Защо веганизъм?

• 280 303
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 360
Хм, първо се изкоментира конкретно ястие като неподходящо за деца в пубертета, а точно то се оказва, че е, пък после се заговори за всеки ден. И кой точно е казал, че дава на децата си хумус и чери домати всеки ден, та чак василена щяла анкета да провежда, вместо да ходи да се скрие, засрамена от глупостта си? Надали Фея, защото тя поне умее да готви разнообразни неща и се старае менюто да не е едно и също. Или трябваше всички да кажем "аууу, хумус, не я е срам!" и три страници да оплакваме децата. Само че точно този път упрекът не беше заслужен и аз в тоя хор няма да пея, нищо че не съм в отбора на веганите.

# 361
Янечек, ще ти го напиша бавно, а ти го прочети още по бавно
та белким ме разбереш . Утре на обяд дай на децата си за обяд хляб, хумус и чери домати . Да ви е сладко и ...не забравяй да ги питаш дали са се нахранили ?!

# 362
  • MI
Янечек, и ти прекали този път. Неслучайно написах това да е най-засищащото в менюто ти. Аз поне за друго напълно постно, т.е. веган, което наистина да засити за дълго освен варивата не се сещам. Е, може да седим и на картофи и ориз, но не е много полезно и в дълъг план и това не стига. Пазила съм няколко пъти целите великденски пости, колкото и да си изобретателен накрая не се търпи. А мъж средностатистически след седмица сънува месо, пълнено съ с сирене.

# 363
Ама какво му е на сандвич от хляб, дебело намазан с хумус и отгоре с домати?! Не съм вегетарианка, но бих го дала на детето си без всякакъв проблем. Да, не всеки ден, но в самото ядене няма нищо странно. А и, Василена, за човек, който до преди малко не знаеше какво е хумус (а вероятно и още не го разбираш като хората, кой знае дали знаеш какво са нахут и тахини), не мога да разбера какъв ти е проблемът и какво държиш да кажеш с постовете си...

# 364
Ето казвам :
Казвам, че това е непълноценен обяд за подрастващ тинейджър .
Сега мисля , че съм пределно ясна .

# 365
  • MI
Василена, никога ли не готвиш боб на децата си? Постен.

# 366
Нели, разбира се че готвя боб чорба .
Но това, което коментирах е че видях такъв обяд и хумуса беше забъркан като сос в една мини паничка .
Значи взимаш малкото доматче и го топиш в сосчето и преглъщаш със хляба - супер нали .
А, някои тръгнаха да се правят на интересни, че всъщност хумуса бил еди какъв си ...Не на мен тези номера . Много точно писах за какво беше възмущението ми . Хайде, че ставаме досадни . Лека

# 367
Едно е да готвиш понякога постни ястия на децата си, а съвсем  друго е да ядат само такива.
Разберете, че особено подрастващият организъм има нужда от храни от растителен и от животински произход.
Лека нощ и от мен!

# 368
  • MI
Ясно, беше ми странно че и е дала да ядат колкото искат, доста е мазно.  Peace сто пъти по-добре супи и т.н. Лека, момичета.

# 369
  • София

http://paskaleva6.blogspot.bg/

Откъси:

Вит.В12, обмяна, функции, дефицит.

