Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 79 021
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
Да попитам за Б12 гонят ли се определени стойности при планиране на бременност (както при тсх) или няма значение стига да е в норми?

# 421
  • Бургас
Да попитам за Б12 гонят ли се определени стойности при планиране на бременност (както при тсх) или няма значение стига да е в норми?
Гонят се и още как. Огромно значение има даже, защото дефицит при майката означава дефицит и при детето. 400 се води "сива зона", под 400 е лек дефицит, 200 е сериозен дефицит. Оптимално около 450-500 трябва да е, поне. Някои лаборатории още не са си оправили референтните даже, тази, в която аз ходих вчера са се коригирали до известна степен и са вдигнали горната граница, за деца дори 1000 са я направили, така и трябва.
При бременност пада и още освен това, именно по време на бременността беше станал 80 моя... Така че е добре да се оправи преди това  Peace

# 422
Благодаря Мон  Hug
А ти в коя лаборатория се изследваш?
Другото, което се чудя е да кажем, че му оправя нивата преди бременност ако по време на бременността пада как се подържа в норма? Защото на ампулите пише, че не се приемат по време на бременност.
Направо съм в ужас защото сега ми е 55 при долна граница 145, ако при бременност пада не знам как ще се справя..
Не знам дали и това, че не усяоявам фолиева киселина няма допълнително да усложни нещата?

# 423
  • София
Може ли да се изкажете и за витамините?

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност       Метод
Vitamin B12                             364.2         pmol/l        141 - 489                     ECLIA
Витамин D Тотал                      18.8           ng/ml         > 30                            ECLIA

Както Мон е писала няколко пъти, B12 е оптимално да е над 500 pmol/l. Твоето не е в тежък дефицит, но не е и супер. Можеш да взимаш известно време подезични таблетки 1000 mcg, а можеш и да се консултираш с хематолог.  Peace
За вит. D оптимумът е над 75 nmol/l, а твоето е 46.93 nmol/l (18.8 ng/ml). Според мен би могла да си го вдигнеш и него с няколко капки Вигантол (примерно 4 капки, 2000 IU). Само едно уточнение: Вигантол не се пие при камъни в бъбреците!

Във връзка с бременността си погледнах старите изследвания. При Начев съм, да уточня. Дозата на хормона е стигала до 150 мкг, което за мен беше двойно. Тсх постепенно е спадало близо до долна граница, а Т4 е било малко под средата на реф. гр.
Най-много се шокирах, че в шести месец АГ-то ми е пуснала железен пакет, хемоглобин и B12 (всичките са били ниски) и ми е изписала само желязо, B12 не го е изобщо коментирала!! Стойността е била 176.4 pmol/l (141-489), а аз тогава не съм била запозната и не съм обърнала никакво внимание, нали е в граници!? Детенце не съм го издледвала и не е показвало някакви симотоми (освен ако за симотоми не се броят нервност, раздразнителност, емоционалност, злоядост и това, че се роди по-дребничък,.. о, и ниско желязо  newsm78). Май ще трябва да го изследвам и него.. А моето явно след бременността се е качило самичко, защото беше 258 преди няколко месеца..

Мон, зачудих се за твоя B12. Възможно ли е да е спаднал след инжекциите и с таблетките да си го вдигнала до същото ниво, в смисъл да има същия ефект като инжекциите, а не никакъв. Колко време след тях започна таблетките? Мисля си, че може би за да поддържаш ниво, трябва да си на по-редовни дози, по на често имам предвид.  bouquet

Polqrna zvezda, сигурно ти трябва метилирана фолиева киселина (мета фолат), за да усвояваш. А B12 ти е страшно ниско, предполагам ще се консултираш с хематолог, който да назначи схема на лечение с инжекции (хидроксикобаламин са с по-добро усвояване). Успех!  Hug
Сетих се още нещо, Polqrna zvezda. Наскоро в друга тема се обсъждаше един гинеколог, др. Сигридов, който съвсем целенасочено пуска общ белтък и албумин, Б12, вит Д, желязо и ЖСК. Т.е. следи и провежда лечение за B12 при бременни, струва си да се провери.  Peace

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 14:35 от veseto5775

# 424
Не съм лекар, но нали Б витамините са водноразтворими и се изхвърлят, в този смисъл дори и да взимате добавки в големи количества, те няма да останат в организма и да се натрупат, както е с други неща, като желязо, селен и т.н.  newsm78
Тоест трябва да взимаш витамина постоянно, или да откриеш причината за ниското количество и да я елиминираш newsm78

# 425
Мон, къде изследваш б12?

# 426
Ако не сте изследвали Тромбофилия и мутацията за усвояване на фолиева и Б12, най-добре приемайте метилираните им форми,за да сте сигурни, че ще ги усвоите.

