Коледа 2016 -2 тема

• 116 664
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • У дома
Ева, ти ми скри шапката😂 бравоооо!
Оленка, може ли рецептата за сладките с крема сирене?
Тази година ще се прибираме в БГ и нямам идея какво ще правя и дали ще имам време, ще пътуваме постоянно.
Направила съм АКК, но ще ни чака тук, няма да го мъкна по самолети. Ако имам време мисля да направя мини щолените на Лабрекс, рохличките и бадемовите бисквитки на дядо Коледа по две или три дози. Това са ми фаворитите от миналата година. Лимоновите и шоколадовите напукани не ни харесаха, меденки правя често, така че за Коледа няма да правя😊

# 511
  • Euskal Herria
Аз ще се огранича само до меденки и линцери. Дори и така, макар и по половин доза, пак минава доста време, докато се изядат. Обичам да правя, но сега просто няма на кого да дам.
Това са миналогодишните сладкиши:
https://scontent-mad1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15541353_156710256 … a&oe=5A6D9465

# 512
  • гр.София
Здравейте и от мен  Hug
аз ще правя:
щолените на Джемма
мини щоленчетата на Лабрекс
меденки на Джемма
линцери и рохлички на Наталина
забравените сладки от останалите белтъци  Mr. Green
и сега си харесах от Ева-Египетските сладки  Laughing
предполагам, че всичко ще е по 2 дози  Crazy

Това е от мен за сега  Hug

# 513
Genny, 
ето рецептата:
250 гр краве масло (можеш да замениш половината с маргарин) и 250 гр сирене крема се разбиват леко да се объркат и брашно за тесто да не лепне по ръцете. Разточваш и с чашка изрязваш кръгчета, които вземаш в ръка и ги притискаш към захар на пясък объркана с 2 ванилии, която си сложила в купа и сгъваш на две и после още на две -захарта отвътре. Аз обаче топя и от двете страни и се получава една лека карамелена коричка отдолу. Пека в тава върху хартия и внимавам да не изгорят отдолу. Много лесна и бърза рецепта. Правила съм я преди повече от 30 години за първи път. Това е соц рецепта Joy

# 514
  • У дома
Joy каква е тая захар на пясък Joy аз знам пудра захар и кристална, хвърли ме в размисъл

# 515
  • в полите на Балкана
Това е кристална захар.

# 516
  • София
Безразлично ми е какво ще бъде изписано на заглавната страница, 2016 или 2017 , 2018 година, важното е, че темата си я има. Научавам чудесни неща и някои ги прилагам. Какво ще приготвям все още се колебая, но зная , че ще е в количество както всяка година, сладки  до безкрай, но вкусни, маслени, ароматни , коледни.  Миналата година мислих, че съм прекалила със сладкишите, но  в крайна сметка всичко изчезна, което говори, че съм се правила безпроблемно. Така ще бъде и тази Коледа, няма да се изложа, че винаги каня много хора, а тази година се очертават още повече, няма да се изложа пред чужденците, я... Wink
Ще запретна ръкави по някое време, ама сега ми е рано все още.  chef

# 517
Оленка, аз ще помоля за рецептата за тарталети. Благодаря!  bouquet А рецептата, която си посочила по-горе, не е ли за т.нар. корекомки? Аз отдавна съм ѝ хвърлила око, трябва да я пробвам, колко време издържат?

Аз още не съм решила какво точно ще правя, но линцери, меденки и щоленчета ще има непременно.  Peace
Искам да пробвам нещо ново тази година, така че ще следя за идеи.
И за мен няма значение  дали ще допишем тази тема или ще започнем нова. Peace

# 518
Оленка, аз ще помоля за рецептата за тарталети. Благодаря!  bouquet А рецептата, която си посочила по-горе, не е ли за т.нар. корекомки? Аз отдавна съм ѝ хвърлила око, трябва да я пробвам, колко време издържат?

Аз още не съм решила какво точно ще правя, но линцери, меденки и щоленчета ще има непременно.  Peace
Искам да пробвам нещо ново тази година, така че ще следя за идеи.
И за мен няма значение  дали ще допишем тази тема или ще започнем нова. Peace
Мисля, че точно "корекомки" им казваха. За издържане могат да издържат поне 10 дена, но у дома свършват за 2 дена.
Genny, дали са ти отговор за захарта - на кристали или пясък все едно е .
Рецептата за тарталетите  довечера или утре докато пия кафе, че сега трябва да излизам.
Добре, че мамчето ми е начупила и изчистила много орехи и аз сега ще се развихря.

# 519
Joy каква е тая захар на пясък Joy аз знам пудра захар и кристална, хвърли ме в размисъл
Flushed Thinking Gift Heart Явно и ти като мен отдавна си отвикнала от българските наименования.
Genni - подскажи с каква боя оцветяваш белтък и марципан (ако правиш)? Аз вимах миналата година от тези в тубичките по 4 бр и...... въобще не успях да оцветя марципана. И като тръгнете и няма кой да ти полива АКК или да го изяде - ще те чакам на летището за пакетче. Ill

АЗ - също приемам предложението да довършиме темата. Ето и моя скромен списък за Коледно-Новогодишните вкуснотии -
- ванилени кравайчета - 2 дози
- баклава
- меломакарона 1/4 доза
-  2 вида соленки - в малко количество
-  шведски шоколадови бисквити - 1 доза
- меденки - 1/2 доза

# 520
Миналата година правих меденки, джинджифилови човечета,един кекс по семейна рецепта и торта.Тая година ще включа мини големите на Лабрекс задължително.Удома на почит са повече меденките,само от тях правя обикновено по 5 дози.

# 521
  • У дома
Flushed Thinking Gift Heart Явно и ти като мен отдавна си отвикнала от българските наименования.
Genni - подскажи с каква боя оцветяваш белтък и марципан (ако правиш)? Аз вимах миналата година от тези в тубичките по 4 бр и...... въобще не успях да оцветя марципана. И като тръгнете и няма кой да ти полива АКК или да го изяде - ще те чакам на летището за пакетче. Ill

Семче
Скрит текст:
взех някакви бои Wilton
https://www.ebay.com/itm/Any-8-x-Wilton-Icing-Paste-Food-Colouri … ner-/142162039381
При нас ги продават по едно, купувала съм розова, лилава, червена, жълта и синя, мнооого са хубави супер силни са и мноого цапат. От Китчън-а ги взех Hug
За АКК, все се надявам да не мухляса, само две седмици и половина няма да ни има hahaha Joy

Сем, може ли рецептата за шоколадовите шведски Hug
Това меломакарона гледам доста дами го правите, как е на вкус newsm78 Твърдо ли е като сухар или....
Оленка, мерси, ще направя тия корекомки, лесни ми се струват bouquet
Лек и усмихнат ден дами... вчера излизахме с дребо, изкарали са навсякъде коледните украси, стана ми едно празнично, Коледно....

# 522
Тарталети или кошнички сладки или солени по желание

40 метални формички с диаметър горе 2 - 4 см
колкото е по - голям диаметъра бройките стават по - малко
може и силиконови вече - нови времена, нови помощници в кухнята.

125 гр масло
3 с.л. захар/ за соления вариант  захарта се заменя с щипка сол
2 с.л. олио
3 с.л. кисело мляко+щипка сода
около 15 с.л. брашно

сладък пълнеж:
2 яйца
1 ч. ч. орехи нарязани на ситно
1 ч.л. канела
7 с.л. захар

за соления пълнеж:
2 яйца
250 гр. сирене
2 с.л. кисело мляко
ким
тук мисля да споделя, че соления вариант може да търпи промени - кашкавал, нещо пушено, сьомга и сметана, може да импровизирате.

Маслото и захарта леко се затоплят и се бъркат добавят се останалите съставки за тестото - содата разтворена в киселото мляко и не цялото брашно. С брашното внимавайте - да няма после "не мога да събера тестото, ронливо е и други подобни. Ако е необходимо добавете още брашно. Трябва да се получи меко, незалепващо тесто.
От него се правят топчета с големина на малък орех слагаме го във формата и започваме да го притискаме към дъното и стените да го разпределим равномерно. При малките формички може да има излишък, който махаме и използваме за следващата кошничка. След като ги оформим с тесто ги пълним с пълнежа - не ги препълваме защото пълнежа леко бухва. Слагаме формите в тава и печем на 180 градуса докато пълнежа се издуе и по края тестото порозовее.
Малко пипкава работа, но докато гледаме/ слушаме телевизия и си "почиваме" можем да я свършим тази работа. Невероятни са на вкус сладките, соления вариант не съм опитвала, но мисля, че е време да пробвам.

Сладките с крема сирене също могат да имат солен вариант.  Правила съм ги. Само че разточвах малко по дебелчки да речем 3-4 мм и с къдравото ножче изрязвам квадрати, ленти, може и кръгчета, мажа с яйце отгоре, ръся мак, сусам, ким, кашкавал - това е по ваш избор и пека.

Писах, много и надявам се подробно и ясно. Успех с правенето и да показвате снимки.
Успешен и усмихнат ден.

# 523
Genni - рецептата за Шведски Коледни рецепти е на Марчева14 - нямам идея защо я няма в началото?! Много са вкусни и излизат доста бройки. Меломакарона - това са гръцки новогодишни сладки; топчета потопени в сироп от мед (мед на гръцки е "мели")+захар+вода+ обилно поръсване с орехи; в състава им има като аромат канела, ванилия, индийски орех, карамфил+пресен сок от портокал+ семолина и разбира се брашно. Стават доста твърди и трябва да престоят няколко дни. За мен ?! са тежки - както за ядене, така и трудоемки за правене; (но нали сме пораснали в Гърция - та за адет).

Шведски коледни бисквити 
Скрит текст:
ШВЕДСКИ КОЛЕДНИ БИСКВИТИ – Марчева
260 г бяло брашно
сол
220 масло със стайна температура
60 г  пудра захар
1 ч.л. екстракт ванилия
за потопяване в шоколад:
180 г шоколад за ½ залети и 360-400 гр за цяли залети – 70% шоколад
.....................................
Фурна - 180 градуса
Две плоски тави покрити с хартия запечене
Формички - сърца, но може и други, но най-ефектни са сърцата.
Работи се с миксер.
В купата на миксера се разбива маслото на крем за около 1 мин. Добавя се захарта и се разбива за около 2 мин. Ванилията. Тестото се изсипва на работен плот и се оформя с ръце на диск. авива се с фолио и се оставя в хладилник  поне за 1 час. Може и цяла нощ.
Когато е достатъчно охладено се разточва на кръг върху набрашнена повърхност около 5 мм. С набрашнени формички се изрязват фигурите. Подреждат се върху тавата и отново се държат на студено за около 15 мин. Това се прави за да се задържи формата им при печенето.
Пече се на 180 - 8-10 мит или докато краищата им леко покафенеят .Охлаждат се напълно.
На водна баня се стопява нарязан шоколад - 90 г, сваля се от огъня и се добавят и другите 90 г нарязан шоколад. Разлбърква се докато се стопи.
Всяка бисквитка се натопява в шоколад, но от едната страна в диагонал само и се подреждат в/у хартия.
*от една доза излизат 60-65 броя

olenka63 -и аз благодаря за рецептата за тарталети

# 524
Не съм решила още точно какви сладки ще правя, но се запасявам с масло. 1 кг.  вече е във фризера. Миналата година най- голям фурор направих с Бадемови бисквитки на Дядо Коледа.

Общи условия

Активация на акаунт