Цъфнала и вързала НЕМСКА тема- номер 192

• 72 872
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
Добро утро  Simple Smile
Оле каква къща, сигурно помирисва на зоо. Имам една приятелка с 3 деца, на възраст от 1 до 5 - също гледат куче,котка, костенурка, риби,и 2 змии. Едната избягала, ама няма нищо....  Close Sunglasses Шарен свят .

Pippi7777,  аз съм в подобно положение. По последна информация, ми трябва формуляр Е106 от бг касата и тук срещу мин.вноска от 170 евро месечно мога да се застраховам freiwillig gesetzlich.

С петна скоро не съм се занимавала, баткото се маже най-вече с шоколад, но се пере. Като прояде малката ще питам и аз, понеже много забравям, а до тогава има време.

# 331
Явно има разлики в провинциите също. При нас ги приемат директно в гимназия. Даже казаха, че ги приемат с удоволствие, защото имали много добър ресурс за справяне с практически проблеми, виждали заданията от практическа гледна точка и успявали да видят решения, които други не виждали ... но това е просто чуто мнение. Не казвам , че там и само там е истината, а че сме доволни за сега.
Да видим догодина как  ще е в гинмазията, но тук не само началното у-ще , ами и самото дете си има значение. Някои се справят без значение от кое у-ще идват, други не се справят ...  

# 332
При нас има държавно монтесори училище в града. Има и частни с такса. Но от частните в държавните гимназии се влиза, както е казала blala7, от държавното мисля е по успех, както останалите държавни начални училища.
Pippi777,
тук децата повтарят класове и никой не прави от това драма. За самите деца е по-добре. Особено като се има предвид, че 4 клас е решаващ. Не прави трагедии, немският език е основен предмет за успеха и лошото му научаване или незнание, е абсолютна спирачка за напред. На моето дете много му помогна мястото в занималнята. Там децата се занимаваха с игри  до обяд и си говореха. Тъй като тук още не е свършила учебната година в някои провинции, при нас е до 15.07., естествено е да пратят детето ти в 3 клас да си доизкара годината. Така и преценяват как се справя. Може пък да продължи в 4.

# 333
  • Germany
Здравейте, мъжът ми от месец е в Германия и работи по трудов договор. Плановете са и ние да заминем, т.е. аз, двете деца и третото, което скоро ще се роди( стига да намерим жилище...). В плановете ни е да си видим и помощник, моята майка, която не е пенсионер и не работи, здравно осигурена е с непрекъснати права. Но не мога да намеря информация какво трябва да направим, за да има тя здравноосигурителни права в Германия, докато е при нас за срок около 1 година. Писах мейл с питането си до НАП, но честно казано нищо не разбрах от отговора, освен, че би трябвало тя да си се осигурява в БГ. Но как да ползва това право в ДЕ? Дали бихте споделили от опит или ако сте чували... Благодаря предварително.

Няма как да ползва тук здравна си осигуровка от БГ. Единствено при спешни случай може да ходи с европейската здравна карта. Предполагам, че е възможно да й направите и частна здравна застраховка за пътуване в чужбина. Аз правя такава на баща ми като ни идва на гости за месец и нещо и плащаме около 80лв. Питайте примерно в Алианц дали правят за такъв срок и колко би струвало.
Имаш предвид в БГ да и направим нещо като туристическа застраховка? Или в ДЕ към частна каса?

Имах предвид в БГ, да. Тук би било много по скъпо на месец. Както писах за баща ми за месец и малко беше 80лв., при застрахователна сума 20000 евро. А мин. за частна здравна тук е около 200 евро на месец. Нямам идея обаче дали може да се направи такава застраховка за година време...

# 334
  • София
Аз ако знаех, че ще трябва сега са ходи хич нямаше и да идваме. Това е държавно монтесори, прибра се с 10 думи написани, не знам от това училище дали приемат в гимназия, казаха ми че е за предпочитане реал до 8 и после гимназия...Иначе на детето му харесва, щом няма учене, а е игра и рисуване...ама аз имам да мисля за бъдещето на умно и талантливо дете...

# 335
  • София
Уф, сигурно е синдром на бг амбициозен родител, извинете че се повтарям ама се тревожа да не изтървем умното дете, та при слабо натоварване и ниски изисквания да се отдаде на мързел...и да стане висок потенциал без реализация само защото не съм се орентирала правилно и защото това училище е с 600 метра по-близо до нас и там са я пратили...

# 336
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Иначе на детето му харесва, щом няма учене, а е игра и рисуване...ама аз имам да мисля за бъдещето на умно и талантливо дете...

е как няма учене?
при нас има частно Монтесори и си се учи. детето избира какво и колко дълго, но си имат учебен план, по който се водят, не е игра и рисуване...

каква е разликата между частно и държавно Монтесори?
около нас са все частни доколкото знам. в нашия град е Реал, ако някой иска гимназия, трябва да пътува до Франкфурт или Вийсбаден, там са гимназии. или да се прехвърли в Regelschule. Валдорф е гимназия...

и защо от начално Монтесори да се влиза в държавна гимназия? при вас само Grundschule ли има?

Банди, разкажи моля как е при вас? ходиш ли да помагаш? при нас са по 20 часа на месец.

в ДГ на Дзвер има една рускиня с две момчета. тя учи за монтесори детска учителка и записа големия син в тукашното Монтесори училище. имаше малко съмнения, идваше и прекалено Монтесори... сега чакам да почне детето и да ми разкаже как върви там.
аз водя моето дете там, когато имат ден на отворени врати и той е направо като хипнотизиран. обаче от друга страна иска да е част от група и се чудя дали Монтесори би бил правилния избор, защото там се занимават сами, а той иска да е в тайфа. та си мисля, че Валдорф е по-подходящия избор, но ми е 15-20 мин. по магистралата, без възможност сам да ходи с градски траспорт до там, докато Монтесори ми е на 10 мин. с колата или 7мин. с влак...

бях чела в някакво списание или вестник, че през една година всички децата от един випуск на Монтесори училище били скъсани в Байерн. в Байерн трябва да се явяват наматура или нещо подобно, която е еднаква за всички ученици, независимо в кое училище са ходили (дано не се бъркам...) та, целия випуск скъсан. драма.
тогава родителите споделили, че училището нямало ръководство, учителите нехаели така. та явно от училище до училище има големи разлики.
долкото знам, Валдорф училищата също са на база родителска инициатива има разлики от училище до училище...

този пост го дописвам 3ти път.
остарявам, вчера бяхме да празнуваме и на сутринта си личи хахахаа

Последна редакция: сб, 02 юли 2016, 11:49 от asyalein

# 337
Имах предвид в БГ, да. Тук би било много по скъпо на месец. Както писах за баща ми за месец и малко беше 80лв., при застрахователна сума 20000 евро. А мин. за частна здравна тук е около 200 евро на месец. Нямам идея обаче дали може да се направи такава застраховка за година време...

Също така ме притренява, ако изобщо е възможна такава застраховка за срок от 1 година, дали би се признала за достатъчна в ДЕ. Дали няма да е в нарушение на някой закон. Как се определя кога престоят е временен и кога постоянен? В отговора на НАП сякаш ми се струва, че ми казват, че дължи осигуровки в БГ, понеже жизненият и ценгър бил в БГ. На мъжа ми от неговата здравна каса са му казали, че тя трябвало да отиде в аналогичната бг институция и да поиска прехвърляне на вноските. Което хич не мога да си представя.
svetlita, благодаря за идеята, ще проуча и това, въпреки че ми се ще да има по- финансово изгидно реление.

# 338
  • Germany
Най добре е да питате в общината в ДЕ как да процедирате, защото доколкото знам по закон тя има право да ви гостува до 6м. след това трябва да се регистрира, като постоянно пребиваваща. Ако ви е важно да стои повече от 6 м. може да се прибере за месец в БГ и после пак да дойде. Да й прехвърлите здравните от БГ тук, може само ако е пенсионерка. Ако е работеща, трябва да си плаща в БГ и да ползва само спешна помощ с европейската здравна карта или да работи нещо тук и така да влезе в тяхната здравна система. Може би има вариант вие да я назначите, като детегледачка, но ще трябва да й плащате осигуровките и това хич няма да е малка сума.

# 339
asyalein,
ти къде живееш? Защото аз съм във Висбаден. Не знам дали има разлика между частно и държавно Монтесори, но знам, че има едно държавно начално училище монтесори във Висбаден. Или поне аз така съм разбрала. Една позната искаше там да запише детето, но не го взеха, защото е в друг район и тя не можа да намери предлог.
След началното училище се влиза в гимназия, реал или гезамтшуле в 5 клас. При нас май хауптшулета не останаха. Напълно е нормално родителите да искат децата им да влязат в държавна гимназия или пък да си продължат в монтесори.

