Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 252
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
  • София
а близнаците защо са към социалната опашка?
да приемат и втория, ако са приели единия разбирам, ама не мога да измисля с какво са по-различни от единичните деца.  Rolling Eyes

+ 1  Peace

# 496
  • София
майките с две деца също са с по една заплата.
могат да им дават по 0.1т като породените.

майката на едно дете също е без заплата ако не и приемат детето, та пак е без финанси.

в групата имаме и "самотна" майка, бащата си е наличен, ама явно с цел не е вписан. развозва си ги с колата.
гледам им точките без социалните, ами те и явно не работят.

# 497
  • София
С това че са 2 наведнъж. Едни имат бонус 0.1 защото имат брат/сестра в градината. Други имат 0.1, защото са породени. И аз не разбирам защо майчинството за близнаци е същото като за 1, но кой ме пита. Такъв ми бил късмета.
И ще обясня още една разлика между 1 и близнаци. Финанси!!! Заплатата ми не е двойна затова, че имам близнаци. А частната ясла и детегледачките са двойни!!!
Позволи да не се съглася с теб. Всеки гледа от собствената си камбанария. Мога да те уверя, че финансовите разходи при две деца, които не са родени едновременно не са по-малки. В общия случай по-късно дори при логистиката на две деца на различна възраст е по-сложна отколкото на две които са на една.
По въпроса за майчинството - то е обезщетение за това, че не работиш и е в зависимост от заплатата и платените осигуровки, а не от броя на децата. И точно затова за близнаците въведоха и допълнителна помощ при раждане, но това понякога удобно го забравяте.

# 498
  • София
Всичко ми е пределно ясно. Но това, че нечие дете не са го приели, не означава, че трябва да се бърка в чуждата купичка. Дали ще сме в общата опашка с 0.1 за деца с малка разлика или в социалната, все тая! Аз не лъжа, че имам близнаци, че плащам всички видове данъци в София, че децата ми си имат баща, че живея в района на градината и че бащата работи в района. Но някой се оглежда в близнаците. Я вижте колко ЗДРАВИ деца влизат по т.2.2.4!!! Колко посещават фиктивно! Колко деца се водят болни на градина. Мисля, че това е по-големият проблем! А не близнаците.

# 499
Аз да си доразвия предложението за публичен лог (на български дневник) на свободните места за всяка детска градина или ясла.
Всяко събитие, свързано със свободните места, да се записва в лог, който да е публичен и автоматичен, на сайта на ИСОДЗ. Примерно:

2016-05-26 10:31:12 Директор Обявени 30 нови свободни места по общи критерии. Общо 33 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:32:52 Домакин Обявени 10 нови свободни места по социални критерии. Общо 11 места по общи критерии са незаети.
2016-05-26 10:33:19 Директор Обявени 10 нови свободни места по т.2.2.24. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-27 14:31:04 Директор Записано 1 дете от класираните по общи критерии. Остават 32 места незаети по общи критерии.
2016-05-27 15:21:43 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4. Остават 9 места незаети по т.2.2.4.
2016-05-27 16:11:53 Директор Записано 1 дете по социални критерии. Остават 10 места незаети по социални критерии.
2016-05-30 10:33:19 Директор Обявено 1 ново свободно място по т.2.2.24. Общо 11 места по т.2.2.4 са незаети.
2016-05-30 10:34:05 Директор Записано 1 дете по т.2.2.4.. Общо 10 места по т.2.2.4 са незаети.

Така директорките ще се научат да не пазят места за свои хора, да крият места по т.2.2.4, а да обявяват местата така, че да има достатъчно време родителите да реагират с кандидатурите си, включително и родителите, които кандидатстват по т.2.2.4. Ако се случи нещо като оцветеното в червено - освободено място, и след това заето, в кратък период от време, при 0 обявени незаети места, особено по т.2.2.4, това ще е знак, че може би се случва нещо нередно, и НПО и родители, може би и инспектори, ще налазят директорката.

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 11:28 от татко Ники

# 500
  • София
моето дете беше прието на ясла, тръгна си на 1.6г в определената дата от директоката, сега е приет и на градина.
та не бъркам в ничия паница, защото не са ни приели.
просто разни неща за мен не са логични.
нещо, от което и аз се възползвах, точката от СДЯ, с нея шанса за градина на неприетите на ясла става минимален. ами не е честно.

# 501
За втора година следя темата и пак стават скандали заради критериите. А критериите не са проблема! Големият проблем е, че за малките просто няма места. Масово в районите няма ясли или ако има, са по една-две. В район сердика има една ясла - в орландовци! Има и три одз-та, наистина, но местата за малките са крайно недостатъчни. Дефакто аз в квартала си имам едно одз, в което приемат 2 годишни и има 20 отпуснати места. Четох една малко съмнителна статия, че 15 хиляди деца са останали неприети на тази кампания. И какво правим? Моето мнение е - да не се занимават с интеграция на системите, да не мъдрят критерии, да не се фукат с брой деца равен на брой места, ами да строят ясли и градини, защото недостигът е страшен. Или логиката е, като имам право три години да си стоя вкъщи, да си гледам детето аз - на хляб и вода...

