УМБАЛ Дева Мария, кв. Ветрен, Бургас - тема 19

• 90 751
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
karmelita87, 1 седмица е нещо напълно нормално. Моето бебе изпреварваше с повече от 2. Бях с увеличени води, накрая се разболях и от зимния грип, направих и усложнения следствие на същия и съответно последваха и още екстри, които в крайна сметка доведоха до секцио в 38г.с. Всичко с мен и бебето беше ОК на финала и всички бяха прекрасни в отношението си към мен.
Неонатологията е 3ниво, най-високо на компетентност, повече от това няма. Лично аз до ден днешен водя детето си  в ДМ на прегледи и ДК.
Докато бях бременна също пишехме няколко момичета, но ЖК, родилно и патологията бяха винаги пълни, когато ходих по прегледи. Имам преки впечатления от случаи, на които съм била свидетел включителво и от предродилна зала, докато чаках за секцио, но няма сега да разказвам по форумите.
Решението е лично. Роди там, където чувстваш и си убедена, че ще получите ти и детето ти най-адекватни грижи, условия и отношение.

Благодаря Ви за мнението, права сте че изборът е личен, но ми е първо раждане и бебчето е чакано много много дълго време и се притеснява дали правя всичко както трябва и дали ще бъде в безопасност. Цял живот ми е обяснявано как с диабет се раждат големи бебета, как имат усложнения и как няма да мога да износя до края, а ще чакат 36-37 седм. и ще го извадят. Понеже захарта ми играе много нагоре надоло, бебчето има време да изпревари не с една ами поне с три седмици и все пак гледам да мисля положително и да не се притеснявам излишно. Искам да родя нормално, но едва ли някой ще ме послуша.
Благодаря Ви още веднъж за съвета и мнението, в 30 седм. съм и поне околоплодните ми води са в норма и за сега нямам проблеми с кръвното, дано и за напред е така Peace
Знам, че ще се различа като мнение от горните. Първо да кажа, че и аз съм раждала в Девата. Смятам, че при твоето положение е по-добре да родиш в София. Ще ти кажа защо - момичето в моята стая беше родило бебче със сърдечен шум. Съответно докторите й казаха, че те нямат капацитет да направят нищо по въпроса, и трябва да се обърне към лекар -специалист. Те могат да реанимират детето, да, но не могат да му назначат лечение. Съответно такъв имаше в Пловдив и Варна най-близо. 5 дни тя чакаше, понеже бяха празници, а по време на празници не могат да я изпишат, и 5 дни се притесняваше, че ако детето се влоши няма в Бургас кой да му помогне.
Мисълта ми е, че може и неонатолозите да са добри, но в Бургас няма други специалисти, ако това се наложи. Има неща, които се откриват при раждането и тогава е необходима спешна операция. Това също в София могат да го направят. Така че аз бих ти препоръчала там да отидеш, защото ако имаш нужда от друг вид специалист за себе си или за бебето, там ще го намериш.
Иначе имам позната с близнаци, родени много преди термин в София, ами възстановиха се. То и в Девата имат такъв опит с недоносени бебета, ако е само това.

# 571
  • град-държава
Сърдечна и всякакъв вид малформация, има общо единствено с пропусната фетална и проследяване в прентална възраст. При трета фетална в ДМ, д-р Панайотова имаше съмнения и при моето бебе за сърдечна такава и веднага бях изпратена на специалист и още тогава ми казаха, че ако се потвърди мнението, трябва да се действа по другг начин. Съответно специалиста отхвърли поставените въпроси и така.

# 572
  • Бургас
То по тая логика, трябва всички да ходим в София, да раждаме, защото може да стане нещо на детето. Сърдечен хирург детски, няма никъде в Бургас.  Сърдечните малформации се виждат на феталната морфология.

