Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 064
  • 796
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Какво включва пълната документация-имаме нотариален акт за собственост. Нашата къща е на калкан с къща близнак, преди години съседите направиха това, което ние искаме. Възможно ли е да ползваме техният проект, те са съгласни да ни го дадат. Но е от преди доста години.

# 406
Госпожо, Вие май не схващате какво Ви съветват тук...

Въпросът не е в това да се мине с нечий проект, да се покаже, че имате документи...
Въпросът опира да Вашата сигурност, Вие ще спите под плоча, която може (да не дава господ) да се окаже на глинени крака.
А че някой бил разбирал от строителство, ама не бил инженер, ами ОК, ама дали сам ще си направи покрива стабилен или ще разчита че "нема проблеми..." Нищо лично, но навсякъде вече всеки си мисли, че всичко става хей-тьй-на, с поглед... И на честна дума.
Вижте, за тази "ПРОСТА" работа се учи години, Вие преценете ползва ли Ви се проект от друг, пък бил той и на близнака.
Нали този близнак е фундиран не на Вашите основи, а на основите до тях...
Дали стените са същите, дали конструкцията е същата, дали марката стомана е същата, дали колоните са същите, дали обратните греди, фусовете, рандбалките, окачвачи, ако има, армировка... да продължавам ли? Марка бетон, ако щете, отводняване на основите включително И още хиляди неща, заради които един е "инж" друг "Д-р" трети "проф" ама у нас - ху керс, "ти като си учйл да не зимаш повече от мене...., кво ми са прайш, уа"  - е дотам сме я докарали и безхаберието е пълно.

Намерете си сериозен конструктор, препоръчан от познати, да Ви заснеме постройката, да си направи сметките и да Ви каже, ако не искате да чертае и изготвя документация, просто да Ви посъветва какво да направите и как да го направите. Макар че,  проекта е за това, за да може той-конструктора като специалист, да предаде директно на другия специалист - строителя какво точно да направи, защото нито той нитО Вие можете да му виснете на главата на бай Гого бачкатора и да му сочите кой номер арматура да върже и как да оплете фусовете. Затова са проектите и се търси после отговорност, като се приема от инженера армировката преди изливането на бетона. и се преправя, ако не го одобри, защото се е подписал и ако утре това падне, ще има грижи...
Естествено, че можете да си траете пред общината, ако не Ви топне съсед едва ли някой ще дойде на проверка. , макар че си зависи от района, всеки си знае.
Проблемът не е там, а във Вашата сигурност първо, както  и в гаранцията за това какво правите, както и за документирането на резултата (ако желаете, разбира се)
Щото, вервайте ми, ако тръгна да си купувам къща, която по документи е на 2 етажа, ама всъщност е на 3, като за третия документи няма, бая ще се почудя. Но аз, други не биха му мислили.
Свят широк, хора всякакви.Съжалявам, ако съм Ви засегнал, нищо лично... Но просто се потресох от посоката на разсъждения...
Успех в решенията! В крайна сметка Вие ще спите отдолу....  

Документацията е разписана в ЗУТ.
Трябва Ви документ за собственост, актуална скица,  и се иска разрешение за проектиране или преустройство. като го издадат възлагате на архитект, може във Вашия случай само конструкция да искат, макар че за отделен етаж ще Ви искат всички част - и архитектура, щото сигурно ще качите котата корниз и конструкция, естествено и ВИК - сигурно ще имате ВЦ на новия етаж , а и ще отводнявате новия покрив, и останалите части. Минете през общината в приемното време на Гл. архитект и го разпитайте. Вероятно ще Ви посъветва и за архитектурно бюро, там вече нещата са комплицирани, зависи за къде става дума..

Последна редакция: пт, 13 яну 2017, 11:04 от StefanB

# 407
  • Варна
Благодаря за изчерпателния отговор. Просто си размишлявам варианти и за това питам. Все още нищо не сме предприели.

