Свикнали сме да свързваме бременността с положителни изживявания и радостни очаквания, но наред с тях, жената е в плен на вълнения, страх и несигурност, което се отразява и на нейните сънища ...

От момента на зачеването на бъдещата майка й се налага да поеме отговорност за случващото се и да извърви пътя докрай.

Според изследователи от клиниката Майо в САЩ, хормоналните "изригвания" през този период /и в частност хормонът прогестерон/, водят до емоционални върхове и спадове, влияят на настроението и "оцветяват" сънищата. Физическите промени на тялото, промяната на начина на живот и изострената интуиция също могат да доведат по-често до ярки и запомнящи се сънища.

Според експерти, през отделните фази на бременността се появяват еднотипни образи в съновиденията на много жени. Тези сънища са израз на адаптирането на психиката на жената към новото и положение и предстоящите и отговорности. Опитайте се да не се притеснявате и да не им отдавате голямо значение - те просто разкриват начина на възприемане и вълнението от големите промени в живота ви. Служат и за отдушник на натрупалите се притеснения и емоции. Интерпретирайте сънищата си, но не ги възприемайте като пророчество.

Невролозите смятат, че сънят е вид творческа самоизява. Той е необходим на мозъка, да да го освободи от дневните грижи и стереотипи. Съновиденията като през криво огледало отразяват емоционалното състояние и в съня всичко е възможно. Освен това сънят може да подскаже решение, да посочи изход.
Не е необичайно да сънувате шокиращи или неприятни неща. Над 80% от сънищата са породени главно от страх или тревоги, които са ви обзели. Не се безпокойте, в повечето случаи страховете ни не са толкова страшни, колкото сме предполагали.

Ако помните сънищата си повече от обичайното, можете да припишете и това на бременността. Бременните жени обикновено се будят често през нощта, подтикнати от различни нужди и нарушения на съня, свързани с бременността. Колкото по-често се будите, толкова по-вероятно е да го направите с пресен спомен за съня.

Колкото по-близо е датата на термина, толкова по-интензивни стават сънищата. За разлика от леките и приятни сънища, кошмарите се запомнят и оставят горчив вкус през целия ден.
Изразете страховете си на глас. Всички бременни се притесняват за бъдещите си деца, за това дали ще бъдат добри майки, дали всичко с бебето ще е нормално и т.н. Тези тревоги са напълно естествени, но за да не ви навестяват всяка нощ, е добре да ги споделите.

Съвет: Споделяйте притесненията си с бъдещият татко или с близките си. Възможно е те да ви помогнат да се справите с този проблем.

Край на първа част

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:40 от BG-Mamma™