Значки ще отличават бременните в софийското метро

• 29 275
  • 324
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Не си представям как в час пик, когато няма достатъчно място дори за правостоящи, ще се държат празни седалки, защото били резервирани за бременни. Както си отбелязала, бременните са млади и здрави жени, нищо няма да им стане ако се повозят 5-10 мин прави. Това за тези, на които все още не им личи, на другите винаги се намира някой да им отстъпи.

# 166
Какви значки, трябва направо звънчета да раздават ooooh!
Според мен идеята е малоумна и точно тези които имат нужда няма да се възползват. Според мен трябва да стане като с паркоместата за инвалиди, просто да се определят като задължителни свободни седалки първите 2 от двете страни на пътеката в превозното средство и да могат да се ползват само от бременни и майки с малки деца. Съответно същите да се качват само от първата врата. Да не е нужно да чакат някой да ги забележи, или да се молят на седящите ако им прилошее, а да ползват местата по право, които да бъдат само за тях. Естествено при проверка да могат да докажат че мястото им се полага- документ примерно от личната доказващ състоянието им. Доколкото знам в момента първите места са препоръчителни за бременни и майки с деца, но няма забрана за ползването им от други пътници.
Много ми е грозно като чета как някоя активистка като видела бременна и започвала да се кара с хората заемащи седалките наоколо да и освободят място. Питам се как точно се преценява че тези хора се чувстват по-добре от някоя млада и здрава жена, която просто е бременна? Според мен начина е със задължително обособени места за бременни!
Вземи се разходи малко из западна Европа! Жените си носят значките и никой няма проблем с това! Някои жени им е неудобно да молят за место, така че идеята не е съвсем лоша!

# 167
  • София
Какви значки, трябва направо звънчета да раздават ooooh!
Според мен идеята е малоумна и точно тези които имат нужда няма да се възползват. Според мен трябва да стане като с паркоместата за инвалиди, просто да се определят като задължителни свободни седалки първите 2 от двете страни на пътеката в превозното средство и да могат да се ползват само от бременни и майки с малки деца. Съответно същите да се качват само от първата врата. Да не е нужно да чакат някой да ги забележи, или да се молят на седящите ако им прилошее, а да ползват местата по право, които да бъдат само за тях. Естествено при проверка да могат да докажат че мястото им се полага- документ примерно от личната доказващ състоянието им. Доколкото знам в момента първите места са препоръчителни за бременни и майки с деца, но няма забрана за ползването им от други пътници.
Много ми е грозно като чета как някоя активистка като видела бременна и започвала да се кара с хората заемащи седалките наоколо да и освободят място. Питам се как точно се преценява че тези хора се чувстват по-добре от някоя млада и здрава жена, която просто е бременна? Според мен начина е със задължително обособени места за бременни!
Аха, виждала съм някои много невъзпитани ентусиастки. Няма "Ако обичате... Може ли..."... С останалата част от поста като цяло също съм съгласна.

# 168
  • Варненска клюкарка
Кикамора, кой ти каза че не съм се разхождала из западна Европа? В която и западноевропейска държава да съм била съм използвала  метрото като транспорт, но повярвай грам впечатление не са ми направили хора носещи значки, никога не съм обръщала внимание какво има на тях и кой каква борба изразява чрез тях 33uu
Що се отнаося до България идеята и да не е лоша 100% ще се изроди. Дори значките да се дават срещу документ за състоянието, все ще се намери кой да ги произвежда и продава за шир потреба. Отсега си представям циганките как ще им се радват Wink

Не си представям как в час пик, когато няма достатъчно място дори за правостоящи, ще се държат празни седалки, защото били резервирани за бременни. Както си отбелязала, бременните са млади и здрави жени, нищо няма да им стане ако се повозят 5-10 мин прави. Това за тези, на които все още не им личи, на другите винаги се намира някой да им отстъпи.

Именно, бременността не е болест! Просто си разсъждавах как могат да станат нещата заради непрекъснатото мрънкане на много хора в стил "ооох колко невъзпитан народ, не освобождава място на горката бременна..."
Аз например не ползвам градски транспорт и ми е през многоточието как ще се развият нещата.... Майка ми на 67 все още работи макар че не е добре със здравето. Когато графиците ни съвпаднат, минавам с колата и я прибирам от работа, в други случаи тя ползва такси, но е имало случаи да се качи и в автобус. Преди две години беше паднала, точно защото преди това освободила място.... Затова трябва да има обособени места, а не хора в много по тежко здравословно състояние да освобождават места на млади и здрави жени просто защото в момента са бременни.
А това с обособените места може да се направи дори и в препълнен автобус, също както се случва на препълнения паркинг на някой хипермаркет местата за инвалиди да стоят празни или да са заети наполовина. Тоест дори и в пиков час пътуващите да знаят че някои места в градския транспорт са запазени за хора със специални нужди. Или поне че сядайки на специално обособени места за хора съ специални нужди, да са с едно наум че във всеки един момент могат дз бъдат помолени да ги освободят!

# 169
  • София
Беллора, тъй като не ползваш ГТ, сигурно не знаеш, че освен бременните и хората с тежко здравословно състояние, там пътуват и съвсем здрави и прави хора, вкл. мъже, вкл. ученици, които живи ги ожалват заради "тежките" раници. И съфорумки, които не благоволяват да вдигнат поглед от четивото си дали някой няма нужда от място.
Идеята на значките е не само да обозначава бременните, но и да предпазва някои дами от индиректно посочване, че са дебели. Не за всекиго подозренията за бременност са комплимент, както го възприемам аз.
Ако жената не носи значка, не иска да й отстъпват място, освен ако коремът й не стърчи достатъчно за да замества значката.

