Да родиш на 16

• 95 418
  • 1 411
  •   1
Отговори
# 435
Аз пък се чудя защо момиче на 16 да е чааак толкова незряла, че да не може за няколко месеца да се усети и да се превърне в майка. Не че няма изкуствено инфантилизиране на момчета и момичета де, та може да е тренирана в безпомощност.

Защо ли? Защото е работила колко дни/месеци/години от живота си? Защото е изкарала достатъчно пари да покрива разходи? Защото е сменяла колко квартии през живота си? Защото може да закара бебето си до педиатъра? Защото може да вади документи, да се справя с администрация, да си води семейно счетоводство?

Един куп неща. Момичето има 0 житейски опит. 0 социален опит.

# 436
Ти пък. Някой по напред каза, че майка и взима още детки за нея.

# 437
Хаха, аз казах за детските. Ми така де, тя е само на 16.

# 438
  • Под Сините камъни
Аз пък се чудя защо момиче на 16 да е чааак толкова незряла, че да не може за няколко месеца да се усети и да се превърне в майка. Не че няма изкуствено инфантилизиране на момчета и момичета де, та може да е тренирана в безпомощност. Но иначе- не е кой знае какво, а момиче на 16 по принцип има зрелостта на мъж на 28, в общи линии. На 16 хич не са деца и могат лесно да проумеят доста неща- тя така ни е направила природата, жени сме, бързо да схванем и да действаме. И всъщност съвсем лесно се става мама.
Да родиш толкова рано си е тотално съсипване на живота. И на 20 да си пак е рано! Животът един път се живее и не трябва да се пропилява Simple Smile
Shocked Shocked Shocked
Леле ами то и на 26г да родиш пак може да си съсипеш живота.

# 439
Мен многократно ме убеждават тук, че е селско да родиш под 30г...

# 440
Здравейтее
Не знам дали е правилното място за темата ми,но благодаря предварително.
Като цяло,проблема ми е следният-На 16 съм,а приятелят ми е на 18.Заедно сме от една година почти.
Иии сещате се,както той много ''разбираше'',се случи така че да забременея.Направих си тест в събота показа две чертички,на гинеколог не съм ходила още,на родителите ми също не съм казала.Но самото казване не ме притеснява,тоест със сигурност ще бъдат много разочаровани от мен,но приятелят ми работи и не ме притеснява дори и да ме изгонят от нас да кажем ще има къде да отида...
Просто не знам какво искам,той също не знае.Но не е от момчета,които ще ме остави каквото и решени да взема,съм сигурна че ще е до мен.Много съм раздвоена между това дали да родиш на 16 е ''пропиляване на бъдещето'' или не . Много мисля върху това ако задържа бебето и не направя аборт след това дали ще мога да завърша училище.Винаги съм имала мечти за себе си,уча се и не съм посредствена ученичка и не искам като се погледна в огледалото след 10 години да бъда необразована и убита от живота жена,просто защото на 16 съм направила грешка.Понеже съм сигурна как ще реагират родителите ми в това отношение и те като вас най-вероятно ще се изсипят със един куп негативни причини,защо да не родждам  искам преди да им кажа да съм сигурна какво аз искам.И ще се радвам да ми помогнете ако не като майки,поне като жени  Rolling Eyes
Без да чета коментари ще ти кажа помисли си много добре.Аз забременях на 16 родих на 17 и мога да ти кажа,че минусите са малко повечко от плюсовете,колкото и да ми е болно съм се замисляла "Ами,ако не го го нямаше?!"Колко по-лесно щеше да е всичко,обичам синът си,той е моята гордост,но,ако можех да върна времето назад,нямаше да допусна да забременея,не знам дали щях да го махна обаче,ако върна времето назад.Помисли добре и за детето защото минуси ще има и за него повече,защото ти все още си дете,учиш,а и не ти е до памперси 100% съм сигурна,но и да решиш да го оставиш ще имате прекрасни мигове.Относно училище,аз успях да завърша,с помощта на мама тя ми го гледаше.

# 441
На каквато и възраст да родиш можеш да съсипеш живота си или да го осмислиш. Проблемът е, че на 16 нямаш разните необходими неща за осмисляне.

# 442
  • София
Аз пък се чудя защо момиче на 16 да е чааак толкова незряла, че да не може за няколко месеца да се усети и да се превърне в майка. Не че няма изкуствено инфантилизиране на момчета и момичета де, та може да е тренирана в безпомощност. Но иначе- не е кой знае какво, а момиче на 16 по принцип има зрелостта на мъж на 28, в общи линии. На 16 хич не са деца и могат лесно да проумеят доста неща- тя така ни е направила природата, жени сме, бързо да схванем и да действаме. И всъщност съвсем лесно се става мама.

