Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 990
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 580
  • Paris, France
Стомашно-чревни разстройства има навсякъде, особено там, където е влажно и топло. Това не е от соца. Същото с туберкулозата, грипа и останалите лоши микроби.

# 11 581
  • София
Предмет "Морал и право" изучавахме в гимназията.
Ей тук един от учебниците - https://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=15773 … D0%B0%D0%B2%D0%BE

# 11 582
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
огромна част от заболелите от хепатит А, никога не разбират, че изобщо са го карали! Има статистика, и ако поне малко беше запозната, нямаше само от личен опит да пишеш. Да, може да разберете, а може и никога да не разберете и да го прекарате на крак, за това толкова много хора се заразяват от него.  Peace Ако е само стомашен вирус, и няма данни за обезводняване, поживо по здраво в къщи ви пращат, няма лежане в инфекциозното масово! Но при хеп А, масово всички ги вкарват в инфекциозното.

Съгласна съм, че много от заболелите го прекарват на крак, НО ако се разболееш дотам, че да те вкарат в болница няма как да го объркат със стомашен вирус. При изследването на кръв и урина лъсва истината. И тогава лечението е много по-различно и дълго от стомашен вирус и се дават съвсем различни медикаменти и лекарите задължително ще ти кажат. Най-малкото след прекаран тежък хепатит се спазва шестмесечна специална диета. И въобще симптомите при хепатит нямат нищо общо със стомашния вирус. Ама нищо общо.
Къде потребителката е писала че са лежали масово в инфекциозно? Писала е, че е била 2-3 дена. За 2-3 дена не може да се оправиш от хепатит, който те е докарал до болница. Няма да те пуснат докато не ти се нормализира кръвната картина, дори и да се чувстваш добре.  Поне в онези години не пускаха. Вие може много да сте чели, но аз съм го преживяла.
Това ама хич не е така! При децата хеп А минава много леко, много бързо се възстановяват, и да, може да се сбърка ако не се взима урина или кръв! Ако първоначално решат, че е стомашен вирус, и няма други признаци (като пожълтяването, или детето или родителите не са казали за тъмна урина и светли изпражнение), некомпетентни лекари ще го пишат стомашен вирус като нищо!  Peace И не, не съм само чела, по скоро съм доста образована за HAV & HBV!

# 11 583
Стомашно-чревни разстройства има навсякъде, особено там, където е влажно и топло. Това не е от соца. Същото с туберкулозата, грипа и останалите лоши микроби.

Е, много ясно. Топлина, вода, много хора - какво би могло да се обърка?

Казвам го, защото по-нагоре се твърдеше, че едновремешните почивки на море били къде-къде по-здравословни.

И като казах "море" - друга голяма разлика е, че тогава почти никой не се мажеше със слънцезащитни кремове. Както аз, така и други мои набори сме изгаряли брутално - до рани. Имаше едни рецепти за лечение - с кисело мляко, оцет, чесън и какво ли не. Не че ти пука на какво миришеш, докато виеш от болка.

# 11 584
За слънчево изгаряне беше идеален стария изпитан дефламол, за левчета тубичката! Никога не съм се мазала с мляко оцет и пр. В по късните години пуснаха и спрея Пантенол! Чудесни изпитани мазила! Спомням си бях изгоряла зверски на плажа Република, после цял ден се разхождах по един стар потник намазана с Дефламол , защото си е мазен!  Joy
Със сигурност се мажехме и с някакви мазила, български спрейове, защото майка ми обилно ни мажеше гърба на мен и баща ми на плажа! Тогава трудно се изгаряше, на станцията имаше режим, ранна закуска, от 9 до 12 плаж, защото после идва задължителния обяд в стола, след обедна почивка и от 16 ч., който иска пак на плаж! Joy

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 20:53 от mimi.7299

# 11 585
Провинциална работа. Изгаряния, стомашни вируси... Само на български турист на море може да се случи. Joy

# 11 586
  • Paris, France
Имаше дефламол и пантенол. Имаше всякакви изгоряли, и бг и чужди туристи. И сега има, за съжаление. Кремовете против изгаряне никак не се полезни. Трябва да не се излагаме на слънце и ако изгорим да не се мием със сапун поне 24ч. Изгарянето е начин организмът да си произведе Вит Д. При достатъчни количества Вит Д никой не гори и не се зачервява.

Откакто пия редовно Вигантол и си държа Вит Д в норма, макар и на долна граница, не горя дори когато се излагам на слънце на тропиците и до екватор. Направо не мога да повярвам. Изследвате се, защото този дефицит ме разболя!

# 11 587
В лагера не може да не е имало същото.

А, явно не съм обяснила. За Арапя - бяхме на къмпинг, с възрастни. Предполагам, съм се понагълтала с вода от морето - което на Арапя никога не е било препоръчително.

Но всички знаеха, че като ходиш на море, трябва да си готов за стомашно-чревни инфекции.

Иначе в лагерите имаше и лекари, да.
Моля, моля, говорех за стомашно-чревни инфекции на детски лагери, а не сега всеки да разкаже  какво заболяване му е причинил соц-ът. Отишли на къмпинг без никакви условия и контрол, и о, невероятно, разболели се.
Провинциална работа. Изгаряния, стомашни вируси... Само на български турист на море може да се случи. Joy
А така, кажи им го. Не знам как оцеляват живеещите по морето, постоянно с тези вируси...

# 11 588
Аз мисля, че неиздържалия политическия изпит му се намаляваха 50 стотни, а не че въобще те декласират.
Ама то за някой може и да е фатално.

# 11 589

Препичането е здраво- трябва всички да видят  гордостта, че си бил на море, и от отдалеч,
оттам дойде и масовата любов към препечения тен ....

======================
нямало пропаганда- пропагандата е всеки ден и час, във всички,
тия хора, които не са способни един пирон да забият качествено, са добри единствено в това- в пропагандата, ако не можем да създадем реалност, то можем да я имитираме напълно успешно,
от националните символи, та до асортимента в кореком, където липсва преса, та да не вземе човек да прочете нещо различно от пропагандата- винаги, навсякъде и във всичко ....

Гербовете през годините:

През '71 година малко ги е досрамяло и са включили и 681 към годината на техния триумф:

# 11 590

А така, кажи им го. Не знам как оцеляват живеещите по морето, постоянно с тези вируси...

Ами как, гледаме да не пием морската вода....и ходим на плаж в чужбина! hahaha hahaha hahaha

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 13:31 от mimi.7299

# 11 591
  • Бургас
По скоро живеещите на морето ни ходим на капанчета със съмнителна хигиена.

# 11 592
  • Куциндрел
Не при всички деца хеп. А минава леко, бързо и безсимптомно.
В групата в ДГ на моето дете имаше случай на разболяло се дете от хеп. А и хич не беше леко, ама хич.

# 11 593
  • София
Още един бисер, не искам даже да цитирам. Тогава трудно се изгаряло! Вие като пишете, четете ли какво сте написали? Даже слънцето не изгаряло, видиш ли, в тези прекрасни времена. Боже...

# 11 594
  • Куциндрел
От слънцето на партията майка не се изгаря!

Общи условия

Активация на акаунт