Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 521
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 340
Ами, защото образованието е срутено и производителността на труда е ниска.

Производителността е ниска, защото е по-евтино да наемеш работници отколкото да влагаш в технологии.
Няма как да работиш по технологии от преди минимум 30 г. и да искаш да имаш висока производителност.

Отделно на всички работодатели им харесва да плащат малко за труд. За пример ще дам "Язаки" - въпреки, че нямат работници и се установиха вече в БГ, продължават да плащат смешни пари.

# 11 341
  • София
Не е същото, разбира се. Едно е да подпишеш с определена болница и да знаеш, че ще работиш точно там, по собствен избор и напълно доброволно, друго е да нямаш избор и да не знаеш накъде ще те заплатят другарите. Наистина ли не разбирате? Отчайващо.
Селата бяха цветущи, защото крепостничеството не позволяваше да напуснеш цъфтящото село. Затова и се обезлюдиха, защото никой не иска да рие тор по рождение.

Напротив, същото е, но в единият случай държавата ти плаща и определя къде да отидеш, като условията са регламентирани и известни, а в другия- частен собственик те наема за 5 години и ни гък, ни мък.

И не е вярно ,че селата са били цветущи, щото са ги обградили с бодлива тел и хората са били крепостни.
Да не мислиш, че в гимназиите по градовете и в техникумите, и в полувисшите и във висшите учебни заведения са били само граждани?
Да не мислиш, че в строителството и във фабриките и заводите са били само местни хора от градовете?
Ми, не!
Болшинството бяха от селата.
Учеха в градовете и оставаха там.
Затова и се обезлюдяваха.
В селата оставаха хората без големи амбиции, но пък имаха работа там- цехове с различни производства, които им осигуряваха нормално съществуване.

И друго- имаше дори специално квоти за приемане на деца на селскостопански труженици в университетите.
Не е зле, първо да проучиш кое- как е било, поне от 2 източника, за да си сигурна в твърденията си.

# 11 342
  • София
Казваш, че цветущите села са се обезлюдили още по комунизма??? Анатема!

# 11 343
  • София
Казваш, че цветущите села са се обезлюдили още по комунизма??? Анатема!

Да, казвам.
Но, сега са лунен пейзаж, разораван от тълпи мангали.
Който има сетива, прави разликата.

# 11 344
Една от причините да няма  лекари е, че таксите за тази професия във вузовете са много високи и  много желаещи, не могат да си го позволят. Освен това е много тежко самото учене. Свидетел съм.  Нашето семейство е от лекар, педагог , двама  икономисти и инженер. Най- трудна е медицината.
Да похваля мой ученик-тази година е приет медицина. Още едно момиче опита, но не й достигна бал. Не се  е отказала. Следващата година пак ще кандидатства.

# 11 345
  • София
Аз питам защо в Европа, че и в САЩ не достигат лекарите?
Защо тамошните умни и кадърни деца, не се хващат с тази, иначе престижна професия?

# 11 346

Нашите лекари, които отиват там, са си едни Гаврошовци- заемат места, които други не искат.
Както и в другите сфери, де.
Просто, нашата камбанарийка е толкова ниска, че приемаме за голямо постижение излизането извън страната, за да попълним щатовете, които местните не искат да заемат.
Естествено, но това е осъзнат техен избор, я в бърза помощ, я само нощни дежурства, я ренгенов лаборант на облъчването, или в инфекциозно отделение,...но за повече пари,....ако искат началник на отделение могат да си останат
и тук, за една трета печалба! Това е въпрос на избор..!
Има наши българчета пък, които завършват там, ако мама и тате успеят да плащат издръжката....те вече могат да се надяват за по- добрите болници и места, защото са получили образованието си там и владеят и езика на нужното ниво! С В2, научено за година трудно може да си престижен лекар.

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 21:29 от mimi.7299

# 11 347
  • Paris, France
мими7299, доста хора познавам, които не си работят по професиите в чужбина и сред тях няма нито един лекар.  Майка ми замина да работи като лекар и се пенсионира като лекар. Досега непрекъснато и се обаждат от всякакви болници да питат за лекарски кадри. Познавам български лекари, дошли във Франция без език, които сега работят. В Англия беше същото. Тези специалности са тежки за учене, ученето е дълго, а работата изтощителна, даже и физически.

абсурТ, какви необразовани поколения във Франция? Тук почват да ги учат да пишат още в ДГ, от 3 годишни. Водят ги и по музеи, опери, театри, екскурзии в чужбина за практика на език. Никой не си спира детето от училище, щото клъцват помощите ако го направи. В Англия доста голяма част от плебса не завършваше гимназия едно време, но във Франция не е често срещано. И прадядовците и прабабите на мъжа ми са били грамотни и завършили поне гимназия, като нито са били богати, нито знатни или нещо подобно и не са изключение.

# 11 348
  • София
Абсурт, В Германия (Австрия) също държавата плаща обучението (има семестериална такса, която е символична). Тамошните лекари мигрират към САЩ или скандинавските страни. Нормално е човек да търси по-доброто по своите си критерии и разбирания.
На престижния лекар не му трябва местен език. Той вече е име, обикаля и лекува по целия свят. С Б2 са обикновените лекари със специалност.

