аз -  Льо Клер" . Още предложения да имаш, които повече ще ми отиват?

# 3 389

Peace
----------------------------
Кои са важните сгради в едно селище за да има нормален живот и развитие на обществото? 
/Обяснявам за редовните 4-5 мами, които уж не разбират лаконичния ми изказ  Wink или тази информация въобще не съвпада с тяхната пропаганда.  Sunglasses

В периода 1945-1989г. са били построени най-полезните сгради за хората в нашия град:
-2 болници +диспансер за туб. болни,
-2 училища - реставрираха и още едно старо училище, в което съм учила  до 3 клас,
-4 детски градини +детски ясли,
-нов модерен център с общинска сграда,  огромно ново читалище с няколко зали, библиотека и читалня,   
-голяма сграда киносалон с ресторант и сладкарница,
-лятно кино с паркинг ,
-стадион, баскетболно игрище, басейн.
Всички сгради за обслужване на населението- Енерго с подстанция, самостоятелни сгради на ВиК  и Горско стопанство  /като читалища са/, пожарна, пречиствателна станция, язовир, градски оранжерии, паркове, съдебна палата, полиция. Имаше и казарма.
Отделно са прокарани нови асфалтирани пътища/булевард и улици.

Няма друг период в историята на града с такова бурно строителство и развитие до днес.
Впечатляват всички сгради с модерен стил за времето си. 
Има запазени снимки от преди соц-а  - кални сокаци, селски пазар и читалище с театрална трупа.
Снимките впечатляват единствено с архитектурата на старите къщи от възраждането, за които  бяха отпуснати пари на собствениците за  пълна реставрация. И днес хората живеят в тях и са част от атракцията на града. 
И днес къщите са запазени, благодарение на далновидната политика през годините, да се запази стила на българската къща и калдъръмената уличка. 
--------------------------
Аз за режим на тока си спомням само по време на Демокрацията... newsm53
Де да беше гаснал тока, та да си почиваме по времето на Тошко. Laughing
Бачкахме на три смени  ... ooooh! ей това беше гадно, че имаше много работа... newsm78 

Общи условия

Активация на акаунт