С брак или без?

• 37 626
  • 663
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Цитат
Така че в днешно време с промяната в някои закони вече може човек да бъде венчан пред Бога, без да се налага да се подписва в гражданското.
В България все още не може.

Може, от известен брой години насам.

# 286
Цитат
Кой закон нарушават, ако не подпишат?
семейния кодекс и библията !! 

Според Библията е Свето тайнство - венчание и не се изисква подпис. Отиват младоженците с кумовете, родителите и близките си в църквата и ги венчаят, Светото тайнство няма нищо общо със светските закони. До преди 70 г. е имало само църковен брак, в България БКП налага гражданския брак с ритуал в съвета, за да изтръгне религиозните обичаи и традиции от населението. По същия начин се налагаше и честването на 1 г. на детето, отново в ритуалната зала, с кръстници, роднини и т.н. това пък като заместващ ритуал на друго Свето тайнство - кръщение.
Така че в днешно време с промяната в някои закони вече може човек да бъде венчан пред Бога, без да се налага да се подписва в гражданското.
преди 4 000 години не е имало и химикалки, гражданския брак е продиктуван от държавата !! а църковния от църквата !!

# 287
  • София
Цитат

Rolling Eyes  Кога е станало това? На мен от църквата ми искаха свидетелството от гражданското.

# 288
Цитат
Би ли пояснила? Църковен брак, сключен без наличието на граждански брак има юридическа стойност пред държавата и встъпилите в такъв брак са обект на Семейния кодекс?

# 289
Цитат
Rolling Eyes  Кога е станало това? На мен от църквата ми искаха свидетелството от гражданското.
коа църква е това ? не би трябвало двете неща са различни като правила !!

# 290
  • София
Православна – базиликата Св. София.

# 291
  • Пловдив
Цитат
Би ли пояснила? Църковен брак, сключен без наличието на граждански брак има юридическа стойност пред държавата и встъпилите в такъв брак са обект на Семейния кодекс?

Не  говоря за юридическа стойност, говоря за вричане във вярност пред Бога и близките си, така както са правили предците ни векове наред. Аз лично не търся във връзката си юридическа стойност, търся духовно свързване.
Една позната наскоро пихме кафе и си говорим на темата брак, тя има брак от 25 г., всичките тези години обаче живее при свекър и свекърва, и двете й деца вече са над 18, едното дори живее от 3 г. в чужбина, а другото си работи, но живее още с тях. Та тази приятелка ми обяснява как с брака тя имала по-голяма сигурност, че дори той да кажел, че вече не иска да остане с нея всичко се деляло на две. Аз само се засмях й и припомних, че те няма какво да делят, жилището е на неговите родители,  те като семейство нямат почти никакви спестявания и имат само една кола на стойност под 6 хил.лв., е, какво ти е сигурното и какво делиш от законния си 25 г. брак ако мъжа ти или ти решите да се разделите!?

# 292
Аз лично не търся във връзката си юридическа стойност, търся духовно свързване.
ОК. На мен ми стана интересно дали църковният брак без граждански такъв има стойност от гледна точка на гражданското право.

# 293
  • Пловдив
Не, просто едно време в закона пишеше, че не може да се извърши религиозният ритуал преди (без) гражданския, и за нарушение имаше предвидена глоба за свещениците. Реално дали се е прилагала, не знам, защото съм чувала, че специално по мюсюлманските села нерядко се извършвали открай време само религиозни ритуали и дори на някои места по-простичките от помаците схващали самия граждански брак като "български" или християнски вид брак. Не отговарям дали е вярно.
Сега го няма това правило и глобата. Иначе правна стойност като брак пак няма.

# 294
Цитат
Една позната наскоро пихме кафе и си говорим на темата брак, тя има брак от 25 г., всичките тези години обаче живее при свекър и свекърва, и двете й деца вече са над 18, едното дори живее от 3 г. в чужбина, а другото си работи, но живее още с тях. Та тази приятелка ми обяснява как с брака тя имала по-голяма сигурност, че дори той да кажел, че вече не иска да остане с нея всичко се деляло на две. Аз само се засмях й и припомних, че те няма какво да делят, жилището е на неговите родители,  те като семейство нямат почти никакви спестявания и имат само една кола на стойност под 6 хил.лв., е, какво ти е сигурното и какво делиш от законния си 25 г. брак ако мъжа ти или ти решите да се разделите!?
много глупаво разсъждава твоята приятелка !! но тук има различни ценности в брака едни смятат духовното за важно а други материалното, според мен духовното е по стойностно от материалното макар духовното да няма реална стойност в пари да речем - всеки си преценява но в този случай ясно личи че материалното реално не е материя а мит !

# 295
Това ми прилича на циганските сватби, които са по три дни, но нямат никаква юридическа стойност Thinking
Не вярва да може да направиш църковен брак, без преди това да имаш граждански.

# 296
  • Пловдив
Може, даже познавам хора, които имат (не вярвам да ме лъжат), а знам и какво гласи законът преди и сега.

# 297
смени си църквата тогава - не религиятя !!

# 298
  • София
смени си църквата тогава - не религиятя !!

И двете въобще не ме интересуват, така че няма да си правя труда.

# 299
  • Пловдив
Това ми прилича на циганските сватби, които са по три дни, но нямат никаква юридическа стойност Thinking
Не вярва да може да направиш църковен брак, без преди това да имаш граждански.

Как изобщо можеш да сравняваш православния църковен брак с циганска сватба!?  ooooh!
И какво всички сте се хванали за тази юридическа стойност, нека ви кажа нещо, което ще бъде полезно на всеки през целия му живот. Човек винаги, винаги трябва да разчита само на себе си, никакви големи любови, юридически глупости и т.н. не бива да повлияват на това кредо. Не можеш ти да разчиташ, че каквото и да се случи нещо или някой ще се погрижи за теб, времената се менят, хората се променят, ситуациите също. Дори с брак, някой реши ли да те премахне от живота си, нищо не може да го спре. Каква сигурност ти дава това, че ще го осъдят да плаща по 100 лв. за двете ти деца на месец (и то я ги плаща, я не) аз честно казано не знам с 200 лв. на месец как мога да издържам едно дете, какво остава за две. Топли ли те факта, че децата ти са родени "законно" ама сега ще растат без баща, какво значение има как са родени, ако след това ще растат само с майка си например? Аз съм била и с двата варианта и понеже аз бях най-много загубилата страна и години, и кариерни позиции, ако щете и по-перспективни връзки, както и пари, мога да кажа, че това с подписа ми се вижда като едно сметкаджийство и то няма нищо общо с доказването на любов, това е едно "вързване на гащи", някакъв капан, в който се стремиш да се вкарате и двамата, предпоставка за някаква драма в бъдеще. Възхищавам се на доверието което има между хората живеещи без брак и на лицемерието на хората с брак, които казват :"само да ми кръшне и ще му смъкна кожата от гърба" или пък "къде ще ходи, ще се разведе с мен ли, друг път".
Както казваше една приятелка ако моя ми вдигне скандал (нямат брак) и ме удари ще се обадя в полицията и ще кажа някакъв човек нахлу в дома ми и ме бие .... и ще дойдат, ако ми е мъж ще решат, че е семеен скандал и никой няма да ме отрази  Joy

Общи условия

Активация на акаунт