# 11 349
АбсурТ, мислех си че си жена с житейски опит. Не си ли разбрала досега, че в този свят няма нищо вечно и гарантирано. И да, всеки ден е борба.
Другарко КАГ, ако можете да спорите с аргументи, спорете. Ако не можете, фръцкайте се колкото си искате. Да, родена и живяла съм в София, но баща ми беше роден в малко село в Еленския Балкан. И то по времето на соца изобщо не беше цветущо, замиращо си беше. Сега само нашата къща там няма басейн, защото е наследствена и не можем да се разберем кой колко пари да даде с роднините. А другарят Виденов може и да не е бил курумпиран и обогатил си, но беше некадърен за поста си.

# 11 350
  • София
Абсурт, В Германия (Австрия) също държавата плаща обучението (има семестериална такса, която е символична). Тамошните лекари мигрират към САЩ или скандинавските страни. Нормално е човек да търси по-доброто по своите си критерии и разбирания.
На престижния лекар не му трябва местен език. Той вече е име, обикаля и лекува по целия свят. С Б2 са обикновените лекари със специалност.

Това не е отговор- аз питах защо лекарите не достигат по целия свят? newsm78
Между другото- някой попитал ли е данъкоплатците дали са съгласни с техните данъци да се плаща обучението на лекари, които после ще духнат към САЩ и ще оголят откъм кадри болниците?

И не, не е вярно, че на лекарите не им трябва език.
Семейство приятели имам- той беше в "Лекари без граница", сега и двамата са в Белгия, всеки по специалността си, но бяха на специално обучение в трета страна по език.

# 11 351
"Госпожо" Динчо,  едно е обезлюдено село в  балкана и съвсем друго- село в Тракия или Добруджа.

# 11 352
  • София
АбсурТ, мислех си че си жена с житейски опит. Не си ли разбрала досега, че в този свят няма нищо вечно и гарантирано. И да, всеки ден е борба.
Другарко КАГ, ако можете да спорите с аргументи, спорете. Ако не можете, фръцкайте се колкото си искате. Да, родена и живяла съм в София, но баща ми беше роден в малко село в Еленския Балкан. И то по времето на соца изобщо не беше цветущо, замиращо си беше. Сега само нашата къща там няма басейн, защото е наследствена и не можем да се разберем кой колко пари да даде с роднините. А другарят Виденов може и да не е бил курумпиран и обогатил си, но беше некадърен за поста си.
Да, с опит съм и съм разбрала, че всеки ден е борба, но то не значи, че трябва да бъде с вятърни мелници, нито да се бориш като свиня с тиква. Mr. Green
Че баща ти е бил от село, разбрах още, когато каза, че е останал в София, докато майка ти- софиянката е изпратена в провинцията по разпределение.
Е, като твърдиш, че по селата са били крепостни хората, като как ли той се е озовал студент в столицата? newsm78
И дали родителите му от махалата в Еленския Балкан са го издържали или мракобесната соц държаава го е направила чрез данъците, плащани от всички?

Все реторични въпроси, така че не виждам причина да си толкова озлобена и да нападаш всеки, който сподели някакъв положителен факт- спомен от онова време.

# 11 353

Е как да не му трябва език? На какъв език ще си говори с пациентите? На български ли? Интересна логика. Тогава защо има изискване за език при приравняване на дипломите? Дай пример какво имаш предвид под "обикаля и лекува по целия свят". Иначе говориш на изуст.
"Обикновен лекар" със специалност няма. Щом има специалност, значи е повече от "обикновен лекар". Надявам се, знаеш колко време се учи/работи за специалност?? Във Великобритания е поне 7 години след дипломирането. За тесен специалист и повече. Не виждам нищо обикновено в къртовския труд, който се полага през това време.

# 11 354
  • София

Това не е отговор- аз питах защо лекарите не достигат по целия свят? newsm78
Между другото- някой попитал ли е данъкоплатците дали са съгласни с техните данъци да се плаща обучението на лекари, които после ще духнат към САЩ и ще оголят откъм кадри болниците?

И не, не е вярно, че на лекарите не им трябва език.
Семейство приятели имам- той беше в "Лекари без граница", сега и двамата са в Белгия, всеки по специалността си, но бяха на специално обучение в трета страна по език.

Писах, че на престижните лекари не им трябва местен език. Peace Светилото знае английски и комуникира с колегите на място, някой от тях поема комуникацията с пациента. Не се очаква да знае местните езици, където отива да лекува, защото са го извикали или за демонстрация или за тежък случай.Правя разлика между лекар със специалност и лекар с изградено име.
Както някой написа по горе медицината е трудна за учене, както STEM направленията. Няма много желаещи, а и не всички завършват. Затова не достигат, както и инженерите например.
П.П. Данъкоплатците по принцип никой не ги пита как се харчат парите.

Общи условия

Активация на акаунт