# 502
  • София
Iveto_DM, аз коментирах единствено изказването ти по отношение на финансовата част. Не съм коментирала опашките и процентното им разделение. И продължавам да съм на мнение, че две деца родени едновременно след първите няколко месеца, нека да е година, не са с нищо по-различни от всеки две други деца в едно семейство родени по различно време.

# 503
С това че са 2 наведнъж. Едни имат бонус 0.1 защото имат брат/сестра в градината. Други имат 0.1, защото са породени. И аз не разбирам защо майчинството за близнаци е същото като за 1, но кой ме пита. Такъв ми бил късмета.
И ще обясня още една разлика между 1 и близнаци. Финанси!!! Заплатата ми не е двойна затова, че имам близнаци. А частната ясла и детегледачките са двойни!!!
Позволи да не се съглася с теб. Всеки гледа от собствената си камбанария. Мога да те уверя, че финансовите разходи при две деца, които не са родени едновременно не са по-малки. В общия случай по-късно дори при логистиката на две деца на различна възраст е по-сложна отколкото на две които са на една.

По въпроса за майчинството - то е обезщетение за това, че не работиш и е в зависимост от заплатата и платените осигуровки, а не от броя на децата. И точно затова за близнаците въведоха и допълнителна помощ при раждане, но това понякога удобно го забравяте.

Напълно съгласна с теб. Близнаците преди години бяха природен феномен, а сега са точно както описа някой по-нагоре по 2-3 двойки,  в почти всяка детска градина и кандидатстващи по социален критерий. Едно  е да приемат единия близнак, и другия да бъде приет също, но да ползват повече точки, за мен също не е правилно. Природния феномен изчезна! Без да се сърдят майчетата, всички деца са равни, не смятам, че моето дете трябва да бъде ощетявано за това, че няма брат или сестра близнак, тризнак.

# 504
  • София
Много нечестни неща има! Ето обезщетението за майчинство и безработица. Жена А ражда 1 дете и излиза 2 години в майчинство. В края на тези 2 години тя ражда 2ро дете и излиза за още 2 години. Така Жена А 4 години взима по минимум 340лв. (по старата мрз). Жена Б ражда близнаци. 2 години взима по 340лв и пак гледа 2 деца.
То е ясно, че няма как да се промени това, но реших да дам 2 прости примера, в които става въпрос за 2 деца.

# 505
  • София
Много нечестни неща има! Ето обезщетението за майчинство и безработица. Жена А ражда 1 дете и излиза 2 години в майчинство. В края на тези 2 години тя ражда 2ро дете и излиза за още 2 години. Така Жена А 4 години взима по минимум 340лв. (по старата мрз). Жена Б ражда близнаци. 2 години взима по 340лв и пак гледа 2 деца.
То е ясно, че няма как да се промени това, но реших да дам 2 прости примера, в които става въпрос за 2 деца.
Ивето и пак удобно забрави за помощта от 2400 лв., която получават за първата година майките на близнаци, която е точно за да компенсира това.
Изместихме темата в съвсем различна посока и предлагам да прекратим меренето на ...

# 506
  • София
Айде да не спорим кой е по-по-най герой и кой как си гледа деца. Просто темата не е за това...  Peace

Щото вече с опита от 2009 насам с кандидатстванията - нищо не се променя, само по това време на годината избликват какви ли не идеи - уместни и не толкова уместни. И после следва едно голямо нищо.

ПС. Да ти кажа, Иве, добре че ме търпят на работа. Щото излизам 3 пъти в майчинство. И това за мен лично не е ама никакъв плюс - губя адски много и като развитие, и като заплата. А за логистиката вече ти писаха - не знаеш все още какво е, защото децата ти са малки...

# 507
  • София
За втора година следя темата и пак стават скандали заради критериите. А критериите не са проблема! Големият проблем е, че за малките просто няма места. Масово в районите няма ясли или ако има, са по една-две. В район сердика има една ясла - в орландовци! Има и три одз-та, наистина, но местата за малките са крайно недостатъчни. Дефакто аз в квартала си имам едно одз, в което приемат 2 годишни и има 20 отпуснати места. Четох една малко съмнителна статия, че 15 хиляди деца са останали неприети на тази кампания. И какво правим? Моето мнение е - да не се занимават с интеграция на системите, да не мъдрят критерии, да не се фукат с брой деца равен на брой места, ами да строят ясли и градини, защото недостигът е страшен. Или логиката е, като имам право три години да си стоя вкъщи, да си гледам детето аз - на хляб и вода...

Това твърдя и аз! Липса на места+злоупотреби!

# 508
  • София
Ивето и пак удобно забрави за помощта от 2400 лв., която получават за първата година майките на близнаци, която е точно за да компенсира това.
Изместихме темата в съвсем различна посока и предлагам да прекратим меренето на ...
2400 + 1200лв. Нищо не измествам. Не разбирам защо се оглеждате в близнаците, при наличие на всякакви злоупотреби.

# 509
  • София
Е, хайде сега - и по критериите може малко да се поработи. Аз имам близнаци и смятам, че несправедливо ни бе даден шанс. Подкрепям в социалните да влизат само деца в крайна нужда - сирачета, полу-сираци, самотен родител. Също защо да се приема лесно осиновено дете, което е с двама родители-осиновители - не разбирам, може да има някаква логика, но не я зная.

Общи условия

Активация на акаунт