Относно диабета и кръвното, чудесно се справят в Девата. Д-р Ангелов мога да препоръчам, лежала съм под негово наблюдение за високо кръвно. Взе много адекватни мерки и подготви мен и детето за евентуално спешно секцио, както и се опита да задържи детето да не се ражда поне докато влезна в 9тият Всичко беше успешно и родих пак със спешно секцио, но вече 10 дни преди термин, когато всичко беше спокойно за детето. Тоновете се следяха внимателно- всеки ден. Цялата ми терапия беше на ниво и мога да кажа, че благодарение на екипа там родих живо и здраво детенце, доносено до термин и без проблеми  Peace

Ако е било чак толкова спешно, то нямаше да чакат събота, неделя, а веднага го транспортират, явно проблема е търпял отлагане и наблюдение. Доста бебета се раждат с шум в сърцето или малки дупчици, които без каквато и да било манипулация се израстват

Диабета, ако се следи по време на бременност не е чак такова състояние. За това състояние е важно как се следи бременността, не как се ражда. Раждането ще е най-вероятно секцио и няма кой знае какво влияние да окаже диабета на детето, освен че ще е по едро.

# 573
Не всичко се вижда на феталната. Някои проблеми не могат да се видят. И не всички трябва да ходят в София, а тези, за които е преценено, че рискът е прекалено голям. Аз смятам, че за нея ще е по-добре в София. Това е мое лично мнение и не обвързвам никого с него.

# 574
  • Бургас
Кое не може да се види на ФМ? Не се заяждам, питам сериозно.

# 575
  • Бургас
Заради диабета да тича до София  newsm78 Shocked  

Почти всичко се вижда на фетална , ако е направена както трябва. Тъй като бях с високо кръвно, ме следеше доктора на видеозон доста често/почти всеки преглед си беше като фетална/. Като знае къде и какво да гледа, може да си позволи да контролира състоянието. Една по една оглеждаше артериите в мозъка, сърцето и плацентата. Имат добра техника  Peace И така се гледахме постоянно и тъй като нарушения в кръвоснабдяването нямаше се добутахме до 36 седмица. За да стигна до това обаче, ходех с една торба лекарства- за кръвно, за разреждане на кръвта, за контракции. Обаче факт- добутахме го до пълно износване  Peace Имам позната, която ходеше в Пловдив, извадиха бебето в 26 седмица заради кръвно , без да пробват и половината от терапията......почти съм убедена, че просто проследяващият не я консултираше адекватно и за това се стигна до това. В Пловдив се следи и роди.

# 576
  • град-държава
На фетална не се виждат неща, които не засягат органите и как да го кажа - общия изглед. Разбира се, че сърцето се гледа много обстойно и му се отделя голямо внимание, както и на главата. Но нека бъдем честни - колко си правят и трите фетални морфологии? При мен на третата беше поставено съмнението. На ЖК обаче имаше една жена, която не беше направила нито една, а от приятелките ми аз съм единствената, която прави и трите. Не е вярно също твърдението, че 4Д е за шоу. На него гледат кожата и точно общия изглед, всеки път е отбелязано от д-р Панайотова какво се вижда на 4Д. При мен използваха и феталните за да следят, положението с повишените води, дори д-р Патайотова искаше са отида и четвърти път.
За да излезе проблем със сърцето след раждането, означава, че не са правени фетални.

Последна редакция: пн, 28 ное 2016, 11:36 от Vermilion`

# 577
Това е статия от МЦ Марковс -
Не всички вродени сърдечни аномалии могат да бъдат диагностицирани преди раждането. Малките дефекти, които са сравнително чести, обикновено се пропускат пренатално. От друга страна съществуват и редица сърдечни аномалии, които могат да бъдат диагностицирани единствено след раждането. Предвид тези обстоятелства става ясно, че вродените сърдечни малформации са едни от най-често пропусканите пренатално структурни дефекти.

Това е интервю с д-р Виолета Димитрова от СБАЛАГ Майчин дом

Доц. д-р Виолета Димитрова, д.м., ръководител на Отделението по фетална медицина  към Клиниката по фетална медицина на СБАЛАГ „Майчин дом” – София, е виждала какво ли не пред монитора на ехографа през дългогодишната си практика.

