Майчинството счетоводно – 73

• 58 733
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За второто през първата година ще вземаш минимум МРЗ (към момента 460лв, за догодина не е сигурно дали ще се вдигне).

Ако излезеш в болничен, ще получаваш отделно по 170лв за първото дете, докато то навърши 2 години.

Здравейте. Значи взимам болничен за второто, а за тези 170 лв за първото трябва ли да подавам документи или да се обърна към счетоводителя на фирмата? И ще е отразено ли всъщност в системата на НОИ, за да следя в интернет? Аз всъщност ще ги взимам до началото на 45 дневният болничен за раждане ( ще родя декември, а големият ми син става на 2 година февруари)? Благодаря​!

В 3-дневен срок от вземането на болничен трябва да подадеш Прил.7 при счетоводителя за промяна в обстоятелствата и прекъсване на отпуска за гледане на дете.Заедно с Прил.7 попълваш и Прил.8, за тези 170лв.Пак ще ги виждаш на същото място в сайта на НОИ, както досега.Тези 170лв ще получаваш за първото дете, докато то навърши 2 години.
Приложенията теглиш и попълваш от тук:

http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 481
Здравейте, момичета имам нужда от помощ,че нищо не разбирам...сега от понеделник 12 юни излизам в болничен, но не този 45 дни преди раждането, защото той ми е от 18юли, а реших да излезна по-рано, кога трябва да ми бъде изплатен първия болничен(счетоводителката ми каза след 25 ЮЛИ, защото болничните от юни се обработвали до 10юли, възможно ли е месец и половина да ги чакам)  newsm78

Съвсем възможно си е. БЛ от юни се подават в НОИ до 10.07., наистина. След това има срок за обработка - 10 работни дни.  Peace
А само за периода от 12 юни до края на юни ли ще ми бъде изплатено...

# 482
  • В полите на Пирин планина
Ако е изтекъл периода на БЛ - целия.  Peace

# 483
Ако е изтекъл периода на БЛ - целия.  Peace
Много благодаря за отговорите... bouquet

# 484
За второто през първата година ще вземаш минимум МРЗ (към момента 460лв, за догодина не е сигурно дали ще се вдигне).

Ако излезеш в болничен, ще получаваш отделно по 170лв за първото дете, докато то навърши 2 години.

Здравейте. Значи взимам болничен за второто, а за тези 170 лв за първото трябва ли да подавам документи или да се обърна към счетоводителя на фирмата? И ще е отразено ли всъщност в системата на НОИ, за да следя в интернет? Аз всъщност ще ги взимам до началото на 45 дневният болничен за раждане ( ще родя декември, а големият ми син става на 2 година февруари)? Благодаря​!

В 3-дневен срок от вземането на болничен трябва да подадеш Прил.7 при счетоводителя за промяна в обстоятелствата и прекъсване на отпуска за гледане на дете.Заедно с Прил.7 попълваш и Прил.8, за тези 170лв.Пак ще ги виждаш на същото място в сайта на НОИ, както досега.Тези 170лв ще получаваш за първото дете, докато то навърши 2 години.
Приложенията теглиш и попълваш от тук:

http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Последен въпрос. И много благодаря за отговорите Simple Smile Болничният, който ще взема нали беше 80% от заплатата, която съм получавала преди да забременея. Тоест трябва да е колкото при първото дете?

# 485
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Изчеслява се наново спрямо предходните 18 месеца, от месеца на издаване.Първата година се взема базата,
от която ти е изчислено обезщетението, а месеците от втората са на база МРЗ.

# 486
Здравейте!
Ние сме двойка без брак. Моя постоянен адрес по ЛК е Бургас, но си живеем в Пловдив. Приятелят ми е студент и не работи. Въпросът ми е къде трябва да подам документи за детски надбавки, в Бургас или в Пловдив или няма значение. Другото което искам да попитам, е както в нашия случай таткото е студент и не работи каква бележка за доходи трябва да представя? Заверена от нотариус, че не получава доходи или нещо по-различно?

# 487
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Ние сме двойка без брак. Моя постоянен адрес по ЛК е Бургас, но си живеем в Пловдив. Приятелят ми е студент и не работи. Въпросът ми е къде трябва да подам документи за детски надбавки, в Бургас или в Пловдив или няма значение. Другото което искам да попитам, е както в нашия случай таткото е студент и не работи каква бележка за доходи трябва да представя? Заверена от нотариус, че не получава доходи или нещо по-различно?

По адреса на личната карта се подава.
Бащата написва една декларация, че няма доходи - не е нужно да е нотариално заверена.

# 488
Може ли да ми разясните нещо?
Разликата между 180 дни, 410 дни и т.н.
Аз от 21ви излизам болничен и тогава ще съм в 22г.с. официално на 2.9 влизам в 45 дневният болничен.
Голяма каша са ми тези дни Sad

# 489
Може ли да ми разясните нещо?
Разликата между 180 дни, 410 дни и т.н.
Аз от 21ви излизам болничен и тогава ще съм в 22г.с. официално на 2.9 влизам в 45 дневният болничен.
Голяма каша са ми тези дни Sad

180 са дните, които се полагат за непрекъснат болничен и ако бъдат надвишени, трябва да се минава ТЕЛК. 410 дни е майчинството за първата година - 365 дена от термин до термин + 45 дена преди термин.

# 490
И аз така си го представях Wink значи почвам моите 180 дни от 21.6, а всъщност до 17.10 ( когато ми е термина) ще са около общо 130.

# 491
Болничния 45 дни преди раждането не се включват в тези 180.
И аз така си го представях Wink значи почвам моите 180 дни от 21.6, а всъщност до 17.10 ( когато ми е термина) ще са около общо 130.

# 492
  • Варна
Родих 72дни преди термин. От болницата ми дадоха 42дни болнични. Доколкото разбрах трябва да продължа с болничните до термин. Попитах и личната и гинеколожката и двете казаха, че не знаят кой трябва да ми го издаде.

# 493
Родих 72дни преди термин. От болницата ми дадоха 42дни болнични. Доколкото разбрах трябва да продължа с болничните до термин. Попитах и личната и гинеколожката и двете казаха, че не знаят кой трябва да ми го издаде.

Педиатърът или ЛЛ на детето би трябвало да Ви издадат болничен за 93 дена до 135-тия ден и след това да попълните документи за остатъка до 410-тия ден.

# 494
Скоро смених личния си лекар. На личната амб. карта (за издаване на болнични) пише името на стария лекар - който я е издал. Има и някакъв пореден номер - предполагам според документацията на старото джипи.
Това трябва ли да се коригира върху картата, знаете ли?
Забравих да попитам новото джипи, а скоро ще ми издават болничен от болница и искам да са ми коректни всички документи.

Общи условия

Активация на акаунт