Година измина на радост взаимна, септемврийче е вече голямо човече! тема №9

• 57 922
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Мамита, как се справяте с тези 340 лв за втората година? Аз ги получих вчера, с голямо нетърпение. Като си върнах дълговете към децата, платих детската градина + 30 лв, които се събират за моливи ежегодно. И водата платих. И ми останах 60 лв. Мда, и ядене взех за снощи.
 Хах, то май 340 лв/ден , не на месец ми трябват на мен  Shocked Shocked Shocked

# 646
  • София
Lilitu1, преди време и на малкия имаше синя подутина на единия кътник и аз така много се притесних. Питах тук и ми писаха момичетата, че се получава понякога и не изисква лечение. Няколко дни след това бяхме на консултация и синината я нямаше. Лекарката не ми повярва че я е имало и не беше чувала, че може да се получи. Иначе за „Не” е така, но въпросът ми по-скоро беше, трябва ли твърдо да забранявам всичко, което не е играчка. Нямаше да обърна внимание на това, ако мъжа ми не ми беше казал възпитателната цел. Иначе първоначално си помислих, че на тях просто им е писнало малкия да им пипа нещата.
Аз мисля точно като Пантера по този въпрос, но ако таткото не мисли така, ще трябва да решим как ще действаме. Защото в момента се получава точно това, което не искам - аз имам неща, които са винаги „да”, но не са играчки и неща, които са твърдо „не” винаги. ММ обаче казва „не” на всичко, което не е играчка и точно това обърква детето. А той сега си е тук, че е в болничен, но другата седмица пак ще съм сама с децата и само аз ще трябва постоянно да тичам след него и да измислям какво ли не, за да не им пипа нещата, а това е ужасно уморително ако няма как да го оставя малко сам да си се занимава с нещо.
Странно е какви неща сега обсъждаме с него, а за каката, която не е много по-голяма, изобщо не сме се замисляли толкова задълбочено за това какво пипа и какво не, стига да не е опасно.

# 647
оф, и у нас е така . ММ  за всичко му казва НЕ, и все акъли умее да ми дава. но не се заема нито с домашните да им се скара навреме или да ги провери, нито като има друго за вършене. то е лесно да се дава акъл, пък после друг да се оправя. затова -аз му казвам "добре", за да е спокоен, 4е ме е инструктирал, и после действам според преценката си. не мога да съм като него - мега идеалистична. защото ежедневието с децата е различно.

# 648
По въпроса с пипането всички психолози са единодушни, че средата, в която живее детето, трябва да е пригодена за него. Всичко, което не тряба да пипа, да е извън обсега и зрението му. Всичко, което вижда, трябва да може да му се даде, да е безопасно.
Идеята не е само във възпитаването или разглезването, а и в това, че на тази възраст децата имат силен инстинкт за изучаване на средата. Те отварят не за да разхвърлят, а за да видят какво има в шкафа и това, дето го има там за какво служи/ какво представлява. Затова и обикновените предмети са им много по-интересни от играчките - те за играчките си вече всичко знаят. Познават ги и вид и на вкус и на пипане и на звук. Пробвали са всичките им възможни употреби. Това, което не познават, са останалите неща, с които са пълни чекмеджетата и искат да разучат и тях.
Този инстинкт е не просто силен, той е в основата на любознателността. Ако го подтискаме и казваме на детето, че не трябва да иска да знае какво има там, не трябва да иска да види нови и непознати предмети, не трябва да иска да изследва, буквално го учим, че да си любознателен е лошо и се наказва. И то тъкмо ще научи този урок, ще спре да се интересува от заобикалящата го среда, тогава пък ще тръгне на училище и ще започнем насила да го караме да учи, след като вече сме му втълпили, че любознателността е нещо лошо.

Играчките за момента не могат да бият по интерес предметите от бита, защото детето все още не е развило нужното въображение, за да играе. То реално просто изучава свойствата на предмета и играчките за най-малките са направени така, че да издават звуци, да имат движещи се части и т.н, така че да има по-дълго какво да им се изучава, но реално децата не играят с тях в смисъла, в който ще се научат да играят по-късно, когато примерно започнат да подреждат чорапи по постеленото на пода одеяло, представяйки си, че то е море с рибки, както ще търкалят колички, които се гонят и т.н.
Докато стигнат тази възраст, те са във фазата на изучаването и нашата цел е да не им убиваме любознателността, а да им помогнем да научат кое какво е и за какво служи.