Един от най-важните нутриенти, които приемаме с храната от животински произход е Вит.В12.
Tой представлява биомолекула  с големи размери и локализиран в центьра атом кобалт, който придава ярко червен цвят на сьединението.
Основните функции на вит.В12 в тялото са:
-         Заедно с фолиевата киселина участва в синтеза на ДНК и процесите на клетьчното делене. Това е от изключителна важност за всички клетки в организма, особено за бьрзо делящите се, като например еритроцити, клетките по повърхността на чревната лигавица, ембрионалните тькани и др.
-         Участва в изграждането и поддьржането на миелиновите обвивки на нервните влакна, както и в синтезата на някои невротрансмитери, което определя значителната му роля в нормалното функциониране на нервната система и провеждането на нервните импулси.
-         Необходим е като кофактор на ензими, регулиращи окислението на мастните киселини и катаболизма на кетогенните аминокиселини.
    Вит.В12 спада кьм есенциалните за тялото вещества, тьй като то не може да го синтезира и единственият му източник е храната. От всички живи сьщества в природата, само микроорганизмите  могат да синтезират вит.В12.                                                                                                                       Тревопасните животни си го набавят от бактериалните колонии, които населяват стомашно-чревния им тракт и които с ензимите си активно участват в разграждането на растителната храна. Тези бактерии притежават и ензими за синтез на вит.В12,  който по-кьсно се усвоява в долните отдели на червния тракт на животното.                           Други, непреживни животни , като гризачи ( зайци, хамстери), усвояват витамин В12 благодарение на т.нар. копрофагия ( изяждане на изпражненията си). Повторното минаване на тези материи през червата им, улеснява абсорбцията на много от по-трудно усвояемите хранителни вещества, както и на вит.В12, синтезиран от бактериите в дебелото им черво.                                                                                                       Хищниците естествено си набавят вит.В12 от месото и вьтрешностите на животните, с които се хранят.                                                                                                                  Морските обитатели особено миди, стриди и др, които са сред най-богатите на вит.В12 храни, го получават от преминаващите през тях многобройни водни микроорганизми. Растенията не се нуждаят от вит.В12, поради което не го натрупват.

...

Причини за недоимьк на вит.В12
    Дефицитьт на вит.В12 е доста по-често срещан, отколкото предполагаме, особено сред по-вьзрастните и хората с разнообразни заболявания на стомашно-чревния тракт, както и сред приемащите редица медикаменти, които нарушават неговото усвояване.  Най-често срещани причини за недоимьк са:
-         Чревна дисбактериоза.
-         Синдром на пропускливите черва и/ или чревни вьзпаления.
-         Атрофичен гастрит или хипохлорхидрия ( намалено производство на солна киселина от стомаха).
-         Пернициозна анемия ( автоимунно заболяване, увреждащо клетките, синтезиращи вьтрешния фактор (IF).
-         Продьлжителна употреба на медикаменти, които нарушават резорбцията на вит.В12 – Н2-блокери,  инхибитори на протонната помпа, метформин, някои антиконвулсанти ( фенитоин, фенобарбитал) , орални контрацептиви и др.
-         Хронична злоупотреба с алкохол.
-         Излагане на азотен оксид ( райски газ) при анестезия, или за постигане на наркотично опиянение.
-         Продьлжително недоимьчно хранене с предимно растителна храна.
-         Оперативно отстраняване на част от стомаха и тьнките черва, поради заболяване, или при бариатрични операции при лечение на морбидно затльстяване.
-         Чревни паразити.
Рискови групи за вьзникване на вит.В12 недоимьчно сьстояние:
-         Вегани и вегетарианци. Растителната храна не сьдьржа вит.В12. Широко разпространен мит вьв вегетарианските среди е, че този витамин може да се набави от растителни източници като водорасли, ферментирала соя, спирулина, бирена мая и др. Истината е, че в някои растителни храни се сьдьржат неактивни аналози на вит.В12 - кобамиди, които се свьрзват с IF и всьщност повишават нуждите от истински вит.В12. Това обяснява защо доста проучвания установяват дефицит на вит.В12 при  около 50% от вегетарианците и 80% от веганите. Както стана ясно, организмьт складира значителни количества от витамина и притежава уникална система за неговото рециклиране, така че обикновено признаците на дефицит се появяват поне няколко години след стриктно придьржане кьм растителна храна. Недостигьт на вит.В12 е опасен за малки деца, които още от раждането си се отглеждат като вегани, особено ако вьтреутробно и по време на кьрмене не са получавали достатьчни количества витамин, в резултат на недоимьчно хранене на майката. В този случай и запасьт от вит.В12 е много мальк и допьлнителният прием  на вит.В12 с добавки, или обогатени храни е повече от наложително.

