Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 392
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Ама депозитът не е само за неплатени сметки, а и за нанесени щети. Поне това е моето виждане от гледна точка на наемател 10+ години  Peace

И моето е такова. Peace

Но оставете наемателите, но дори и самите наемодатели го забравят това понякога. Примерно, аз като се изнясях от моята квартира, хазяйката ми каза, че нямало нужда да преведждам последен наем, защото съм дала депозит.

# 571
Ако депозита е за сметки и щети, Мишелинче да не те плаша но може и 5 депозита да не стигнат. Всичко ти е ново и лукс, ако не попаднеш на хора, двата наема депозит няма да те спасят.

# 572
Честно да ви кажа, на база опита на бившите ми съквартирантки, които останаха в квартирата след мен (а и от още няколко познати), не бих оставила два наема депозит. Както наемодателят не може да си гарантира, че ще му покрият евентуални щети, така и аз не мога да си гарантирам, че ще си ги върна.

В старата квартира какво се случи: Още преди да се изнеса казахме на хазяйката, че избива влага в коридора до банята. Тя идваше всеки месец за наема, така че виждаше имота си. И в стаите ни беше влизала по някакъв повод (не помня какъв, но уж с причина). Каза, че ще изпрати мъжа си да погледне и така 2-3 месеца. Аз се изнесох, но ситуацията не се беше променила и около 6 м. след това, когато момичетата напускаха.
Накрая искаше да задържи целия депозит (500лв.) отделно от сметките, защото имотът бил увреден от влагата. Все пак им върна около 100-тина лв., а сметките им били около 150лв. за месеца. Tired
И други подобни случаи знам, но за този мога да кажа, че наемодателката изглеждаше съвсем читав човек.

Сори, ама няма как да оставя два наема депозит.  Confused

# 573
И аз не бих оставила два депозита наем, случвало ми се е да не ми върнат депозит и е доста неприятно. Накрая наемодателят може да си измисли всякакви причини за това. В моя случай беше, че имало мухъл и трябвало да пребоядисам стаята изцяло. Аз живях там 5 години. Пръсках за мухъл, но не е моя работа да им освежавам апартамента. Два депозита са просто твърде много предплата за апартамент, особено в лошо състояние каквито са повечето предлагани апартаменти на пазара в момента.

# 574
Не бих допуснала наематели в новообзаведено жилище, които не могат или не желаят да оставят два наема депозит. Разбирам тревогите на наемателите, но си има правни инструменти, които да гарантират правата и на двете страни - конкретно чл. 25а от Закона за нотариусите. Нотариусът ще пази депозита и ще го преведе обратно на наемателя, ако след напускане всичко е наред, или съответно да го преведе на мен частично или напълно, при наличие на повреди, като отстраняването на всякакви щети / повреди / неплатени сметки се удостовери със снимки, фактури и касови бележки. Това върви ръка за ръка с приемо-предавателен протокол с много снимки като анекс при отдаване на жилището и също при напускането на наемателя. За депозит от около 2000 лв разходите по специалната нотариална сметка ще са не повече от 100 лв, така че бих ги покрила с удоволствие.

Това, разбира се, не гарантира коректни наематели, но е някаква сигурност.

# 575
Сметките за парно ни идват по- късно и получава се така,
че аз/наемодател/ плащам предварително ТЕЦ. 
Ако дочакат изравнителните сметки- те им се връщат.
Ако "щипнат" обаче преди това, освен с почистване, оправяне на щети,сметки и т.н  какво правим?
То, ако депозита покрие всичко е ясно положението, но ако не го покрие?

Имате ли точка от договора, когато наемателят се напие, потроши имота,
заплашва съседи или пуска силна музика системно, да се прекрати договора?
С или без предизвестие?
Ако е извикана полиция, но не можеш да си влезеш в имота
/по закон, и най- вече щото е турил ключа "правилно" Mr. Green /

