Отговори
# 105
  • Sofia
Това се случи във Втора Градска болница в София, но мисля, че в БГ се случва почти във всяка болница или родилен дом!!!  Embarassed
Аз останах като цяло много доволна от отношението на целия медициниски персонал там!!! Ако или когато раждам отново, пак ще отида във Втора Градска!!! Имат си и те недостатъци, но съм се наслушала на такива истории от други родилни отделения, че... са си направо   bouquet!!!
Просто не искам някой да си помисли, че описаната практика е някаква си порочна практика точно за Втора Градска, щото просто НЕ е така... не правя реклама на болницата, нямам близък там, но там все пак е чисто, след основен ремонт, спокойно, бяло, с вежливи акушерки и сестри, и за мен най-важното и хубавото - майката има избор дали да вземе бебето си при себе си! Даже само ако е зле или изяви категорично нежелание да е при нея по време на престоя им там, само тогава й го вземат... иначе мама + бебе на креватче до нейното легло са си нон-стоп заедно! Това ми беше супер! В стаите, не ВИП, има 2 родилки с 2-те им дечица - не е много. Е, мога да напиша още много неща, но засега стига!
И само едно последно нещо: с раждането си бих се справила напълно сама, АКО не беше именно този половин час, когато аз имах 9 см разкритие, НО бебето само започна много силно и усърдно да си пробива път навън, въпреки че аз не бях съвсем готова - аз НЕ напъвах, то и не трябваше да напъвам, но Алекс много ме напъваше, много! Така че и от бебето зависи, не само от родилката! Това е от мен.  Hug

# 106
Здравейте!
Ето, това намерих за най-подходящо да се включи в темата за немедикаментозни обезболяващи, взето от книгата на М. Оден, френски акушер.
Самият той хирург, Оден има възможността да работи и в родилното отделение на малко градче, недалеч от Париж. Той по-скоро наблюдава и размишлява над ражданията, като в процеса на работа все повече и повече изоставя модерните медицински разбирания за раждането. Според него раждането е естествен процес, за който природата много добре се е погрижила, и колкото по-малко медицинска интервенция има, толкова по-безпроблемно ще мине то. Това е основният негов извод и принцип. От тази гледна точка в своята клиника той не използва никакви медикаментозни обезболяващи, като хапчета или епидурални упойки. Оден напълно отказва да използва и форцепса. Само че, поради неговата практика да оставя жените да раждат на спокойствие (под наблюдението на акушерки, разбира се, както и неговото), да избират сами позите си на раждане, да им се осигурява атмосфера на сигурност и топлина, присъствието на любимите им хора, води до това, че форцепс не се и налага да бъде използван. Една от причините, според него, е, че когато оставя жената да ражда клекнала, седнала или права, силата на гравитацията върши достатъчно своята работа. Другата причина, според него, е, че липсата на интервенция и спокойната и окуражаваща родилката атмосфера спомага за нормалното отделяне на хормони и невро-хормони по време на раждането и до усложнения много рядко се стига. Хормонът окситоцин, който се отделя естествено в организма при нормално раждане в спокойна обстановка, и невро-хормонът ендорфин, действат сами като естествени обезболяващи. Разбира се, той и акушерките проверяват тоновете на бебето и прочие, но не по-малко важна роля на акушерката е да дава морална подкрепа на родилката, просто да присъства, както и да бъде физическа опора - да я поддържа, да я прегръща (ако щете). По принцип той вярва в ролята на жената-акушерка (а не на мъжа-лекар, който да изражда) – може би заради интуитивната роля на жената в тази ситуация, а и това, че все пак раждането е и един сексуален процес и за една жена е по-лесно да се отпусне в присъствието на друга жена, а не на чужд мъж.
И така, «обезболяващите», които М. Оден използва, са спокойна и приветлива атмосфера. «Магаре» липсва (познатият на всички ни стол за раждане). Вместо това има широко легло с възглавници, има и специален стол, на който може да се ражда клекнало-седнала (повечето жени изглежда раждат клекнали, на земята, а акушерката поема бебето), има и басейн за раждане. Светлините са затъмнени, а не ярки – нещо, което се смята за важно и за майката, и за новороденото.
«В нашата клиника, вместо да се опираме на лекарства, когато раждането е трудно, окуражаваме бъдещата майка да опита различни пози, да се отпусне в басейн с топла вода, да се съсредоточи вътрешно, да събере всичките си сили, и да разчита на подкрепата на хората около нея. Понякога предлагаме по капка алкохол – пунш или шампанско – за да помогнем на жената да се отпусне.»

# 107
Ето какво пише Оден за акупунктурата:
«Експериментирали сме и с различни алтернативни на медикаментозните болкоуспокояващи. Известно време опитвахме с акупунктура за намаляване болките по време на раждане. Интересното е, че точно обратно на очакванията, именно по време на моето пътуване до Китай аз се отказах да използвам акупунктурата. Там научих, че традиционната китайска акупунктура не се използва по време на раждане. Това не се дължи на някакво невежество или небрежност на мъжете спрямо този процес; напротив – акупунктурата се използва в акушерството. Смята се, че еди-коя-си (Zhiyin) точка на нивото на малкото пръстче на крака помага за обръщането на бебета в седалищно положение по време на бременността, а еди-коя-си точка (Renzhong - не зная как трябва да се произнесат) на горната устна се използва за съживяване на новородени. Но причината акупунктурата да се използва рядко по време на раждане се крие в традиционното и много мъдро разбиране за това, че всякаква намеса може по-скоро да наруши един много сложен процес (този на раждане) и че е по-добре човекът (жената) да бъде оставен на себе си. Въпреки, че ние имахме някакъв успех с акупунктурата, беше невъзможно тя да се прилага на жената, докато тя се разхожда, сменя пози или лежи във водата, така че в крайна сметка се отказахме от акупунктурата.»

# 108
За хомеопатията:
«Имахме много малко опит с хомеопатията по време на бременност и раждане, но бяхме изненадани от очевидната ефикасност на «caulofillum 4CH”, понякога използван в съчетание с «actea racemosa 4CH» (хапчета, поставяни под езика на жената по време на контракциите). Някои акушерки смятат, че тези хомеопатични лекарства правят раждането по-лесно, по-бързо и по-безболезнено.”

Основният метод на работа при М. Оден е доверието, което се възлага на самата родилка. Той и екипът му от акушерки смятат, че всяко едно раждане е уникално, много индивидуален и личен процес и те нямат нещо като “рутина”, според която да действат във всички случаи.
От гледна точка на статистиката, в неговата клиника процентът на раждане със секцио е занижен до 6% (в случаи, когато това се налага), а смъртността не е по-висока от тази в останалите “цивилизовани” болници по света. Той не разделя бременностите на рискови и не-рискови, защото не вярва в “патологията” на бременността, като разбира се, че там, където има усложнения, случаят се наблюдава още по-внимателно. Но и бебета в седалищно положение се раждат по нормален (вагинален) път.

Повечето майки са във възторг от раждането си в клиниката на Оден; още повече той вярва в изключителното значение на това жената сама да поеме в ръцете си и раждането, и контакта с бебето в първите мигове и часове след раждането. Предоставяйки й тази радост и отговорност, оставяйки нещата на естественото им развитие, както и на естествените хормони, а и емоции да си свършат работата, той дава възможността на майката да излезе от болницата щастлива и често се избягват и познатите в наше време постродилни депресивни състояния!
(Из М. Оден, “Възродено раждане”, с.98, англ.превод)

# 109
нито едното-аэ бях секцио

# 110
  • София
Хей, Жабушка, като чета такива неща и ми става мъчно, че сме толкова далеч от цивилизования свят, а вървим с 20-30 години назад във всичко... Sad

Е, може би наште дъщери ще раждат така и в България а? Wink

# 111
Ами той и "цивилизованият" свят не слуша много този М. Оден. Аз съм раждала в Англия, но също ме натъпкаха с лекарства и ме оставиха да лежа...

# 112
Пусната е една нова тема във форума, в която открих това:
http://cleansing.atspace.com/alternative_mothering.htm
Въпреки, че в началото се говори за памперси, после се продължава за естественото раждане, пози и пр. - нещо, което се вписва в тази тема.

# 113
Благодаря на jabushka  и Лено за попълненията в темата!
Тъй като мене ме оставиха да лежа Sad че много контракции имам може тези дни да намеря време да преведа нещо и за позите при раждане.
  bouquet

# 114
Момичета, страхотни неща пишете в тази тема.
Tandoori, благодаря за инфото и труда, който полагаш за нас.
Аз много се интересувам от подобни теми и също искам да родя във вода с масажи, музика и свещи, но това чудо в БГ го няма. В болницата нито ще ми разрешат да си нося музика, нито да паля ароматни свещи, дори да сменям позите сигурно няма да може. Затова искам да си остана вкъщи до последно, но ще видим. Първото ми раждане беше дълго и болезнено /с контракции 3 нощи в болницата, защото бях преносила/ без епидурална упойка, в предродилна зала трябваше само да лежа по гръб, за да е вързан корема ми към апаратурите. Само ме тъпчеха с нещо в прикачените ми системи, което и не ми казваха какво е, но замъгляваше съзнанието ми и бях адски замаяна, не знаех на кой свят съм. Хем имах уговорка с докторка, на която си платихме. После родих бързо, но мъките преди това никога няма да забравя, на всичкото отгоре и ми се караха да не викам. Е, как в тази ситуация да си спокоен и ти да контролираш раждането си? Моля се сега да е по-различно, а истината е, че ме е страх, въпреки информацията, която съм изчела. В такъв момент трябва да имаш съмишленици около себе си, а не непознати акушерки, на които светът им е крив. Но, за съжаление, така е при нас. Единственото, на което разчитам, са дихателните техники и позитивното мислене. И ще се моля да ми дават да ставам и да се движа, другото просто е неприложимо при нас.

# 115
Здравейте момичета  Hug
Тандори много благодаря за преводите ти  Heart Eyes
Ще следя темата че ми е малко притеснено.Като ви чета ми става по-добре    love001 

# 116
Момичета, искам да ви попитам за телефона на студио Гаятри - йога. Сайта им не се отваря, а аз не мога да намеря листчето, на което съм го записала.
Мерси  Hug

# 117
Здравейте!

Четох темата преди да родя, и сега като вече родила мога да споделя какви техники използвах. Най-много ми помогна техниката на дишане про контракциите + седене върху медицинска топка и въртене на таза по време на контракцията. Масаж на кръста - мъжа ми ми правеше почти през цялото време, също и разходки. Накрая при напъните сменях позициите - напъвах странично, полулегнало положение, а изгонването беше в седнало положение.
Раждането не беше бързо в сравнение с първото ми раждане, но много по-безболезнено. Първото ми раждане протече за два часа от началото на първата контракция, но ме наляха с охситоцин + други неща и болката беше без прекъсване. При напъните доктора ми скачаше върху корема и бебето излезе бързо, но имах епизиотомия, която доста ме болеше след това.
Сега също ми направиха епизиотомия, но на мястото на старата и дали е от това - болка не усетих не само при рязането, но и при шиенето (първият път ме шиха без упойка), както и след това.

При второто раждане също ми пуснаха окситоцин, но минималната доза, защото контракциите не ми бяха редовни - тогава получих много бързо разкритие - за 1 час и 50 мин.

След като излезе бебето, веднага ми го сложиха на корема и минути след това мижех вече да го кърмя. Ето снимки, ако някои иска да гледа.

# 118
  • София, Младост 2
Боже,страхотни снимки на съвсем новичък човек Heart Eyes

# 119
  • София
А наистина ли никъде в България не се предлага раждане във вода или чрез различни пози.....

Общи условия

Активация на акаунт