Частни училища - информативна тема 15

• 133 686
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofiq
Образователни технологии имат места. Локацията им е малко неудобна.
Какво става с другите две нови училища - монтесори и Томас Едисън? Някой има ли инфо - минаха няколко месеца от старта на годината?
За Томас Едисън мога да споделя, понеже ги следя отблизо.
Имаха уникален старт на математическото състезание СМТ-целият им първи клас е с медали и единственият максимален резултат от 74.т в страната е на тяхно дете! По-впечатляващото обаче, е че почти целия клас е с изклюително високи точки. Във втори клас също имаха златна медалистка.
Сега мернах на КМС пак тяхно дете от 1 клас е с 98т,почти максимален резултат. Има разбира се и не толкова блестящи. Но като за стартова година, показаха че доста добре са подготвили децата и то не само по математика.

# 676
Както вече намекнах тези резултати далеч не се дължат само или пък изцяло на училището. Както между другото и резултатите на други деца от други частни училища.

Последна редакция: ср, 14 дек 2016, 15:51 от Анонимен

# 677
  • София
Образователни технологии имат места. Локацията им е малко неудобна.
Какво става с другите две нови училища - монтесори и Томас Едисън? Някой има ли инфо - минаха няколко месеца от старта на годината?
За Томас Едисън мога да споделя, понеже ги следя отблизо.
Имаха уникален старт на математическото състезание СМТ-целият им първи клас е с медали и единственият максимален резултат от 74.т в страната е на тяхно дете! По-впечатляващото обаче, е че почти целия клас е с изклюително високи точки. Във втори клас също имаха златна медалистка.
Сега мернах на КМС пак тяхно дете от 1 клас е с 98т,почти максимален резултат. Има разбира се и не толкова блестящи. Но като за стартова година, показаха че доста добре са подготвили децата и то не само по математика.
Всъщност и на КМС имат първокласничка с пълен брой от 100 точки Simple Smile Имат и още няколко дечица с много добър резултат.
Ако трябва да бъдем съвсем точни на СМТ не е целият първи клас с медали, но повечето от децата - да. Два от 8-те златни медала на първокласниците са на техни деца.

А дали и доколко резултатите се дължат на училището, няма как да се установи с точност, но пък в крайна сметка най-общодостъпният измерител, по който можем да сравняваме училищата, са успехите на учениците им.

# 678
Не съм изобщо съгласна. Още повече що се касае до първокласници. Както в тази тема сме коментирали и друг път И резултатите на редица училища в НВО и определено основателните съмнения доколко тези резултати са постигнати БЕЗ частни уроци... та и тук смея да твърдя, че е силно съмнителен и спорен извода, че успехите на тези деца са измерител на качеството на обучението в това или друго училище. Още повече, че става въпрос за училище, което е новосъздадено и не се е доказало във времето като някои други успешни примери. Резултатите на тези деца са измерител САМО на техния труд до момента.

Но всеки е свободен да вярва в каквото иска  Peace Аз лично знам по едно съвпадение на обстоятелствата някои от техните деца къде се подготвят. За другите не съм си правила труда да проверявам.

# 679
  • София
Аз също съм впечатлена от високите резултати на доста деца от Томас Едисън при СМТ, защото Салабашев и КМС за 1ви клас тази година са сравнително лесни и ще има масово високи и максимални резултати. Както бе казано по-горе, това не е единствен критерии, но пък показва високо средно ниво... не знам как при другите предмети....

Интересно какво е различно при подхода спрямо "традиционните" ЧУ - учат на проекти? учат по различна система? учат повече часове? има ли профил математика ( тип Питагор) или е по-широкоспектърно ( тип Света София)?
И има ли подбор на децата или са на общ принцип и въпреки това успяват да подготвят толкова много деца толкова добре?

За мен основен проблем там е местоположението, но разбирам, че планират смяна в някакъв момент, и липсата на опит, но той се трупа....

Аз съм доволна от сегашното ни ЧУ, но имаме 4 годишна девойка, която май няма да е за там, и започвам да ги следя и другите Simple Smile

# 680
  • София
Децата от 'Томас Едисън' идват от детската им градина - '101 защо?' Това е една прекрасна детска градина, затова и първолаците им са добре подготвени. Имаше един период, от година или две мисля, в който се мъчеха да направят у-щето, децата им отидоха по други у-ща, но сега са се завърнали и са сформирали паралелките във 2 и 3 клас.

