СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 8

• 94 993
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
Кучетата лаят, кервана си върви...
Не знам дали всички, без изключение замесени си дават сметка колко респект загубиха и как главната първа буква на професията им, независимо Д или У стана малка в съзнанието на мнозина.
Ако бях на мястото на други директори и учители, несвързани със СМГ щях да им хвърля един здрав предах на всички Simple Smile
При мен възникват асоциации СМГ - адвокати. И двете трябва да правят хубави неща ама не се получава както трябва.

# 511
„Ако вие водите например три курса, като учител вие получавате около 4-5000 лева допълнителен доход на месец. Съответно ако вие не водите курс, вие получавате 800-900 лева на месец. Тук възниква сложна ситуация, след като 4-5 учители решават кой ще преподава и кой няма да преподава“, каза Рангачев (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-1-mln.-lv.-e-godishnii … gimnaziia-2046921)

От списъка на сайта на СМГ става ясно, че курсове водят всички преподаватели по математика, а също и няколко по информатика, биология, химия, БЕЛ. Мисли ли г-н Рангачев, че всеки един учител би се справил с тази дейност (например учители по чужди езици, физическо...? Точно тези 4-5 учители, които той обвинява, не са с най-много курсове, съответно и доходи. Какво е било различното, когато съпругата на Стоянов е водила курс, въпреки че не е учител в гимназията? Логично е тези, на чийто труд се дължат приходите, да ги управляват. По-добре учители, отколкото еднолично директорът или, не дай Боже, братята и сестрите му.
Защо учители, които не водят и не са водили никога курсове, нямат и такива желания, са против него?

И на тази пресконференция нямаше учители по математика, както и дългогодишни преподаватели, допринесли за успехите и славата на училището, за качествената подготовка по други предмети, не само по математика. Четирима новоназначени учители по информатика, нямащи достатъчно впечатления от начините на работа в гимназията. Как тези хора успяха да спечелят доверието му само за няколко месеца, дотолкова, че един от тях беше назначен за и.д. директор лятото? Нима Стоянов няма доверие на колегите си, преподавали 5-10-20 г. в гимназията?

# 512
 УН формално плаща ли някакъв наем на училището? Все пак става дума за използване на общинска собственост. И кой и по какви критерии определя преподавателския състав и възнагражденията? Все някой трябва да го прави по някакъв начин.

# 513
Кучетата лаят, кервана си върви...
Не знам дали всички, без изключение замесени си дават сметка колко респект загубиха и как главната първа буква на професията им, независимо Д или У стана малка в съзнанието на мнозина.
Ако бях на мястото на други директори и учители, несвързани със СМГ щях да им хвърля един здрав предах на всички Simple Smile
При мен възникват асоциации СМГ - адвокати. И двете трябва да правят хубави неща ама не се получава както трябва.

От друга страна погледнато, бяха намерили начин да изкарват пари и да постигат резултати в обучението - не непременно в този ред -  неща, което системата не позволява. Да, начинът беше някъде около ръба на закона,  да, имаше компромиси и от двете страни, но работеше. Ама се изпокараха публично за кокъла...
Но това е крайно показателно колко калпава е самата рамка, в която сме поставили образованието.

# 514
  • София
Сори, ама щом учител по БЕл, химия и биология могат да водят тези курсове, то нищо не пречи и учителят по физическо или рисуване да го направи. Нито химикът, нито музикантът са математици, нищо че химикът е учил висша математика. Курсът е за подготовка за изпита На мен ми е чудно как родителите на кандидатите реагират - едва ли им е все едно дали учителят на курса е математик или по БЕЛ. А ако кандидатите все повече се увеличават, както подозирам, че ще се случи, нищо чудно и учителят по физичаско да бъде впрегнат в задругата. Никой от училището няма да иска външни.

# 515
Да ама част от учителите на СМГ водят курсове не в училището, а в Междучасие. Защо ли?

# 516
УН формално плаща ли някакъв наем на училището? Все пак става дума за използване на общинска собственост. И кой и по какви критерии определя преподавателския състав и възнагражденията? Все някой трябва да го прави по някакъв начин.