То трябва да се направи когато и колкото пъти лекарят прецени”, казва доц. Димитрова.
Лекарката обаче признава, че не обича израза „всичко с бебето е наред”. А един от въпросите, които й задават най-често родителите, е: „С бебето всичко ли е наред?” Въпреки че технологиите са толкова напреднали, а специалистите са добре обучени, чрез ултразвука се виждат само структурите на малкото човече
 външни и вътрешни. „За съжаление при бебето може да има десетки други скрити заболявания, които не се отразяват на външния му вид и нормалното анатомично устройство.

Навремето бях чела и за бъбречни проблеми, които не могат да бъдат диагностицирани, ще изровя още малко информация по въпроса.
Това, което искам да кажа е, че феталната морфология не е панацея. Дори и всичко да може да се види /а то не може!/, и докторите са хора - възможно е нещо да бъде пропуснато. Все пак последната фетална дава най-ясна преценка за състоянието на детето, бъбреци, мозък, сърце. Ако лекарят не види проблем с бъбреците след раждането това състояние също може да е животозастрашаващо.
И докато при една нормална бременност по подразбиране се надяваме детето да е здраво, ако има усложнения може и да има проблем. Защо да се губи време ако не дай си боже се наложи, да се транспортира до друг град.
Това не значи, че не уважавам мненията на останалите и че самата аз не съм препоръчала Девата на други приятелки. Но пак казвам, за нея, бих препоръчала София. Особено, че е дълго чакано дете. Better safe than sorry.

# 578
На фетална не се виждат неща, които не засягат органите и как да го кажа - общия изглед. Разбира се, че сърцето се гледа много обстойно и му се отделя голямо внимание, както и на главата. Но нека бъдем честни - колко си правят и трите фетални морфологии? При мен на третата беше поставено съмнението. На ЖК обаче имаше една жена, която не беше направила нито една, а от приятелките ми аз съм единствената, която прави и трите. Не е вярно също твърдението, че 4Д е за шоу. На него гледат кожата и точно общия изглед, всеки път е отбелязано от д-р Панайотова какво се вижда на 4Д. При мен използваха и феталните за да следят, положението с повишените води, дори д-р Патайотова искаше са отида и четвърти път.
За да излезе проблем със сърцето след раждането, означава, че не са правени фетални.

Има и нещо друго - в днешно време и квалифицирани, и неквалифицирани лекари правят фетална. Момичето не беше от Бургас, кой знае какво са видяли или не са видяли.
По мое време д-р Панайотова вече не идваше в Бургас, тя и сега не идва. Ти например  ако сега беше бременна с усложнения щеше ли да отидеш до София да те прегледа? Струва ми се, че щеше, знаейки, че е професионалист.
Не ме разбирайте погрешно, не се заяждам. Не омаловажавам в никакъв случай труда и компетентността на лекарите в Девата.

# 579
  • Burgas, Bulgaria

Малката е с пролапс , който не се видя на ФМ или поне тук не видяха .При раждането ,сърцето и е било почти спряло , но са овладели положението .Мъжа ми каза ,че е била грозна гледка, аз я видях 7-8 часа след това ,че не ме сваляха долу .

# 580
  • град-държава
Пролет, аз лично бих се доверила и на др Мануелян, която ми прави първата ф.+БХС, както и на Троянчев, който ми беше препоръчан от др Костова, а тя е АГ, на когото имам много голямо доверие.
Недоносени бебета се раждат често със сърдечни и белодробни усложнения и няма как ДМ да са добри с недоносени, а да не са добри в адекватността си при справяне с усложненията. Аз родих доносено и здраво бебе с г.диабет и нямам причина да не го наппавя отново в ДМ, освен, че не желая повече деца. Разполагат с техника и страхотни специалисти и щом са чакали известно време, означава, че са били достатъчно компетентни да се справят с подготовката, която е била необходима. Иначе по  пътя на логиката, която излагаш трябва да се ражда и проследява бременност единствено и само в София. Диабета няма общо и не е причина за вродени малформации. Това са различни проблеми, установяват се и се проследяват в хода на ЖК. Всичко зависи от специалистите и техниката.