# 681
Което с нищо не променя казаното от мен.  Peace А мисля си наясно с разликата от детска градина до училище каква е?!?! А децата, които са отишли в други училища и са се върнали съвсем не са вече 1 клас. А ние преимуществено за това говорим. Да не говорим, че сега на КМС(с уж по-лесните задачи) резултатите на този клас не са аналогични като ниво.
Но както казах, всеки е свободен да вярва на кого и на каквото си иска. Аз определено напоследък с всеки изминал ден отрезвявам. Ели  bouquet

Последна редакция: ср, 14 дек 2016, 16:07 от Анонимен

# 682
  • Sofiq
Ако както писа по-нагоре потребител и на КМС имат успехи, значи ТЕ направо са отвяли Питагор и СС в успехите на 1 клас...
Иначе, да споделя от първо лице: моят син е възпитаник на градината на ТЕ и без никакви частни уроци влезе в Питагор с най-високо представяне на входящия изпит(не че той е някакво мерило де) и беше приет в НУКК,където издържа бая по-сложния им входящ изпит от 16 страници общо (!!!) за вход в 1 клас и се класира в предните места там (общия брой кандидаствали деца тогава беше 140). Също,детето се яви на мат,състезание в предучилищна и взе златен медал, без частни уроци, без курсове и т.н.
Отказахме на НУКК, понеже математиката беше силата на хлапето и избрахме Питагор. Още 3 деца от неговата група влязоха без проблем там. Високата им подготовка по това време (а и сега) отличава децата от 101 защо и затова записах там и втория си син, който към момента също е напреднал много.
За да постигнат това, в градината полагат ужасно много труд с децата, много себераздаване, свидетел съм на това вече 7 г. и не забелязвам някой даскал да се скатава, но всичко иде от младата и уникална директорка, която мотивира учителите си по всякакъв начин.
Иначе, за ТЕ основното е, че преди учебния материал държат на доборото възпитание и култура (още от 2-годишни децата се научават на възпитани думи и маниери , които смайват родителите), на добрината (всеки ден учат защо е важно да уважаваме другите), на всички нови и съвременни методи за обучение. Знам, че много уважават сутрешната гимнастика (имат прекрасна учителка по спорт!) и почитат по специален начин националните празници и традиции - с китка и питка:))).предлагат обучение по много езици (голям избор), фантастична домашна кухня (за която синът ми още си спомня с носталгия) ; има различни групи по интереси, не тормозят децата извънредно с домашни -т.е. по финладския модел са, разчитат на екипната работа и да, и на проектите.
За мен лично, те са еталона за финладското образование у нас и независимо какви са успехите им по състезание, смятам че са прекрасно училище.

# 683
  • в страната на чудесата
Последната ми информация за НПУ е 700 лв на месец (10 месеца) + около 150 -170 лв за храна на месец. Транспортът за около 1000 Е говореха, но нямам актуална информация. Тоест около 4200-4300 Е без транспорта го смятам приблизително. Но най-добре да ги питате лично или да пише някой с дете там.

на сайта са обявени таксите: http://npu1.progresivno.org/prices/
надявам се да не се променят следващата година. Лятната ваканция започва от 1 юли, и затова срокът е 10 месеца.
Транспорт в момента няма, тъй като не се събраха достатъчно родители, които да имат желание и не се организира транспорт.

# 684
  • в страната на чудесата
...
Но както казах, всеки е свободен да вярва на кого и на каквото си иска. Аз определено напоследък с всеки изминал ден отрезвявам. Ели  bouquet

Това е много смислено  Peace Макар, че детето ми е щастливо в НПУ, аз се улавям, че все по-често мисля за предимствата на homeschooling-a  Joy и за липсата на избор като цяло в образованието. не ми се мисли как ще я карам в следващите 10-ина години  Confused

# 685
  • София - Рим и обратно
Е, стига де, аутсайдери - кое му е предимството?

# 686
  • София
А какви бяха цените на Томас Едисън?

# 687
  • Sofiq
не мога да кажа със сигурност, но мисля в порядъка на 600лв месечно с храната, за униформите нямам идея дали влизат в тази такса..

# 688
  • в страната на чудесата
Е, стига де, аутсайдери - кое му е предимството?
Мдааа, социалният елемент ме спира. Предимството му е в контрола Wink

# 689
  • София
Нашата такса е около 4200 евро на година /при тях е 11 месеца, имат само 1 месец ваканция през лятото/. Казвам "нашата", защото тук включвам и допълнителните занимания, на които съм записала детето и които не са задължителни. Транспорт и униформа не влизат в тази сума.

Блис, донякъде съм съгласна с теб, че постигнатите резултати са вследствие на усилията, положени от децата, но според мен учителите са основните "виновници" за мотивацията на децата да положат тези усилия. Свидетел съм как учители на близки деца още от 1-ви клас успяха да убият желанието им да ходят на училище, камо ли да научат нещо допълнително и до ден днешен тези поражения не могат да бъдат поправени.
Елица по-горе е описала много хубаво подхода в детската градина на "Томас Едисън" и мога да кажа, че той е изцяло възприет и продължен и в училището. Дано успеят да го съхранят и занапред. Аз съм далеч от амбициозните майки, които гонят и изискват отлични оценки и резултати, за мен най-важното е, че детето ми е спокойно, ходи с удоволствие на училище и там е стимулирано да се изявява по всякакви начини, за да открие какво наистина му се удава и му харесва.

Общи условия

Активация на акаунт