# 576
  • София
Лъки, има си начини за проверка дали кандидат-наемателите са били коректни до сега. Това е една от причините да не работя без моята си брокерка Разнищва ги за години назад. Не питайте как, не знам, но върши работа. Също и общото впечатление от хората на огледа - все пак близо 30 г. се занимават.
Но колкото и коректни да са били до сега - няма гаранция за бъдеще.
Затова и клиент без брокер не ми вдъхва доверие - сигурно иска да спести пари, че няма достатъчно. Ами утре може да реши да не си плаща задълженията към мене за да има за жената или децата. Не съм социални грижи.
Кой беше писал за кандидати с котка - съвета ми е да не си отстъпваш от първоначалното решение. В тоя бизнес съжаление и съчувствие са мръсни думи. Не препоръчвам да ги използваш, само ти губиш.
2 наема като депозит е доста добре, но с тия шушляци кандидат наематели трудно ще стане. Повечето живеят от заплата до аванс. Пък и имащите не бързат да дават - нали практиката не е повсеместна засега. Същите в чужбина и по 3 наема за депозит се молят да дадат, стига да ги одобрят, но хората проучват, мислят и не бързат. Края на март бях при дъщеря ми в чужбина, ходих с нея на оглед на имот. Хората казаха, че ще мислят и ще се обадят какво са решили. На 01.06 се обадиха, че са предпочели друго семейство. Имали дете и били по-подходящи за тристаен. А моето са двама с гадже - хората не разбират защо искат 2 отделни спални + хол и кухня. Съответно и дъщерята не са чакали само тях, търсят си друго. Накрая ще ми писне и ще отида да и купя апартамент там. Но засега изчаквам.
Мишелин, със Скъпия спим на легло 140 см, долепено е до стената, няма долна рамка. Аз си спя от вътре, ако трябва да стана - лесно е. Но аз си го избрах такова, че иначе ме е страх да не падна. Не ни е тясно леглото, с отделни завивки сме. И неговата най-често е метната върху мене, все му е топло.
То може и 1 човек да го наеме твоето.Пък той да му мисли коя ще покани на спалнята.

# 577
Днес блокирах 4рима брокери, мисля че проявих много разбиране, изслушах ги...Върха беше, как един ме попита в 20:30 да съм организирала оглед за негови клиенти, пристигнали в града, с мотива "те имат пари". Rolling Eyes Ами като имат пари да отидат на хотел, и утре като съмне ще гледат. Rolling Eyes Един друг път ми развива теорията да ползвам неговата фирма, защото те работели качествено, а като чу, че няма да му плащам комисионна се ядоса и каза "качествените услуги се плащат". Ми то хубаво, ама аз да съм ти търсила качествената услуга... hahaha
Ужас...стискайте палци утре един оглед имам, надявам се да харесам хората. Tired

# 578
Макарон, ако депозитът ще се държи при нотариус, съм съгласна да дам два наема. Но иначе просто да дам парите на ръка - не. Аз по принцип мислено прежалвам депозита още с даването му, но два депозита ще ми дойдат в повече. Laughing

# 579
  • София
Защо депозитът да се държи при нотариус? Ако се наеме за 1 -2 години и повече, то през всичкото това време ще седи при нотариуса ли?   newsm78

# 580
Аз пък никога, давайки депозит, не съм се усъмнявала, че може да бъде задържан неправомерно. Може би, защото никога не ми се е случвало.

Мале, Лъки, интресно е при теб  Laughing Стискам палци да има добро развитие на нещата и да попаднеш на читави наематели Hug

Аз мисля, като му дойде времето, да работя с брокер. Ще търся такъв, който е наполовина психолог и успява да прецени хората за 5 минути време  Mr. Green

# 581
  Айша изключително хипотетично, нереалистично  е това, което пишеш за брокерите, които разнищват кандидат наематели години назад, проучват ги едва ли не до девето коляно и т.н. Айде холам. ЦРУ е в друга държава, а Държавна сигурност бе до 1989 г.  Моя личен опит е,че най важно е първото впечатление и сметките за консумативи да се държат под контрол дали са платени ежемесечно. И че при първо забавяне ще последва второ директно неплащане.  А брокерът при последващи проблеми с наемател с какво може да бъде полезен? Той ли ще плати дължимото?

# 582
Аз нямам нищо против брокерите, и те са хора, и те имат къща да хранят. Мразя лъжата обаче. На всички ни е ясно, че нищо не проучват, а вкарват първия който дойде с пари в брой. Дори за брокерите по наеми, е по добре наемателите да закъсат и да напуснат, така се отваря нова работа, нова комисионна.
Един брокер снощи, ме пита "каква е причината да не желаете да работите с брокери", обясних му, след което той;" а какво ще кажете ако ви го отдадем, на много по висок наем?"...директно си му казах :"на по висок наем, ще издържи месец, два, най много до края на лятото, и после съм пак в омагьосания кръг." Rolling Eyes

# 583
  • София
Брокерите няма как да проучват кандидат наемателите. Само комисионната си вземат. Опитай се в договора за комисионната да искаш да запишеш и че ще ти осигурят безплатна правна помощ при необходимост и ще видиш тяхната реакция  Mr. Green Mr. Green

# 584
Брокерите няма как да проучват кандидат наемателите. Само комисионната си вземат. Опитай се в договора за комисионната да искаш да запишеш и че ще ти осигурят безплатна правна помощ при необходимост и ще видиш тяхната реакция  Mr. Green Mr. Green
Те дали изобщо пишат договори, според мен прибират парите и айде със здраве.

Общи условия

Активация на акаунт