Много е важно обаче да усетим кога на детето му става скучно дали поради голям процент ограничения или поради пълна свобода и то започва да развива деструктивно поведение. Ако няма нищо конструктивно, на което да го учим или което да е видяло, че ние правим и да ни имитира, то започва да е деструктивно - хвърля неща, къса книжки и т.н. Така че трябва да има и ограничения, за да не се мине тази граница, но преди всичко трябва да има предложения от наша страна какво точно да прави. Демек, да го учим на неща. На тази възраст вече са достатъчно податливи и могат да се учат да си мият ръцете, да се обличат (криво-ляво), да си обуват обувките, да слагат шапка, да пъхат и вадят предмети в чантичка, монети в касичка (стига да няма опасност да глътнат монетата) и т.н. според интересите на детето. Идеята е да не се мотаят безцелно в чудене каква беля да направят, а да са заети с нещо поне в част от времето.

Това с едно дете много лесно го постигах. С две е пълна катастрофа. Все си мисля, че заради едното напълно пренебрегвам другото и така на финала нито едното не е получило достатъчно внимание  newsm78

# 649
Откакто започнах да получавам 340 лв майчинство, оставих картата на родителите ми, които са пенсионери и едва свързват двата края. Майка ми има сериозни здравословни проблеми и все избягва да си купува лекарствата, които ѝ изписват, защото са много скъпи.
Не че с тези пари ще цъфнат и вържат, но поне малко се надявам да им се подобри битието.

А ние така или иначе караме със заплатата на мъжа ми. С 340лв повече или по-малко изобщо няма да се забележи. За един ден чак едва ли мога да ги изхарча, но на седмица ще са ми тамън  Laughing

# 650
  • София
Руми, и според мен 340 за нищо не стигат. Аз получавах много хубаво майчинство първата година и оттам ще компенсирам за втората. И с Ели майчинството ми беше същото, но само 6 месеца взимах 340 лева, защото се застъпиха с майчинството за второто дете. Сега обмислям прехвърляне на майчинството на таткото и връщане на работа до пролетта, а после пак да си го ползвам аз до септември.

Пантера, ще те питам някои неща и на лични, но един от въпросите ще го напиша тук, че е възможно и другите да се интересуват: Говорих със счетоводителката на фирмта и тя ми каза, че не е точно така, че като се върна на работа да мога да си взимам отпуск, когато поискам, защото 1) отпускът трябвало да се удобри от работодателя и 2) като се върна, трябвало старата отпуска да я оползотворя до март месец на следващата година. Въпросът ми е: Ако се върна началото на декеври на работа, а мъжа ми вземе майчинството, това означава ли, че трябва да си взема отпуска веднага, защото имам натрупани около 80 дни, за да ги изчистя до март 2017? А ако се върна през 2017-та наприер януари, това променя ли нещата така, че да трябва старата опуска да я изчистя до март 2018-та в този случай?
Благодаря ти предварително.
Знам, че и преди съм те питала относно отпуските, но разговорът със счетоводителката на фирмата ме обрка и се чудя кое ще е по-добре, понеже смятам от септември догодина да пращам на градина/ясла децата и ми се иска да имам останала отпуска за перида на адаптиране тогава.

# 651
  • Пловдив
 Joy  Joy  Joy  Joy Значи лъжици било. Така вече съм спокойна  Peace

# 652
  • Пловдив
Юна пак го е обяснила прекрасно и съм напълно съгласна с нея, но на мен ми се вижда много сложно за изпълнение  Sad  Confused Във всеки един момент трябва да анализирам поведението си и да наблюдавам дали няма малчо да прекрачи конструктивно-деструктивната граница ... Мисля, че няма да се справя  Rolling Eyes Дано интуицията ме води правилно - поне в повечето случаи.