# 408
  • Sofia
Ехинацея, първо да кажа, защото имам опит в темата, съветите тук са добронамерени и целят да помогнат наистина!
Идеите на Стефан са ви ориентирали вече, два важни момента има - какво ще ви искат от общината за да ви разрешат преустройството и с какви документи разполагате.
Ако имате проектна документация на къщата(и приемем, че конструкцията е изпълнена по нея) съответно конструктор ще може да прецени дали и какво подсилване ще е нужно, за да поеме основата новата тежест. Ако нямате такава документация, ще е нужно въпросното заснемане, за което говори Стефан. Това са само насоки, които давам, аз също не съм специалист в тази област, с конкретни факти ще разполагате след консултация с конструктор и в общината. И двете няма да ви струват нищо, само ще ви помогнат да се ориентирате. След това вече ще знаете, колко ще ви струва изготвянето на проект и какво ще дължите към общината като такси.

# 409
  • Варна
Здравейте отново! Имаме надежда, че през пролетта ще стартираме най-после и строежа на нашата къща. Междувременно опитвам да се осведомявам за какво ли не. Тук, наблюдавам, сте почти професионалисти. 
Ще си задам въпросите, пък, който може, моля да сподели опит.
 Имаме намерение да строим с тухли Поротерм. Убеждават ни, че нямало нужда от изолация, а само замазка. Имате ли впечатления?
   Моля, за препоръки за строителен надзор, кадърен ОВ специалист, за бригада/фирма  за груб строеж( Варна и около Варна).
 Оферираха ни около 140 евро на кв. м за груб строеж. Реална ли е тази цена според вас и колко екстра да очаквам ориентировъчно?
  Ох, има и още  ooooh!, но като се избистрят ще споделям.

# 410
  • София
Абсолютни глупости, че не ви трябва топлоизолация. Слагайте 8-10 см, ще ви оскъпи къщата с няколко хиляди и ще си ги избиете за няколко години от ниските разходи.
140 евро за груб строеж? Първо кажи колко ти е РЗП, и какви усложнения има проекта. В тази цена влиза ли зидарията? Покрив? На мен лично малко височка ми се вижда, ако е само за стоманобетонна конструкция и къщата не е супер малка (да кажем под 150м2)

# 411
Имаме намерение да строим с тухли Поротерм. Убеждават ни, че нямало нужда от изолация, а само замазка. Имате ли впечатления?
Оферираха ни около 140 евро на кв. м за груб строеж. Реална ли е тази цена според вас и колко екстра да очаквам ориентировъчно?

Здравейте,
Поротермът е хубаво нещо, ако се ползва като система, а не като пълнеж. Почти никой не го прави. Така че, неизбежно термомостове остават.
И понеже да изпълниш изолация е едва ли не по-евтино решение, отколкото да поддържаш бригада специалисти обучени да работят с Поротерм по нормите зададени от производителя - да режат тухлите на станове като плочи, а не да ги чупят, да ги лепят с лепило, а не с разтвор, да ползват техните сводове, а не бетонни обратни греди, киолни и т.н., обикновено фирмите си правят конструкцията и колоните, а стените изпълняват с поротерм и после правят изолация.
А и за климатичния пояс на Варна единствено ОВ инженера, като Ви види проекта и направи сметката на топлинния баланс може да каже трябва ли да се изолира цградата за да се спазят нормите имайки предвид остъкляване, изложение, кл.пояс, средна температура, изложение и т.н. или не трябва. Просто в задачката има много още неща освен коефициента на топлопреминаване на тухлите, които търговеца Ви поваря като папагал.
Накратко - не му вярвайте. Сложете си изолация, тя ще Ви върне пари.
Разходете се из Варна, сами ще се убедите слагат ли изолация върху Поротерма по новите сгради....
Колкото до цената на грубия строеж - няма кой да Ви каже дали офертата е добра, защото тя не виси във въздуха. За да я сравните, просто искайте такава и от още една две фирми. Всеки обект е сам за себе си и грубият строеж е комплекс от фактори - като почнете от основи - вид, дълбочина, геология, минете през наклон на терена, сложност на проекта, квадратура, подпочвени води, отдалеченост от път, близост на бетонен възел, минете през етажност - винаги основата е най-скъпа и колкото по-голяма квадратура и повече етажи, толкова по-ниска средна цена,  и стигнете до норма на печалба на фирмата, разликата от един обект до друг обект, макар подобни,може да е значителна.
Няма как да получите конкретен отговор. Може усреднен, но става като като вица - има пиле със зеле, но половината яли само пиле а другите само зеле....
Конкретни са нещата.
И не забравяйте да искате КСС (количествено стойностна сметка) с офертата, без нея тя виси във въздуха, не е сравнима, просто Ви дават една цифра и това е....
Успех!

