Частни училища - информативна тема 14

• 84 404
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofiq
Не е ли практика учителят да дава индивидуални съвети за четенето, писането и другите умения на децата? Кой преподавател не го прави? В училищата на децата ви няма ли подобна практика? Зависи от учителя, не от училището, това е ясно. Но ми се вижда логично да се прави, и то настоятелно.
Хаха, парактика-може да е било едно време. Сега учителят преподава един материал и дава едни и същи материали за работа, без значение къде детето има нужда да работи. Нещо лично може да чуеш от класната, но само ако детето ти е направило някаква голяма беля и дори тогава се коментира само поведението, не и знания/умения-може би жената няма капацитет за повече, или е уморена вечер, не знам. Добре,че имаме поне една учителка, която като не е суперзаета, понякога пише в един споделен шийт в интернет някакви коментари кой как се справя с конретен материал, но и това е рядкост. Добре, че детето споделя понякога "не разбрах едикакво си". та сядам с него, да му обясня (но не винаги мога, не съм специалист по всичко). Всеки път на родителски срещи споменавам за индивидуален дневник с бележки конкретно за детето и пропуските му, индивидуални домашни спрямо нуждите на детето....реакцията винаги е обезкуражителна, просто ме гледат все едно съм поискала нещо невероятно. Недоумявам-как в детската градина това беше възможно, а в училище -не.

# 406
  • София
AfterShock, не че нещо, ама стана в стил " с твоите камъни по твоята глава". Ако Lejka не знае коя си и колко знаеш, то защо ти си мислиш, че знаеш какви са децата ни, та смело ги характеризираш, при това все негативно? Може би ги познаваш лично, знаеш способностите им или...?

Елица, има на места наченки на индивидуален подход, но те не са заслуга на едно или друго училище, а на конкретен преподавател. Учителката на дъщеря ми в 7 клас раздели класа за часовете по ЗИП ( в редовните не можеше явно) на две групи със занимания в различно време - напреднали и не толкова. В тези часове се решаваха единствено и само задачи за НВО. На едните запълваше пропуски посредством решаването и обясняването на задачи предимно от  типа в  1 модул, с вторите работеше по втори модул. И домашните бяха съобразени с това от коя група си. Не е в истинския смисъл индивидуална работа, но е поне такава, която е по-полезна за всяко едно от децата.

# 407
  • в страната на чудесата

Защо си измисляш, не мога да разбера. Като не ти харесва мнението ми, методите ми или каквото там... добре, но защо си измисляш какво мога или не мога, какво зная или не зная? Нито знаеш коя съм, каква съм, откъде съм, как съм научила български, английски или другите два езика, с които боравя. Не е нормално, граничи с проблем, имай едно на ум, потърси помощ. И понеже не съм квалифициран психиатър, мисля да те игнорирам, защото не знам как да общувам с подобни случаи.

Joy разсмя ме!
зная. защото освен възпитание, имаш някои дребни други липси... пък и честно има ли нужда от конкретика?
Иначе благодаря за съвета, може пък да си права  hahaha

--------

Учителката от предучилищния клас, имаше точно такъв индивидуален подход. За всеки поотделно. Така че има надежда.
Мисля, че са много строги методическите указания и се изискват екстра усилия от страна на учителя или риск.

Последна редакция: ср, 10 авг 2016, 19:00 от Leika_moja

# 408
  • София
Не съм казала, че не се интересуват, а напред излиза аргументът "аз за какво плащам толкова пари и детето е по цял ден там - да го научат". Който родител се интересува, той се интересува винаги.

# 409
Как точно виждате индивидуалния подход в клас от 20 деца? За мен това ще е загуба на време, учителят да дели класа на групи и да им обяснява различни неща.
Струва ми се по-добре класовете да се разделят на нива, както е при нас по английски - най-напредналите от 4-те класа отиват в А ниво и имат часове заедно. Жалко, че и по математика не е така, но нали има школа 2 часа, на нея ходят само деца с интерес.

# 410
Ако си зададем обратния въпрос: Как виждаме преподаването на нов материал върху неусвоен стар, отговорът става пределно ясен.

# 411
  • София
наистина, как се осигурява минаването на материала?

# 412
  • Sofiq
Как точно виждате индивидуалния подход в клас от 20 деца? За мен това ще е загуба на време, учителят да дели класа на групи и да им обяснява различни неща.
Не виждам смисъл да се обясняват различни неща в клас. По-скоро в това, което наричаме знаималня и самост.подготовка, учителят по свое усмотрение може да зададе различни упражнения за самоподготовка на децата, според нуждите им. Толкова е просто. За мен това би следвало да се прави във всички училища, особено в частните, ако искат да оправдаят парите си.