-         Диабетици и хора с метаболитен синдром, приемащи хронично метформин.
-         Хора, приемащи продьлжително време медикаменти, подтискащи стомашната секреция ( Н2-блокери и инхибитори на протонната помпа).
-         Вьзрастни над 60 години. Обикновено в тази вьзрастова група се срещат по-често атрофичния гастрит, смутена стомашна секреция, нарушения в чревната миклофлора, което определя и по-високата честота на дефицит на вит.В12 в по-напреднала вьзраст.
-         Хора с болест на Крон, улцеративен колит, цьолиакия, синдром на раздразненото дебело черво, малабсорбционен синдром поради различни причини.
-         Жени с неуточнено безплодие, или множество спонтанни аборти.

# 370
Всъщност, хумус, домати и хляб е чудесен и засищащ обяд. И здравословен. определно е по-добър от копанка яхния, дори и мамина. И нали, ако може да не се забравя, че освен гореспоменатата храна, има и междинни закуски от плодове, зеленчуци, млечни...които каквото го влече.
Не съм веган, но прекаленият уклон към манджа и хлебеца на всяко ядене ми идва в повече.

# 371
  • Варна
Зеленокосо  момиче, аз не съм веган, нито вегетарианец.
Но надявам се те усетих-мъчно ти е за нехуманно отгледаните и усмъртени животни за храна на човека.
За животните, отгледани в страдание, за да се нахраним. Одрани живи за кожа, отглеждани за гъши дроб и т. н.  и т. н.
Не знам кога ще се случи да ядем месо от хуманно отгледаждано и хуманно усмъртено  животно.

# 372
Всъщност, хумус, домати и хляб е чудесен и засищащ обяд. И здравословен. определно е по-добър от копанка яхния, дори и мамина. И нали, ако може да не се забравя, че освен гореспоменатата храна, има и междинни закуски от плодове, зеленчуци, млечни...които каквото го влече.
Не съм веган, но прекаленият уклон към манджа и хлебеца на всяко ядене ми идва в повече.

Откога сандвичът е по-добър от топла, течна храна? Готвената храна може да е със съвсем малко мазнина, растителна и няма нужда да има запръжки. Хлябът пък съвсем не е задължителен. Или под яхния си представяш задължително половин бутилка олио, изтопена с един самун хляб?

Обядът от хумус и домати на мен ми звучи апетитно (ама аз съм дърта  Mr. Green), само това демонизиране  Mr. Green на "манджата" ми се видя много смешно.

# 373
Кое лице? Авторът на темата или този последният?

От интернет:

"Организаторът на веганските протести Никола Донев е с нова, екстравагантна идея. Утре в района на столичния бул. „Витоша“ няма да е за хора със слаби нерви, възрастни или майки с деца.„Утре ще ядем хора с гарнитура и много кръв“, закани се Никола Донев. По този начин символично той протестира срещу избиването на невинни животни и лошото отношение към тях.

Ще сме със свински, овчи и кравешки маски и ще ядем хора сервирани на маса с гарнитура и много кръв. Ще ги режем с гигански ножове и ще ги бодем с големи вилици. Като преди това ще ги сготвя  демонстративно. Ще е провокативно и атрактивно, ще има готвене , тарелки, пакетиране и другите традиционни вече видяни неща“, разказва Никола Донев и разкрива, че този път протестът ще е по-ужасяващ от всякога.

„34 литра кръв съм подготвил и смятам да извършим кръвопролития по цялата „Витошка“!!!  До последната капка!!! Този път „Витошка“ ще плувне в кръв като река“, разкрива част от плановете си Никола Донев."

Снимка от събитието:
Скрит текст:

# 374
А защо Столична Община разрешава подобни събития? Протести може да има срещу властта, срещу някой закон или увеличение на тока примерно, но как може да се даде разрешение за подобно фрийк-шоу? Това не е протест, защото не може да отправи искане, а по оживен булевард с хиляди минувачи по всяко време е безобразие някакъв психически нестабилен да си поставя кървавите пиеси. Ами аз не искам да го гледам!

Общи условия

Активация на акаунт