# 427
Здравейте,направих си изследвания на TSH и Ft4.
Стойностите са следните:

TSH   H 4.891 uIU/ml   при референтни стойности 0.55-4.78 /за мониториране на терапия 0,2-5,50/   
fT4   1.1ng/dl   при референтни стойности 0,78 - 1,34   
След консултация с ендокринолог и преглед с ехограф се оказа,че нямам възли предписан ми е Еутирокс 25 мг, TAT и MAT са в норма. Има ли някаква разлика между Л-тироксин и Еутирокс? И някой,който е на/бил на Еутирокс дали има проблеми с теглото (покачване или сваляне)? Благодаря предварително за отговорите.

# 428
  • Бургас
Благодаря Мон  Hug
А ти в коя лаборатория се изследваш?
Другото, което се чудя е да кажем, че му оправя нивата преди бременност ако по време на бременността пада как се подържа в норма? Защото на ампулите пише, че не се приемат по време на бременност.
Последно в Лина, имат изгодна оферта в момента за Б12 и електролити и отделно за щитовидни хормони. Аз си пуснах и антителата да видя как са.
Точно по време на бременност сложих 7 инжекции преди, като си с тежък дефицит се приемат, няма как иначе.

Мон, зачудих се за твоя B12. Възможно ли е да е спаднал след инжекциите и с таблетките да си го вдигнала до същото ниво, в смисъл да има същия ефект като инжекциите, а не никакъв. Колко време след тях започна таблетките? Мисля си, че може би за да поддържаш ниво, трябва да си на по-редовни дози, по на често имам предвид.  bouquet
Не знам, аз почнах подезични няколко седмици само след инжекциите, няма как да е паднал толкова бързо, обикновено за около година ми пада. Вземах всеки ден от 1000 метилкобаламин, подезични, после минах на през 1-2 дни. И нищо. Обаче аз имам гастродуоденит, преди години лекувах хеликобактер пилори, периодично и СРЧ ме мъчи, та е възможно заради тези неща да не усвоявам през стомаха, не знам. Ще опитам и назалните капки, вече ако и те не ми действат ще се върна към инжекциите.

Не съм лекар, но нали Б витамините са водноразтворими и се изхвърлят, в този смисъл дори и да взимате добавки в големи количества, те няма да останат в организма и да се натрупат, както е с други неща, като желязо, селен и т.н.  newsm78
Тоест трябва да взимаш витамина постоянно, или да откриеш причината за ниското количество и да я елиминираш newsm78
Права си, обаче казват, че няма как да се предозира, т.е. като достигнеш оптимално ниво просто изхвърляш излишното, а аз примерно имам даже недостиг, не излишък и пак явно директно го изхвърлям ли, не знам.
А да откриеш причината и да я елиминираш би било чудесно, понякога обаче няма как...  Лекарите, при които ходих са на същото мнение. Знаещ повече от тях засега не съм открила.

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 15:35 от Мон...

# 429
  • София
Мон, стискам палци за назалните капки! Дано не ти се налагат инжекции.  Hug

# 430
А има ли някакъв риск при инжекциите, че ги отбягвате?

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 22:38 от Гърне без похлупак

# 431
  • София - Варна
Да, при някои хора, като при мен, се проявяват странични реакции. Страничните реакции са различни от предозиране. Просто реакции.
Аз получих страшна диария и повръщане, довели до обезводняване. Просто такава диария не бях имала през живота си. Също така и двудневно напрежение, някак вътрешно, като силна тревожност, което мина като из**ах целия Б12.

# 432
Б 12 е силен стимулант, нормално е да се отразява така ...вероятно
Може би ако взимаш по-малки дози, но дъълго време  newsm78 Лекарите казаха ли нещо

# 433
  • София - Варна
Казаха, че било психомоторна диария и не било от б12.Grinning
Гинекологът ми обаче каза, че е от инжекциите.
Аз имам поносими първоначални нива (над 300), така че ще карам само на таблетки.
Онова с инжекциите беше през бременността.

# 434
Е, аз имах предвид напрежението Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт