Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 18

• 44 548
  • 736
  •   2
Отговори
# 585
  • София
Облена - Приятелка се казва така. Има още 3 жени с това име, баба и двете и внучки.

Властиана - Колежка ми е. Няма друго име в БГ, само тя е.

Прави ми впечатление, майки като пишат децата си не проверяват значението на името.
Сещам се за две имена Деляна и Денислав
Дели на турски е луд, а Денис е море.
Власта се среща в Словения, Хърватия и Сърбия, познавам няколко. Но Властиа/яна не съм чувала

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 15:50 от get_real

# 586
  • София
Аз съм срещала Аблена, идва от ябълка. Но Облена не знам от какво би идвало, освен объл Grinning

# 587
  • Пловдив
Аблена е планински божур.

# 588
  • София
Може и да има. В български именник съм го виждала при Аблен, Яблена със значение ябълка.

# 589
  • Стара Загора
Победа - възрастна жена.
В гимназията Тервел, а брат му мисля беше Омуртаг.  newsm78
От къде знаех тоз и онзи как се казва, като не сме били в един клас... от "Мале, пък този се казва така..."  Simple Smile

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 20:55 от crossfade

# 590
  • София
На моя позната баба й се е казвала Победа, кръстник е бил Яне Сандански, а кръщетенето е било точно след .. една победа Simple Smile

# 591
Тервел и Омуртаг не са царски, а хански имена, а от тях други няма, в смисъл, че всичките звучат да кажем странно. На мен не са ми странни свикнала съм им, не са чак толкова редки. Но не са и толкова масови като царските, категорично, които вече са християнски и еврейски и се срещат навред по света и у нас масово.

# 592
  • Стара Загора
Тервел и Омуртаг не са царски, а хански имена, а от тях други няма, в смисъл, че всичките звучат да кажем странно. На мен не са ми странни свикнала съм им, не са чак толкова редки. Но не са и толкова масови като царските, категорично, които вече са християнски и еврейски и се срещат навред по света и у нас масово.
Имах предвид, че са от тази така да се каже гама. Но, добре ще се редактирам. Не ми е дошло на акъла, че някой е държал да са хански имената, ама хора всякакви.  Grinning
За мен е по- добре масово име, от колкото другата крайност. Което ще води до това да знаеш името на човек, с който не си се запознавал, само защото другите коментират името му.

# 593
Разликата е съществена, затова го отбелязах. Защото ханските са прабългарски, от тюркски племена и може да не съм съвсем точна в произхода им. Те всички звучат така по- различно. Докато след покръстването владетеля става цар и приемат вече християнски, библейски имена, с еврейски или гръцки произход. Те всички са много масови и в България, и в целия западен свят, заради религията.

# 594
  • Стара Загора
Всички сме ходили на училище и знаем разликата.
Просто отбелязах, че ми е странно, че някой държи на това относно имена на децата си. Просто звучат странно.
Но както казах хора всякакви. Проблема е само децата дали ще са доволни от имената си един ден.

# 595
  • София
Бейко
Персиян

# 596
  • София
Ивая

# 597
Краснойка.

# 598
Лио
Неделин
Виолена

# 599
  • София
Нивелина. Не го бях чувала в женски вариант, но в университета имах колега Нивелин. И един познат - Сивелин.

Общи условия

Активация на акаунт