Частни училища - информативна тема 14

• 84 412
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
Естествено, че не се ходи на всичко едновременно. Моите ходят и на ски, сърф и други сезонни, които не съм включила. Ходили са на много неща, разпределени по години, за 4-5 години можеш да опиташ какво ли не и ако не ти хареса, да се отпишеш. Щерката в 5 клас ходеше на 6-7 извънкласни занимания, но тогава беше в ДУ. А синът ми в ПУК също ходеше на няколко, но само през уикендите.

# 211
  • София
Напълно съгласна съм иначе, местоположението и трафикът дотам са сериозна пречка. Peace

Блис, аз затова написах малко или много са проформа, за да избегна излишните обобщения.. Няма как всички тези допълнителни неща да са до едно на ниво. Ако балетът е така, в което не се съмнявам, то нещо друго не е.. Ама ако точно то е, което се нрави на детето ти, едва ли ще го оставиш само с училищното занимание. Несъмнено точно наличието на това занимание  би ти било сигнал, че  детето примерно пее много вярно и точно и му харесва.. Тогава, предполагам, ще потърсиш я хор, я вокална група на по-високо ниво навън, където да доразвие открития талант.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 15:03 от пенсионирана русалка

# 212
Да си призная зимата децата много се обездвижват.
А като гледам моя, колко време е носил блузите в къс ръкав от униформата ми става ясно, че по-голямата част от времето е било студено.
В студа няма нито как да кара колело , още по-малко да играе в тъмно и студ на двора.
И ние караме ски но те са 20 дена в годината по няколко часа.
И сега цяло лято спортува. Плуване, каране на колело, в спортната академия беше последните две седмици на лека атлетика, бокс, борба, фехтовка, голф.

Хубаво е когато са малки и имат желание да пробват повече неща. Няма как да знаят дали нещо им харесва без да имат идея какво е. Моя никога не бих ме го завели на борба....но ето сега вече знае какво представлява.

# 213
  • София
До пубертета е златното време на децата да опитват различни дейности. Не помня дали Пиаже го е казал, но е нещо в смисъл, че това е най-благословеният период за децата откъм обучение, защото тогава са невероятно любознателни, възрастният е безспорен авторитет в знанието, а хормоните все още не са им разбъркали мозъците. Явно не е случайно, че предците ни именно във възрастта след 7-годишна възраст до пубертета са давали децата чираци - детето хем е относително самостоятелно откъм задоволяване на физическото си оцеляване, хем са склонни да учат и да се подчиняват.

# 214
Meцане при нас занимания не са проформа.
От народните танци участваха в международен фестивал. Когато го взимам след футбола е абсолютно мокър. Нещо което харесвам е че тези 2 часа в повечето случаи минават в движение.
Не мисля, че работещ родител може да подсигури 2 часа спорт на детето си всеки ден.
А децата в училище доста се заседяват.
Не харесвам в Питагор малкият двор, бих казала липсата на такъв. За сметка на това няколкото салона в училище предлагат вариант детето ми да има необходимото движение.

Не по темата: ММ се оказа ,че има нужда от изправителна гимнастика. Търси къде се предлага в София и откри 2 места. Едното със занията в работно време, така че отпадна. Другото на около 30 минути в ненатоварен трафик. Познайте колко пъти ходи? Точно 3 пъти. Единят път преседя в задръстване около 2 часа. Та каквото и да си говорим, София е твърде голям град за да можеш да запишеш детето си на 2 извънкласни и най-важното да го водиш редовно.

Ние затова гледаме, колкото може повече от учителите да идват у нас. Естествено със спорта не е възможно, но с всичко останало е голямо облекчение.

# 215
  • София
Бърди, хората са различни, от позицията на родител с 19 годишно дете мога да споделя, че виждам  заслужила си отвсякъде усилията и времето "добавена стойност".

Абсолютно, и хората са различни, и децата. Моят си е мързелив големия, не го казвам извинително, просто си е такъв. И ходенето на извънкласни винаги е било съпроводено с много зор от моя страна и много съпротива от негова. Иначе е ходил на сто неща, Лего роботи, програмиране в Телерик, плуване, тенис, таекуондо, това се сещам само на първо четене, сигурна съм, че има и още  Laughing

Дребната сега също я водя на балет примерно, не съм съвсем се отказала от такива занимания, просто по-пестеливо го давам с инвестицията от време (на детето времето, моето няма значение в случая).

Hope е права и за студения период, тогава е хубаво да се прави нещо спортно, че наистина се обездвижват.

# 216
  • София
На груповите занимания идеята им е отвъд усвояването на някакво умение, а се търсят и социализиращи ефекти. Затова е полезно за децата да участват в отборни спортове, в танцови състави, хорове и пр. А смяната на мястото има и настройващ ефект - когато знае, че трябва да отиде на танци две улици по-нататък, то се настройва по пътя, фокусира вниманието и най вече знае, че отива на друго място, където важат други правила.

# 217
Търси къде се предлага в София и откри 2 места. Едното със занията в работно време, така че отпадна. Другото на около 30 минути в ненатоварен трафик. Познайте колко пъти ходи? Точно 3 пъти. Единят път преседя в задръстване около 2 часа. Та каквото и да си говорим, София е твърде голям град за да можеш да запишеш детето си на 2 извънкласни и най-важното да го водиш редовно.
Същата работа е и при нас с изправит.гимнастика. Седели сме в задръстването по час, а пътят отнема макс 20мин нормално. И най-глупавото е, че детето  почти минава с буса от там в посока вкъщи и после отново пътува разстоянието с мен наобратно.