Катя, трябва да се разберете с половинката иначе наистина децата ще се объркат, а така стават най-големите поразии. Щом преди не е забранявал подобни неща, откъде му е хрумнало сега ... дали не е заради техните? Под тяхно влияние? Може да се оправят нещата, като се преместите  Praynig  

С моя ММ засега нямам проблеми, на една вълна сме, дори на майка си "обяснява" как да се държи.

А според вас бабите могат ли да повлияят върху възпитанието на детето, като го виждат всеки ден за определено време? И ако бабата изисква някои неща от детето /направи това, това не прави, там недей ходи, ууу, това е опасно/, а майката не ги изисква същите /когато му каже "не пипай там" аз не казвам нищо, защото за мен може да пипа/, детето коя от двете ще чуе? Аз си мисля, че авторитетът е майката и бащата, колкото и бабата да се пъне да възпитава, тежката дума си остава тази на родителя. Права ли съм? Разбрахте ли ме  ooooh!

# 653
ами аз те разбрах. Свекърва ми адски много се опитва да изземе родителските ни функции, и затова се караме често с нея. Възрастните хора трудно се променят.

# 654
  • Пловдив
Мдам. Няма да се променят. И аз като теб не си мълча, когато се наложи, особено, когато тръгнат да ме поучават.

# 655
Катя, напълно съгласна съм с Пантера и Юна!!! Опитай се да обясниш тези неща на половинката ти! и още нещо - хората, които ти дават съвети, колко време прекарват с малчо ? - сигурно 10 пъти по-малко от теб и нямат идея, че освен невъзпитателно, това, което искат те, е и неприложимо! това означава цял ден да повтаряш на детето Не! С мъжа ми нямаме подобни пререкания, защото работи на смени и много често си е вкъщи, и той самият вижда и знае вече какво е да гледаш една малка дива палавница като бубка.
340 лв е.. ох, ужас...аз заради това ще се връщам живот и здраве февруари на работа Sad сега я караме със спестени пари от първата година майчинство и ограничаване на доста неща.

# 656
Ох, и аз вчера получих великите 340 и до днес съм изхарчила над 100 лв само за памперси, АМ, кухнята и ядене за нас за има-няма два дни. Явно още не мога да превключа и да мина на икономичен режим или то май е невъзможно.......
Като се заговорихте за темите за пипане тук и там, кажете ми как разнообразявате деня на децата си? Аз два дни имах доста неща да свърша из къщи и все го оставям с играчки в леглото и BabyTv. Преди малко като влязох в стаята изглеждаше ужасно отегчен и ми стана много кофти. Не мога да се справя сама и няма кой да ми помогне, а ще имаме гости и все някой трябва да подготви нещата. ММ се прибира късно и то станало време да вечерните процедури. Много ми е гузно. Сега поне сме навън.

# 657
  • София
Юна Hug Благодаря отново.
Момичета, отговорите на всички са много ценни за мен, защото ми дават насока как да се справям в трудните ситуации, а също са и аргументирани. Понякога когато вляза в конфликт с някого относно гледането на децата, ми е трудно веднага да дам добре обосновано обяснение защо постъпвам точно по този начин. Но благодарение на вас си изяснявам освен как да постъпя в определени ситуации, също как да обясня достатъчно точно на другите около мен защо правя нещата така и какви са плюсовете на това, което правя.
Благодаря на всички ви за подкрепата и съветите  Hug

С половинката ще се изясним без проблем, сигурна съм. Той е изключително разбран човек. Но и много често се влияе от чужди или не толкова чужди преценки. Wink

# 658
И аз го оставям да гледа babytv..
Всичко му разрешавам.

# 659
  • София
Racel, според мен слушат който се доближава до тяхното желание на момента. Ако всеки ден има такава намеса, авторитетът на майката постепенно се губи. Поне като са толкова малки ми се струва така. Така то си мисли, че все някой ще му позволи да направи това, което иска - например Елена не иска да яде сама и иска някой да я носи, а преди вървеше с километри. Сега дори да кажа никой да не я храни и ще стои гладна, ако не яде сама, тя знае, че това няма да стане, защото все се намира някой, който й дава, въпреки думите ми.

Общи условия

Активация на акаунт