Майчинството счетоводно – 73

• 58 741
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
И а зимах стара информация на моята амб. карта- фамилия, адрес, месторабота. Помолих личната да ми завери нова амб. карта, тъй като и тази беше почти изписана. Но тя отказа... И сега трябва да драскам отгоре и прилича на баница вече..

# 496
Знам че въпросът ми не е от най- бързите за отговор, но може ли някоя мама с повече опит да опише как протича процедурата по вземане на майчинство (документално) от самото начало? Тоест какви документи се дават на работодател, какви се представят в НОИ, какво се взема от лекаря? Rolling Eyes
И също така ако някоя от вяс е получила право на майчинство след раждане на детето, тоест е направила 12 месеца осигурителен стаж след раждането, какваа беше процедурата при вас?

Много благодаря предварително за всякаква информация. Hug

# 497
  • В полите на Пирин планина
Знам че въпросът ми не е от най- бързите за отговор, но може ли някоя мама с повече опит да опише как протича процедурата по вземане на майчинство (документално) от самото начало? Тоест какви документи се дават на работодател, какви се представят в НОИ, какво се взема от лекаря? Rolling Eyes
И също така ако някоя от вяс е получила право на майчинство след раждане на детето, тоест е направила 12 месеца осигурителен стаж след раждането, какваа беше процедурата при вас?

Много благодаря предварително за всякаква информация. Hug

http://nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

Има инфо и в първия пост на темата.  Peace

Скоро смених личния си лекар. На личната амб. карта (за издаване на болнични) пише името на стария лекар - който я е издал. Има и някакъв пореден номер - предполагам според документацията на старото джипи.
Това трябва ли да се коригира върху картата, знаете ли?
Забравих да попитам новото джипи, а скоро ще ми издават болничен от болница и искам да са ми коректни всички документи.

Няма нужда да се издава нова ЛАК.

# 498
# 499
Здравейте, извинявам се ако въпросите ми се повтарят някъде по-нагоре в темата, но просто съм страшно афектирана и тъй като грам не ми е ясно за тези болнични,искам да помоля някой да ми ги обясни. Та към тях направо - Излязох в болнични след 6тия месец от бременността като имах 2 пъти издаден болничен по ЛКК първият за 20 дни, а вторият за 11, след това на 6ти май влязох в тези 45 дни преди раждането, но тъй като лекарката, която ми следеше бременността беше в отпуска дадох на работодателя си със седмица по-късно болничният лист. От момента в който съм болничен до сега, парите, които ми се превеждат едно с едно не си приличат. Има ли разлика в процентите изплащане на болничен ЛКК и този 45 дни? Разликата в сумите е повече от 150лв, което просто не разбирам. Трябва ли да чакам друг превод на болничен или? Защото откакто съм излязла в болничен тази сума, която ми преведоха днес е 3та общо и на какви дати да ги чакам тези парички... Съжалявам ако са ми глупави въпросите или е имало отговор на тях някъде по-отгоре, но просто не са ми ясни нещата и ще бъда много благодарна ако някой ми ги обясни. Лек ден Ви желая !

# 500
  • В полите на Пирин планина
Катерина Ангелова, няма как да гадаем какво и кога трябва да ти се плати.
БЛ се изплаща на база на осигурителния доход 18 / 24 месеца назад, според вида на БЛ. Този за бременност и раждане е на база 24 месеца.
Работодателят представя данни в НОИ до 10-то число на месеца, следващ този на представянето на БЛ при него. НОИ плаща в срок от 10 работни дни след представяне на тези данни.

# 501
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Освен написаното от Лейди просто да споменем за хиляден път - вземете си ПИК от НОИ и си следете сумите и датите на плащане - безплатно е.
Вижда се кога какво е подадено, кога какво е платено, за кой период​ и колко е дневното обезщетение.

# 502
Здравейте
Синът ми на 10.07 става на 1г. Кога трябва подам декларация за продължаване на майчинството?

# 503
  • София-Младост
Здравейте
Синът ми на 10.07 става на 1г. Кога трябва подам декларация за продължаване на майчинството?
Преди да изтекат 410 дни от първия (45дневния) болничен.

# 504
Освен написаното от Лейди просто да споменем за хиляден път - вземете си ПИК от НОИ и си следете сумите и датите на плащане - безплатно е.
Вижда се кога какво е подадено, кога какво е платено, за кой период​ и колко е дневното обезщетение.

До тук добре. Аз ПИК имам. В системата виждам, че болничния е постъпил в електронния регистър на НОЙ на 12.05. Днес, повече от месец по-късно няма изплатено обезщетение. Какво да предприема оттук нататък. Видях на сайта, че има посочен мейл за проблеми с изплащането и т.н., но дали въобще някой ще ми отговори? И ако не, какво следва?

# 505

До тук добре. Аз ПИК имам. В системата виждам, че болничния е постъпил в електронния регистър на НОЙ на 12.05. Днес, повече от месец по-късно няма изплатено обезщетение. Какво да предприема оттук нататък. Видях на сайта, че има посочен мейл за проблеми с изплащането и т.н., но дали въобще някой ще ми отговори? И ако не, какво следва?

Не проверявате където трябва - за входиран болничен от работодател и обработката на болничния, както и за изплащането се следи от тук - http://appreports.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/ Щом болничният Ви е от м. Май, означава, че той трябва да бъде представен от работодателя до 10.06. А и още повече, че имате код, и сама можете да видите дневното си обезщетение.

# 506
Здравейте Simple Smile На 22.09.2017 г изтича втората година от майчинството ми. Няма да се връщам на работата, на която бях преди да изляза в майчинство. Имам уговорка на 4.09 да започвам другаде. Дъщеря ми ще тръгне на ясла сигурно  края на 08.2017 г. Имам събрана отпуска за двете години. Въпроса е дали ще ми я изплатят? Трябва ли 1 месец по-рано да подам документи за напускане? И каква е процедурата като малката тръгва на ясла педи навършване на 2 години?

# 507
Здравейте!
Имам следния въпрос:
45-дневния ми болничен следва да бъде издаден на 17.06., но сега се чух с док и тя от днес е в отпуск и се връща на 28.06. Каза, че за да ми го издаде трябва да е там и тя не само сестрата. Каза, че ще ми го издаде на 28.06 със задна дата и така се разбрахме, но се зачудих възможно ли е това? Да не стане проблем в последствие и да се окаже, че не може да бъде издаден със задна дата? Да търся ли друг лекар да ми го издаде или да си чакам док до 28-ми?
Ще се радвам, ако някой е в течение.. Simple Smile

# 508
Моят 45-дневен го издадоха с 9 дни закъснение и задна дата (бяха в отпуска). АГ-то трябва да напише на листа, че издава документа със задна дата по член... Не помня кой, но АГ-то ще знае.
На работата бях предупредила, нямаше абсолютно никакви проблеми и с изплащането.

# 509
Благодаря ти, Morning Sun Simple Smile!

Общи условия

Активация на акаунт