Струва ми се по-добре класовете да се разделят на нива, както е при нас по английски - най-напредналите от 4-те класа отиват в А ниво и имат часове заедно. Жалко, че и по математика не е така, но нали има школа 2 часа, на нея ходят само деца с интерес.
Да, школата е супер, нямам големи забележки. Дразни ме само т.нар. СИП (той не е ЗИП, все пак и там също би следвало да е по-разчупена подготовката, но не е). И тук не ме разбирайте-на очаквам някой да се знаимава с моето дете индивидуално (хаха, да не мечтаем), но поне да му дадат да си решава кротко от сборника, без да пречи никому, вместо да го карат стотици пъти да прави едно и също нещо, което познава до болка и което не изисква никакво мислене и го отегчава. И после да наричат това образование.

Последна редакция: чт, 11 авг 2016, 13:59 от elica1051

# 413
Явно моето неразбиране идва от това, че при нас няма часове по самоподготовка.

# 414
  • Sofiq
Явно моето неразбиране идва от това, че при нас няма часове по самоподготовка.
Не са ли задължителни часовете по самоподготовка  за всяко училище, което провежда обучение и следобед, пък било то и частно? При вас децата кога си пишат домашните??

# 415
Нали през седмицата няма домашни. Няма отделни часове за самоподготовка. Взема се нов материал и се упражнява. Може би имаш предвид същото? Искаш детето да упражнява по-малко дадено нещо, защото го е схванало бързо?

# 416
Нашите имат домашно само за уикенда. А часовете са така: ако сутрин са с класната (БЕЛ и математика), следобед е английският - с преподавателката по английски. На другия ден - обратното, сутрин е английският, следобед - БЕЛ и математика.
А другите часове - спорт, танци, рисуване, пеене, избираеми школи - са с различни преподаватели.

# 417
  • Sofiq
Нали през седмицата няма домашни. Няма отделни часове за самоподготовка. Взема се нов материал и се упражнява. Може би имаш предвид същото? Искаш детето да упражнява по-малко дадено нещо, защото го е схванало бързо?
В програмата на сина ми има следобед часове по Самоподготовка (така се наричат),  в които не взимат нов материал, а упражняват взетото. Отделно имат по математика и бг СИП и ЗИП,че и ЧКР, в което пак работят. Идеята по принцип е била, че така няма да има учене и домашни вкъщи.

Но това не пречи да дадат и някакви неща за събота и неделя (аз не съм против тях, просто ми се иска да са съобразени с нуждите на всяко дете. Например,  моят има неща, които не е разбрал в основните часове, да си упражнява тях, вместо да си губи времето с други, които е разбрал. Факт, е че не можеш да вземеш Б, без да си разбрал А. Това важи за всички деца, независимо от нивото им. Майки на други деца са ми казвали, че биха искали такъв подход, но щом учителките се дърпат, сигурно не им се занимава.

Далеч съм от мисълта, колкото и бързо да напредва някое дете, че няма какво да научи в училище. Има и още как, просто трябва да му се даде възможност.
В класа на сина ми има деца които не им се учи особено и се разсейват, има и такива, които ако не учат нещо ново всеки час, скучаят и също се разсейват. И за двете групи трябва подход.

# 418
  • София
Чакай малко, Елица, вие искате индивидуален подход при групова организация на работата, и искате специално всеки учител до най-малката подробност да следи какво му е трудно и какво не на детето, че и да наглася всичко така откъм домашни, все едно това дете е единственото, което обучава. Това да не е индивидуален час! Искате да купувате конфекция на качеството на костюм по поръчка - да е излято по индивидуалната извивка и дължина и шито само и единствено за вас. Е, няма как да стане тая работа. Наемате си частен учител и ще получите костюм по поръчка.

# 419
  • София
Понеже и ние имаме опит с училището на Елица, мисля, че разбирам какво има предвид. Това, което е нужно, е здрав разум и известна гъвкавост, за да се запазят интересът и мотивацията на децата, а и да се развива техният потенциал.
Полудневната форма на обучение и нормалнят обем домашни в по-горните класове /от 3-ти - 4-ти нагоре/ са добро решение като начин за индивидуализиране на процеса на обучение.

Общи условия

Активация на акаунт