Какво правим ако завият сирените?

• 26 719
  • 276
  •   1
Отговори
# 90
Аз също съм от тези, които нищо не разбират от съобщенията по високоговорителите и определено не знам къде има действащи бомбоубежища в нашия град. Като ученици са ни водили на обучение в Гражданска защита, водили са ни и в бомбоубежище, което беше заредено със запаси, одеала, лекарства. Пред блоковете имаше такива, но вече всичко е запустяло и ако е имало нещо, вече е ограбено  Rolling Eyes Най-много се страхувам ако стане нещо да не сме разделени с децата и мъжа ми  Cry
Напоследък чета доста книги за войната в Сараево, в Иран, Втората световна - и  обикновено хората също са си мислили, че няма страшно, че всичко ще се размине - но не е  Rolling Eyes А пък за това, че на някой лидер с власт да погуби милиони би му минала мисълта, че това са човешки същества - голям смях  Confused За тях сме просто статистика, както е казал не кой да е, а Сталин  #2gunfire

# 91
  • София
Напоследък гледам поредица за Мегаструктурите на Втората световна война. Там понякога разказват интересни неща за конкрентни похвати на пропагандата. Имам чувството, че това, което нас ни караха навремето да правим (вас с маските, на нас с всички инструкции за химическа атака, ядрена, противогази...) е билоо просто част от пропагандата, да ни поддържат в 4бойна гоотовност" на страх, а не че нещо реално бихме се предпазили. Представям си откъде щяхме да ги вземам тези противогази и йодни таблетки. Но ползата от всичко беше, че като цяло научихме доста за боравенето с оръжие, видовете химически атаки и т.н.  Милитаризираха ни леко, поне няма да ни е страх да вземем калашник в ръцете и сега, а с малко упражнения ще се сетим как да го сглобим и разглобим и да го почистим.

# 92
Противогази имаше в училищата  Peace Май там е едно от по-сигурните места за скривалище.
Ето това намерих на сайта на нашата община:

https://www.pleven.bg/bg/zashtita-na-naselenieto

# 93
  • София
аха, и трябва да чакаме химическата атака да е в учебен ден, а ако е в почивен, ще сме се гътнали, докато стигнем до някое училище.

# 94
Не казвам, че сега има, имаше, когато аз бях ученичка - по комунистическо време Simple Smile
А ако има атака училищата няма да работят като училища, както и други места, които са предвидени за тази цел, има си дежурни за това, си мисля. А и директора и персонала ще искат да се скрият някъде, дори и в неучебен ден, да не дава Господ  Rolling Eyes

# 95
  • София
абе, мани, мани, направо си умираме прави, докато се усетим и тръгнат да ни дават лични предпазни средства. Ще стане като това, което виждаме сега в новините.

# 96
Според картата на нашата община, освен училищата, и детските ясли и градини също са убежища.

# 97
Сградите на пощите също са замислени като убежища. Също и разните партийни домове и подобни.

Но аз лично не бих се завряла в подземие в повечето случаи. По-скоро ще бързам да напусна града.

# 98
Както и други хора ще тръгнат да напускат града и ще стане задръстване по пътищата, освен яко не се разполага с мотор и да се кара напряко.

# 99
...аз съм накрая на града, излизането ще е лесно.

# 100
...аз съм накрая на града, излизането ще е лесно.

Toва при химическа атака, но пък тогава няма значение дали сме в града или на 20км от него.
А при бомбена атака, ако леееко ни повредят автомобилите, как ще бягаме на село?  Laughing

п.с. Онзи ден слизах до мазето ни (в блок живея).
Честно казано предпочитам да се гътна, отколкото да прекарам повече от 5 мин долу.  Sick

# 101
С велосипеди или дори пеша: за няколко часа мога да стигна до едната селска къща.

Между другото, сигналът за химическа атака е лесно разпознаваем- накъсани бипкания, много пронизителни.

А иначе подземието ми не е мазе, а паркинг на 2 етажа под земята, със супермаркет на 1 ниво, където може да се мародерства.

Иначе бягането едва ли ще е веднага, може би след 1 ден.

Сега се замислям дали да не започна трениране на целене в мишени- мога да си стоя у дома и в случай на нужда да използвам позицията си, като го играя снайперист от покрива, или от спалнята си, ако вали.

# 102
Както и други хора ще тръгнат да напускат града и ще стане задръстване по пътищата, освен яко не се разполага с мотор и да се кара напряко.

Или с хеликоптер Mr. Green

# 103

п.с. Онзи ден слизах до мазето ни (в блок живея).
Честно казано предпочитам да се гътна, отколкото да прекарам повече от 5 мин долу.  Sick
И аз,и аз така.Най-много да получа паник атака и да изтичам навън,за да ме довършат. Mr. Green

# 104
Сега изглежда смешно и невъзможно, но ако ни подпали под дупето не се знае какви по-невероятни и противни неща бихме направили...Инстинктът за самосъхранение е по-силен от всичко.

Общи условия

Активация на акаунт