Последна редакция: пн, 23 яну 2017, 16:23 от StefanB

# 412
  • Севлиево
и къщата не е супер малка (да кажем под 150м2)

Малеее,направо ме засегна  Grinning. Моята къщурка е малка(75м2), ма чак супер малка не е!  Mr. Green

# 413
  • София
Не бе  Mr. Green
Мисълта ми, че колкото е по-малка, толкова е по-скъпа на м2. За да кажем нещо на съфорумката ни трябват изходни данни Mr. Green

# 414
Като търсите оферти, не забравяйте и следното: (Ще спомнена неща от които аз лично си патих и направих непредвидени разходи)

1. Обем на изкопа и къде ще се депонира изкопаната пръст. Ако се налага да се извозва на някое депо, предвидете транспорта и таксите за депониране. - При мен обема на изкопа се оказа доста над това което първоначално бе изчислено.

2. Често строителите ви спестяват разходите свързани с вертикалната планировка - обратен насип, тротоари, подпорни стени (ако се налага). Вертикалната планировка понякога може да се окаже доста голям процент от общата стойност на строежа. - Наложи ми се да "проектирам" и изпълня две подпорни стени, които бяха показани на архитектурния проект но липсваха в конструкцията и количествените сметки.

3. Трябва да отчетете и достъпа до терена - дали за всяко изливане на бетон ще ви трябва бетон помпа или ще може да се лее от улей. Имайте предвид че бетон помпата е скъпо "удоволствие" и понякога за малки количества бетон може да се окаже че транспорта на материала и наема на оборудването може да е поскъпи от цената на самия материал. - Моя терен е наклонен и на всичкото отгоре се оказа че заради наклона бетоновоза не може да се доближи така че да се излива от улей. За всяко леене на бетон бях принуден да наемам и бетон помпа, при което на моменти се получи че плащам повече за транспорт и бетон помпа отколкото за материала.

4. Измазването е огромен разход. Уточнете дали в офертата е включено измазваме или не.

5. Конструкцията на покрива е също перо което оказва голямо влияние върху общата цена.

# 415
  • Варна
Благодаря много за мненията!!!  
  Предполагаемата  Twisted Evil къща трябва да е на 2 етажа, с частичен сутерен и подпокривно пространство. Общо около 320 кв. м.РЗП. Не се съобщава за подпочвени води, има лека денивелация, лаишки казано.  Тези  140 евро вклюват и зидария, и покрив, но не включват изкопа . Убеждават ни, че е по-добре  и по-евтино да се копае изцяло по-дълбоко, а не само за сутерена. Вероятно там е малко по-сложно...
  StefanB, следя постовете Ви, но не ми е много ясно кога ОВ инженера може да започне с проекта- преди, по време или след края на грубия строеж?
   dalek, много полезно, благодаря!
 Тук четох да си запазим хумуса и колкото може повече от  пръстта. Надявам се да е изпълнимо.

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 10:58 от SVU_D

# 416
  • Перник
Благодаря много за мненията!!!  
...
  StefanB, следя постовете Ви, но не ми е много ясно кога ОВ инженера може да започне с проекта- преди, по време или след края на грубия строеж?
   ...