# 340
Най добре е да питате в общината в ДЕ как да процедирате, защото доколкото знам по закон тя има право да ви гостува до 6м. след това трябва да се регистрира, като постоянно пребиваваща. Ако ви е важно да стои повече от 6 м. може да се прибере за месец в БГ и после пак да дойде. Да й прехвърлите здравните от БГ тук, може само ако е пенсионерка. Ако е работеща, трябва да си плаща в БГ и да ползва само спешна помощ с европейската здравна карта или да работи нещо тук и така да влезе в тяхната здравна система. Може би има вариант вие да я назначите, като детегледачка, но ще трябва да й плащате осигуровките и това хич няма да е малка сума.

Благодаря, май наистина най- добре да започнем от общината. Дано дадат конкретен отговор. Майка ми не работи,... аз и плащам осигуровките в БГ.

# 341
Напълно е нормално родителите да искат децата им да влязат в държавна гимназия или пък да си продължат в монтесори.

Deni, във Вийсбаден е  staatlich anerkannte Schule, което не го прави държавно.
по същият начин е и при нас, в Дармщат...
тук училището е Реал. попитах ги, ако искам детето да отиде в гимназия как се процедира и те ми казаха: или го местите във Франкфурт, там има Монтесория с гимназия, или го прехвърляте след незнам си кой клас в Regelschule.

та, аз не разбирам, ако някой си вкара детето в Монтесори училище, защо ще иска после да е в държавна (Regel) гимназия? Thinking
повечето родители, които си пращат децата в подобно училище е, защото търсят алтернатива на преподаването в Regelschule, та затова някак си не виждам смисъла или ми убягва нещо.

Миналата година си говорих с лелята на една приятелка и тя и каза, че образованието в Хесен не е кой знае коко добро, Bayern и BW са на по-добро ниво.
заговорихме за алтернативните концепtи на преподаване и тя ми каза: във BW Монтесори училищата са за деца с умствени проблеми  Mr. Green
в Дармщат, например, е посещавано от юпита - добре печелещи, gut vernetzt.

в училището директно са ми казвали при разговор: ние не приемаме детето, приемаме родителите, защото, ако родителите не прилагат вкъщи подобен светоглед и ценности, от които ние тук се водим, то няма смисъл детето да посещава подобно училище. подобно са ми казвали и във Валдорф...

# 342
asyalein,
по принцип и аз знам, че във валдорф и монтесори училищата влизат деца, чиито родители искат нещо по-различно и затова не съм се интересувала. Моята позната по принцип искаше детето ѝ да не учи в нашето квартално училище, не го харесва. Така че търсеше всякакви алтернативи. Искаше ѝ се монтесори, ама ако може без пари, та затова ти казвам, че намери някакво такова. Иначе и аз съм чувала, че в Бавария е най- трудно училището, но изкараш ли матура (abitur) в баварска гимназия, всички университети са отворени за теб. Но ние не живеем в Бавария и се съобразяваме с каквото имаме.
Тук също валдорфското училище е посещавано от деца на хора с възможности, но по-скоро с деца с наклонности към изкуствата. Знам, че от валдорфско училище после трудно се става инженер например, за монтесори не знам.
Лично аз пари за частно училище в момента нямам, така че моите искат, не искат, ще трябва да се справят с държавното. Отделно ние с мъжа ми сме малко традиционалисти и трудно приемаме различните образователни системи. Особено след като в държавната ни ДГ се оказа, че разчитат основно  на свободната воля на децата да рисуват, изрязват и т.н. и 2 години ни обясняваха, как синът се справя супер, а накрая трябваше да ходи на vorlaufkurs, заради езика и да се научи, че като кажат сега рисуваме, рисува докрай, а не ходи да си бута колички.
Извинявайте за отклонението.

# 343
Искаше ѝ се монтесори, ама ако може без пари, та затова ти казвам, че намери някакво такова.

аз погледнах на страницата им, около 400Е на месец е таксата... Thinking

какъв е този vorlaufkurs?
на мен в Дг ми казват, че нищо не прави  hahaha
у нас ме побърква от бастелн, там нищо не иска да прави...

# 344
  • София
Ние сме в Гютерсло, близо до Дортмунд. Има всякакви училища и 2 гимназии. Училището е основно, от 2та дена там - нормални деца, просто системата е от 1 до 3 ти клас смесени групи по възраст, имат си папки и всяко си учи свое си нещо, други неща учат заедно. В 4ти са само 4токласници. Те тук на 6 тръгват на училище, нали? По тази логика ако тя пак е 3ти клас, ще върви 2 години по-голяма от повечето. И понеже знам, че може не ми се иска да протакаме нещата. Ще разпитвам пак утре в училището, не ми се иска да "пълзи" при положение, че може да "тича"...

Общи условия

Активация на акаунт