Последна редакция: пн, 28 ное 2016, 13:36 от Vermilion`

# 581
Пролет, аз лично бих се доверила и на др Мануелян, която ми прави първата ф.+БХС, както и на Троянчев, който ми беше препоръчан от др Костова, а тя е АГ, на когото имам много голямо доверие.
Недоносени бебета се раждат често със сърдечни и белодробни усложнения и няма как ДМ да са добри с недоносени, а да не са добри в адекватността си при справяне с усложненията. Аз родих доносено и здраво бебе с г.диабет и нямам причина да не го наппавя отново, освен, че не желая повече деца. Разполагат с техника и страхотни специалисти и щом са чакали известно време, означава, че са били достатъчно компетентни да се справят с подготовката, която е била необходима. Иначе по  пътя на логиката, която излагаш трябва да се ражда и проследява бременност единствено и само в София. Диабета няма общо и не е причина за вродени малформации. Това са различни проблеми, установяват се и се проследяват в хода на ЖК. Всичко зависи от специалистите и техниката.

Подкрепям и за Мануелян /мислех, че тя също отдавна не преглежда в Бургас?/, и за Троянчев /само че да се вреди човек при него е чудо, понеже само той остана в Бургас да преглежда/.
Гестационният диабет и диабета са две различни състояния, докато първото може да приключи сравнително безобидно за майка и бебе и е често срещано, второто е по-рисково.
Нямам съмнение, че ако се стигне не дай си боже до реанимация и кувиоз в Девата ще се справят. Въпросът е, че при такива случаи рано или късно се стига до консултация със специалист, и е по-добре такъв да има наблизо и тази консултация да се извърши възможно най-скоро.
Но в крайна сметка всеки си претегля плюсовете и минусите сам за себе си. Момичето сама трябва да реши кое е най-добре за нея. Така или иначе й пожелаваме лека бременност и пухкав финал.

# 582
  • Бургас
Добре де, под "да ражда в София" кои болници се имат предвид? Защото да ходи да ражда например в Майчин дом или Шейново, по-скоро ще се сдобие с психологическа травма за цял живот заради едното "застраховане".

# 583
Добре де, под "да ражда в София" кои болници се имат предвид? Защото да ходи да ражда например в Майчин дом или Шейново, по-скоро ще се сдобие с психологическа травма за цял живот заради едното "застраховане".

Навремето бях чела обстойно кои болници защо и при какви усложнения на родилката да се предпочитат /включително и частни/, имаше и разбор къде най-близо имат екип за сърдечни или бъбречни операции и т.н.... Да пукна не се сещам вече, може да се намери информацията, но трябва отново задълбочено да се потърси. Тогава обаче моите опасения бяха в съвсем друга насока и съответно аз си спомням и за други критерии кои болници се препоръчваха.
Иначе тя би трябвало да намери първо форум с майки и бременни със същото състояние, като нейното. Да се информира какво може да очаква, какви възможности съществуват, да си стесни кръга до няколко лекаря/болници, да види има ли всички необходими изследвания, да отиде на преглед / ден на отворените врати. Да избере това място, което я прави спокойна и уверена в предстоящото.

# 584
  • град-държава
Последно само ще кажа, че гестационния и "обикновения" диабет са с еднакви рискове и последствия. Дори в хода на постовете стана ясно, че при мен е имало повече пробреми отколкото при нея. Въпреки това до последно ме оставиха за естествено раждане, а следствие на други екстри се стигна до решение за секцио. Лично аз МД не бих си причинила, както споменах и преди това, там щяха са уморят на майка ми кумата при все, че лежа 1м в патологията им заради диабет, но съм и предубесена - втриса ме и имам непреодолима фобия от държавни болници.

Общи условия

Активация на акаунт