Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 922
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • La casa de Mickey Mouse
Вече има нови правила за банковите сметки. Сметка се издава след като покажете адресна регистрация, не се дава безимена пластика вече, нито ти дават номера на сметката. Миналия петък бяхме в банката, подадохме документите и все още чакаме писмото със сметката. Помолих ги да ми дадат номера на сметката, за да мога да го напиша в апликацията за ДУО, че само това остана да се попълни, но уви, казаха не знаем номера ще чакате писмо.

# 136
Трите стъпки, които трябва да направи всеки отишъл студент в Холандия са в следната последователност-1адресна регистрация,2-мобилен номер,3-холандска сметка. Права е Mini Mouse.

# 137
Здравейте, мили хора !
Някой може ли да ми каже какъв е реда за студенски заем ?
Благодаря предварително !

# 138
  • София
Здравейте, мили хора !
Някой може ли да ми каже какъв е реда за студенски заем ?
Благодаря предварително !
Искаш да платиш таксата със заем ли? Ако е това, то първо внасяш парите по сметка на унито и след това подаваш документи в ДУО, съответно започват да ти възстановяват от сумата всеки месец, ако таксата ти е 2000 евро, то всеки месец получаваш от ДУО 2000/12

# 139
  • София
А как стоят нещата с учебниците? На синът ми са му изпратили списък с учебници, но цената е доста висока. Ако не си ги купи има ли друг начин?

# 140
принципно би могъл да купи от колега по-горен курс, на старо за съвсем различна цена, но за целта трябва да има контакт, или да търси в мрежата. Скъпи са книгите, факт, някои стигат над 100 евро... Ако е на общежитие лесно ще се опознаят с колегите и ще намери вариант бързо, ако е на квартира е по-сложно... В краен случай в началото ще купите, а после ще се оправя...

# 141
  • София
А как стоят нещата с учебниците? На синът ми са му изпратили списък с учебници, но цената е доста висока. Ако не си ги купи има ли друг начин?

За Саксион, където е синът ти ( и  едно приятелско дете, за което ти писах на лични), нямам идея. Но на друга приятелка дъщерята ще е в  Бреда. Нямам идея как се  е информирала, вероятно от по-големи деца там, но каза,че в библиотеката  имат право срещу заплащане да си преснимват учебници. Колкото и да струва услугата, пак ще е по-евтино от закупуване. Вероятно и другаде е възможно.

# 142
Да ви дам малко съвсем актуална информация за банковите сметките. Както споменах в другия си пост, са променили правилата за банковите сметки. Първо искат адресната регистрация, след като се попълни всичко в банката (прави се от банковия служител) ни казаха, че ще получим писмо с договора и картата. Да, но не точно. Получихме имейл, с около 10 въпроса (за какво ще се ползва сметката, от къде ще се захранва, какви трансфери ще се правят от нея и т.н.) Попълва се, подписва се, сканира се и се праща отново по имейл. Все още чакаме отговор. Ходих да проверя и по другите банки, да не би само в нашата да е така. Явно е нов закон от 01 юли и на всички банки са еднакви изискванията. Та, вече 10 дни се занимаваме и госпожицата още няма банкова сметка.

# 143
Привет!
Моят син в Бреда (NHTV) през тази година не си закупи нито един учебник, но нямаше проблем с изпитите. Ползваше библиотека, когато се е налагало е сканирал необходимото в библиотеката  или е взимал от нея учебници. Препращаха си по нета необходими материали, а и  всяка лекция след 1-2 дни се е качвала в нета от лектора.
Те младите бързо ги научават нещата и лесно се оправят.
                                                                                                                                                                              Успех

# 144
Тоест 10 дни въобще няма да са ми достатъчни, за да успея с тези административни работи, което усложнява процеса на плащане на таксата. Благодаря за инфото, Mini Mouse!

# 145
Отностно банковите сметки очевидно всички които отидат около 20 август няма да могат да си отворят сметки!!
За коя банка става въпрос?

# 146
След като ми писна да чакам отговор от банката, вече повече от 10 дни, отидох в друга банка, където ми дадоха номера на банковата сметка веднага и не се налага да чака толкова много. Ако искате сметка в ING, чакането и разтакаването са ужасни. В ABN-AMRO, ви дават номера на сметката на момента, само трябва да си запазите предварително час за откриване на сметка. Много общини имат услуга онлайн адресна регистрация, която може да се направи 4 седмици предварително. Дъщеря ми, ще бъде в общежитието на 21.08, но тъй като вече знаем точния адрес, днес направихме онлайн адресна регистрация. Не знам дали това е възможно за новодошлите деца, но да знаете за в бъдеще, че ако ще сменяте адрес, няма нужда да се разхождате лично, може онлайн.
Ето малко обобщение от мен:
1. адресна регистрация - вземете си час онлайн предварително
2. сметка - избягвайте ING, става бавно
3. digid номер - нещо на принципа на електронен подпис, позволява ви да извършвате всичко по интернет, включително и заявлението за студентско финансиране, студентска безплатна карта за транспорта и т.н.
Надявам се да не съм забравила нещо

# 147
  • София
 Mini Mouse, споменаваш безплатна карта за транспорт. Каква е тази карта?

# 148
Благодарим за информацията на Mini Mouse.Адресната регистрация за колко време става?

# 149
На всички студенти до 35г. възраст им се полага безплатна карта за транспорт (автобус, метро, влак).
https://www.ov-chipkaart.nl/everything-about-travelling/students.htm
Могат да я ползват или само през седмицата (от понеделник до петък) или през уикенда. Ако я ползват през седмицата, през уикенда имат намаление (40%), но не е напълно безплатна. Тази карта, можете да я поискате заедно с апликацията за годишните такси. Апликацията се прави в сайта на DUO, можете да намерите обяснение и на английски.
https://duo.nl/particulier/international-student/student-travel- … ravel-product.jsp
За да направите по-лесно апликацията и за да можете да си следите онлайн статуса на апликацията и движението на плащанията е най-добре да си изкарате т.н. digid номер. Също се вади онлайн. За около три дни е готов.
https://www.digid.nl/en/

Общи условия

Активация на акаунт