Страсти – градините в София, кампания 2017/2018 - тема 3

• 78 001
  • 888
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Счели са го за дискриминация спрямо безработните, които не могат да се възползват от този критерий.

Е то безработните и без това губят цяла точка и шанса им за класиране е по-малък

# 811
Да, без 1 точка за работа няма почти никакъв шанс за прием .Създава се порочен кръг. Нямаш работа, защото няма кой да гледа детето, а не те взимат в детската градина, защото нямаш работа.

# 812
  • София
Malinkap, когато детето кандидатства за първи път, майката най-вероятно ползва точка от майчинство. Ако обаче не е работила преди раждането, наистина няма да има тази точка, но това донякъде е въпрос на личен избор. Т.е. не е съвсем порочен кръг.

От друга страна, за мен е справедливо да се дава предимство на работещите родители, защото ако човек иска да работи (или трябва да работи, защото доходите на единия родител не стигат), по-евтино е детето да посещава детска градина - т.е. родителят се чувства стимулиран спрямо безработните и родилите преди да са започнали работа. Мои разсъждения - извинявам се, ако са малки крайни, не целя да обидя някого.

# 813
  • София
Счели са го за дискриминация спрямо безработните, които не могат да се възползват от този критерий.
Егати тъпото обяснение.... а тези, които нямат адррс в София, те са дискриминирани, че не получават точки за адрес......
Тези, които нямат адрес в София, защо кандидатстват в София?

# 814
Malinkap, когато детето кандидатства за първи път, майката най-вероятно ползва точка от майчинство. Ако обаче не е работила преди раждането, наистина няма да има тази точка, но това донякъде е въпрос на личен избор. Т.е. не е съвсем порочен кръг.

От друга страна, за мен е справедливо да се дава предимство на работещите родители, защото ако човек иска да работи (или трябва да работи, защото доходите на единия родител не стигат), по-евтино е детето да посещава детска градина - т.е. родителят се чувства стимулиран спрямо безработните и родилите преди да са започнали работа. Мои разсъждения - извинявам се, ако са малки крайни, не целя да обидя някого.
Да, съгласна съм с теб, но има някакви много крайни случаи.Например жената е напуснала, когато е била бременна поради причини независещи от нея и след това ще плаща  с години мизерия тази липсваща точка, защото не може да започне работа (не си е опекла нещата,така да се каже)
Иначе съм съгласна,че ако човек не иска да работи и си има доходи, няма смисъл да заема място в градината.
За адреса, тези хора имат временен адрес в София и работят тук, но Чобанов смята,че тези, които са с постоянен са плащали данъци и имат по-голямо право

# 815
  • СОФИЯ
Към момента никъде не откривам качена новата наредба. Дори заседанието на СОС от вчера стои в предстоящи на сайта на СО.

# 816
Нашата ясла е регистрирана към бившото ХЕИ. НЕ знам как са написали текста, но не би трябвало да се гледа регистрацията към МОН, защото тя е за детски гради, а не за ясли. Тука ще настане яко хаос с тази точка, според мен много малко са регистрирани към районната здравна инспекция или където там трябва.

# 817
И на мен ми се струва, че тази наредба не касае СДЯ-та, ама да видим

# 818
  • Сф
Егати тъпото обяснение.... а тези, които нямат адррс в София, те са дискриминирани, че не получават точки за адрес......
Тези, които нямат адрес в София, защо кандидатстват в София?

Защото работят и живеят в Сф жез регистрация.
Звучи логично за данъците, но все пак не е достатъчно силен аргумент за мен.
 Имам СДЯ на 3 мин от нас, още една градина с ясла на нашата улица и малката не беше приета там. С лотария влязохме в градина с ясла на 10мин скола от нас.

# 819
  • София
Miraj*, в проекта на Наредбата пишеше 1т. за постоянен/настоящ адрес. Можете ли да се регистрирате по настоящ адрес?

# 820
  • София
Доколкото знам яслите са към Министерство на здравеопазването, а градините - към МОН.
За дискриминациите - всяко едно предимство е дискриминационно към тези, които го нямат.

# 821
  • София
По закон има срок в който всеки който си сменя адреса, трябва да се регистрира по местоживеене. Така че, това работят и живеят в София без регистрация е освен всичко друго и нарушение.

# 822
  • София
По закон има срок в който всеки който си сменя адреса, трябва да се регистрира по местоживеене. Така че, това работят и живеят в София без регистрация е освен всичко друго и нарушение.

e то можеш и с временнен/настоящ адрес, но пак губиш цяла точка за това че нямаш постоянен адрес в Столична община. Просто трябва да има критерии, иначе всички деца на томбола и който успял, успял.

# 823
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Искам да попитам следното нещо, детето ми е родено 2015 година, в момента е във втора яслена група, ако има свободно място в градина, мога ли да го запиша сега, и как? В сайта на ИСОДЗ не виждам начин да кандидатствам сега?

# 824
  • София

e то можеш и с временнен/настоящ адрес, но пак губиш цяла точка за това че нямаш постоянен адрес в Столична община. Просто трябва да има критерии, иначе всички деца на томбола и който успял, успял.

Да, права си - сега го видях в проекта на наредбата (3 т. за постоянен, 2 т. за настоящ на територията на СО) и още 1 т. за постоянен/настоящ на територията на административния район. Тази една точка за адреса на територията на СО наистина дава голяма преднина.

Общи условия

Активация на акаунт