Би трябвало да имате папка ОиВ като част от проекта. Т.е. инженерът вече трябва да си е свършил работата  Peace

Като търсите оферти, не забравяйте и следното: (Ще спомнена неща от които аз лично си патих и направих непредвидени разходи)
...
2. Често строителите ви спестяват разходите свързани с вертикалната планировка - обратен насип, тротоари, подпорни стени (ако се налага). Вертикалната планировка понякога може да се окаже доста голям процент от общата стойност на строежа. - Наложи ми се да "проектирам" и изпълня две подпорни стени, които бяха показани на архитектурния проект но липсваха в конструкцията и количествените сметки.
...

При нас също се наложи мъжът ми да проектира и изпълни сериозни подпорни стени. В проекта ги нямаше. Но според проекта къщата трябваше да е доста по-високо спрямо терена, а в действителност нещата се случиха по друг начин  Confused Заедно с дренажа и кладенеца, който изкопахме принудително, с непредвидените разход можеше да се обзаведем  Sad А като се сетя и че "подпочвените води" се оказаха спукан водопровод #Cussing out #2gunfire

# 417
  • Пловдив
 На нас ни излезна 160 Е за груб строеж за РЗП 198 кв.м. От изкопа до покрива и обратния насип, без мазета и сложни за изпълнения неща.  Peace

Имам въпроси.  Mr. Green

Къщата вече е с Акт 14, завели сме я в кадастъра. Нужно ли е още някъде да я завеждаме и обявяваме?

И друго, как сте решили въпроса относно сигурността що се отнася до дограмата? Някакъв специален обков, райбери...?

# 418
Не се сещам за друго... Административен адрес, ако нямате....Оттук нататък сте за разрешение за ползване, ако държите да плащате данъци...
макар че, толкова промени правят, че в един момент ако много се забави човек с узаконяването рискува май да плати повече, отколкото ще спести.
На нас, например ни искаха  , освен междувременно приетото и подлежащо на представяне енергийно обследване (там паспорт ли го водеха)и проект или там план за безопасност.... При проектирането нямаше такова изискване и никой не беше чертал като дойде бетоновоза къде да застане да налива бетона, че да не падне в дупката а снего и работници... Е, за това ни върнаха, съответно ходих до архитекта и го изчерта, макар че за всеки беше ясно, че е тотално безмислен - къщата беше вече не само излята а и довършена. Но... нови изисквания. Прибраха едни пари проектантите, ние си представихме проекта към комплекта документи и си мина по реда.
Като си помисля, че плащах за разрешение за строеж няма и 200 лв общо, а сега какви цифри искат....
А и разрешението за ползване се плаща, пак на квадрат....

Колкото до дограмата - да, има специален обков, но лично аз си мисля, че по-си струва човек да инвестира във външни щори примерно, поне зимата осезаемо облекчават сметките за отопление, иначе и с обков и без - ако решат да влизат, вътре са.
СОТ е решението и то срещу циганите и дилетантите. Професионалиста нищо не може да го спре.
Последно сложих камери. Сега си гледам двора през нета. Ако ще влизат (пак) трябва да са с маски. Но и да не са, познайте кой ще ги гони - видеоматериала не е доказателство в българския съд.
Миналата година един го сгащих в двора. Викнахме полиция, прибраха го, загубиха ми времето 3 часа да обяснявам, после разбрах, че го набили и го пуснали - зер нищо не бил направил човека, само прескочил бил оградата. Получил порив.... И го пуснали, кво да го правят....Смешници...
Изобщо, Илф и петров - за спасението на давещите се, дотам сме го докарали....
И куче имам, и две котки. добре че не са ги отровили. Зар по-добре питон да си отглеждаш или пепелянки....

# 419
  • Перник
...
Имам въпроси.  Mr. Green

Къщата вече е с Акт 14, завели сме я в кадастъра. Нужно ли е още някъде да я завеждаме и обявяваме?

И друго, как сте решили въпроса относно сигурността що се отнася до дограмата? Някакъв специален обков, райбери...?

Документално и ние сме на същия етап и на мен не ми е много ясно нататък  Embarassed

За дограмата - мъжът ми се е заредил с някакви смешни аларми от Лидъл, които вият при отваряне на прозорец/врата (ако изобщо са включени).

Общи условия

Активация на акаунт