Е, човекът каза само какви са приходите. Този път забрави за ДДС. Пропусна да спомене и процента от печалбата, който отива за възнаграждения на учителите. И той, и съпругата му са получавали такива, защо чак сега се сети, че е недоволен? И тях двамата са ги избирали същите хора, за които твърди, че са вече 12 години в УН.
Не мисля, че причината за конфликта са единствено парите от курсове. Ако беше така, против него щяха да са само водещите курсове, а това не е така, даже някои от тях са на негова страна.

# 517
Да ама част от учителите на СМГ водят курсове не в училището, а в Междучасие. Защо ли?
Не знам за такива. Всички, които водят курсове в "Междучасие", имат такива и в СМГ.

# 518
Не коментирам поведението на г-н Стоянов и кой какво е казал и показал. Въпросите ме интересуват по принцип.
Ако някой знае, моля да сподели.

# 519

Защо Стоянов не каже колко пари е дало настоятелството за ремонтите в училището, за билети за децата , а само се сочи общата изработена сума. Признава само, че се дават и за идеални цели, но колко какъв процент?!?!
Досега научихме неговото число, но потока все е вземам, направил ремонт а парите от къде са? Защо никой не задава въпроса правилно а всички модернизира училището с думи ли, с дарение от църквата ли ?

Като го гледам и аз не бих се съгласила лев да минава през неговите ръце.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2017, 21:52 от Tatti

# 520
Simple Smile Коментирате имената на учители, преподаващи доходоносни курсове в СМГ.
Били учители по БЕЛ или биология...
Е, то сред имената има и формър пенсионери, настоящи директори.
Ясно, че това някой, в някакъв момент ще се сети да оправи. Защото е явен конфликт на интереси. Шеф си на шефа Simple Smile
И ще поправи явния.
Но скрития?
Формър пенсионера и настоящ директор скоро ще стане формър директор и настоящ пенсионер. Не е ли очевидно чии идеи ще споделя по време на краткото директорстване с оглед на светлото бъдеще.
Дълбоко обмислен двучасов избор на РУО, няма що.

# 521
  • София
Сори, ама щом учител по БЕл, химия и биология могат да водят тези курсове, то нищо не пречи и учителят по физическо или рисуване да го направи. Нито химикът, нито музикантът са математици, нищо че химикът е учил висша математика. Курсът е за подготовка за изпита На мен ми е чудно как родителите на кандидатите реагират - едва ли им е все едно дали учителят на курса е математик или по БЕЛ. А ако кандидатите все повече се увеличават, както подозирам, че ще се случи, нищо чудно и учителят по физичаско да бъде впрегнат в задругата. Никой от училището няма да иска външни.
когато си записваш детето на курс, ти избираш и преподавателя при който се записваше. Не става "на сляпо". Ако си ок да си при учител по физическо, значи си ок.... това е

# 522
  • София
Именно - пазар на продавача. Смееш ли да изпищиш, че ще е при учителя по физическо, ако вече си кандисал, че детето трябва да ходи на курс, за да има шансове да влезе? И отсреща най-вероятно ще ти кажет - сори, бройките са попълнени, ако искате, вратата е ей там, и други родители чакат.  И е по-вероятно да клекнеш, защото шансовете за влизане с курса са по-големи от тези без курса. Просто си правят каквото си искат, защото не те са на зор, а родителите.

# 523
Стоянов твърди, че тези 4-5 учителки по математика искали да препитат някои от кандидатите за водещи курсове. В това не виждам нищо лошо, ако става въпрос за преподавател по друг предмет или новопостъпил математик.
Учителите по БЕЛ си водят курсове по този предмет, а не по математика.
За информатиците е ясно, че биха се справили с материята. За биоложката има много положителни отзиви във форума, химиците по принцип са и добри математици. Но...това, че някой е добър математик, съвсем не означава, че би бил и такъв преподавател, затова в такива случаи би трябвало и "препитване" да има, но май това не се харесва на някои.

# 524
Но...това, че някой е добър математик, съвсем не означава, че би бил и такъв преподавател, затова в такива случаи би трябвало и "препитване" да има, но май това не се харесва на някои.
Пак да питам, кой ги препитва и кой определя възнагражденията?

Общи условия

Активация на акаунт