те като се наслушат на ужаси на тема родителство, и какво няма да предпочетат да останат в такова състяние! 8-9 месеца много вода изтича, променя се и бъдещата майка, и бъдещият татко (той е най-мътният персонаж), също и бъдещите баби и дядовци, защото започват бавно, но сигурно да осъзнават, че става въпрос за живо същество, което е тяхна плът и кръв. В темата за хвърленото бебе в Перник какви хули се изляха, как можело... Ей на, може - бабата или майката са останали на ниво "ужасно е да имаш бебе без мъж, как ще се оправяш, ами парите, ами хората, ами бъдещето...". Мен не ме изненадват пуберите- те че са неосъзнати са неосъзнати, но понякога точно в това им е силата, защото неосъзнавайки всички проблеми, са по-готови да поемат предизвикателството за бебето. Ако, обаче бъдещата майка гледа всеки ден как майка й и баща й умират от срам и се вайкат как ще гледат внучето, то като нищо и тя ще метне бебето праз терасата, защото ще го намрази. Повече ме удивляват реакциите на възрастните и се чудя всъщност кои са децата в случая  и май това не са пуберите. Трудно ми е да повярвам, че жени и мъже, които се смятат за успешни, достатъчно са заможни, за да си позволяват доста добър начин на живот с почивки и всичко, няма дамогат да отгледат едно внуче. Казват "не мога", а всъщност е "не искам".

Трийсет-годишните млади майки са същите лекета като 15-годишните, ама си мислят, че са по-възрастни и по-осъзнати. Малко ли реват и те колко не могат! единствената разлика е, че те си мислят, че имат право да мрънкат. Възрастните не се отличават особено от децата.

# 443
  • Монтана
Аз съм родила дъщеря ми на 22г., тогава с мъж ми бяхме студенти и въпреки всичко сме е отгледали сами. Аз получавах майчинство и детски, а той работеше на смени. Нашите единствено ни плащаха общежитието.
Не съжалявам определено за детето.
т.е няма невъзможни неща, но определено 16 годишна е прекалено малка да ражда. Незнам как бих реагирала ако щерката ми сервира такава новина, а тя е само 11 дни по малка от авторката на темата.

# 444
Интересно ми стана, как разбра рожденната дата на авторката? Познаваш ли я?

# 445
Абсолютно убедена съм, че  всеки в известна степен е незрял, включително и пишещите в темата, имащи се за зрели жени с разум и опит. Зрелостта не се получава автоматично нито със завършеното образование, нито със заплатата, нито с  имането, нито с онова, което можеш да си позволиш за себе си, оттам и за детето си. Зрелостта идва с решенията, които вземаш и следваш, с трудностите, които преодоляваш, когато имаш цел и посока.
Човешкият живот, сам по себе си, е достатъчно ценен дар. Благодарение на неговото случване после имате всички останали възможности да се доказвате и да се проваляте. Минуси и плюсове има във всички животни конфигурации. С плюсовете е лесно, нали!? Зрелостта обаче и израстването идват с онова, което правим, като се появят минусите... А те винаги засягат и чужди животи.

# 446
  • град-държава
Да наричаш леке, който се справя сам с живота си  не е ли малко прекалено?  Не е ли леке този, който се чука на голо на 15-16 и чака някой да му изпере насраните гащи после?
Ми не искат и е тяхно право, който иска да гледа бебета си ги ражда и се ги гледа. Мен не ме интересува какво ще кажат хората, интересува ме, че моята дъщеря сама ще си пере насраните гащи, ако допусне подобно поведение и сигуация от нейна страна. Същата е в конфликт единствено с моите поглед и разбиране за нещата - дете не трябва да има дете и толкова.

# 447
  • Монтана
Интересно ми стана, как разбра рожденната дата на авторката? Познаваш ли я?
Погледни и профила (в частта обща информация).

# 448
Погледнах го, ама явно не знам къде точно да гледам  Thinking
пп. видях на новата версия. Мерси.

# 449
  • София
а на мен ми е любопитна сценката
-мамо, брременна съм
-как можа.... И какво ще правим сега, ще направиш аборт... ще си съсипеш живота иначе... толкова е трудно да се гледа дете, а училището...
- аз съсипала ли съм ти живота?

сега някой ще каже, че майката е родила на осъзната възраст, парите, образованието... но всъщност не е баш така. И на 30 едно бебе съсипва живота, и на 40,  Изобщо самият факт на имането на дете е съсипване на живота, защото вече човек ще0неще, ще трябва и дете да гледа. Дъщерята може да не е на 16, може и да е на 20 - тогава ще си съсипе живота, защото ще трябва да се откаже от университета. На 30 ще трябва да се откаже от кариерата. Парите? Бащата? Ха-ха, майчинството свършва, а бащата изчезва. И ко прайм ся със съсипания живот?

Общи условия

Активация на акаунт