# 218
Eми то, аз се чудя дали изобщо да го казвам, че ще ме направите на нищо, но примерно ако уточня, че нямам предвид непременно Питагор, за да не се засегнат Хоуп и Елица, и съвсем пък нямам предвид техните деца, то с тези изрични уточнения ми идва отвътре да кажа, че тези допълнителни занимания в частното училище са вероятно проформа, за запълнят времето до 18 часа, та да е удобно на родителите да си прибират децата, за да изглежда, че училището е куул и за да си оправдават таксите. Поради това и децата не се затормозяват, защото не правят нищо сериозно на тези занимания. И още едно уточнение, да, казвам ги тези неща от личен опит, който е много малък, който нищо не значи и защото много ме избива да правя обобщения без основания, което да дразни другите, дето имат задълбочен поглед и години опит с няколко деца в различни училища.
Просто при нас извънкласните занимания за изключително кратко време дадоха огромен резултат, който ме съмнява, че може да бъде постигнат в училище на допълнителни занимания. Който ходи на баскетбол в училище, и за 2 години няма да напредне толкова, колкото ще напредне за 2 месеца на баскетболна школа. На танци в училище няма и за години да се научи да танцува така, както за месеци в танцова школа. И на плуване, ние за три седмици ходене при добър треньор стигнахме до плуване на десетки дължини на басейна, без преди това изобщо да може да плува, като много ме съмнява, че на плуване в училище и за години би се постигнал такъв резултат.

Просто не подозираш колко си прав Laughing  Hug  Но поне според мен де. Но пък и тези извънкласни форми -било по футбол, шах и прочие, освен всичко друго помагат за социализацията на децата - все пак те са заедно и вършат нещо забавно, различно от ученето. Така че не е съвсем безсмислено. Друг е въпроса дали ще превърнем децата в разногледи от търчане напред-назад по много и различни "извънкласни мероприятия". И аз мисля, че трябва да се ограничим все пак.

# 219
Естествено, че в училище няма да станат шампиони, освен ако училището е специализирано - музикално, спортно, математическо, балетно. Кой пък ще е толкова малоумен да се обиди от такава теза. Дори и в хора, в който пее синът ми, диригентката освободи от репетиции по солфеж само децата от музикалното училище, другите били на "читалищно ниво", нищо, че свирят на инструменти от години.

# 220
Щерката в 5 клас ходеше на 6-7 извънкласни занимания, но тогава беше в ДУ.

Това изречение ме кара да мисля, че май разбираме различни неща под понятието "извънкласно занимание". Аз го разбирам като нещо, на което ходиш редовно определен брой пъти в седмицата и си се "записал" на него поне за една (учебна) година. Инцидентни, неангажиращи посещения или пробно ходене за седмица-две, до месец или два не ги броя. Ходенето на нещо го разбирам като вписване в задължителния личен седмичен график на детето.
В този смисъл тези 6-7 занимания са на принципа "записвам се - отказвам се" и сборно за годината се събират 6-7, на които е ходено малко или много, или става въпрос за системно ходене по всичко наведнъж?

# 221
На всичко - наведнъж, цяла година.
Гимнастика - вторник и четвъртък, английски - събота, математика - неделя, хор - сряда, пиано - понеделник и петък, шах и рисуване - събота след английския.
Но както написах, учеше в ДУ първа смяна и следобед беше свободна.

# 222
Естествено, че не се ходи на всичко едновременно. Моите ходят и на ски, сърф и други сезонни, които не съм включила. Ходили са на много неща, разпределени по години, за 4-5 години можеш да опиташ какво ли не и ако не ти хареса, да се отпишеш. Щерката в 5 клас ходеше на 6-7 извънкласни занимания, но тогава беше в ДУ. А синът ми в ПУК също ходеше на няколко, но само през уикендите.
Определено си е до дете. Моето също ходи на няколко извънкласни занимания /извън училище, след учебно време/, които в никакъв случай не му попречиха, а напротив - виждам ползите от всяко едно /плуване 2 пъти седмично, йога два пъти седмично, роботика и курса в СМГ в събота/ По никакъв начин не пострада успехът му в училище, нито пък съм забелязала да не му стига времето за подготовка. Напротив - прието беше и в СМГ, и в ПЧМГ.

Последна редакция: чт, 28 юли 2016, 16:02 от B.L.A.Z.E

# 223
Аз само да попитам, как се справяте логистично с водене и прибиране от всички тези занимания? И кога ви остава време за семейство, дом, домакинство, почивка и време заедно?
Някак си не си представям работа до 17.30-18 ч, прибиране на детето, воденето му на нещо си, прибиране вкъщи, приготвяне на вечеря, вечеряне, почивка, евентуално общуване, сън ... newsm78. Може би го гледам от своята камбанария като част от семейство с двама работещи родители, без допълнителна помощ от баби и трафик, с който да се съобразявам, но ми се струва невъзможно или ако е възможно - абсолютно изтощително и за нас и за детето.
А събота и неделя, вместо да прекараме времето си като семейство с общи занимания - да водя пак детето някъде (1-2 занимания на ден)? Ние буквално ще си забравим физиономиите  Mr. Green Може да не съм достатъчно загрижена за развитието на детето си, но предпочитам да прекарваме по-голяма част от свободното ни време заедно, дори и да спортуваме заедно, отколкото да съм му шофьор (или да му организирам такъв) и да не му виждам очите.

# 224
  • София
Времената вече са различни, децата в големите градове, особено в София, не могат да играят свободно навън и за да не пуйчат пред компютрите и телевизорите начинът е да бъдат водени на занимания. На моите не можех да им насмогна, допреди две години само това правех - по пътищата, поредното стягане за поредното нещо, а останалото между другото. Едва сега си отдъхнах и се заех със собствените си планове. Или сам се справяш, или хващаш родата, или наемаш човек. Това са опциите.

Общи условия

Активация на акаунт