ТРЕТИ клас - 1 тема

• 67 597
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
Може ли нормативната база.
С уговорката, че Наредбата за приобщаващото образование е още проект. Интересно ми е с тия темпове кога точно всички стандарти ще станат факт.
Чл. 53. Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини в
следните случаи:
1. по медицински причини – при представяне на медицински документ и след
писмено потвърждение от родителя/представителя на детето/лицето, което полага
грижи за детето;
2. поради наложително участие в друга дейност – при представяне на документ
от спортния клуб, в който членува, от организаторите на състезания, конкурси,
олимпиади, фестивали, концерти, спектакли, изложби и други, и след писмено
потвърждение от родителя/представителя на детето/лицето, което полага грижи за
детето;
3. до 3 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището въз
основа на писмена молба от родителя/представителя на детето/лицето, което полага
грижи за детето;
4. до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището въз
основа на решение на педагогическия съвет.

# 376
  • София-Младост
1. Нищо ново, до сега също може да се отсъства по мед. причини...единствено в училището на дъщеря ми искаха родител да се подпише на мед. бележка...т.е. един вид знае, че детето му е отсъствало.
2. Също нищо ново, дъщеря ми е спортист и не са и правили проблем при отсъствия за състезания...като имаше нещо за максимален брой извинени
3. и 4. Горе долу същото...при малкия бележките обаче ги пишех до г-жата, но при девойката май пишех молба...но в последствие, като преди това съм уведомила класната по телефона, че ще отсъства по дом. причини

# 377
  • В светлината на слънцето
Това, както го разбирам, няма да се различава кой знае колко по същество. Тоест ще пишем вече не бележка, а молба, което е горе-долу същото.

Ала-Бала, писали сме едновременно. Peace

# 378
Новостите са в точки 2, 3 и 4.
Старият текст:
Чл. 136. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.; изм., бр. 51
от 2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.; изм. изцяло, бр. 51
от 2009 г.) Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини:
1. при представяне на медицинска бележка или документ от спортния клуб, в
който членува;
2. до 3 дни в една учебна година с уведомление от родителя;
3. до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора на училището въз
основа на писмена молба от родителя.

Това, както го разбирам, няма да се различава кой знае колко по същество. Тоест ще пишем вече не бележка, а молба, което е горе-долу същото.
Уведомлението не предполагаше разрешение. Просто съобщаваш, че детето ще отсъства. А за седемте дни сега трябва и решение на педагогическия съвет. За спортистите и досега беше така, но вече са включени и други дейности.

# 379
Уф, защо трябва да е просто, като може да е сложно. ooooh!

# 380
  • Sofia
Уф, защо трябва да е просто, като може да е сложно. ooooh!
Баш... Само дето изобщо не ме изненадва.

... за промените, породени от новия закон. Купища .. ограничения. Мен най-много ме ядоса силното ограничаване на възможността да не пуснеш детето на училище с бележка от родителя. Направо е невъзможно. Дават се само 3 дни, и то с молба 1 седмица предварително и разрешение от директора. Още 7 дни може да даде педагогически съвет, с молба 1 месец предварително  Crazy
Всичко останало - с бележка от лекар. Та се присетих веднага едно време каква търговия с фалшиви бележки се въртеше, това ли целят? ...
Аболютно познато, нищо ново не виждам и аз. И до сега 3те дни по дом. причини ги изгърмяваме без никакво усилие и караме на бележки от ЛЛ. Аз съм си опекла нещата, но пак се възмущавам...  Twisted Evil  
И въшливите им вълни страшно са ме ядосали и ще им изтреса нещо тази година, ако пак така...
Относно подчертаното се присетих...
И онези сетофари, така наречените умни... вчера пресичахме на червено, щото той светофара е много умен...  Whistling
И билетите по 1.60лв сиииииилно ме изкушават да пътувам гратис (че нито автобусът е по-нов, нито пътищата, та на какво отгоре тази цена, горивото ли много е скочило...  Twisted Evil)  Ако трябва да ида до някъде в Сф (детето е обичайно с мен) с минимум едно прекачване - 13лв  Whistling  Значи стумулират гратисчии и повече коли да се използват... трагично.
Та те така... много "умници" ни управляват, ама прогнозата е и по-зле да става... #Cussing out

Хм... насъбирам и се настройвам за нашата РС.

# 381
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 ooooh! морена, добре, че спомена въшките.  Hug
миналата година започнахме с профилактиката още преди 15 септември и имаше ефект. и сега трябва да купя шампоан, дано помогне пак, че в класа миналата година не е било на вълни  Crazy постоянно си беше.

и профилактичен преглед минахме  Rolling Eyes дама съм, иначе бих казала нещо и за здравеопазването.

# 382
  • Sofia
Душа, то и при нас си беше постоянна вълната.  Twisted Evil

иначе бих казала нещо и за здравеопазването.
Аха, аха... от трън, та на глог... и все така...

На мен ми е много интересно дали някой може да се изкаже ласкаво за някоя система у нас.  newsm78  Wink

# 383
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за пенсионната? Whistling Whistling

# 384
  • Варна
Има разлика с отсъствията, която както Дидева е уточнила много добре, е в разрешението. Т.е. сега поне схемата беше, звънвам на класната и пиша после молба за ден-два. Сега обаче трябва молбата да е 7 дни предварително, и не до класната, а до директора, и да има разрешение.
Въшки при нас не се чу да има особено... С момче е по-лесно май, така късо го подстригахме онзи ден, че се надявам да има полза.

Lulumba, точно за училищния лекар говорехме. Нашите са първа смяна първия срок. Та когато личният лекар е следобед, вариантът бил да идем сутринта в училището и да ни прегледа училищният лекар, за да получим заветната бележка (а не за предписване на лечение, за това пак се предполага да идем при джипито).

# 385
  • София-Младост
Lulumba, точно за училищния лекар говорехме. Нашите са първа смяна първия срок. Та когато личният лекар е следобед, вариантът бил да идем сутринта в училището и да ни прегледа училищният лекар, за да получим заветната бележка (а не за предписване на лечение, за това пак се предполага да идем при джипито).
Има някой не в ред в тая държава  #Crazy

# 386
УжасТ и безумие направо. Crazy #2gunfire А ако и двамата родители са на работа, какво се случва - единият си взема отпуск, за да издирва следите на заветната бележка... Нямам думи. ooooh!

На сайта на нашето училище традиционно още няма никакво инфо за начало на учебната година. Ще трябва да търся класната. Как може на сайта на училището на сестра му да има качено инфо дори от колко часа ще раздават учебниците и кога ще са родителските срещи, а в неговото - тц. Толкова не намериха един човек, който да го администрира като хората. Crossing Arms
Може пък да са отложили учебната година при нас. Mr. Green

# 387
Тук вече леко са преиграли. Ясно е написано какво е изискването при отсъствие по медицински причини. Няма как училищен правилник да е над закона и над наредба от министъра.

# 388
  • Sofia
Лулу, и аз одеве търсих инфо за 15ти, но няма.
Замислям се дали да не си го спестяваме този ден за в бъдеще.  Wink

# 389
Лулу, и аз одеве търсих инфо за 15ти, но няма.
Замислям се дали да не си го спестяваме този ден за в бъдеще.  Wink

Нали?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт