Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-18

• 78 659
  • 730
  •   1
Отговори
# 360
  • In transit
Като повдигнахте въпроса, и аз си мислех - какви пари трябва да получава семейството, че да си изплати жилище.

Аз си мисля, че НС 2-стайни е малко за семейство с 2 деца. Пък и за семейство с 1 дете ми се вижда малко.
Но, при тези цени - все пак хората трябва да купуват и да живеят някъде.

Та .... за 20 г. за да се изплати 80 к., при положение, че си дал 20% - заедно с лихвите като дойде към 120 к.
значи трябва да плаща семейството по 1000 лв. на месец. Значи средно, всеки от родителите трябва да взема 1000 лв. , за да си изплащат ипотеката, и някак да свързват двата края. Защото 1000 лв за семейство с 2 деца в София, примерно, не ми се виждат кой знае колко много.

Амо ако вземат по-малко пари?
Да не би всеки да е програмист в тази София?

Нз ...
А във Варна където доходите са доста по-ниски от София? Около мен колегите повечето от градове близки до Варна - Провадия, Търговище, Разград, които си купиха апартаменти бяха в голяма степен с помощ от родителите, на някой им купиха изцяло със собствени средства, други теглиха кредит(при старите лихви обаче) но за малък процент, не върху 80% от сумата примерно. Лично не познавам някой, който изцяло да е купил апартамент с кредит, за мен е непосилно предвид, че средния доход на човек тук е около 700-800лв, че и по-малко. Изключвам програмистите и тези, които имат доход 1400+ защото не са много. Иначе всички живеят в по-малки жилища и на тясно, но поне са си техни. Може би се надяват, че в един момент ще могат да си позволят да се разширят, особено с ниските лихви сега.

# 361
Преди 3-4 г. цените бяха доста по-ниски. Сега са поне 30% нагоре. Това, че лихвите са по-ниски не е голямо успокоение, ако трябва вместо 50 хил. евро да се тегли 80.  Tired

# 362
Във всички населени места извън София май е така. При нас НС е ... максимум 1 блок на година. Но тази година има раздвижване - цели 2 блока Wink
Ама и тук цените са ниски - примерно на центъра, панел, но в саниран блок, 100 кв.м - макс 60 лева. Тухлените и те не са скъпи.
Но от наеми почти да не се надява човек да взема пари. Наемателите са кофти, цените ниски

# 363
В тази връзка - снощи се видяхме с мои много близки, млади хора с висше образовнаие, тя е българка, омъжена за канадец н-то поколение.  И те от същото се оплакват, в Торонто цените са по над милион за къща, за кондо 80 кв- 700 000, говорим в приличен район, не в даунтауна - да кажем, по линията на метрото накрая. Чудят се дали да се местят към друг град, ама пък в Торонто имат работа и двамата. И пестят, колкото могат, за даун пеймънт колкото може повече, макар че по закон може и 5 % да е (с по-лоши условия, обаче). Лихвите са ниски, а ипотеката ще е за 25 или 30 години. Да ви е познато?

Преди 3-4 г. цените бяха доста по-ниски. Сега са поне 30% нагоре. Това, че лихвите са по-ниски не е голямо успокоение, ако трябва вместо 50 хил. евро да се тегли 80.  Tired

Ниските лихви плюс улесненото кредитиране са причината вместо 50 да струва 80 К. Защото те са за всички, тоест, все повече хора имат достъп до тях. През 1998 апартамент се купуваше за 15 000 долара. Обаче банките кредити не даваха, а много малко хора имаха 15 000 в кеш, затова и цената беше таква.   

# 364
постепенно се приближаване към чужбинските цени. И затова чужденците, които имат пари и опит, инвестират като луди в БГ, защото знаят, че цените ще се вдин=гнат - и ако са взели читаво, ще продадат на печалба. за има-няма 10 г. ще вземат минимум 40% възвращаемост.
Имам приятелка брокерка - обяснява ми как естонци, латви, руснаци и подбно, но мега заможни, изкупували каквото намерят. и по цели сгради - без апартаментите, които са за обезщетение на собствениците.
Ами, такава е ситуацията.
Хех, дано и заплатките понаближат европейските Wink

# 365
постепенно се приближаване към чужбинските цени. И затова чужденците, които имат пари и опит, инвестират като луди в БГ, защото знаят, че цените ще се вдин=гнат - и ако са взели читаво, ще продадат на печалба. за има-няма 10 г. ще вземат минимум 40% възвращаемост.
Имам приятелка брокерка - обяснява ми как естонци, латви, руснаци и подбно, но мега заможни, изкупували каквото намерят. и по цели сгради - без апартаментите, които са за обезщетение на собствениците.
Ами, такава е ситуацията.
Хех, дано и заплатките понаближат европейските Wink

Те ако не ги приближат, няма да има кой да купи от естонците и руснаците, за да им направи след 10 г 40-те % печалба Simple Smile  Тоест, всички тези залагат, че след 10 години тук ще има платежоспособно търсене на нива с 40 % по-високи от сегашните, а него няма как да го има, ако не се вдигнат заплатките.

# 366
Ами, като гледам тенденцията, може да се увеличи платежоспособното търсене от увеличаването на броя на IT специалистите, не от увеличаването на моята заплата ...

# 367
Ами, като гледам тенденцията, може да се увеличи платежоспособното търсене от увеличаването на броя на IT специалистите, не от увеличаването на моята заплата ...

Не разбрах, че говориш за твоята точно заплатка, мислех, че говориш изобщо за всички. Така си го написала.  Peace

# 368
да, права си.
Ами може би да уточня - не само моята, но може би на всички извън It  сектора.

# 369
Трудна работа това с увеличаването на заплатите. Друго си е да ти работят за почти без пари, ти да ходиш на Малдивите и да караш Бентли.

# 370
да, права си.
Ами може би да уточня - не само моята, но може би на всички извън It  сектора.

Е, не ми се вярва всички тези руснаци и естонци да разчитат само на IT-та да им купуват след време. Не знам дали ще стане така, но за да им излязат сметките, в доста други сектори трябва да увеличат заплатите. То и сега не купват само IT-та.

# 371

Увеличаването на IT специалистите ще доведе до понижаване на заплатите в сектора, а пък и вече Украйна е по-евтина дестинация от България за IT Wink

# 372
  • In transit
Това с ИТ специалистите ми е много смешно. Според мен в тази категория се слагат всички, които се занимават нещо свързано с компютри. НО много малка част от тези ИТ специалисти вземат големи заплати и това са основно програмистите. Които пък ако са добри наистина предпочитат да работят извън БГ, защото ще вземат много добри заплати.

# 373
Ниските лихви плюс улесненото кредитиране са причината вместо 50 да струва 80 К. Защото те са за всички, тоест, все повече хора имат достъп до тях. През 1998 апартамент се купуваше за 15 000 долара. Обаче банките кредити не даваха, а много малко хора имаха 15 000 в кеш, затова и цената беше таква.   

Не е съвсем така. През 1998 цените и заплатите бяха доста различни. Минималната РЗ беше под 100 лв., сега е 400 лв. Казвам го за сравнение. Покупателната стойност също беше различна. Тогава да имаш 15 хил. евро е равносилно на това сега да има примерно 50 хил. евро.
Банките и тогава даваха кредити, стига да имаш работа и част от сумата за покупка. Също като сега. Не помня лихвите какви са били.
Причината за струват 80 хил., вместо 50 хил. в никакъв случай не е улесненото кредитиране, което всъщност изобщо не е толкова лесно. Пробвай без трудов договор или на минимална заплата да изтеглиш...
Има причини за поскъпването, повечето от тях са спекулативни.

# 374
Специално в нашия град ми казаха, че пазарът е изкуствено надут, защото се търсят жилища, а предлагането е по-малко. Съответно се предлагат жилища за тотален ремонт с невероятно лоша локация на високи цени. Нашето бъдещо жилище го спазарихме някъде две седмици, след като излезе на пазара и въпреки че отбихме от цената за локация и разположение направихме компромис. Но пък е в добро състояние и има плюсове и след 4 месеца търсене не му мислихме много.
Сега продаваме настоящето и още с обявяването дойдоха да го гледат доста хора, да видим ще го продадем ли бързо, или ще го оставим под наем, защото половината кредит мина и вариантът да се отдава под наем за останалото време също не е лош.

Общи условия

Активация на акаунт