С настъпването на определена възраст - около 5-6 години - детето се стреми да разбере как е организирана финансовата страна на семейния живот, откъде се появяват парите, как се планират разходите и за какво точно се харчат. Ако родителите успеят да му обяснят функцията на парите, връзката между парите и труда и му дадат възможност да опита как се работи с пари, детето постепенно ще се ограмоти финансово.



Нужно ли е да се говори с децата за пари

Психолозите препоръчват да се обясни на децата откъде се вземат парите, как се заработват и как се харчат. Това ще помогне на децата да се ориентират в стойността на вещите, в понятията "скъпо" и "мога/не мога да си го позволя", да различават необходимите от незадължителните покупки, както и да осъзнават и контролират желанията си да получат "всичко".

Това не значи да им се втълпява, че семейството е "бедно" или "богато", защото това може да възбуди прекален интерес към парите, да възпита алчност, меркантилност и завист.



Как да възпитаме правилно отношение към парите?

Съобразно възрастта на детето, може постепенно да се въвежда в икономическия живот на семейството: разкажете му в общи линии как формирате бюджета, колко струват основните хранителни стоки, обувките му, дрешките му, обучението, развлеченията. Детето няма да обсъжда финансовата политика на семейството наравно с вас, но ще получи представа за основните разходи вътре в семейството. Джобните и спестените пари, с които детето се разпорежда само, ще му помогнат постепенно да се научи да планира разходите си, при условие, че задължителните пътуване, храна и обучение, се покриват от родителите.



Нужни ли са джобните?

Джобни пари: сума, която детето може да харчи по свое усмотрение, без да пита родителите си за разрешение.

Преди да дадете първите джобни на детето си, обяснете му, че това е нова степен на отговорност, която му възлагате, че му предстои да се научи да борави с пари, да покаже своята готовност да даде съвет и да окаже помощ в планирането, както и да се договорите кои разходи ще продължите да покривате вие, възрастните. За да избегнете лекомислено отношение към парите, фиксирайте точна сума (колкото по-голямо е детето, толкова е по-голяма и сумата), която да давате периодично - веднъж седмично, например. Възможно е първите похарчени пари да ви се сторят безсмислени, но е важно да му предоставите самостоятелност - така постепенно детето ще осъзнае цената на парите.



Нужни ли са паричните поощрения за успех в училище или за помощ в домакинството?

Като поощрение за успех в училище психолозите препоръчват подаръците или нематериалните награди - пътуване или кино, за да може детето да осъзнае, че учи заради себе си, заради собственото си бъдеще.

Плащането за помощ в домакинската работа не се препоръчва, заради опасността да се формира потребителско отношение към родителите. Участието в домакинските задължения не е наемен труд, а е част от живота на семейството.



Длъжно ли е детето да дава дял от заплатата си в семейния бюджет?

Ако детето вече работи, но все още живее с родителите си, желателно е част от приходите му да принадлежат на семейния бюджет, като тази част (дори символична) трябва да се отбелязва по някакъв начин, да се поощрява и оценява. Парите могат да се отделят и с тях да се купуват подаръчета за дома и семейството, но порасналото дете трябва да има своето участие и в приходната част на семейния бюджет, не само в разходната.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:29 от BG-Mamma™