# 170
  • София
Лично за мен не беше проблемът в това да стоя права,а да не ме бутне някой и да не ме изръга в корема да кажем Peace Вярно,че от Г.Т метрото го ползвам най-малко,но там не си спомням да съм виждала цигани.

# 171
  • София
Идеята на значките е не само да обозначава бременните, но и да предпазва някои дами от индиректно посочване, че са дебели. Не за всекиго подозренията за бременност са комплимент, както го възприемам аз.
Ако жената не носи значка, не иска да й отстъпват място, освен ако коремът й не стърчи достатъчно за да замества значката.

Не съм и предполагала, че идеята на значките е протекция за обидчиви дебелани. Смешно е.
На мен са ми отстъпвали място заради подозрения за бременност, когато бях на 15- 16 год.  Shocked
Изобщо не съм се обидила, само безкрайно се изненадах. И и не съм била особено дебела.
Ако жената не носи значка, изобщо не значи, че не иска да ѝ се отстъпва място.
Просто не иска да носи значка.

# 172
На мен ми е приятно като видя бременна със значка. Става ми много мило, вероятно защото за мен всяка бременна е специална и има право да се чувства такава. Значката не крещи "ставай", а просто намеква "пазете ме, аз нося нов живот".

# 173
На мен ми е приятно като видя бременна със значка. Става ми много мило, вероятно защото за мен всяка бременна е специална и има право да се чувства такава. Значката не крещи "ставай", а просто намеква "пазете ме, аз нося нов живот".

+1  Peace

# 174
  • София
Десетгодишният ученик също може да пострада при инцидент. Той не е по-маловажен, нито е "брониран".

# 175
  • Варненска клюкарка
Беллора, тъй като не ползваш ГТ, сигурно не знаеш, че освен бременните и хората с тежко здравословно състояние, там пътуват и съвсем здрави и прави хора, вкл. мъже, вкл. ученици, които живи ги ожалват заради "тежките" раници. И съфорумки, които не благоволяват да вдигнат поглед от четивото си дали някой няма нужда от място.
Оо знам знам, не винаги съм пътувала с кола. Мислиш че една значка потвърждаваща очевидното (ако бременността не е в ранните месеци) ще превъзпита тези хора до степен да им домилее за бременната и да и освободят мястото си ли? Не мисля. А защо тежките раници са в кавички? Те наистина са тежки- понякога към 8-10 кг т.е. към 1/3 от теглото на детето.
Ох не знам какво да кажа за бъркането на наднормено тегло с бременност Rolling Eyes Тъпо се получава но какво да се прави, може да се случи и в учреждение и на опашка някъде си, не само в ГТ....
Опитвам се да си представя някоя фръцната, изтупана бременна забодена със значка Crazy

Последна редакция: вт, 21 фев 2017, 14:17 от Беллора

# 176
  • София
Раницата на гърба не е нещо непосилно. Децата могат да са доста устойчиви и издържливи, да видиш как моят кльощи 21 кг тича с раницата, ако гоним рейс. Нямам предвид 1 клас, а напр. 9-12, когато вече са достатъчно пораснали и развити. Доста момчета ходят на фитнес или спорт, има и момичета.
Обаче стане ли дума - винаги пречат възрастните хора, защо тичали да седнат, а учениците са мамини златни и не отстъпват място.
Докато бях бременна, се стараех да съм донякъде изтупана, доколкото е възможно, дори ходех на токчета, което сега отчитам като тъпотия. Не съм чак толкова смела да стана първа лястовичка, но ако се възприемат значките - бих си сложила.

# 177
В ЮК изтупаните бремени които работят носят значки. Верно е, че не приличат на източноевропейски кифли де.

Относно учениците - може би училищата трябва да инвестират в шкафчета? Тежките раници предизвикват изкривявания и т.н. моето дете също обикаля с такава из градския транспорт, не толкова тежка, но обемна заедно с анцуга за спорт и ръгби.

Много ми харесва как ги възпитават в училището - носите униформа на училището и го представлявате навсякъде с тази униформа. Когато я носят трябва да промотират реномето на училището и да се държат възпитано, което включва отстъпване място на бременни, възрастни хора и въобще хора в неравностойно положение и т.н. Знам че 'Тимуровските времена' са отживелица, но някои от инициативите не бяха никак лоши.
Тук окуражават децата да участват в благотворителни акции като такива да дарят старите си играчки в дом или да помагат на възрастно (болно) семейство или жена като отидат до магазина и и напазаруват и подобни. Или да измислят инициатива, с която да съберат пари за определена кауза. Възпитават ги по различен начин да са състрадателни, да помагат, благонамерени и да даряват.

Според мен, ако една бременна може да ходи/стои на токчета, значи трябва да може и да седи права. Аз носих токчета до 6-ия месец, след което почнаха да ме болят кръста и гърба и тогава спрях  Joy и от моя страна не го отчитам като осбено умно.

# 178
О Боже, сравнявате 10 годишен и такива с раници с бременна...Вие акъл  имате ли ? Сигурни ли сте че сте жени и сте майки ?

Последна редакция: вт, 21 фев 2017, 15:00 от Магнум

# 179
Никой не ги сравнява (поне аз).
Коментирах относно по-горния пост.

Общи условия

Активация на акаунт