Билкосъбиране

• 20 450
  • 160
  •   1
Отговори
# 75
Гатанка:

Я да видим всеобщото мнение,
що е това растение?  newsm53

# 76
Книгата, от която ще извадя информация за ядливи растения е: "Диворастящи растения на нашата трапеза" от И. Чешмеджиев, С. Генчев, Д. Димитрова, К. Върбанова, изд. Земиздат 1999

Градинска ружа - Alcea rosea L. от сем. Слезови (Malvaseae)
Листата съдържат до 15% вит.С, слузести в-ва, танини и скорбяла; семената- до 21% мазнини; венчелистчетата- багрилни вещества.
Използват се младите листа за завиване на сарми, а венчелистчетата се прилагат за оцветяване на вина, ликьори, сокове и др.напитки и хр.продукти. В миналото се е отглеждала за храна.
Примерна рецепта: Каша от градинска ружа, 200гр млади листа се попарват за няколко минутки, прецеждат се и се нарязват на ситно. Запържват се с олио, като се добавят няколко лъжици брашно. Заливат се с 2 ч.ч вода и се варят на слаб огън. Застройва се с 1 разбито яйце и 100гр кис.мляко.

Божеее това яде ли се? Като малка все берях цветовете им докато не ме ужили една оса и не ги припарвам вече  Laughing

# 77
Гатанка:

Това го има доста, но ти ще ни кажеш става ли за салатка  bouquet chef Laughing

# 78
Стели, виждам, че си много сериозна в темичката си, поздравления!  bouquet

Имаш ли интерес да изпращаш статии за билки за един сайт за природосъобразен начин на живот?
Аз се включих наскоро към екипа му като редактор на доброволни начала, супер е, чета си интересни статийки и си редактирам с кеф  Laughing За сайта научих от Timeheroes и реших да се включа.
Струва ми се, че една секция, посветена на билките, ще бъде в тон с общата насока на проекта. Ако имаш интерес, пиши ми и ще  пратя инфо да разгледаш сайта, ако ти хареса, ще те свържа с админа му.
Хубав ден!

# 79
Скрит текст:
Гатанка:

Това го има доста, но ти ще ни кажеш става ли за салатка  bouquet chef Laughing

Този екземпляр не става, защото се използва за лечебни цели. След малко ще кача братовчед му, който става за похапване, но имам затруднения с качването на снимка в момента. Ще ви оставя още малко да помислите какво е това растение. Убедена съм, че всеки го е виждал, но го познава под име, което всъщност не е негово Simple Smile Очаквам предложения!  newsm03 Но не хитрувайте с Гугъл  smile3534

# 80
Ето и братовчеда на предишния екземпляр.
Моля, кажете ми дали се вижда снимката като отворите линка?

http://www.album.bg/jotea/images/31997465/

# 81
да, като цъфнала в бяло коприва. Аз предната снимка не мога да видя, но то е заради фирмените ни защити, почти никоя снимка в този форум не се отваря.

# 82
Това нещо за пчели ли беше?... С него се прави нещо на пчелите....Дали не ги  гонеше?...
  Laughing  Гадая...

# 83
да, като цъфнала в бяло коприва. Аз предната снимка не мога да видя, но то е заради фирмените ни защити, почти никоя снимка в този форум не се отваря.

Точно коприва е Simple Smile

Само че, предното е Червена мъртва коприва Lamium purpureum, а това е Lamium album - Бяла мъртва коприва. Народа нарича Червената мъртва коприва- Великденче, защото започва да цъфти покрай Великден. Но истинското Великденче е Veronica officinalis.

# 84
Юхууу, какво печеля  Laughing, извинявам се, ако развалих играта, без да искам съм познала.

После обаче на маточина ми заприлича.

# 85
Бяла мъртва коприва- Lamium album

Снимка-> http://www.album.bg/jotea/images/31997465/

От младите листа и стъбла се приготвят салати, супи и пюрета, а корените заместват аспержите. В интерес на истината, освен лечебна, Червената мъртва коприва може да се използва и за салата.  Растенията са лечебни, медоносни, фуражни, някои ги имат за плевели, а други ги използват за багрила.

# 86
Юхууу, какво печеля  Laughing, извинявам се, ако развалих играта, без да искам съм познала.

После обаче на маточина ми заприлича.

Нищо няма развалено!  Heart Eyes Печелиш поздравления!  smile3525 smile3525 smile3525 Има ли някое растение или рецепта, които да те интересуват? За да понапиша нещо за тях Simple Smile  bouquet

# 87
Като деца лежахме по полянките и търсихме подобно растение. 
Между тичинките в цветната чашка изтръгвахме плодника и го облизвахме като пчелички...
Съдържа  капка сладък сок.  ...  Laughing 
-------------------------------------
В Гърция и Турция масово се предлага салата от Щир.
Може ли да ни запознаеш, има ли двойници?

# 88
Скрит текст:
Като деца лежахме по полянките и търсихме подобно растение. 
Между тичинките в цветната чашка изтръгвахме плодника и го облизвахме като пчелички...
Съдържа  капка сладък сок.  ...  Laughing 
-------------------------------------
В Гърция и Турция масово се предлага салата от Щир.
Може ли да ни запознаеш, има ли двойници?

Да, може разбира се!

# 89
Amaranthus retroflexus L.- Обикновен Щир

Среща се по буренясали места, в ниви и градини до 1000м н. в.
От младите листа и стъбла се приготвят супи, пюрета, постни или месни ястия, баници, плънки за сърми и прочее. Семената му се употребяват като Булгур. Същото приложение намират и видовете Хибриден щир - A.hybridus L., Тъжен щир- A. hypochondriacus L., Теснолистен щир- A. graecizans L., Светъл щир- A. lividus L., както отглежданите в градините и парковете Метличест щир- A. paniculatus L. и Опашат щир- A.caudatus L.

Amaranthus retroflexus L.- Обикновен Щир http://www.album.bg/jotea/images/31997476/
Amaranthus hypochondriacus L. - Тъжен щир http://www.album.bg/jotea/images/31997477/
Amaranthus lividus L. - Светъл щир http://www.album.bg/jotea/images/31997478/

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 13:34 от steli.vd

Общи условия

Активация на акаунт