Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 173
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
По принцип не се покриват, те и в природата си стърчат. Затова и се казват въздушни корени.

# 616
[img][http://iovika.snimka.bg/other/cve.949025/img]

# 617
# 618
Аз си купих такава паста.Сега ще чакам (не)търпеливо. Crazy
http://orhidei.eu/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0% … 0%B4%D0%B5%D0%B8/

# 619
  • на острова на мечтите
А на мен ми е цъфнал а и другата орхидея. Невероятен цвят има , но засега само едно цветче се е отворило. Ще  снимам по-късно и ще показвам.
Вчера реших да се разходя до Практикер /Велико Търново / и срещнах ей тази хубавица
Скрит текст:
Погледна ме с прекрасните си розови очи, разплака се и ми проговори: Моля те, вземи ме! Огледах се, около мен няма хора, значи на мен говори. И тъй като не издържам на сълзи взех я, нямах абсолютно никакъв избор...  Crazy
Hug

# 620
Ех, сестрици мои... знаех си, че тук ще намеря разбиране  Hug

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ех, сестрици мои... знаех си, че тук ще намеря разбиране  Hug
разбираме те, защото сме от една кръвна група  Hug

# 622
  • София
Нямаше ме вкъщи 10 дни. Вчера се прибрах и видях по едната орхидея памуклийки.
Какво да правя?
За първи път имам подобни гадости.
Да я хвърлям ли, за да не зарази останалите? Ако преместя само нея в друга стая, това достатъчно ли ще е да опазя останалите? С какво да я третирам, ако има шанс за спасение?

# 623
Пустите гадове ги пръсках с какво ли не, последно беше Би-58. Много ме беше страх, защото съм с малко дете вкъщи, обаче ги няма вече. А бяха заразени всичките без една, която получих за 8-ми март. Бавно се възстановяват, но важното е, че почнаха да се възстановяват.

# 624
  • Бургас
И аз се сблъсках с тези гадини скоро. Купила съм фалчето с тях от Хоуммакс.
Отделих я от останалите и я минах 2-3 пъти със спирт. Цветове, листа, цветонос, всичко. От спирта трите цвята, които имаше изсъхнаха, но пъпките по цветоноса си растат. Вече около 2 седмици минаха и няма признаци на памуклийки, надявам се да съм ги преборила.

Благодаря, че сподели. Поръчах и аз. Иска ми се да размножа дефектната ми орхидея, която изкара цветонос от центъра на последното листо. За сега е здрава, цъфнала с цели 8 цвята. Ще опитам да изкарам бебе от нея.

# 625
  • Варна
Само че дори да се получи кейки на цветоноса то ще е със същия генетичен дефект, т.е. рано или късно ще пусне цветонос от средата.

# 626
  • Бургас
Само че дори да се получи кейки на цветоноса то ще е със същия генетичен дефект, т.е. рано или късно ще пусне цветонос от средата.

Уф. По наследство се предава значи. Mr. Green
Но ще опитам. Много си я харесвам и цветовете й се задържат дълго.

# 627
  • Варна
Може да пусне издънка отстрани, доколкото съм чела в този случай не се предава дефектът Laughing Т.е. може да се случи, но вероятността е като при всяко друго младо растение.

# 628
  • Русе
Здравейте! Аз преди време писах във връзка с една мини орхидея,която получих за 8-ми март.Е всичките и цветчета и пъпки опадаха,но цветоносите си седят свежи.Тайно се надявам да се появят нови разклонения  Praynig
  Сега пиша по друг въпрос.Днес имах работа в мосю Бриколаж и минах покрай намалените цветя .По принцип не се заглеждам много по тях,но този път...И на мен,както някой беше писал по- нагоре,едно разтение сякаш ми проговори.Подминах го,но после се върнах и го взех.В нас се загледах и ми се стори,че са три орхидей в една саксия.Реших да ги пресадя и се оказах права.Най- голямото разтение с изсъхналия цветонос е в много добро състояние.Имаше 1-2 загнили коренчета ,които отрязах и премахнах цветоноса.Средното по големина имаше доста загнили и 3-4 читави  коренчета.Има и тръгнал цветонос,но не ми се вярва да оцелее.Листенцата са три.И него засадих в отделна по- малка кашпичка.Трето мъниче има две листенца само,които са леко набръчкани.Коренчетата бяха доста загнили и му остана едно дълго и едно късо коренче.И на трите поръсих коренчетата с канела.След измиването ,здравите коренчета станаха от сиви на зелени.Сега обаче като чета се замислих дали не е по- добре да направя парник на мъничетата? Вие какво бихте ме посъветвали?

# 629
  • София
Здравейте,

Имам от няколко месеца орхидеи фаленопсис и до сега не бях се занимава с тях изобщо, но скоро видях прозореца на една съседка - бяха толкова красиви и с толкова много цвят, че се вдъхнових да се грижа и за моите Simple Smile

Прочетох в началото инструкциите, но имам някои въпроси още. Та ето:
 - едната орхидея ми е от миналата есен, зимата й опадаха цветовете, а сега се случва следното с нея - излезна й ново листо, виждам и нови коренчета. Има три стъбла (така ли се казва?) и на едното от тях под стария неотрязан цветонос е пораснал нов (около 3 см вече). Та сега да срежа ли над него стария цветонос и другите стари? Също кога да я преместя в нова саксия? Седи си в старата, която ми се вижда доста малка - диаметър 8 см долу и 10 см горе. Корените се виждат отгоре много, вътре също ги виждам.

- втората орхидея е същия вид, но с едно стъбло само. Подариха ми я март, оцеляха й цветовете, въпреки многократното местене. По-малка е, с по-малки листенца и е излезнало ново стебло, около 8 см дълго вече. Саксията е същия размер приблизително, коренчетата отвън няма, виждат се леко вътре, т.е. има по-малко корени спрямо по-голямата, което е и логично де Simple Smile Предполагам че просто трябва да сложа някаква пръчка и да насоча нагоре новото стъбло.

И двете ги поливам по следния начин - слагам 1-2 см вода на дъното и те си я изпиват. В момента са на сухо, но в долната част на саксията се вижда влага по стените отвътре. Долните корени са зелени, тези дето са отвън на голямата са сребристи.

1-2 пъти съм поливала малко с течна тор за зеленолистни. В слънчева стая са, но в страни от прозореца, не на директните лъчи. Около 24-25 градуса е постоянно, влажността зимата беше ниска, сега е към 40-50 %.  За да стимулирам цъфтеж да преместя ли голямата в по-хладна стая - на около 21-22 градуса? Или като се затопли другата седмица направо да я изнеса на северозападната неостъклена тераса (15-17 градуса) ?
Дълго стана, дано не ви отегчих с писанията си Simple Smile Ще се радвам на коментарите ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт