Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 709
  • 768
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте на всички любители на орхидей.Имам въпрос,незнам дали мястото му е точно тук.Имам фаленопсиси от почти година.когато ги купих бяха цъфнали,изчаках ги да прицъфтят и ги пресадих.Имаха много изсъхнали корини,който премахнах.След което започнаха мъките.корени почти нямат,листата им са збръчкани.излизат нои листа,но искам да знам имали някакъв начин да се стимулира растежа на корени за да не ги загубя.Пак се извинявам ако съм збъркала мястото.Благодаря ви

# 496
  • София
Здравейте на всички любители на орхидей.Имам въпрос,незнам дали мястото му е точно тук.Имам фаленопсиси от почти година.когато ги купих бяха цъфнали,изчаках ги да прицъфтят и ги пресадих.Имаха много изсъхнали корини,който премахнах.След което започнаха мъките.корени почти нямат,листата им са збръчкани.излизат нои листа,но искам да знам имали някакъв начин да се стимулира растежа на корени за да не ги загубя.Пак се извинявам ако съм збъркала мястото.Благодаря ви
Ako има нужда първо се реанимират, ако не - се посаждат и се торят с тор за корени. Листата са сбръчкани, защото вероятно са дехидратирани, поради липсата на корени.

# 497
  • Варна
При липса на корени или лоши корени, изобщо при страдащо и гинещо растение не се тори. Орхидеите по принцип са чувствителни на преторяване и се торят супер пестеливо, ако са без корени пък абсолютно е противопоказно. Аз съм спасявала няколко орхидеи почти без корени, слагам върху корите, ако трябва забивам 2-3 пръчки отстрани и привързвам растението, за да не се килва, ако изобщо няма корен да го държи и опръсквам корите внимателно. Всички са пускали корени след време и сега са ОК.

# 498
А насоки за торене може ли,ако закупя спомената тор от Lidl или Кауфланд,каква,кога,как и по колко.
Темата за торенето на орхидеите е обширна и спорна, противоречива. Трябва да се чете и после да се пречупи през собствения опит и предпочитания. Ще напиша аз какво правя Grinning .
Отглеждам основно фаленопсиси, в кори, поливам с дъждовна вода.
Торя на всяко трето поливане, целогодишно, вкл. по време на цъфтеж.
Не спазвам инструкциите от етикетите, а слагам 2-3 пъти по-малко от указаното количество. Накисвам еднакво дълго, независимо дали торя или поливам само с вода.
Не използвам английска сол (за махане на отложения от торене). Отглеждам по тази схема от години и нямам случаи на засолен или разпадащ се субстрат.

# 499
Аз досега никога не съм торила и ми е много интересно какво споделяте. Наскоро си купих тор за растеж и цъфтеж. Досега съм поливала  2- 3 пъти с този за растеж. Вие накисвате саксиите във вода ли? Колко време държите саксията така?
Досега поливах направо под чешмата и оставях хубаво да се оттече. Сега с разреждам тора в бутилка и пак над мивката.

# 500
Да, поливам с накисване. Оставям за час - час и половина или повече. По същия начин и когато торя - приготвям разтвора, наливам в съдчетата и потапям саксиите.
Проточно не съм поливала системно досега. Предпочитам корите да се намокрят хубаво, за да могат да отдават влага на корените по-дълго време. Така имам свободата да поливам веднъж на 3-5 седмици.
Ако при теб е добре така, продължавай спокойно по този начин Hug . Само за торенето не съм сигурна дали е достатъчно времето, за да поемат корените веществата Rolling Eyes .

# 501
Торта се усвоява много бързо от корените когато са влажни. И без да има предозиране.
Наскоро научих  че правилния начина да се тори е след накисване на корените, като торенето се прави също с накисване или проточно... смята се че поемат точно колкото им трябва.

# 502
В началото си "играех" първо да накисна за кратко, после да сложа тор. Отдавна спря да ми се занимава Wink . Разлика не виждам.

# 503
  • Варна
имам един въпрос, прилагам снимки, защото надали иначе ще успея да обясня точно как изглеждат нещата... та въпроса ми е - това на варовик във водата ли се дължи или е някаква болест/акари/гъбички или нещо друго подобно? За да знам и да вземам мерки преди да е засегнало и останалите ми орхидеи

Скрит текст:
листото на едната орхидея, която си го това от както съм я взела преди близо 2 години, но вече се появи и по тази, която седи точно до нея

листото на другата + единственото петно, което има и което днес забелязах, че се е появило
http://imgur.com/N3vmJML
http://imgur.com/WLgalFe
да попитам отново, понеже не получх отговор  Flutter

# 504
Бебето цъфна Heart Eyes :
Скрит текст:
Историята му: тук, тук и тук.

# 505
  • Варна
Missy™,
нищо страшно не виждам на снимките. Това по листата на мен ми прилича на физиологична/механична повреда, а петното, щом е единично не би ме впечатлило изобщо.
Impala,
много е сладка Heart Eyes

# 506
Благодаря Hug
Много му се радвам. То е най-успешно възстановяващото се от гниене на розетка.

# 507
  • Варна
Missy™,
нищо страшно не виждам на снимките. Това по листата на мен ми прилича на физиологична/механична повреда, а петното, щом е единично не би ме впечатлило изобщо.
Impala,
много е сладка Heart Eyes
много ме успокои, мерси  Hug

# 508
Здравейте!
Подариха ми Орхидея октомври 2016, беше цъфнала тогава. Сега едното стъбло пусна нещо като издънка и се чудя отчупва ли се, после как се засажда?!
Самото растение дали да го местя в друга по-голяма саксия има ли нужда?
Доколкото разбирам корите/почвата не трябва да покриват корениете, те трябва да са на светлина. Поливам веднъж седмично - сипвам вода и държа саксията над мивката да изтече през долните отвори, после връщам на мястото й. За това време стъблото порастна с около 5-6 см, пусна много нови листа.
За Цветница ми подариха едно друго цвете - дори не знам какво е. Беше доста поошмулено по цветовете, защото беше с декоративен целуфан. Сега цветчетата са по-свежи и по-месести по листата, но не знам как да го поливам - за сега пипам  пчвата, ако е суха поливам пак така проточно като Орхидеята.
Ето снимки:

# 509
  • Ænima/Albuquerque
Имаш си бебе, честито! Изчакай да пусне корени - минимум 3 корена по 9-10 сантиметра. Чак след това можем да говорим за отделяне от майката.
Аз лично успешно отгледах бебе до първи цъфтеж.  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт